ولی اللّه بودن امامان علیهم السلام (ولیّ) یکی از اسمای الهی است و از آنجا که (اسماء اللّه ) باقی و دائم اند، انسان کامل که مظهر اَتَم و اَکمل اسمای الهی است صاحب ولایت کلیه دائمی است و میتواند به اذن او، در ماده کائنات تصرف کند و قوای ارضی و سماوی را تحت تسخیر خویش در آورد. این ولایت تکوینی، از ویژگیهای برجسته امام علیه السلام به شمار میرود1 و از همین رو هر چیزی را اراده کند، به اذن خداوند، در جهان واقع میشود.2 گفتنی است واجد مقام ولایت که تحت تدبیر خاص خدای سبحان قرار گرفته و در واقع تحت ولایت او است مأمور محض بودن خود را میداند و به هیچ وجه داعی استقلال ندارد؛ زیرا ولایت اذنی با استقلال سازگار نیست. انسان وقتی دریافت که اراده او، مقهور اراده خدای سبحان است؛ میتواند به مقام شامخ (ولایت) نایل آید.3 چون بپرّاند مرا شه در روش میپرم بر اوج دل چون پرتوش همچو ماه و آفتابی میپرم پرده های آسمانها میدرم4 پی نوشت: 1. انسان کامل از دیدگاه نهج البلاغه، صص 56 57. 2. تفسیر موضوعی قرآن کریم، ج 6، ص 160. 3. تفسیر موضوعی قرآن کریم، ج 7، ص 175. درباره ولایت تکوینی ر.ک: الف. علامه طباطبایی، ولایت نامه، ترجمه همایون همتی، امیرکبیر، تهران: چاپ اوّل، 1366، مجموع کتاب. ب. استاد حسن زاده آملی، مجموعه مقالات، (مرکز انتشارات دفتر تبلیغات اسلامی، قم: چاپ دوّم، 1364 ش)، صص 3182. 4. مثنوی، دفتر دوم، ابیات 1158 1159. منبع: porseman.org
ولی اللّه بودن امامان علیهم السلام
(ولیّ) یکی از اسمای الهی است و از آنجا که (اسماء اللّه ) باقی و دائم اند، انسان کامل که مظهر اَتَم و اَکمل اسمای الهی است صاحب ولایت کلیه دائمی است و میتواند به اذن او، در ماده کائنات تصرف کند و قوای ارضی و سماوی را تحت تسخیر خویش در آورد. این ولایت تکوینی، از ویژگیهای برجسته امام علیه السلام به شمار میرود1 و از همین رو هر چیزی را اراده کند، به اذن خداوند، در جهان واقع میشود.2
گفتنی است واجد مقام ولایت که تحت تدبیر خاص خدای سبحان قرار گرفته و در واقع تحت ولایت او است مأمور محض بودن خود را میداند و به هیچ وجه داعی استقلال ندارد؛ زیرا ولایت اذنی با استقلال سازگار نیست.
انسان وقتی دریافت که اراده او، مقهور اراده خدای سبحان است؛ میتواند به مقام شامخ (ولایت) نایل آید.3
چون بپرّاند مرا شه در روش
میپرم بر اوج دل چون پرتوش
همچو ماه و آفتابی میپرم
پرده های آسمانها میدرم4
پی نوشت:
1. انسان کامل از دیدگاه نهج البلاغه، صص 56 57.
2. تفسیر موضوعی قرآن کریم، ج 6، ص 160.
3. تفسیر موضوعی قرآن کریم، ج 7، ص 175.
درباره ولایت تکوینی ر.ک:
الف. علامه طباطبایی، ولایت نامه، ترجمه همایون همتی، امیرکبیر، تهران: چاپ اوّل، 1366، مجموع کتاب.
ب. استاد حسن زاده آملی، مجموعه مقالات، (مرکز انتشارات دفتر تبلیغات اسلامی، قم: چاپ دوّم، 1364 ش)، صص 3182.
4. مثنوی، دفتر دوم، ابیات 1158 1159.
منبع: porseman.org
- [سایر] لطفاً چند کتاب معتبر را در مورد زندگی اجتماعی امامان معصومین علیهم السلام معرّفی نمایید.
- [سایر] آیا در آیات قرآن کریم به ولایت معصومین علیهم السلام اشاره ای شده است؟
- [سایر] آیا لفظ ولی فقیه در کلام معصومین«علیهم السلام» آمده است؟
- [سایر] ولایت تکوینی به چه معناست و منظور از آن در ارتباط با امامان (علیهم السلام) چیست؟
- [سایر] آیا امامان(علیهم السلام)، قبل از رسیدن به امامتشان دارای مقام عصمت بوده اند؟
- [سایر] آیا توسل به معصومین(علیهم السلام) شرک است؟
- [سایر] علت شهادت مظلومانه ی معصومین علیهم السلام چه بوده است؟
- [سایر] آیا ائمه معصومین علیهم السلام هم ازدواج موقت داشته اند؟
- [سایر] در زیارت ائمه معصومین(علیهم السلام) مخصوصاً امام حسین(علیه السلام))، معنای «لعن» چیست؟
- [سایر] اگر در گذشته ولایت امامان معصوم علیهم السلام اعلام و ابلاغ شد، پس در روز غدیر چه واقعیتی شکل گرفت ؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه کسی پناه بر خدا به خدا، یا پیامبر(صلی الله علیه وآله) یا یکی از ائمه معصومین(علیهم السلام) یا فاطمه زهرا(علیهم السلام) دشنام و ناسزا گوید یا عداوت داشته باشد، کافراست.
- [آیت الله سبحانی] نماز در حرم امامان(علیهم السلام) مستحب است و نماز در حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین(علیه السلام) برابر دویست هزار نماز است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] نماز در حرم امامان(علیهم السلام) مستحب است، بلکه در حدیث آمده نماز در حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین(علیه السلام) برابر با دویست هزار نماز است.
- [آیت الله نوری همدانی] نماز در حرم امامان (علیهم السلام ) مستحب ، بلکه بهتر از مسجد است و نماز در حرم مطهر حضرت امیر المؤمنین (علیه السلام ) برابر دویست هزار نماز است .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] نماز در حرم امامان(علیهم السلام) مستحب بلکه بهتر از مسجد است. و نماز در حرم مطهّر حضرت امیرالمؤمنین(علیه السلام) برابر دویست هزار نماز است.
- [امام خمینی] نماز در حرم امامان علیهم السلام مستحب، بلکه بهتر از مسجد است و نماز در حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین علیه السلام برابر دویست هزار نماز است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] أَشْهَدُ أَنَّ عَلیّاً وَلِیُّ اللَّه) جزء اذان و اقامه نیست؛ البته ولایت امیر المؤمنین و ائمه معصومین علیهمالسلام از ارکان ایمان است و اسلام بدون آن ظاهری بیش نیست و قالبی از معنی تهیست و خوب است که پس از (أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسُولُ اللَّه)، به قصد تیمن و تبرّک، شهادت به ولایت و امامت بلافصل حضرت امیر المؤمنین و سایر معصومین علیهمالسلام به گونهای که عرفاً از اجزاء اذان و اقامه به حساب نیاید؛ ذکر گردد.
- [آیت الله مظاهری] هرگاه کسی به خدا یا پیامبر صلی الله علیه وآله وسلم یا یکی از ائمّه معصومین علیهم السلام یا فاطمه زهرا علیها السلام ناسزا گوید یا با یکی از اینها دشمنی داشته باشد و یا یکی از ائمه علیهم السلام یا غیر آنها را خدا بداند کافر است.
- [آیت الله بهجت] اگر کسی ( اعم از مسلمان و غیرمسلمان ) به یکی از دوازده امام علیهم السلام دشنام دهد، یا با آنان دشمنی نماید، نجس است.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر روزه دار دروغی را به خدا و پیغمبر صلی الله علیه واله وسلم و ایمه معصومین علیهم السلام عمدا نسبت دهد بنابر احتیاط کفاره جمع که تفصیل ان در مساله پیش گذشت بر او واجب می شود