لحظه مرگ، هنگامی است بسیار مهم و بزرگ که آیات و روایاتی بسیار از آن سخن گفته‌اند؛ هنگامی است که حتّی خوبان از آن می‌هراسند و در همین حال در شوق لقاءاللَّه‌اند؛ مانند غوّاصی که در پی یافتن مروارید است، ولی از غرق شدن در دریا نیز بیم دارد. از این رو، قرآن می‌فرماید: (وجاءَتْ سَکْرَةُ الموتِ بالحَقِّ ذلِکَ ماکنتَ منه تَحید (1)سکرات مرگ، به راستی در رسید؛ این همان است که از آن می‌گریختی.) آری، همانگونه که انسانِ مست نمی‌فهمد که چه می‌گوید و نمی‌داند که مردم درباره‌اش چه می‌گویند، در آن لحظه، حضور مرگ و دلهره‌ها از یک سو و جدایی از زن و فرزند و مال و مقام از سوی دیگر، برای او هوشی نمی‌گذارد و چنان گیج و مبهوت می‌شود که در قرآن و حدیث از حال او با لفظ سکوة(=مستی) یاد شده است. این تعبیر درباره زلزله قیامت نیز آمده که می‌فرماید: (و تری الناس سُکاری‌ و ما هم بِسُکاری‌ ولکنّ عذابَ اللَّه شَدیدٌ(2)؛ و مردم را همچون مستان می‌بینی، ولی آنان مست نیستند، بلکه عذاب خدا سخت است.) چنانکه امام علی(علیه السلام) در این باره می‌فرماید: (فغیر مَوصُوفٍ مانزَل بِهم؛ آنچه بر انسان در لحظه مرگ وارد می‌شود، وصف ناپذیر است.) ...به گونه‌ای که بدن سست می‌شود، رنگ می‌پرد، مرگ می‌آید، زبان می‌گردد؛ ولی انسان هنوز می‌بیند و می‌شنود. فکرش کار می‌کند، ولی در این که با عمرش چه کرده است، می‌اندیشد: (یُفَکِّر فیما اَفْنی‌ عُمْرَه و فیمَ اَذْهَبَ دَهَرَه؛با خود می‌اندیشد که عمرش را در چه راهی صرف کرده و روزگارش را در چه گذرانده است.) امام(علیه السلام) می‌فرماید: (در آن لحظه، از اموال و ثروتهایی که در طول عمرش گرد آورده است، یاد می‌کند و با خود می‌گوید: این اموال را از چه راهی به دست آوردم. فکر حلال و حرام آن نبودم. اکنون گناه و حسابش با من و لذّت و بهره‌اش با دیگران است؛ ولی مأمور مرگ همچنان روح او را از اعضایش برمی‌کَند تا زبان و گوش نیز از کار می‌افتد و فقط چشمانش می‌بیند. به اطراف خود می‌نگرد و تلاش و وحشت و حرکات اطرافیان را می‌بیند، ولی نمی‌شنود و سخن نمی‌گوید. در لحظه آخر روح از چشم نیز برون می‌رود و او در میان دوستان و بستگان همچون مرداری می‌افتد و همه از او می‌ترسند و از پیرامونش می‌گریزد و پس از اندکی او را به خاک و عملش می‌سپارند و دور می‌شوند.(3)) در سوره قیامت آیه 29 - 26 آمده است که دنیا را بر آخرت ترجیح ندهید و در اندیشه مردن باشید؛ همان دم که چون جان از بدن خارج می‌شود و به گردن می‌رسد، می‌گویند: (کیست که این انسان در حال مرگ را نجات دهد؟! کدام پزشک و انسانی را برای رهایی‌اش از مرگ بیاوریم؟!) ولی خود می‌داند که هر لحظه از دنیا و تمام چیزهایی که عمری در پی‌شان دویده و بر هم انباشته و به آنها دلبسته است، جدا می‌شود و از دوستان و فرزندان و همسر دور می‌گردد. با بیرون آمدن روح از بدن، ساق پاهایش به هم می‌چسبند و سختی جدایی از دنیا و ورود به عالم دیگر،او را در هم می‌فشارد. اما از طرفی کسی که مومن حقیقی بوده باشد در روایات آمده است که در لحظه جان دادن ائمه معصومین را می بیند و دیدار آنها مسلما بهترین لحظه زندگی می باشد و از همین رو آنها مشتاق مرگ می باشند. حضرت علی (ع) به یار باوفای خود حارث همدانی می فرمایند: یا حار همدان من یمت یرنی:ای حارث هر کس می میرد مرا می بیند. پی نوشت: 1) سوره ق، آیه 19. 2) سوره حج، آیه 2. 3) نهج‌البلاغه، ترجمه فیض‌الاسلام، ص 333، اواسط خطبه 108 ترجمه بعض جمله‌ها. www.morsalat.com
لحظه مرگ، هنگامی است بسیار مهم و بزرگ که آیات و روایاتی بسیار از آن سخن گفتهاند؛ هنگامی است که حتّی خوبان از آن میهراسند و در همین حال در شوق لقاءاللَّهاند؛ مانند غوّاصی که در پی یافتن مروارید است، ولی از غرق شدن در دریا نیز بیم دارد.
از این رو، قرآن میفرماید: (وجاءَتْ سَکْرَةُ الموتِ بالحَقِّ ذلِکَ ماکنتَ منه تَحید (1)سکرات مرگ، به راستی در رسید؛ این همان است که از آن میگریختی.) آری، همانگونه که انسانِ مست نمیفهمد که چه میگوید و نمیداند که مردم دربارهاش چه میگویند، در آن لحظه، حضور مرگ و دلهرهها از یک سو و جدایی از زن و فرزند و مال و مقام از سوی دیگر، برای او هوشی نمیگذارد و چنان گیج و مبهوت میشود که در قرآن و حدیث از حال او با لفظ سکوة(=مستی) یاد شده است. این تعبیر درباره زلزله قیامت نیز آمده که میفرماید: (و تری الناس سُکاری و ما هم بِسُکاری ولکنّ عذابَ اللَّه شَدیدٌ(2)؛ و مردم را همچون مستان میبینی، ولی آنان مست نیستند، بلکه عذاب خدا سخت است.)
چنانکه امام علی(علیه السلام) در این باره میفرماید: (فغیر مَوصُوفٍ مانزَل بِهم؛ آنچه بر انسان در لحظه مرگ وارد میشود، وصف ناپذیر است.) ...به گونهای که بدن سست میشود، رنگ میپرد، مرگ میآید، زبان میگردد؛ ولی انسان هنوز میبیند و میشنود. فکرش کار میکند، ولی در این که با عمرش چه کرده است، میاندیشد: (یُفَکِّر فیما اَفْنی عُمْرَه و فیمَ اَذْهَبَ دَهَرَه؛با خود میاندیشد که عمرش را در چه راهی صرف کرده و روزگارش را در چه گذرانده است.)
امام(علیه السلام) میفرماید: (در آن لحظه، از اموال و ثروتهایی که در طول عمرش گرد آورده است، یاد میکند و با خود میگوید: این اموال را از چه راهی به دست آوردم. فکر حلال و حرام آن نبودم. اکنون گناه و حسابش با من و لذّت و بهرهاش با دیگران است؛ ولی مأمور مرگ همچنان روح او را از اعضایش برمیکَند تا زبان و گوش نیز از کار میافتد و فقط چشمانش میبیند. به اطراف خود مینگرد و تلاش و وحشت و حرکات اطرافیان را میبیند، ولی نمیشنود و سخن نمیگوید. در لحظه آخر روح از چشم نیز برون میرود و او در میان دوستان و بستگان همچون مرداری میافتد و همه از او میترسند و از پیرامونش میگریزد و پس از اندکی او را به خاک و عملش میسپارند و دور میشوند.(3))
در سوره قیامت آیه 29 - 26 آمده است که دنیا را بر آخرت ترجیح ندهید و در اندیشه مردن باشید؛ همان دم که چون جان از بدن خارج میشود و به گردن میرسد، میگویند: (کیست که این انسان در حال مرگ را نجات دهد؟! کدام پزشک و انسانی را برای رهاییاش از مرگ بیاوریم؟!) ولی خود میداند که هر لحظه از دنیا و تمام چیزهایی که عمری در پیشان دویده و بر هم انباشته و به آنها دلبسته است، جدا میشود و از دوستان و فرزندان و همسر دور میگردد. با بیرون آمدن روح از بدن، ساق پاهایش به هم میچسبند و سختی جدایی از دنیا و ورود به عالم دیگر،او را در هم میفشارد.
اما از طرفی کسی که مومن حقیقی بوده باشد در روایات آمده است که در لحظه جان دادن ائمه معصومین را می بیند و دیدار آنها مسلما بهترین لحظه زندگی می باشد و از همین رو آنها مشتاق مرگ می باشند. حضرت علی (ع) به یار باوفای خود حارث همدانی می فرمایند: یا حار همدان من یمت یرنی:ای حارث هر کس می میرد مرا می بیند.
پی نوشت:
1) سوره ق، آیه 19.
2) سوره حج، آیه 2.
3) نهجالبلاغه، ترجمه فیضالاسلام، ص 333، اواسط خطبه 108 ترجمه بعض جملهها.
www.morsalat.com
- [سایر] لحظه ی مرگ یک فرد چه اتفاقی می افتد ؟
- [سایر] آیا دیدار ائمه(ع) در لحظه مرگ اتفاق میافتد؟
- [سایر] یاد مرگ بودن کار خوبی است؟
- [سایر] خوش به حال شما:خدا می بینتتون خوش به حال شما:خدا دوستتون داره خوش به حال شما:مثل من تنها نیستین خوش به حال شما:مثل من منتظر یه جواب سوال نیستین هر روز مضطرب وارد این سایت نمی شینو بعد .... خوش به حالتون آرزوتون مرگ نیست خوش به حالتون همه دوستتون دارند و بد به حال من که خدام نگامم نمی کنه
- [سایر] راهکارهای خوش اخلاقی در زندگی چیست؟ و خوش خلقی چه آثار دنیوی و اخروی دارد؟(لطفاً از آیات و احادیث هم استفاده کنید). اگر کتابهای خوبی مربوط به خوش اخلاقی که در حد فهم عموم نوشته شده باشد، معرّفی کنید.
- [سایر] بنابر آیات قرآن، فرعون در لحظه مرگ توبه کرد و رستگار شد، اما در برخی آیات میگوید چنین توبهای قبول نیست. آیا این تنافی در آیات نیست؟
- [سایر] آیا دست زدن به بیماری که در کما بوده و یا دچار مرگ مغزی شده و چند لحظه دیگر میمیرد، غسل مس میت دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر جنین بعد از مرگ پدر مثلا پنج ماهه متولد شود که نوعا زنده نمی ماند زنده بودن یک لحظه در تعلق ارث کافی است؟
- [سایر] آیا چهره اشخاص در قیامت به شکل لحظه مرگ است یا ممکن است چهره جوانیاش باشد؟ آیا میتواند به شکل دیگری باشد؟
- [سایر] چرا بعضی اوقات با اینکه معاد را قبول داریم، اما قیامت را فراموش میکنیم؟ (یعنی هر لحظه به یاد مرگ نیستیم؟)
- [آیت الله بهجت] ممکن است خون نفاس یک لحظه بیشتر نیاید، ولی بیشتر از ده روز نمیشود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اجاره با مرگ اجارهدهنده باطل میشود و با مرگ مستأجر، باطل نمیشود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] بعد از سجده دوم در جایی که تشهد واجب نیست بهتر است لحظه ای بنشیند سپس برای رکعت بعد برخیزد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] بنا بر احتیاط مستحب انسان در مرگ کسی یقه پاره نکند، به خصوص در مرگ غیر پدر و برادر.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسی که برای حج یا عمره احرام بسته است اگر از دنیا برود حنوط و هیچ بوی خوش دیگری برای او جایز نیست.
- [آیت الله اردبیلی] اگر به نیّت غسل ارتماسی به تدریج در آب فرو رود تا تمام بدن در یک لحظه زیر آب قرار گیرد، غسل او صحیح است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] طلبکار می تواند حواله را قبول نکند خواه کسی که حواله سر او داده شده غنی باشد یا فقیر، خوش حساب باشد یا بد حساب.
- [آیت الله سیستانی] مضاربه اذنیه ، با مرگ هر کدام از مالک و عامل باطل میشود ؛ زیرا با مرگ مالک اموال او به وارث منتقل میشود ، و باقی ماندن مال در دست عامل نیاز به مضاربه جدید دارد . و با مرگ عامل اذن از بین میرود ؛ زیرا اذن مالک به او اختصاص داشته باشد .
- [آیت الله مکارم شیرازی] سزاوار است انسان در مرگ خویشاوندان، مخصوصاً در مرگ فرزند شکیبایی را از دست ندهد و هر وقت میت را یاد می کند (انا لله و انا الیْه راجعون) بگوید و برای میت قرآن بخواند و طلب آمرزش کند.
- [آیت الله مظاهری] کسی که نماز را به خوبی نمیداند ولی میتواند یاد بگیرد چنانچه وقت نماز وسعت دارد باید یاد بگیرد.