از دیدگاه قرآن، انسان ها چه تلقّیای از فرجام خود دارند؟
در یک نگاه کلّی، قرآن انسان ها را نسبت به آخرت دو دسته می کند: دسته ای از مردم، زندگی دنیا را دوست داشته و به ورای آن توجّهی ندارند و در حقیقت فرجام زندگی خود را در همین دنیا جست وجو کرده، خواستار عاقبت دنیویاند. خداوند براساس نظم و تدبیر حاکم بر جهان، به بعضی از خواسته های آنان در این دنیا پاسخ داده است؛ امّا در سرای آخرت، سرافکنده و نکوهیده، وارد جهنم می شوند! در مقابل، کسانی هستند که طالب آخرت اند و ایمان دارند که پس از زندگی دنیایی، حیاتی ارزشمند و جاودانه وجود دارد و از این رو برای دستیابی به آن سعادت برین، در حدّ خود تلاش می کنند. به بیان دیگر، انسان ها یا دنیا خواه هستند یا آخرت طلب؛ خداوند در این دنیا، موانع را از سر راه این دو گروه برمی دارد تا آنان به حرکت و سیر خود ادامه دهند و ابزارها و وسایل کافی را نیز در اختیارشان قرار می دهد؛ ولی این دو گروه یک فرجام نخواهند داشت. آنان که دنیا را بر آخرت ترجیح می دهند، فرجام تلخی در انتظارشان است و آنان که آخرت را بر دنیا برتری داده اند، فرجام نیک و خوشی دارند. قرآن می فرماید: (مَنْ کانَ یُرِیدُ الْعاجِلَةَ عَجَّلْنا لَهُ فِیها ما نَشاءُ لِمَنْ نُرِیدُ ثُمَّ جَعَلْنا لَهُ جَهَنَّمَ یَصْلاها مَذْمُوماً مَدْحُوراً . وَ مَنْ أَرادَ الاْخِرَةَ وَ سَعی لَها سَعْیَها وَ هُوَ مُومِنٌ فَأُولئِکَ کانَ سَعْیُهُمْ مَشْکُوراً . کُلاًّ نُمِدُّ هولاءِ وَ هَولاءِ مِنْ عَطاءِ رَبِّکَ وَ ما کانَ عَطاءُ رَبِّکَ مَحْظُوراً . انْظُرْ کَیْفَ فَضَّلْنا بَعْضَهُمْ عَلی بَعْضٍ وَ لَلاْخِرَةُ أَکْبَرُ دَرَجاتٍ وَ أَکْبَرُ تَفْضِیلاً )1؛ (هرکس خواهان [دنیای] زودگذر است، به زودی هر که را خواهیم [نصیبی] از آن میدهیم، آن گاه جهنم را که در آن خوار و رانده داخل خواهد شد برای او مقرّر میداریم و هرکس خواهان آخرت است و نهایت کوشش را برای آن بکند و مؤمن باشد، آنان [هستند] که تلاش آنها مورد حق شناسی واقع خواهد شد . هر دوی آنان را از اعطای پروردگارت مدد میبخشیم، و عطای پروردگارت [از کسی] منع نشده است . ببین چگونه برخی از آنان را بر برخی دیگر برتری داده ایم و قطعاً درجات آخرت و برتری آن بزرگ تر و بیشتر است) . آیات یاد شده، بیانگر این حقیقت است که طالبان آخرت، عاقبت اندیش و آخر بین و دوستداران دنیا، نزدیک بین، دنیا اندیش و محدودنگر هستند. از این رو، بر حسب نظام تکوینی عالم، خداوند نتیجه کار و عمل هر کس را به اندازه خواسته اش به او خواهد داد؛ اما فرجام نیک از آنِ کسانی است که دورنگر و آخرت اندیش اند. گفت استر با شتر کای خوش رفیق در فراز و شیب در راه دقیق تو نیایی در سر و خوش میروی من همی آیم به سر در چون غوی من همی افتم به رو در هر دمی خواه در خشکی و خواه اندر نمی این سبب را بازگو با من که چیست یا بدانم من که چون باید بزیست گفت چشم من ز تو روشن تر است بعد از آن هم از بلندی ناظر است چون بر آیم بر سر کوهی بلند آخر عقبه ببینم هوشمند پس همه پستی و بالایی راه دیده ام را وا نماید هم اله هر قدم را از سر بینش نهم از عثار و اوفتادن وا رهم تو نبینی پیش خود یک دو سه گام دانه بینی و نبینی رنج دام یستوی الاعمی لدیکم و البصیر فی المقام و النزول و المسیر2 پی نوشت: 1. اسراء 17، آیات 21 18. 2. مثنوی معنوی، دفتر سوم، ابیات 1746 1755. منبع: www.porseman.org
عنوان سوال:

از دیدگاه قرآن، انسان ها چه تلقّیای از فرجام خود دارند؟


پاسخ:

در یک نگاه کلّی، قرآن انسان ها را نسبت به آخرت دو دسته می کند: دسته ای از مردم، زندگی دنیا را دوست داشته و به ورای آن توجّهی ندارند و در حقیقت فرجام زندگی خود را در همین دنیا جست وجو کرده، خواستار عاقبت دنیویاند. خداوند براساس نظم و تدبیر حاکم بر جهان، به بعضی از خواسته های آنان در این دنیا پاسخ داده است؛ امّا در سرای آخرت، سرافکنده و نکوهیده، وارد جهنم می شوند!
در مقابل، کسانی هستند که طالب آخرت اند و ایمان دارند که پس از زندگی دنیایی، حیاتی ارزشمند و جاودانه وجود دارد و از این رو برای دستیابی به آن سعادت برین، در حدّ خود تلاش می کنند.
به بیان دیگر، انسان ها یا دنیا خواه هستند یا آخرت طلب؛ خداوند در این دنیا، موانع را از سر راه این دو گروه برمی دارد تا آنان به حرکت و سیر خود ادامه دهند و ابزارها و وسایل کافی را نیز در اختیارشان قرار می دهد؛ ولی این دو گروه یک فرجام نخواهند داشت. آنان که دنیا را بر آخرت ترجیح می دهند، فرجام تلخی در انتظارشان است و آنان که آخرت را بر دنیا برتری داده اند، فرجام نیک و خوشی دارند.
قرآن می فرماید:
(مَنْ کانَ یُرِیدُ الْعاجِلَةَ عَجَّلْنا لَهُ فِیها ما نَشاءُ لِمَنْ نُرِیدُ ثُمَّ جَعَلْنا لَهُ جَهَنَّمَ یَصْلاها مَذْمُوماً مَدْحُوراً . وَ مَنْ أَرادَ الاْخِرَةَ وَ سَعی لَها سَعْیَها وَ هُوَ مُومِنٌ فَأُولئِکَ کانَ سَعْیُهُمْ مَشْکُوراً . کُلاًّ نُمِدُّ هولاءِ وَ هَولاءِ مِنْ عَطاءِ رَبِّکَ وَ ما کانَ عَطاءُ رَبِّکَ مَحْظُوراً . انْظُرْ کَیْفَ فَضَّلْنا بَعْضَهُمْ عَلی بَعْضٍ وَ لَلاْخِرَةُ أَکْبَرُ دَرَجاتٍ وَ أَکْبَرُ تَفْضِیلاً )1؛
(هرکس خواهان [دنیای] زودگذر است، به زودی هر که را خواهیم [نصیبی] از آن میدهیم، آن گاه جهنم را که در آن خوار و رانده داخل خواهد شد برای او مقرّر میداریم و هرکس خواهان آخرت است و نهایت کوشش را برای آن بکند و مؤمن باشد، آنان [هستند] که تلاش آنها مورد حق شناسی واقع خواهد شد . هر دوی آنان را از اعطای پروردگارت مدد میبخشیم، و عطای پروردگارت [از کسی] منع نشده است . ببین چگونه برخی از آنان را بر برخی دیگر برتری داده ایم و قطعاً درجات آخرت و برتری آن بزرگ تر و بیشتر است) .
آیات یاد شده، بیانگر این حقیقت است که طالبان آخرت، عاقبت اندیش و آخر بین و دوستداران دنیا، نزدیک بین، دنیا اندیش و محدودنگر هستند. از این رو، بر حسب نظام تکوینی عالم، خداوند نتیجه کار و عمل هر کس را به اندازه خواسته اش به او خواهد داد؛ اما فرجام نیک از آنِ کسانی است که دورنگر و آخرت اندیش اند.
گفت استر با شتر کای خوش رفیق
در فراز و شیب در راه دقیق
تو نیایی در سر و خوش میروی
من همی آیم به سر در چون غوی
من همی افتم به رو در هر دمی
خواه در خشکی و خواه اندر نمی
این سبب را بازگو با من که چیست
یا بدانم من که چون باید بزیست
گفت چشم من ز تو روشن تر است
بعد از آن هم از بلندی ناظر است
چون بر آیم بر سر کوهی بلند
آخر عقبه ببینم هوشمند
پس همه پستی و بالایی راه
دیده ام را وا نماید هم اله
هر قدم را از سر بینش نهم
از عثار و اوفتادن وا رهم
تو نبینی پیش خود یک دو سه گام
دانه بینی و نبینی رنج دام
یستوی الاعمی لدیکم و البصیر
فی المقام و النزول و المسیر2
پی نوشت:
1. اسراء 17، آیات 21 18.
2. مثنوی معنوی، دفتر سوم، ابیات 1746 1755.
منبع: www.porseman.org





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین