آیا هر فردی که جان خود را به خدا می‌سپارد، پس از مرگ‌، در دادگاه الهی حاضر می‌شود یا نه‌؟
پرسش‌گر محترم‌! اگر مقصود شما از "سپردن جان به خدا"، همان مرگ معمولی است‌، باید گفت‌: انسان‌ها بعد از مرگ‌، وارد عالم برزخ می‌شوند; این عالم‌، فاصله میان مرگ و برپایی روز قیامت است و زمان دادگاه و بررسی اصلی حساب‌، همان روز قیامت است‌، اما در برزخ و شب اوّل قبر نیز، سؤال و محاسبة اجمالی‌، توسط فرشتگان الهی انجام می‌گیرد. طبق روایات‌، برخی از پرسش‌های اصلی و کلی‌، مانند "پرسش از خدا و پیامبر و امام و پیشوا، و هم چنین چگونگی صرف‌ِ عمر و مال‌" به هنگام ورود انسان به قبر صورت می‌گیرد.(کافی‌، محمد بن یعقوب کلینی‌، ج 3، ص 235، باب المسألة فی القبر ومن یسأل ومن لایسأل / بحارالانوار، علامه مجلسی‌، ج 6، ص 25، باب احوال البرزخ والقبر وعذابه‌.) البته این سؤال و جواب‌، عمدتاً برای کسانی است که گنه‌کار یا صالح بوده‌اند و افرادی که نه اهل ثواب بوده‌اند و نه گناه‌، سؤال در برزخ ندارند. مرگ و عالم برزخ برای عدّه‌ای از انسان‌ها مثل خواب است‌; خوابی طولانی که تا روز قیامت بیدار نمی‌شوند و پس از بیداری می‌گویند: "یََوَیْلَنَا مَن بَعَثَنَا مِن مَّرْقَدِنَا هََذَا;(یس‌،52)، ای وای بر ما، چه کسی ما را از خواب‌گا همان برانگیخت‌." عدّه‌ی دیگر، پس از مرگ و ورود به برزخ‌، وارد عذاب الهی شده تا روز قیامت که به حساب‌های آن‌ها رسیدگی کامل می‌شود معذب هستند و در آن وقت‌، جزای اصلی آنان معین می‌گردد، مثل قوم نوح که به محض غرق شدن‌، وارد آتش شدند: "مِّمَّا خَطِیَّ ?‹ََتِهِم‌ْ أُغْرِقُواْ فَأُدْخِلُواْ نَارًا;(نوح‌،25) و برخی نیز در برزخ‌، مشمول نعمت‌های الهی هستند، مثل حبیب نجار، که قصه آن در سورة یس به اختصار آمده است‌: "قِیل‌َ ادْخُل‌ِ الْجَنَّة‌َ قَال‌َ یََلَیْت‌َ قَوْمِی یَعْلَمُون‌"(یس‌،26). در روز قیامت نیز، برخی افراد که خیلی خوب یا خیلی بد هستند، بدون محاسبه به بهشت یا جهنم می‌روند. پرسش‌گر محترم‌! چنان‌چه مقصود دیگری از "سپردن جان به خدا"، لطفاً در نامة بعدی بیان کنید، تا پاسخ داده شود. www.eporsesh.com
عنوان سوال:

آیا هر فردی که جان خود را به خدا می‌سپارد، پس از مرگ‌، در دادگاه الهی حاضر می‌شود یا نه‌؟


پاسخ:

پرسش‌گر محترم‌! اگر مقصود شما از "سپردن جان به خدا"، همان مرگ معمولی است‌، باید گفت‌: انسان‌ها بعد از مرگ‌، وارد عالم برزخ می‌شوند; این عالم‌، فاصله میان مرگ و برپایی روز قیامت است و زمان دادگاه و بررسی اصلی حساب‌، همان روز قیامت است‌، اما در برزخ و شب اوّل قبر نیز، سؤال و محاسبة اجمالی‌، توسط فرشتگان الهی انجام می‌گیرد. طبق روایات‌، برخی از پرسش‌های اصلی و کلی‌، مانند "پرسش از خدا و پیامبر و امام و پیشوا، و هم چنین چگونگی صرف‌ِ عمر و مال‌" به هنگام ورود انسان به قبر صورت می‌گیرد.(کافی‌، محمد بن یعقوب کلینی‌، ج 3، ص 235، باب المسألة فی القبر ومن یسأل ومن لایسأل / بحارالانوار، علامه مجلسی‌، ج 6، ص 25، باب احوال البرزخ والقبر وعذابه‌.) البته این سؤال و جواب‌، عمدتاً برای کسانی است که گنه‌کار یا صالح بوده‌اند و افرادی که نه اهل ثواب بوده‌اند و نه گناه‌، سؤال در برزخ ندارند.
مرگ و عالم برزخ برای عدّه‌ای از انسان‌ها مثل خواب است‌; خوابی طولانی که تا روز قیامت بیدار نمی‌شوند و پس از بیداری می‌گویند: "یََوَیْلَنَا مَن بَعَثَنَا مِن مَّرْقَدِنَا هََذَا;(یس‌،52)، ای وای بر ما، چه کسی ما را از خواب‌گا همان برانگیخت‌."
عدّه‌ی دیگر، پس از مرگ و ورود به برزخ‌، وارد عذاب الهی شده تا روز قیامت که به حساب‌های آن‌ها رسیدگی کامل می‌شود معذب هستند و در آن وقت‌، جزای اصلی آنان معین می‌گردد، مثل قوم نوح که به محض غرق شدن‌، وارد آتش شدند: "مِّمَّا خَطِیَّ ?‹ََتِهِم‌ْ أُغْرِقُواْ فَأُدْخِلُواْ نَارًا;(نوح‌،25)
و برخی نیز در برزخ‌، مشمول نعمت‌های الهی هستند، مثل حبیب نجار، که قصه آن در سورة یس به اختصار آمده است‌: "قِیل‌َ ادْخُل‌ِ الْجَنَّة‌َ قَال‌َ یََلَیْت‌َ قَوْمِی یَعْلَمُون‌"(یس‌،26).
در روز قیامت نیز، برخی افراد که خیلی خوب یا خیلی بد هستند، بدون محاسبه به بهشت یا جهنم می‌روند.
پرسش‌گر محترم‌! چنان‌چه مقصود دیگری از "سپردن جان به خدا"، لطفاً در نامة بعدی بیان کنید، تا پاسخ داده شود.
www.eporsesh.com





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین