پرسشگر محترم! اگر مقصود شما از "سپردن جان به خدا"، همان مرگ معمولی است، باید گفت: انسانها بعد از مرگ، وارد عالم برزخ میشوند; این عالم، فاصله میان مرگ و برپایی روز قیامت است و زمان دادگاه و بررسی اصلی حساب، همان روز قیامت است، اما در برزخ و شب اوّل قبر نیز، سؤال و محاسبة اجمالی، توسط فرشتگان الهی انجام میگیرد. طبق روایات، برخی از پرسشهای اصلی و کلی، مانند "پرسش از خدا و پیامبر و امام و پیشوا، و هم چنین چگونگی صرفِ عمر و مال" به هنگام ورود انسان به قبر صورت میگیرد.(کافی، محمد بن یعقوب کلینی، ج 3، ص 235، باب المسألة فی القبر ومن یسأل ومن لایسأل / بحارالانوار، علامه مجلسی، ج 6، ص 25، باب احوال البرزخ والقبر وعذابه.) البته این سؤال و جواب، عمدتاً برای کسانی است که گنهکار یا صالح بودهاند و افرادی که نه اهل ثواب بودهاند و نه گناه، سؤال در برزخ ندارند. مرگ و عالم برزخ برای عدّهای از انسانها مثل خواب است; خوابی طولانی که تا روز قیامت بیدار نمیشوند و پس از بیداری میگویند: "یََوَیْلَنَا مَن بَعَثَنَا مِن مَّرْقَدِنَا هََذَا;(یس،52)، ای وای بر ما، چه کسی ما را از خوابگا همان برانگیخت." عدّهی دیگر، پس از مرگ و ورود به برزخ، وارد عذاب الهی شده تا روز قیامت که به حسابهای آنها رسیدگی کامل میشود معذب هستند و در آن وقت، جزای اصلی آنان معین میگردد، مثل قوم نوح که به محض غرق شدن، وارد آتش شدند: "مِّمَّا خَطِیَّ ?‹ََتِهِمْ أُغْرِقُواْ فَأُدْخِلُواْ نَارًا;(نوح،25) و برخی نیز در برزخ، مشمول نعمتهای الهی هستند، مثل حبیب نجار، که قصه آن در سورة یس به اختصار آمده است: "قِیلَ ادْخُلِ الْجَنَّةَ قَالَ یََلَیْتَ قَوْمِی یَعْلَمُون"(یس،26). در روز قیامت نیز، برخی افراد که خیلی خوب یا خیلی بد هستند، بدون محاسبه به بهشت یا جهنم میروند. پرسشگر محترم! چنانچه مقصود دیگری از "سپردن جان به خدا"، لطفاً در نامة بعدی بیان کنید، تا پاسخ داده شود. www.eporsesh.com
آیا هر فردی که جان خود را به خدا میسپارد، پس از مرگ، در دادگاه الهی حاضر میشود یا نه؟
پرسشگر محترم! اگر مقصود شما از "سپردن جان به خدا"، همان مرگ معمولی است، باید گفت: انسانها بعد از مرگ، وارد عالم برزخ میشوند; این عالم، فاصله میان مرگ و برپایی روز قیامت است و زمان دادگاه و بررسی اصلی حساب، همان روز قیامت است، اما در برزخ و شب اوّل قبر نیز، سؤال و محاسبة اجمالی، توسط فرشتگان الهی انجام میگیرد. طبق روایات، برخی از پرسشهای اصلی و کلی، مانند "پرسش از خدا و پیامبر و امام و پیشوا، و هم چنین چگونگی صرفِ عمر و مال" به هنگام ورود انسان به قبر صورت میگیرد.(کافی، محمد بن یعقوب کلینی، ج 3، ص 235، باب المسألة فی القبر ومن یسأل ومن لایسأل / بحارالانوار، علامه مجلسی، ج 6، ص 25، باب احوال البرزخ والقبر وعذابه.) البته این سؤال و جواب، عمدتاً برای کسانی است که گنهکار یا صالح بودهاند و افرادی که نه اهل ثواب بودهاند و نه گناه، سؤال در برزخ ندارند.
مرگ و عالم برزخ برای عدّهای از انسانها مثل خواب است; خوابی طولانی که تا روز قیامت بیدار نمیشوند و پس از بیداری میگویند: "یََوَیْلَنَا مَن بَعَثَنَا مِن مَّرْقَدِنَا هََذَا;(یس،52)، ای وای بر ما، چه کسی ما را از خوابگا همان برانگیخت."
عدّهی دیگر، پس از مرگ و ورود به برزخ، وارد عذاب الهی شده تا روز قیامت که به حسابهای آنها رسیدگی کامل میشود معذب هستند و در آن وقت، جزای اصلی آنان معین میگردد، مثل قوم نوح که به محض غرق شدن، وارد آتش شدند: "مِّمَّا خَطِیَّ ?‹ََتِهِمْ أُغْرِقُواْ فَأُدْخِلُواْ نَارًا;(نوح،25)
و برخی نیز در برزخ، مشمول نعمتهای الهی هستند، مثل حبیب نجار، که قصه آن در سورة یس به اختصار آمده است: "قِیلَ ادْخُلِ الْجَنَّةَ قَالَ یََلَیْتَ قَوْمِی یَعْلَمُون"(یس،26).
در روز قیامت نیز، برخی افراد که خیلی خوب یا خیلی بد هستند، بدون محاسبه به بهشت یا جهنم میروند.
پرسشگر محترم! چنانچه مقصود دیگری از "سپردن جان به خدا"، لطفاً در نامة بعدی بیان کنید، تا پاسخ داده شود.
www.eporsesh.com
- [آیت الله مظاهری] حیوانات که میمیرند، بعد از مرگ آنها روحشان به کجا میرود؟ آیا روح آنها را مانند انسان خدا داده است؟
- [آیت الله بهجت] اگر جان کندن فردی دشوار شد، چه راه هایی برای آسان شدن جان کندن او وجود دارد؟
- [سایر] معنای صفات ثبوتیه و سلبیه خداوند چیست؟
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر با فردی روبرو شویم که دارد جان میدهد بعنوان یک امدادگر مسلمان شرایط برخوردمان با محتضر چگونه باید باشد؟
- [سایر] با اینکه خداوند حاکم دادگاه است، چه نیازی به شهادت شاهدان وجود دارد؟
- [سایر] اگر خداوند چیزی را برای انسان خواست، ما نمی توانیم خواست خدا را برگردانیم . پس منظور ازامتحان الهی چیست ؟
- [سایر] چرا با وجود این که شیطان در جوار الهی بود، از دستور خدا سرپیجی نمود؟
- [سایر] فرشتگان الهی چگونه دریافتند که خلیفه خدا در روی زمین فسادانگیز و خونریز است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] چنانچه فردی با حرام افطار نماید لکن آن حرام حدّ الهی نداشته باشد مانند افطار با گوشت خوک آیا دو تعزیر دارد یا باعث تشدید تعزیر روزهخواری میگردد؟
- [سایر] آیا لازمه «سؤال از مکان در مورد ذات الهی» محدود دانستن خداوند است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که ماهی را صید میکند، لازم نیست مسلمان باشد و در موقع گرفتن، نام خدا را ببرد ولی باید بداند که در بیرون آب جان دادهاست.
- [آیت الله اردبیلی] کسی که ماهی را صید میکند لازم نیست مسلمان باشد و در هنگام گرفتن، نام خدا را ببرد؛ ولی مسلمان باید بداند که آن را زنده گرفته و در خارج از آب جان داده است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] صید کننده ماهی لازم نیست مسلمان باشد و در موقع صید ماهی نام خدا را ببرد، ولی باید معلوم باشد آن را زنده از آب گرفته یا بعد از افتادن در دام جان داده است.
- [آیت الله سبحانی] کسی که ماهی را صید می کند، لازم نیست مسلمان باشد و در موقع گرفتن، نام خدا را ببرد ولی مسلمان باید بداند که آن را زنده گرفته و در خارج آب جان داده است.
- [آیت الله اردبیلی] زکات از واجبات بزرگ الهی است که در قرآن و روایات در کنار نماز و اعتقاد به آخرت قرار گرفته است و هدف از آن تأمین اجتماعی، تعدیل ثروت، تأمین زندگی فقرا، ایجاد تسهیلات و منافع عمومی و دینی و جذب غیر مسلمانان به اسلام است و یقینا اگر ثروتمندان زکات اموال خویش را بپردازند، فقر از جامعه اسلامی رخت برمیبندد. امام صادق علیهالسلام میفرماید: (همانا خداوند عزّوجلّ در اموال ثروتمندان برای فقرا به اندازه کفایت آنان واجب فرموده است و اگر میدانست آن مقدار کفایت نمیکند، هر آینه بر آن میافزود. آنچه بر سر فقرا آمده است به سبب کاستی الهی نیست، بلکه به علّت منع حقوق آنان از سوی کسانی است که حقوق فقرا را ادا نمیکنند و به درستی اگر مردم حقوق مستمندان را ادا میکردند، آنان در رفاه زندگی میکردند.)(1) با برچیده شدن فقر از جامعه، امنیت اجتماعی نیز حاکم میگردد؛ علی علیهالسلام میفرماید: (اموال خویش را با زکات پاسداری کنید.)(2) پرداختن زکات موجب رهایی از عذاب الهی(3) و حافظ جان و مال است و خداوند عزّوجلّ میفرماید: (هر آنچه را در راه خداوند انفاق میکنید خداوند به شما باز میگرداند و او بهترین روزی دهندگان است.)(4) نماز با پرداختن زکات است که به ثمر مینشیند چنانکه در روایت آمده است: (آن کسی که نماز به پایدارد و زکات نپردازد =============================================================================== 1 وسائل الشیعة، چاپ آل البیت، باب 1 از (أبواب ما تجب فیه الزکاة)،ح2،ج9،ص10. 2 نهج البلاغه، صبحی صالح، حکمت 146. 3 (آنان را که طلا و نقره گنجینه میکنند و آن را در راه خداوند انفاق نمیکنند، به عذاب دردناک بشارت ده.)، توبه(9):34. 4 سبأ(34):39. گویا نماز نخوانده است.)(1)
- [آیت الله مظاهری] اگر سگ شکاری حیوان وحشی را شکار کند، با شش شرط پاک است و اگر حلال گوشت باشد حلال نیز میشود. اوّل: سگ را برای شکار تربیت کرده باشند. دوّم: کسی او را برای شکار بفرستد و اگر از خودش برود فایده ندارد. سوّم: فرستنده مسلمان باشد خواه زن باشد یا مرد، بالغ باشد یا غیربالغ، شیعه باشد یا سنی، ولی باید ناصبی نباشد. چهارم: وقت فرستادن سگ، نام خدا را ببرد ولی اگر از روی فراموشی یا ندانستن مسئله آن را ترک کند اشکال ندارد، و اگر وقت فرستادن سگ، نام خدا را نبرد و پیش از آنکه سگ به شکار برسد نام خدا را ببرد حلال است. پنجم: شکار به واسطه زخمی که از دندان سگ پیدا کرده بمیرد، پس اگر سگ شکار را خفه کند یا شکار از دویدن یا ترس بمیرد حلال نیست. ششم: کسی که سگ را فرستاده وقتی برسد که شکار جان داده باشد امّا اگر وقتی برسد که شکار جان دارد باید آن را ذبح کند.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر ملخ را با دست یا بوسیله دیگری زنده بگیرند، بعد از جان دادن خوردن آن حلال است ولازم نیست کسی که آن را میگیرد مسلمان باشد و در موقع گرفتن، نام خدا را ببرد ولی اگر ملخ مردهای در دست کافر باشد ومعلوم نباشد که آن را گرفته یا نه، اگر چه بگوید زنده گرفتهام حلال نیست مگر به گفته او یقین کند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر ملخ را با دست یا به وسیله دیگری زنده بگیرند؛ بعد از جان دادن خوردن آن حلال است و لازم نیست کسی که آن را می گیرد مسلمان باشد و در موقع گرفتن نام خدا را ببرد؛ ولی اگر ملخ مرده ای در دست کافر باشد و معلوم نباشد که آن را زنده گرفته یا نه؛ اگرچه بگوید زنده گرفته ام حرام است.
- [آیت الله بروجردی] اگر ملخ را با دست یا به وسیلهی دیگری زنده بگیرند، بعد از جان دادن خوردن آن حلال است و لازم نیست کسی که آن را میگیرد مسلمان باشد و در موقع گرفتن نام خدا را ببرد؛ ولی اگر ملخ مردهای در دست کافر باشد و معلوم نباشد که آن را زنده گرفته یا نه، اگر چه بگوید زنده گرفتهام حلال نیست.
- [آیت الله خوئی] اگر ملخ را با دست یا به وسیل دیگری زنده بگیرند بعد از جان دادن آن حلال است و لازم نیست کسی که آن را میگیرد مسلمان باشد و در موقع گرفتن، نام خدا را ببرد، ولی اگر ملخ مردهای در دست کافر باشد و معلوم نباشد که آن را زنده گرفته یا نه، اگرچه بگوید زنده گرفتهام، حرام است.