اولاً حضرت در حال معراج بیدار بود و ثانیاً جسم داشت. منتها بخشی از سیر او ‌مربوط به زمین و بخشی دیگر مربوط به ملکوت بود. الآن که ما در این مکان در حال ‌صحبت کردن هستیم و این معارف الهی هم مطرح میشود اولاً بیدار هستیم، ثانیاً ‌جسم داریم، ثالثاً گفتگو، دیدن و شنیدن ماجسمانی است رابعاً فهمیدن ماجسمانی ‌نیست. ممکن است در جمع ما کسی باشد که این معارف را متوجه نشود و درک نکند ‌هرچند جسمش اینجا حضور داشته باشد. مثلاً کودکی که در جمع ماست میبیند و ‌میشنود و بیدار هم هست ولی پیام و محتوای مطالب مطرح شده را درک نمیکند. در مورد معراج پیامبر هم این مطلب مطرح است. بخشی از معراج مربوط به جسم ‌است یعنی همان سیر شبانه از مسجد الحرام تا مسجد الاقصی ”سُبْحانَ الّذی اَسری ‌بِعَبْدِهِ لَیْلاً مِنَ المَسْجِدِ الْحَرامِ اِلَی الْمَسْجِدِ الاَقْصَی الّذی بارَکْنا حَوْلَهُ“(1) اما بخشی ‌دیگر از معراج که مربوط به مشاهده انبیا و سدرة المنتهی و گفتگو با جبرئیل و دریافت ‌وحی و رسیدن به مقام قاب قوسین و امثال ذلک است جسمانی نبوده، گرچه پیامبر در ‌این قسمت جسم داشته و بیدار هم بوده است، ولی درک آن حقایق والا بوسیله روح ‌صورت میگرفته است.‌ اگر قرار باشد همه معراج جسمانی تلقی شود لازمهاش آن است که آنجا که قرآن ‌میفرماید ”دَنی فَتَدَلّی فَکانَ قابَ قَوْسَینِ اَوْ اَدْنی“(2) جسمانی باشد، یعنی دُنُوّ (یعنی ‌نزدیک شدن)، قاب قوسین (که نشانه شدت نزدیکی است)، سدرة المنتهی و… هم ‌جسمانی باشد در حالی که جسمانی بودن این امور محال است. ‌ ‌(1) سوره اسراء، آیه 1‌.‌ ‌(2) سوره نجم، آیه 9. ( آیةالله جوادی آملی )
معراج پیامبر اکرم(ص) جسمانی بود یا روحانی؟
اولاً حضرت در حال معراج بیدار بود و ثانیاً جسم داشت. منتها بخشی از سیر او مربوط به زمین و بخشی دیگر مربوط به ملکوت بود. الآن که ما در این مکان در حال صحبت کردن هستیم و این معارف الهی هم مطرح میشود اولاً بیدار هستیم، ثانیاً جسم داریم، ثالثاً گفتگو، دیدن و شنیدن ماجسمانی است رابعاً فهمیدن ماجسمانی نیست.
ممکن است در جمع ما کسی باشد که این معارف را متوجه نشود و درک نکند هرچند جسمش اینجا حضور داشته باشد. مثلاً کودکی که در جمع ماست میبیند و میشنود و بیدار هم هست ولی پیام و محتوای مطالب مطرح شده را درک نمیکند.
در مورد معراج پیامبر هم این مطلب مطرح است. بخشی از معراج مربوط به جسم است یعنی همان سیر شبانه از مسجد الحرام تا مسجد الاقصی ”سُبْحانَ الّذی اَسری بِعَبْدِهِ لَیْلاً مِنَ المَسْجِدِ الْحَرامِ اِلَی الْمَسْجِدِ الاَقْصَی الّذی بارَکْنا حَوْلَهُ“(1) اما بخشی دیگر از معراج که مربوط به مشاهده انبیا و سدرة المنتهی و گفتگو با جبرئیل و دریافت وحی و رسیدن به مقام قاب قوسین و امثال ذلک است جسمانی نبوده، گرچه پیامبر در این قسمت جسم داشته و بیدار هم بوده است، ولی درک آن حقایق والا بوسیله روح صورت میگرفته است.
اگر قرار باشد همه معراج جسمانی تلقی شود لازمهاش آن است که آنجا که قرآن میفرماید ”دَنی فَتَدَلّی فَکانَ قابَ قَوْسَینِ اَوْ اَدْنی“(2) جسمانی باشد، یعنی دُنُوّ (یعنی نزدیک شدن)، قاب قوسین (که نشانه شدت نزدیکی است)، سدرة المنتهی و… هم جسمانی باشد در حالی که جسمانی بودن این امور محال است.
(1) سوره اسراء، آیه 1.
(2) سوره نجم، آیه 9.
( آیةالله جوادی آملی )
- [سایر] معراج پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله جسمانی بوده یا روحانی؟
- [سایر] چگونگی معراج پیامبر(ص) را توضیح دهید؟
- [سایر] چگونگی معراج پیامبر (ص) را بیان کنید؟
- [سایر] معراج پیامبر اعظم(ص) در چه زمانی واقع گردید؟
- [سایر] کدام یک از تکالیف شرعی در معراج بر پیامبر(ص) واجب شد؟
- [سایر] منظور از «معراج» پیامبراکرم(ص) چیست و در قرآن و حدیث، چگونه به مسأله معراج پیامبر پرداخته شده است؟
- [سایر] معاد جسمانی است یا روحانی؟
- [سایر] آیا در شب معراج پیامبر(ص) که زنان را در حال عذاب عریان میدیده بر آنها محرم بود؟
- [سایر] نظر مشروح قرآن درباره ی معاد جسمانی - روحانی چیست؟ آیا در قرآن برای معاد جسمانی - روحانی مصداق و نمونه ای ذکر شده است؟
- [سایر] لطفاً در خصوص معراج توضیح دهید که اولاً: معراج چیست؟ ثانیاً: آیا پیامبران دیگری به جز حضرت محمد (ص) هم به معراج رفته اند؟ در روایتی از امام صادق (ع) وارد شده است: پیامبر اکرم (ص) در حدود 120 مرتبه به معراج رفته اند. لطفاً در خصوص اختلافاتی که در باره دفعات رفتن پیامبر به معراج وارد شده است و همچنین از حیث زمان رفتن به معراج که ما جشنی به پا می داریم توضیح فرمایید؟ نیز زمانی که پیامبر به معراج سفر نموده بودند، در آن جا چه دیدند و نحوه برگشتشان از معراج چگونه بود؟ و هنگامی که برگشتند، چه کاری انجام دادند؟
- [آیت الله جوادی آملی] .اقامه نماز در مکان خاص که مستلزم معصیت باشد , حرام است؛ ولی نماز باطل نیست; مثلاً اگر اقامه نماز جلوتر از قبر پیامبر(ص) و امام معصوم(ع) به فاصله کم , موجب هتک حرمت آن ذوات قدسی شود, حرام است؛ ولی نماز باطل نیست و اقامه نماز در مکان محاذی و همسطح با قبر معصوم(ع) حرام نیست.
- [آیت الله مظاهری] روحانی و پزشک و خدمه کاروانها اگر در برگشت میتوانند زندگی خود را به طور مناسب شأن خود اداره کنند حجّ بر آنها واجب است.
- [آیت الله مظاهری] اگر پدر و مادر از دنیا رفتند، بر اولاد واجب است به فکر آنها باشند و اگر آنها را فراموش کردند و خیرات و مبرّات برای آنها نفرستادند، پدر و مادر در عالم برزخ آنها را عاق میکنند و گناه عاقّ پدر و مادر برایشان نوشته میشود. [1]. اسراء، 23. [2]. لقمان، 15.
- [آیت الله سبحانی] اگر کسی دختر نابالغی را برای خود عقد کند، پیش از آن که نه سال دختر تمام شود، نباید با او نزدیکی کند، و اگر نه سال او تمام شد و استعداد جسمانی برای نزدیکی نداشته باشد نباید با او نزدیکی نماید و اگر نزدیکی انجام داد و او را (افضا) نمود هیچ وقت نباید با او نزدیکی کند.
- [آیت الله سبحانی] اگر کسی دختر نابالغی را برای خود عقد کند، پیش از آن که نه سال دختر تمام شود، نباید با او نزدیکی کند، و اگر نه سال او تمام شد و استعداد جسمانی برای نزدیکی نداشته باشد نباید با او نزدیکی نماید و اگر نزدیکی انجام داد و او را (افضا) نمود هیچ وقت نباید با او نزدیکی کند. صفحه 453
- [آیت الله شبیری زنجانی] مسلمانی که منکر خدا یا یگانگی خداوند یا رسالت پیامبر صلی الله علیه و آله شود مرتدّ میشود و انکار حکم ضروری دین (یعنی حکمی که مسلمانان جزء دین اسلام میدانند مثل واجب بودن نماز و روزه) با اعتراف به توحید و رسالت سبب ارتداد نیست، هر چند ضروری بودن آن را بداند، ولی در مسأله 1107 اشاره شد که کسی که یکی از ضروریات دین را انکار میکند و شبههای در حق وی نباشد و شک داریم که به دو اصل توحید و رسالت ایمان قلبی دارد، شرعاً کافر بشمار میآید، هر چند ضروری بودن آن حکم را نداند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه کسی دختر نابالغی را با اجازه ولی او برای خود عقد کند پیش از آن که نه سال دختر تمام شود نزدیکی کردن با او حرام است و بعد از نه سال نیز اگر استعداد جسمانی ندارد اشکال دارد، ولی در هر حال اگر نزدیکی کند و او را افضا نماید آن زن بر او حرام نمی شود مخصوصاً اگر از طریق جراحی یا درمان خوب شود و به حال اصلی بازگردد، بنابراین در مسأله نزدیکی با زن علاوه بر تمام شدن سن نه سال، لازم است رشد جسمانی برای نزدیکی نیز داشته باشد و اگر بیم افضا و ناقص شدن زن باشد نزدیکی با او اشکال دارد هرچند به سن بلوغ رسیده باشد.
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی ادّعای نبوّت و پیامبری کند یا به پیغمبراکرم صلی الله علیه وآله وسلم یا یکی از ائمّه معصومین علیهم السلام یا حضرت زهرا علیها السلام دشنام دهد، بر هر کس که بشنود واجب است او را بکشد مگر اینکه بر جان یا مال یا ناموس خود یا مسلمان دیگری بترسد.
- [آیت الله جوادی آملی] .هنگام نوشتن نام یا لقب یا کنیه آن حضرت( ص)مستحب است صلوات هم نوشته شود. یاد قلبی آن حضرت با یاد قلبی صلوات همراه باشد, بهتر است.
- [آیت الله جوادی آملی] .اقامه نماز در مسجد فضیلت دارد. درجات فضایل آن به تفاوت مسجدهاست. بهترین مسجد روی زمین , مسجد دور کعبه یعنی مسجد حرام است، پس از آن, مسجد پیامبر(ص) در مدینه و بعد از آن, مسجد کوفه و مسجد اقصی که هر دو در یک حدّند و پس از آنها مسجد جامع هر شهر و بعد از آن , مسجد محل و سپس مسجد بازار . حرم انبیا و اوصیای معصوم (ع) فضیلت و استحباب دارد و نسبت به برخی مساجد , مانند مس جد محل و مسجد بازار, افضل است.