کدام یک از تکالیف شرعی در معراج بر پیامبر(ص) واجب شد؟
از روایات معراج بر می آید که نمازهای واجب پنج گانه روزانه در سال معراج , یکجا و باهم واجب شده است.(1) البته از روایات به دست می آید که جبرئیل قبل از بعثت روش وضو گرفتن و نماز خواندن را به حضرت محمد صلی الله علیه و آله یاد داد و آن حضرت پس از چهل سالگی مامور به خواندن نماز شد ولی هنوز اوقات نماز تعیین نشده بود و پیامبر در هر وقتی نماز را به صورت دو رکعتی می خواند.(2) یعنی همه نمازها قبلا دو رکعتی بوده و بعدا در شب معراج جزئیات آن و تغییر و تحول آنها به پیامبر(ص) اعلام شده و در مدینه رسما با این جزئیات واجب شده است.(3) چنانچه برخی گزارش های تاریخی(4) و نیز برخی روایات وجود دارد مبنی بر اینکه نماز های یومیه در شب معراج بر پیامبر واجب شده است. علامه طباطبایی می فرماید: بعضی گفته‌ اند : به طوری که از اخبار بر می ‌آید ،نمازهای واجب در شب معراج واجب شده، در سوره اسراء فرموده: أَقِمِ الصَّلاةَ لِدُلُوکِ الشَّمْسِ إِلی‌ غَسَقِ اللَّیْلِ وَ قُرْآنَ الْفَجْرِ اما این سخن درست نیست، برای اینکه آنچه از داستان شب معراج مسلم است، و روایات معراج بر آن دلالت دارد، تنها این است که نمازهای پنجگانه یومیه در آن شب با شکل خاص خود یعنی دو رکعت ،دو رکعت واجب شد، هیچ دلالتی ندارد بر اینکه قبل از آن شب به صورت دیگر تشریع نشده بود، بلکه در بسیاری از آیات سوره‌های مکی و از آن جمله سوره‌ هایی که قبل از سوره اسراء نازل شده، نظیر سوره مدثر و مزمل و غیر آن دو سخن از نماز کرده، به‌ تعبیرهایی مختلف از آن یاد نموده، هر چند که کیفیت آن را ذکر نکرده، اما این قدر هست که نمازهای قبل از معراج مشتمل بر مقداری تلاوت قرآن و نیز مشتمل بر سجده بوده است. (5) پی نوشتها: 1. وسائل الشیعه ج 3 ص 5 باب 2 , ابواب اعدادالفرائض ؛ تاریخ تحقیقی اسلام ج 1 ص 407 , محمد هادی یوسفی غروی 2. برای مطالعه روایات مربوط به نماز به تاریخ تحقیقی اسلام ج 1 ، ص 318 تا 327 مراجعه کنید 3. ترجمه المیزان، ج13، ص46) 4. الطبقات ‌الکبری،ترجمه محمود مهدوی دامغانی‌،ج‌1،ص:199 تهران، ناشر : انتشارات فرهنگ و اندیشه، 1374ش 5. ترجمه تفسیر المیزان،‌ ج‌20، ص: 551 منبع:سایت انوار طاها
عنوان سوال:

کدام یک از تکالیف شرعی در معراج بر پیامبر(ص) واجب شد؟


پاسخ:

از روایات معراج بر می آید که نمازهای واجب پنج گانه روزانه در سال معراج , یکجا و باهم واجب شده است.(1)
البته از روایات به دست می آید که جبرئیل قبل از بعثت روش وضو گرفتن و نماز خواندن را به حضرت محمد صلی الله علیه و آله یاد داد و آن حضرت پس از چهل سالگی مامور به خواندن نماز شد ولی هنوز اوقات نماز تعیین نشده بود و پیامبر در هر وقتی نماز را به صورت دو رکعتی می خواند.(2)
یعنی همه نمازها قبلا دو رکعتی بوده و بعدا در شب معراج جزئیات آن و تغییر و تحول آنها به پیامبر(ص) اعلام شده و در مدینه رسما با این جزئیات واجب شده است.(3)
چنانچه برخی گزارش های تاریخی(4) و نیز برخی روایات وجود دارد مبنی بر اینکه نماز های یومیه در شب معراج بر پیامبر واجب شده است. علامه طباطبایی می فرماید:
بعضی گفته‌ اند : به طوری که از اخبار بر می ‌آید ،نمازهای واجب در شب معراج واجب شده، در سوره اسراء فرموده:
أَقِمِ الصَّلاةَ لِدُلُوکِ الشَّمْسِ إِلی‌ غَسَقِ اللَّیْلِ وَ قُرْآنَ الْفَجْرِ
اما این سخن درست نیست، برای اینکه آنچه از داستان شب معراج مسلم است، و روایات معراج بر آن دلالت دارد، تنها این است که نمازهای پنجگانه یومیه در آن شب با شکل خاص خود یعنی دو رکعت ،دو رکعت واجب شد، هیچ دلالتی ندارد بر اینکه قبل از آن شب به صورت دیگر تشریع نشده بود، بلکه در بسیاری از آیات سوره‌های مکی و از آن جمله سوره‌ هایی که قبل از سوره اسراء نازل شده، نظیر سوره مدثر و مزمل و غیر آن دو سخن از نماز کرده، به‌ تعبیرهایی مختلف از آن یاد نموده، هر چند که کیفیت آن را ذکر نکرده، اما این قدر هست که نمازهای قبل از معراج مشتمل بر مقداری تلاوت قرآن و نیز مشتمل بر سجده بوده است. (5)

پی نوشتها:
1. وسائل الشیعه ج 3 ص 5 باب 2 , ابواب اعدادالفرائض ؛ تاریخ تحقیقی اسلام ج 1 ص 407 , محمد هادی یوسفی غروی
2. برای مطالعه روایات مربوط به نماز به تاریخ تحقیقی اسلام ج 1 ، ص 318 تا 327 مراجعه کنید
3. ترجمه المیزان، ج13، ص46)
4. الطبقات ‌الکبری،ترجمه محمود مهدوی دامغانی‌،ج‌1،ص:199 تهران، ناشر : انتشارات فرهنگ و اندیشه، 1374ش
5. ترجمه تفسیر المیزان،‌ ج‌20، ص: 551
منبع:سایت انوار طاها





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین