علامه مجلسی(ره) می گوید: حضور پیامبر و پیشوایان دین(ع) هنگام مرگ از مسائلی است که اخبار فراوانی بر آن دلالت دارد، بین شیعه مشهور است، انکار آن پسندیده نیست و می توان تفسیر آن را به چند وجه بیان کرد: یکم: خداوند قادر است پیامبر و پیشوایان را بر اثر مصلحتی از دیدگان ما پوشیده دارد؛ چنان که در اخبار عامّه و خاصه ذیل آیة (جعلنا بینک و بین الّذین لا یؤمنون بالاخرة حجاباً مستوراً);اسراء/45 چنین وارد شده است: خداوند شخص پیامبر(ص) را از دشمنانش پنهان داشت؛ با این که دوستانش او را می دیدند. دوم: ممکن است آنان(ع) با جسد لطیف مثالی نزد محتضر حاضر شوند که دیگران نبینند؛ مانند حضور فرشته مرگ ویاران او؛ چنان که در اخبار رسیده است: ارواح آنان در برزخ، به جسد مثالی تعلق می گیرد. امّا دربارة امامان زنده(ع) میتوان گفت بعید نیست که روح آنان در جسد مثالی نیز تصرّف کند. سوم: ممکن است خداوند مثالی همانند آنان بیافریند تا با مردگان تکلم کنند و به آنان بشارت دهند؛ زیرا در برخی از روایات واژه (تمثّل) وارد شده که گویای همین حقیقت است. چهارم: ممکن است صورت آنان در حسّ مشترک محتضر ترسیم شود و محتضر آنان را مشاهده کند و با آنان سخن بگوید؛ آن سان که بیمار گاهی مثالهایی را مشاهده می کند. پنجم: سیّد رضی (رض) گفته است: مراد آن است که محتضر در آن حال به ثمرة ولایت آن ذوات اقدس یا انحراف از آنان(ع) آگاه می شود؛ زیرا دوستدار آنان در آن حال چیزی می بیند که حاکی از بهشتی بودن است و دشمن آنان(ع) در آن چیزی را می بیند که بر جهنّمی بودن دلالت دارد. بنابراین، حضور و تکلّم آنان(ع) از باب استعارة تمثیلی است. این دو وجه اخیر از سیاق اخبار بسیار دور است و بهتر آن است که ما اصل آنها را بپذیریم و به شرح و ویژگی آنها متعرّض نشویم(بحار 6/200) رجوع کنید به :1- آیة الله جوادی آملی،تفسیر موضوعی قرآن ج 4 (معاد در قرآن)2- معاد شناسی ، علامه طهرانی3- معاد ، شهید دستغیب شیرازی (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 38/100101662)
علامه مجلسی(ره) می گوید: حضور پیامبر و پیشوایان دین(ع) هنگام مرگ از مسائلی است که اخبار فراوانی بر آن دلالت دارد، بین شیعه مشهور است، انکار آن پسندیده نیست و می توان تفسیر آن را به چند وجه بیان کرد: یکم: خداوند قادر است پیامبر و پیشوایان را بر اثر مصلحتی از دیدگان ما پوشیده دارد؛ چنان که در اخبار عامّه و خاصه ذیل آیة (جعلنا بینک و بین الّذین لا یؤمنون بالاخرة حجاباً مستوراً);اسراء/45 چنین وارد شده است: خداوند شخص پیامبر(ص) را از دشمنانش پنهان داشت؛ با این که دوستانش او را می دیدند. دوم: ممکن است آنان(ع) با جسد لطیف مثالی نزد محتضر حاضر شوند که دیگران نبینند؛ مانند حضور فرشته مرگ ویاران او؛ چنان که در اخبار رسیده است: ارواح آنان در برزخ، به جسد مثالی تعلق می گیرد. امّا دربارة امامان زنده(ع) میتوان گفت بعید نیست که روح آنان در جسد مثالی نیز تصرّف کند. سوم: ممکن است خداوند مثالی همانند آنان بیافریند تا با مردگان تکلم کنند و به آنان بشارت دهند؛ زیرا در برخی از روایات واژه (تمثّل) وارد شده که گویای همین حقیقت است. چهارم: ممکن است صورت آنان در حسّ مشترک محتضر ترسیم شود و محتضر آنان را مشاهده کند و با آنان سخن بگوید؛ آن سان که بیمار گاهی مثالهایی را مشاهده می کند. پنجم: سیّد رضی (رض) گفته است: مراد آن است که محتضر در آن حال به ثمرة ولایت آن ذوات اقدس یا انحراف از آنان(ع) آگاه می شود؛ زیرا دوستدار آنان در آن حال چیزی می بیند که حاکی از بهشتی بودن است و دشمن آنان(ع) در آن چیزی را می بیند که بر جهنّمی بودن دلالت دارد. بنابراین، حضور و تکلّم آنان(ع) از باب استعارة تمثیلی است. این دو وجه اخیر از سیاق اخبار بسیار دور است و بهتر آن است که ما اصل آنها را بپذیریم و به شرح و ویژگی آنها متعرّض نشویم(بحار 6/200)
رجوع کنید به :1- آیة الله جوادی آملی،تفسیر موضوعی قرآن ج 4 (معاد در قرآن)2- معاد شناسی ، علامه طهرانی3- معاد ، شهید دستغیب شیرازی (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 38/100101662)
- [سایر] معاد چه زمانی اتفاق میافتد؟
- [سایر] آیا برای خداوند شکست اتفاق میافتد؟
- [سایر] آیا اگر ما هم بتوانیم خود را در هنگام گناه بخصوص گناهان جنسی محفوظ داریم و به خاطر خدا گناه نکنیم، معجزاتی که در مورد پیامبران(ع) و یا افراد خاص اتفاق افتاده برای ما نیز اتفاق میافتد؟!
- [سایر] چرا وقتی اتفاق بدی میافتد، میگوییم مصلحت بوده است؟
- [سایر] تحولات ارزشی در جنگ نرم چگونه اتفاق میافتد؟
- [سایر] دیدگاه علامه مجلسی در مورد حضور پیامبراکرم(ص)و ائمه اطهار(ع) در هنگام مرگ مؤمنان چیست؟
- [سایر] در طول عمر انسان،امتحان یک بار اتفاق میافتد یا بیشتر؟
- [سایر] در مورد لحظه مرگ که آیا لحظه خوبی است یا بد، دردناک است یا خوش کامل توضیح دهید؟
- [سایر] لحظه ی مرگ یک فرد چه اتفاقی می افتد ؟
- [سایر] همانطور که گفته شد، امتحان برای آزمایش یا ارتقای درجه است پس چطور برای انسانهای کامل اتفاق میافتد؟
- [آیت الله مظاهری] موقعی که زلزله و رعد و برق و مانند اینها اتّفاق میافتد، انسان باید فوراً نماز آیات را بخواند و اگر نخواند معصیت کرده و تا آخر عمر بر او واجب است و هر وقت بخواند اداست.
- [آیت الله بروجردی] موقعی که زلزله و رعد و برق و مانند اینها اتّفاق میافتد، انسان باید فوراً نماز آیات را بخواند و اگر نخواند معصیت کرده و تا آخر عمر بر او واجب است و هر وقت بخواند ادا است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] موقعی که زلزله و رعد و برق و مانند اینها اتفاق میافتد، مکلف باید فوراً نماز آیات را بخواند، به نحوی که در نظر مردم تأخیر محسوب نشود و اگر بدون عذر تأخیر کرد، معصیت کرده و باید هر چه زودتر بخواند و بنا بر احتیاط در وقت خواندن، نیت ادا و قضا نکند.
- [آیت الله اردبیلی] هنگامی که زلزله، رعد، برق و مانند آنها اتّفاق میافتد، بنابر احتیاط واجب باید فورا نماز آیات را بخواند و به هنگام خواندن آن باید نیّت ادا کند و اگر نخواند، تا آخر عمر بر او واجب است، ولی بنابر احتیاط واجب نباید نیّت ادا و قضا کند.
- [آیت الله خوئی] موقعی که زلزله و رعد و برق و مانند اینها اتفاق میافتد، انسان باید فوراً نماز آیات را بخواند به نحوی که در نظر مردم تأخیر محسوب نشود و اگر تأخیر کرد معصیت کرده و بنابر احتیاط وقت خواندن نیت ادا و قضا نکند.
- [آیت الله خوئی] شخص کاسب سزاوار است احکام خرید و فروش در موارد محل ابتلاء را یاد بگیرد چنانچه از حضرت صادق (ع) روایت شده است: کسی که میخواهد خرید و فروش کند، باید احکام آن را یاد بگیرد و اگر پیش از یاد گرفتن احکام آن، خرید و فروش کند، به واسطة معاملههای باطل و شبههناک به هلاکت میافتد.
- [آیت الله علوی گرگانی] موقعی که زلزله ورعد وبرق ومانند اینها اتّفاق میافتد، انسان باید فوراً نماز آیات را بخواند و اگر نخواند معصیت کرده وتا آخر عمر بر او واجب است و هر وقت بخواند ادأ است مگر در آیاتی که زمان او به مقدار یک رکعت از نماز آیات بوده وخواندن نماز را از روی عصیان بتأخیر بیاندازد در این صورت بنابر احتیاط واجب باید نیّت ادأ وقضأ نکند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه مأموم خیال می کرد امام سر از سجده برداشته، او هم سر از سجده برداشت، باید دوباره به سجده برود و اگر این کار در هر دو سجده واقع شود زیادی دو سجده که رکن است نماز را در اینجا باطل نمی کند، اما اگر به سجده برگردد در حالی که در همان لحظه امام سر از سجده برداشته است، اگر در یک سجده چنین اتفاق افتد نمازش صحیح است و اگر در دو سجده باهم باشد نمازش باطل می شود.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مستحب است شهادتین و اقرار به دوازده امام (ع) و سایر عقائد حقه را به کسی که در حال جان دادن است؛ طوری تلقین کنند که بفهمد و نیز مستحب است چیزهائی را که گفته شد؛ تا وقت مرگ تکرار کنند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] کافر یعنی کسی که منکر خدا یا نبوت است و یا معترف به آن نیست و یا برای خدا شریک قرار می دهد و همچنین غلاه (یعنی آنهائی که یکی از ائمه (ع) را خدا خوانده یا بگویند خدا در او حلول کرده است) و خوارج و نواصب (یعنی آنهائی که با ائمه اطهار (ع) دشمنی می نمایند) نجسند و اما اهل کتاب (یعنی یهود و نصاری و مجوس) که پیغمبری حضرت خاتم الانبیاء محمد بن عبداللّه (ص) را قبول ندارند؛ نیز بنا بر مشهور نجس می باشند و این قول موافق احتیاط است و لکن بنا بر اظهر این طوایف پاکند و نیز کسی که ضروری دین یعنی چیزی را که مثل نماز و روزه مسلمانان جزء دین اسلام می دانند منکر شود؛ چنانچه بداند آن چیز ضروری دین است نجس می باشد.