آیا چهره اشخاص در قیامت به شکل لحظه مرگ است یا ممکن است چهره جوانیاش باشد؟ آیا میتواند به شکل دیگری باشد؟
قیامت روز ظاهر شدن سیرت هاست (یوم تبلی السّرائر) و صورت هرکس در قیامت متناسب با سیرت و باطن حقیقی او و اعمالی است که در دنیا انجام داده است. بنابراین انسان های آلوده به گناه و فساد به صورت حیوانات و شیاطین محشور می گردند و تنها اهل ایمان و عمل صالح صورت حقیقی انسانی و سیمای نورانی و زیبا دارند. متون دینی دلالت بر آن دارند که زمین پیش از قیامت مانند جنین انسان هاست و بدن ها در آن شکل گرفته و در هنگامه قیامت آنها را از خود بیرون میراند؛ یعنی انسان ها تولدی جدید یافته و به زودی رشد میکنند. کفّار و اهل معاصی و مفاسد، از شدت هراس آن روز، به سرعت پیر و سالخورده می گردند: (یوما یجعل الولدان شیبا)1. ولی مونان و صالحان برای همیشه جوان و خوش سیما باقی مانده و با زیباترین صورت ها وارد بهشت می گردند.2 همان طور که میدانید پاکدامنی برای خدا از همه چیز مهم تر است و طبق احادیث و قرآن، پاکدامنی با چهره کاملاً ارتباط دارد. قیافه، خواه زیبا و یا زشت، ملاک لیاقت نیست؛ بله؛ زیبایی؛ کمال است. ولی چنین نیست هر فردی که این کمال را داشته باشد و از این نعمت برخوردار باشد، دارای لیاقت و شایستگی درنزد خداوند نیز باشد. شاید دلیل چنین تصوری، این باشد که انبیاء و اولیاء غالبا دارای چهره ای زیبا بوده اند، این درست است؛ و دلیلش این است که خداوند به دلایلی از جمله اقبال مردم به ایشان، همه کمالات خصوصا کمالات ظاهری را به ایشان داده است. معیارها و مؤلّفه های تقرّب انسان به خداوند از نظر قرآن کریم و روایات اسلامی عبارت است از: ایمان، یقین، تقوا، عمل صالح، ولایت پذیری، اطاعت، عبادت، اخلاص، صداقت، اخلاق حسنه و مانند آن است. بنابراین کسب کمالات درونی و شخصیتی و همچنین سلوک عملی به سوی خدای متعال تا حدود زیادی بستگی به اصلاح صفات و ملکات اخلاقی و اخلاق اجتماعی دارد و این مقطع از مقاطع حساس سلوک و قرب الیاللّه است. خودخواهی، تکبر، عجب، غرور، حسادت، بخل و مانند آن، از موانع درونی راه خدا و تخریب کننده شخصیت انسانی انسان هستند که در این مرحله باید به ضد آنها، یعنی انسان دوستی، تواضع، انصاف، آگاهی، خیرخواهی و بخشندگی و مانند آن تبدیل شوند، تا بتواند در جامعه با بندگان خدای تعامل و زندگی آرامی داشته باشد و راه کمال به روی انسان گشوده گردد. پی نوشت: 1. مزمل 73، آیه 17. 2. برای آگاهی بیشتر ر.ک: الف. گذشته و آینده جهان، بیآزار شیرازی، ب. معاد، مکارم شیرازی، ج. معاد شناسی، علامه طهرانی. منبع: www.porseman.org
عنوان سوال:

آیا چهره اشخاص در قیامت به شکل لحظه مرگ است یا ممکن است چهره جوانیاش باشد؟ آیا میتواند به شکل دیگری باشد؟


پاسخ:

قیامت روز ظاهر شدن سیرت هاست (یوم تبلی السّرائر) و صورت هرکس در قیامت متناسب با سیرت و باطن حقیقی او و اعمالی است که در دنیا انجام داده است. بنابراین انسان های آلوده به گناه و فساد به صورت حیوانات و شیاطین محشور می گردند و تنها اهل ایمان و عمل صالح صورت حقیقی انسانی و سیمای نورانی و زیبا دارند.
متون دینی دلالت بر آن دارند که زمین پیش از قیامت مانند جنین انسان هاست و بدن ها در آن شکل گرفته و در هنگامه قیامت آنها را از خود بیرون میراند؛ یعنی انسان ها تولدی جدید یافته و به زودی رشد میکنند. کفّار و اهل معاصی و مفاسد، از شدت هراس آن روز، به سرعت پیر و سالخورده می گردند: (یوما یجعل الولدان شیبا)1.
ولی مونان و صالحان برای همیشه جوان و خوش سیما باقی مانده و با زیباترین صورت ها وارد بهشت می گردند.2
همان طور که میدانید پاکدامنی برای خدا از همه چیز مهم تر است و طبق احادیث و قرآن، پاکدامنی با چهره کاملاً ارتباط دارد.
قیافه، خواه زیبا و یا زشت، ملاک لیاقت نیست؛ بله؛ زیبایی؛ کمال است. ولی چنین نیست هر فردی که این کمال را داشته باشد و از این نعمت برخوردار باشد، دارای لیاقت و شایستگی درنزد خداوند نیز باشد.
شاید دلیل چنین تصوری، این باشد که انبیاء و اولیاء غالبا دارای چهره ای زیبا بوده اند، این درست است؛ و دلیلش این است که خداوند به دلایلی از جمله اقبال مردم به ایشان، همه کمالات خصوصا کمالات ظاهری را به ایشان داده است.
معیارها و مؤلّفه های تقرّب انسان به خداوند از نظر قرآن کریم و روایات اسلامی عبارت است از: ایمان، یقین، تقوا، عمل صالح، ولایت پذیری، اطاعت، عبادت، اخلاص، صداقت، اخلاق حسنه و مانند آن است.
بنابراین کسب کمالات درونی و شخصیتی و همچنین سلوک عملی به سوی خدای متعال تا حدود زیادی بستگی به اصلاح صفات و ملکات اخلاقی و اخلاق اجتماعی دارد و این مقطع از مقاطع حساس سلوک و قرب الیاللّه است.
خودخواهی، تکبر، عجب، غرور، حسادت، بخل و مانند آن، از موانع درونی راه خدا و تخریب کننده شخصیت انسانی انسان هستند که در این مرحله باید به ضد آنها، یعنی انسان دوستی، تواضع، انصاف، آگاهی، خیرخواهی و بخشندگی و مانند آن تبدیل شوند، تا بتواند در جامعه با بندگان خدای تعامل و زندگی آرامی داشته باشد و راه کمال به روی انسان گشوده گردد.
پی نوشت:
1. مزمل 73، آیه 17.
2. برای آگاهی بیشتر ر.ک:
الف. گذشته و آینده جهان، بیآزار شیرازی،
ب. معاد، مکارم شیرازی،
ج. معاد شناسی، علامه طهرانی.
منبع: www.porseman.org





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین