اقسام وحی‌: ارتباط پیامبران با جهان غیب به صورتهای گوناگون تجلّی می‌ کند: الف- گاهی دستورات الهی مستقیماً به روح و قلب پاک پیامبران وحی می‌ شود و خداوند بدون واسطه با آنان گفتگو می ‌کند. ب- گاهی ممکن است خالق جهان از پشت حجابی (با استفاده از واسطه‌ای) با ایجاد صوت، با پیامبر خود سخن بگوید؛ مانند مکالمه ‌ای که خداوند در وادی طور با حضرت‌ موسی (ع)(1)داشت.و از این نوع است آنچه که به پیامبران در خواب وحی می‌ شود؛ مانند خوابی که ابراهیم (ع) در آن برای ذبح اسماعیل مأموریّت یافت.(2) ج- گاهی وحی به وسیله فرشته ‌ای که حامل پیام است، انجام می‌ گیرد و فرشته آسمانی سخن خدا را حکایت می ‌کند که قرآن یا بخشی از آن به این طریق به وسیله جبرئیل بر پیامبر اسلام (ص) نازل شده است. (نَزَلَ بِهِ الرُّوحُ الْامینُ عَلی قَلْبِکَ)(3)روح الامین (جبرئیل) آن (قرآن) را بر قلب تو نازل کرد.قرآن با اشاره به مراحل(4) سه گانه می‌فرماید:(وَ ما کانَ لِبَشَرٍ أَنْ یُکَلِّمَهُ اللَّهُ الَّا وَحْیاً اوْ مِنْ وَراءِ حِجابٍ اوْ یُرْسِلَ رَسُولًا فَیُوحِیَ بِإِذْنِهِ ما یَشاءُ)(5)خداوند با بشری سخن نمی‌ گوید جز از راه وحی (بدون واسطه) یا از پشت حجابی یا رسولی را می‌فرستد تا به اذن خداوند آنچه می ‌خواهد وحی می ‌کند. علامه طباطبایی می ‌نویسد: روایات زیادی داریم که همان گونه که جبرئیل بر پیامبر اکرم (ص) نازل می‌ شد که قسم سوم از وحی است، در خواب هم به ایشان وحی می‌شد که از نوع دوم است و نیز بدون واسطه به ایشان وحی می شد که قسم اول است.(6) – (7) پی نوشتها: 1 . قصص، آیه 30. 2 . صافات، آیه 102. 3 . شعراء، آیه 194. 4 . المیزان، ج 18، ص 76- 77، ناشر شیخ محمد آخوندی. 5 . شورا، آیه 51. 6 . المیزان، ج 18، ص 78. 7 . معارف دینی، ص:57 و 58 منبع:سایت انوار طاها
اقسام وحی:
ارتباط پیامبران با جهان غیب به صورتهای گوناگون تجلّی می کند:
الف- گاهی دستورات الهی مستقیماً به روح و قلب پاک پیامبران وحی می شود و خداوند بدون واسطه با آنان گفتگو می کند.
ب- گاهی ممکن است خالق جهان از پشت حجابی (با استفاده از واسطهای) با ایجاد صوت، با پیامبر خود سخن بگوید؛ مانند مکالمه ای که خداوند در وادی طور با حضرت موسی (ع)(1)داشت.و از این نوع است آنچه که به پیامبران در خواب وحی می شود؛ مانند خوابی که ابراهیم (ع) در آن برای ذبح اسماعیل مأموریّت یافت.(2)
ج- گاهی وحی به وسیله فرشته ای که حامل پیام است، انجام می گیرد و فرشته آسمانی سخن خدا را حکایت می کند که قرآن یا بخشی از آن به این طریق به وسیله جبرئیل بر پیامبر اسلام (ص) نازل شده است.
(نَزَلَ بِهِ الرُّوحُ الْامینُ عَلی قَلْبِکَ)(3)روح الامین (جبرئیل) آن (قرآن) را بر قلب تو نازل کرد.قرآن با اشاره به مراحل(4) سه گانه میفرماید:(وَ ما کانَ لِبَشَرٍ أَنْ یُکَلِّمَهُ اللَّهُ الَّا وَحْیاً اوْ مِنْ وَراءِ حِجابٍ اوْ یُرْسِلَ رَسُولًا فَیُوحِیَ بِإِذْنِهِ ما یَشاءُ)(5)خداوند با بشری سخن نمی گوید جز از راه وحی (بدون واسطه) یا از پشت حجابی یا رسولی را میفرستد تا به اذن خداوند آنچه می خواهد وحی می کند.
علامه طباطبایی می نویسد: روایات زیادی داریم که همان گونه که جبرئیل بر پیامبر اکرم (ص) نازل می شد که قسم سوم از وحی است، در خواب هم به ایشان وحی میشد که از نوع دوم است و نیز بدون واسطه به ایشان وحی می شد که قسم اول است.(6) – (7)
پی نوشتها:
1 . قصص، آیه 30.
2 . صافات، آیه 102.
3 . شعراء، آیه 194.
4 . المیزان، ج 18، ص 76- 77، ناشر شیخ محمد آخوندی.
5 . شورا، آیه 51.
6 . المیزان، ج 18، ص 78.
7 . معارف دینی، ص:57 و 58
منبع:سایت انوار طاها
- [سایر] حقیقت وحی چیست؟ آیا بین وحی نازل شده بر حضرت محمد و وحی نازل شده بر پیامبران دیگر فرقی هست؟
- [سایر] کدام آیه قرآن دربردارنده اقسام توحید است؟ و اقسام توحید کداماند؟
- [سایر] کدام آیه قرآن دربردارنده اقسام توحید است؟ و اقسام توحید کداماند؟
- [سایر] کدام آیه قرآن دربردارنده اقسام توحید است؟ و اقسام توحید کدام اند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] در اقسام حج یکی از اقسام آن حج بذلی هست ، لطفا بفرمایید چه حجی هست ؟
- [سایر] وحی چیست؟ و آیا نزول وحی بر انسان های عادی ممکن است؟
- [سایر] اسماء الهی را نام ببرید؟
- [سایر] بزرگان نصیریه را نام ببرید؟
- [سایر] پیامبران اولوالعزم را نام ببرید؟
- [سایر] درجات ایمان را نام ببرید.
- [آیت الله بهجت] دیدن نامحرم از طریق تلویزیون و شنیدن صدای آنها، که مقرون به فساد و ریبه است اشکال دارد و بعض اقسام آن حرام یقینی است.
- [آیت الله نوری همدانی] خواندن وهمراه داشتن قرآن ورساندن جائی از بدن به حاشیه و مابین خطهای ققرآن و نیز خضاب کردن به حنا و مانند آن برای حائض مکروه است . اقسام زنهای حائض
- [آیت الله سیستانی] خواندن و همراه داشتن قرآن و رساندن جائی از بدن را به ما بین خطهای قرآن ، و نیز خضاب کردن به حنا (حنا بستن) و مانند آن ، برای حائض به گفته جمعی از فقها مکروه است . اقسام زنهای حائض
- [آیت الله نوری همدانی] تیمم بر سنگ گچ و سنگ آهک و سنگ مرمر و سنگ سیاه و سایر اقسام سنگها صحیح است ، ولی تیمم به جواهر مثل سنگ عقیق و فیروزه ، باطل می باشد .
- [آیت الله مظاهری] کلّیه صوری که ذکر شد حرام و بعضی از اقسام گناهش خیلی بزرگ است و انسان را در زمه دشمنان اسلام قرار میدهد، نظیر تخلّفی که موجب تقویت دشمن شود.
- [آیت الله سیستانی] در غیر روزه ماه رمضان و قضای آن از اقسام روزههای واجب و مستحب اگر جنب عمداً تا اذان صبح بر حال جنابت باقی بماند، میتواند آن روز را روزه بگیرد.
- [آیت الله جوادی آملی] .آب یک قسم است و آن, آب مطلق است که بدون قید، نام آب بر آن اطلاق میشود; اما مایعی که از چیزی گرفته میشود, مانند آب میوه یا آبی که با چیزی ممزوج شد یا چیزی با آن امتزاج یافت, به گونهای که بدون پسوند، نام آب بر آن اطلاق نمیشود. نظیر آب گِل، از اقسام آب نخواهد بود, بنابراین آب مضاف از اقسام آب نیست. آب، اقسامی دارد: 1 آب کر؛ 2 آب جاری؛ 3 آب باران؛ 4 آب چاه؛ 5 آب قلیل.
- [آیت الله خوئی] بیمه انواع و اقسام متعددی دارد: بیمة حیات و سلامت بدن- بیمة اموال چه اموالی که از خارج خریداری شده باشد و یا موجود در انبارهای کالای شخصی و یا عمومی و یا اثاث البیت- بیمة خطر آتش سوزی و غرق در آب و نقص حاصل در کالا و حصول عیب و خرابی در آن- بیمة ماشین شخص ثالث یا تمام بدنه- بیمة کشتیهای تجارتی و آنچه از این قبیل است و بیمه اقسام دیگری نیز دارد و چون حکم آنها یکی است لزومی ندارد که تمام آنها ذکر شود.
- [آیت الله خوئی] میتوان قرارداد بیمه را با تمام اقسام آن از باب عقد هبة معوضه تصحیح کرد به این معنی که بیمهکننده مبلغی را به طور ماهیانه یا سالیانه یا یک جا به بیمهگر هبه میکند و در ضمن عقد هبه به بیمهگر شرط میکند که در صورت پیشآمد و رخداد هر نوع خسارتی که در بیمهنامه ذکر شده، باید بیمهگر آن را جبران کند و بر بیمهگر نیز واجب است به این شرط وفا کند و خسارت بیمهکننده را جبران کند، بنابراین عقد بیمه به تمام اقسام آن یک نوع هبه معوضه است، جایز و صحیح است.
- [آیت الله علوی گرگانی] میتوان قرارداد بیمه را با تمام اقسام آن از باب عقد هبه معوضّه تصحیح کرده به این معنی که بیمه کننده مبلغی را بطور ماهیانه یا سالیانه یا یکجا به بیمهگر هبه میکند و در ضمن عقد هبه به بیمهگر شرط میکند که در صورت پیشآمد ورخداد هر نوع خسارتی که در بیمه نامه ذکر شده، باید بیمهگر آن را جبران کند وبر بیمهگر نیز واجب است به این شرط وفا کند وخسارت بیمه کننده را جبران کند، بنابراین عقد بیمه به تمام اقسام آن یکنوع هبه معوّضه است، جائز و صحیح است.