امام صادق(ع) می‌فرماید: (قسم به خدای متعال، مردگان رفتن شما را [بر سر قبورشان ]می‌دانند و با حضور شما مسرور می‌شوند و با شما اُنس می‌گیرند و بهره‌مند می‌گردند). وسائل الشیعه، ج‌2، ص 878 و نیز در این باب نگا: عروج روح، ص 71-76. امّا مهم‌ترین اثر دنیوی زیارت اهل قبور برای انسان، تذکّر مرگ و یادآوری این رخداد مهمّ است. این خود، موجب باز داشتن انسان از بازی‌های دنیوی، نگا: نهج‌البلاغه، ترجمه سید جعفر شهیدی، خطبه 84، ص 66.مانع دست زدن به کارهای زشت و ناروا، همان، خطبه 99، ص 92.باعث انجام دادن اعمال و کردار نیک، همان، کلمات قصار، 31، ص 364.سبب بی‌رغبتی و کم خشنودی از دنیا همان، کلمات قصار 349، ص 423. و زمینه‌ساز عبرت آموزی است. همان، خطبه 221، ص 252.در رابطه بازیارت قبور واین که در قرآن آمده نه باید گفت طبق تصریح قرآن { و لاتحسبن الذین قتلوا فی سبیل الله امواتا بل احیاء عند ربهم یرزقون } کسانیکه در راه خدا شهید شدند مپندارند آنها مردگانند بلکه در نزد پروردگار شان زنده هستند و روزی می خورند . بنابر این توجه ما عمده به روح ملکوتی و حاضر و ناظر آنها است (آل عمران آیه, 169) { من یعظم شعائر الله فا نها من تقوی القلوب } هر کس شعائر الهی را بزرگ بشمارد این از علامت تقوای الهی است (حج آیه, 32) هر چیز که یاد و عظمت خدا را و آئین او را به یاد انسان می اندازد از آنجا شعائر خداست و ائمه علیه السلام همگی حجت و اولیاء خدا هستند اگر یاد آنها را در افکار و اذهان در ظاهر و باطن تعظیم کنیم و عظمت بد هیم جز ء شعائر الهی است . { لنتخذن علیهم مسجدا } (کهف آیه, 2) مدفن اصحاب کهف را مسجد و محل عبادت و نیایش قرار دادند . چون این محل ( محل دفن اصحاب کهف )مکان دفن اجساد بندگان صالح و محبوب خدا بود دارای فضیلت خاصی داشتند و بر آن مکان تبرک می جستند و معتقد بودند عبادت و نیایش در آنجا ثواب بیشتری دارد و این کاررا انجام دادند و قرآن آن را تایید میکند و اگر اشکال داشت یقینا قرآن تخطئه میکرد. قرآن به زائرین خانه خدا دستور میدهد که در مقام ابراهیم ( نقطه ای که حضرت ابراهیم ایستاد ) و نماز خواند آنجا دارای فضیلت و شرافتی است و دستور تبر ک آن مکان را داد. { و اتخذ من مقام ابراهیم مصلی } (بقره آیه ,152) از مقام ابراهیم برای خود محل نما ز را اتخاذ کنید اگر ما حرم ائمه علیهم السلام را تبرک میداریم یعنی اینکه اولا آنها را به تصریح قرآن زنده میدانیم . * حضرت فاطمه سلام علیها مرتب به زیارت قبر حضرت حمزه می رفت آنجا نماز می خواند و گریه می کرد (آئین وهابیت ,آیه الله جعفر سبحانی) برای آشنائی با بحث زیارت قبور از دیدگاه سنت پیامبر می توان به کتاب های زیر رجوع کرد: 1- آیین وهابیت جعفر سبحانی 2 آیا این است اسلام واقعی ابوالفضل حسینی 3- نقدی بر اندیشه وهابیان موسوی قزوینی ترجمه: طارمی 4 تحلیلی نو بر عقاید وهابیان حسن ابراهیمی 5 فرقه وهابی و پاسخ به شبهات آنها قزوینی ترجمه: دوانی 6 نقد و تحلیلی پیرامون وهابیگری همایون همتی www.morsalat.com
امام صادق(ع) میفرماید: (قسم به خدای متعال، مردگان رفتن شما را [بر سر قبورشان ]میدانند و با حضور شما مسرور میشوند و با شما اُنس میگیرند و بهرهمند میگردند). وسائل الشیعه، ج2، ص 878 و نیز در این باب نگا: عروج روح، ص 71-76.
امّا مهمترین اثر دنیوی زیارت اهل قبور برای انسان، تذکّر مرگ و یادآوری این رخداد مهمّ است. این خود، موجب باز داشتن انسان از بازیهای دنیوی، نگا: نهجالبلاغه، ترجمه سید جعفر شهیدی، خطبه 84، ص 66.مانع دست زدن به کارهای زشت و ناروا، همان، خطبه 99، ص 92.باعث انجام دادن اعمال و کردار نیک، همان، کلمات قصار، 31، ص 364.سبب بیرغبتی و کم خشنودی از دنیا همان، کلمات قصار 349، ص 423. و زمینهساز عبرت آموزی است. همان، خطبه 221، ص 252.در رابطه بازیارت قبور واین که در قرآن آمده نه باید گفت طبق تصریح قرآن { و لاتحسبن الذین قتلوا فی سبیل الله امواتا بل احیاء عند ربهم یرزقون } کسانیکه در راه خدا شهید شدند مپندارند آنها مردگانند بلکه در نزد پروردگار شان زنده هستند و روزی می خورند . بنابر این توجه ما عمده به روح ملکوتی و حاضر و ناظر آنها است (آل عمران آیه, 169)
{ من یعظم شعائر الله فا نها من تقوی القلوب } هر کس شعائر الهی را بزرگ بشمارد این از علامت تقوای الهی است (حج آیه, 32)
هر چیز که یاد و عظمت خدا را و آئین او را به یاد انسان می اندازد از آنجا شعائر خداست و ائمه علیه السلام همگی حجت و اولیاء خدا هستند اگر یاد آنها را در افکار و اذهان در ظاهر و باطن تعظیم کنیم و عظمت بد هیم جز ء شعائر الهی است .
{ لنتخذن علیهم مسجدا } (کهف آیه, 2) مدفن اصحاب کهف را مسجد و محل عبادت و نیایش قرار دادند .
چون این محل ( محل دفن اصحاب کهف )مکان دفن اجساد بندگان صالح و محبوب خدا بود دارای فضیلت خاصی داشتند و بر آن مکان تبرک می جستند و معتقد بودند عبادت و نیایش در آنجا ثواب بیشتری دارد و این کاررا انجام دادند و قرآن آن را تایید میکند و اگر اشکال داشت یقینا قرآن تخطئه میکرد.
قرآن به زائرین خانه خدا دستور میدهد که در مقام ابراهیم ( نقطه ای که حضرت ابراهیم ایستاد ) و نماز خواند آنجا دارای فضیلت و شرافتی است و دستور تبر ک آن مکان را داد.
{ و اتخذ من مقام ابراهیم مصلی } (بقره آیه ,152) از مقام ابراهیم برای خود محل نما ز را اتخاذ کنید اگر ما حرم ائمه علیهم السلام را تبرک میداریم یعنی اینکه اولا آنها را به تصریح قرآن زنده میدانیم .
* حضرت فاطمه سلام علیها مرتب به زیارت قبر حضرت حمزه می رفت آنجا نماز می خواند و گریه می کرد (آئین وهابیت ,آیه الله جعفر سبحانی)
برای آشنائی با بحث زیارت قبور از دیدگاه سنت پیامبر می توان به کتاب های زیر رجوع کرد:
1- آیین وهابیت جعفر سبحانی
2 آیا این است اسلام واقعی ابوالفضل حسینی
3- نقدی بر اندیشه وهابیان موسوی قزوینی ترجمه: طارمی
4 تحلیلی نو بر عقاید وهابیان حسن ابراهیمی
5 فرقه وهابی و پاسخ به شبهات آنها قزوینی ترجمه: دوانی
6 نقد و تحلیلی پیرامون وهابیگری همایون همتی
www.morsalat.com
- [سایر] فایده زیارت قبور چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] زیارت اهل قبور در شب چه حکمی دارد؟
- [آیت الله بهجت] آیا نماز زیارت قبور ائمّه صلوات اللّه علیهم اجمعین را، می شود با غسل زیارت خواند؟
- [سایر] با توجه به سوره تکاثر درباره زیارت قبور توضیح دهید؟
- [سایر] آیا جایز است زنان قبور را زیارت کنند ؟
- [سایر] آیا جایز است زنان قبور را زیارت کنند ؟
- [سایر] پیامبر ص در مورد زیارت اهل قبور چه سفارشی داشتند؟
- [سایر] آیا زن حامله می تواند به زیارت قبور رود؟ با تشکر
- [سایر] چرا به زیارت اهل قبور میریم؟ آیا دعای ما برای آنها فایده ای دارد؟
- [سایر] آیا زیارت قبور با نیت شفاعت، توسل و تبرک شرک است؟
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر بر جائی از بدن؛ آیه قرآن یا اسم خداوند متعال نوشته شده باشد؛ چنانچه بخواهد وضو یا غسل را ترتیبی به جا آورد؛ باید آب را طوری به بدن برساند که دست او به نوشته نرسد.
- [آیت الله خوئی] اگر بر جایی از بدن، آیه قرآن یا اسم خداوند متعال نوشته شده باشد، و چنانچه بخواهد وضو یا غسل را ترتیبی بهجا آورد، باید آب را طوری به بدن برساند که دست او به نوشته نرسد.
- [آیت الله سبحانی] کسی که جنب است اگر بر جایی از بدن او آیه قرآن یا اسم خداوند متعال نوشته شده باشد، بنابر احتیاط حرام است دست به آن نوشته بگذارد و اگر بخواهد غسل کند باید آب را طوری به بدن برساند که دست او به نوشته نرسد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر بر جایی از بدن ایه قران یا اسم خداوند متعال نوشته شده باشد چنانچه بخواهد غسل ترتیبی به جا اورد باید اب را طوری به بدن برساند که مس ان نوشته نشود و همچنین است اگر بخواهد وضوی ترتیبی بگیرد و بر بعض اعضای وضو ایه قران باشد و همچنین بنابر احتیاط واجب اگر اسم خداوند متعال باشد و در غسل و وضو مراعات احتیاط نسبت به اسماء انبیا و ایمه و حضرت زهرا علیهم السلام مستحب است
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر بر جایی از بدن ایه قران یا اسم خداوند متعال نوشته شده باشد چنانچه بخواهد غسل ترتیبی به جا اورد باید اب را طوری به بدن برساند که مس ان نوشته نشود و همچنین است اگر بخواهد وضوی ترتیبی بگیرد و بر بعض اعضای وضو ایه قران باشد و همچنین بنابر احتیاط واجب اگر اسم خداوند متعال باشد و در غسل و وضو مراعات احتیاط نسبت به اسماء انبیا و ایمه و حضرت زهرا علیهم السلام مستحب است
- [آیت الله مظاهری] کسی که میخواهد غسل کند، اگر بر جایی از بدن او آیه قرآن یا اسم خداوند متعال نوشته شده باشد، حرام است دست به آن نوشته بگذارد و اگر بخواهد غسل کند باید آب را طوری به بدن برساند که دست او به نوشته نرسد.
- [آیت الله نوری همدانی] کسی که جنب است اگر بر جائی از بدن او آیه قرآن یا اسم خداوند متعال نوشته شده باشد ، حرام است دست به آن نوشته بگذارد و اگر بخواهد غسل کند باید آب را طوری به بدن برساند که دست او به نوشته نرسد .
- [امام خمینی] کسی که جنب است، اگر بر جایی از بدن او آیه قرآن یا اسم خداوند متعال نوشته شده باشد، حرام است دست به آن نوشته بگذارد. و اگر بخواهد غسل کند باید آب را طوری به بدن برساند که دست او به نوشته نرسد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر بر بدن کسی که جنب است آیه قرآن یا اسم خداوند متعال نوشته شده باشد، حرام است دست به آن نوشته بگذارد و اگر بخواهد غسل کند، باید آب را به گونهای به بدن برساند که دست او به نوشته نرسد و اسامی مبارک پیامبران و امامان و حضرت زهرا علیهمالسلام به احتیاط واجب حکم اسم خدا را دارند.
- [آیت الله جوادی آملی] .نماز در مکانی که ماندن در آ ن حرام است؛ مانند زیر سقف در حال ریزش، مسیر در حال آمدن سیل، روی فرشی که نام خدا یا آیهّ قرآن بر آن نوشته شده, باطل نیست، هرچند معصیت است. شرط سوم