خدای تعالی هیچ نیازی به شهادت شاهدهای دیگر ندارد. و این شهادتها برای تعیین حکم حاکم دادگاه قیامت (یعنی خدای عز و جل) نیست. بلکه شاید این شهادت ها خودش نوعی از عقاب و تنبیه مجرمان یا پاداش نیکوکاران باشد. چون منظور از شهادت در قیامت، همان شهادتی که ما در دادگاهای دنیا داریم نیست. بلکه این شهادت ها، شهادت های تکوینی هستند. یعنی همان گونه که تصویر در آینه به دلیل تکوین و ذات آن نشان داده می شود. در قیامت نیز پرده ها کنار می رود. یَوْمَ تُبْلَی السَّرائِرُ؛[1] روزی که رازها آشکار می شود. و انعکاس عمل ما در هر چیزی روشن می شود. مثل زمینی که بر روی آن طاعت یا عصیان کرده ایم، تصور بفرمایید وقتی که گناهکار تمام اشیاء را علیه خود می بیند، چه زجر و سختی را باید تحمل کند. همچنین شخص مطیع و نیکوکار وقتی می بنید که اعمال نیکش هویدا شده و قرار است در مقابل همه آن ها پاداش بگیرد، دچار چه بهجت و نشاطی می شود. یا وقتی که اعمال مجسم شده ما در کنارمان قرار می گیرند، شاهدی بر خوبی یا بدی ما هستند و اثر شهادت آن ها، حزن و اندوه یا فرح ماست: إِنَّا أَنْذَرْناکُمْ عَذاباً قَریباً یَوْمَ یَنْظُرُ الْمَرْءُ ما قَدَّمَتْ یَداهُ وَ یَقُولُ الْکافِرُ یا لَیْتَنی کُنْتُ تُراباً؛[2] ما شما را از عذابی نزدیک میترسانیم: روزی که آدمی هر چه را پیشاپیش فرستاده است مینگرد و کافر میگوید: ای کاش من خاک میبودم. فَأَمَّا مَنْ أُوتِیَ کِتابَهُ بِیَمینِهِ فَیَقُولُ هاؤُمُ اقْرَؤُا کِتابِیَهْ؛[3] اما هر کس که نامه اعمالش را به دست راستش دهند، میگوید: نامه مرا بگیرید و بخوانید. دانستن این شهادتها در دنیا نیز موثر است. انسان هرچه حضور ناظران و شاهدان را بیشتر احساس کند، در تربیت و تقوای او مهمتر و مؤثرتر است.حضور و نظارت مردم و تعدد گواهان و شاهدان هرچه بیشتر باشد، احساس شرمندگی انسان زیادتر میشود و همّت بیشتری برای کنترل خود نشان میدهد، به خصوص وقتی میشنود که در روز قیامت، دست و پا و اعضای بدن، یا حتی زمین و مکانی مانند مسجد شهادت میدهند. گاهی ممکن است انسان در تنهایی کاری را انجام دهد که در جمع و حضور شاهدان به هیچ وجه حاضر به مطرح کردن آن نیز نباشد. و از سویی نیز این شاهدان راه هر گونه عذر را برای انسان گناهکار می بندند. گناهکار وقتی این شهادتها را می بیند، قطع امید می کند و فریاد بر می آورد! فَتَرَی الْمُجْرِمینَ مُشْفِقینَ مِمَّا فیهِ وَ یَقُولُونَ یا وَیْلَتَنا ما لِهذَا الْکِتابِ لا یُغادِرُ صَغیرَةً وَ لا کَبیرَةً إِلاَّ أَحْصاها وَ وَجَدُوا ما عَمِلُوا حاضِراً؛[4] دفتر اعمال گشوده شود. مجرمان را بینی که از آنچه در آن آمده است بیمناکند و می گویند: وای بر ما، این چه دفتری است که هیچ گناه کوچک و بزرگی را حساب ناشده رها نکرده است. آن گاه اعمال خود را در مقابل خود بیابند. [1]. طارق/9. [2]. نباء/40. [3]. حاقه/19. [4]. کهف/49.
خدای تعالی هیچ نیازی به شهادت شاهدهای دیگر ندارد. و این شهادتها برای تعیین حکم حاکم دادگاه قیامت (یعنی خدای عز و جل) نیست. بلکه شاید این شهادت ها خودش نوعی از عقاب و تنبیه مجرمان یا پاداش نیکوکاران باشد. چون منظور از شهادت در قیامت، همان شهادتی که ما در دادگاهای دنیا داریم نیست. بلکه این شهادت ها، شهادت های تکوینی هستند. یعنی همان گونه که تصویر در آینه به دلیل تکوین و ذات آن نشان داده می شود. در قیامت نیز پرده ها کنار می رود.
یَوْمَ تُبْلَی السَّرائِرُ؛[1] روزی که رازها آشکار می شود.
و انعکاس عمل ما در هر چیزی روشن می شود. مثل زمینی که بر روی آن طاعت یا عصیان کرده ایم، تصور بفرمایید وقتی که گناهکار تمام اشیاء را علیه خود می بیند، چه زجر و سختی را باید تحمل کند. همچنین شخص مطیع و نیکوکار وقتی می بنید که اعمال نیکش هویدا شده و قرار است در مقابل همه آن ها پاداش بگیرد، دچار چه بهجت و نشاطی می شود.
یا وقتی که اعمال مجسم شده ما در کنارمان قرار می گیرند، شاهدی بر خوبی یا بدی ما هستند و اثر شهادت آن ها، حزن و اندوه یا فرح ماست:
إِنَّا أَنْذَرْناکُمْ عَذاباً قَریباً یَوْمَ یَنْظُرُ الْمَرْءُ ما قَدَّمَتْ یَداهُ وَ یَقُولُ الْکافِرُ یا لَیْتَنی کُنْتُ تُراباً؛[2] ما شما را از عذابی نزدیک میترسانیم: روزی که آدمی هر چه را پیشاپیش فرستاده است مینگرد و کافر میگوید: ای کاش من خاک میبودم.
فَأَمَّا مَنْ أُوتِیَ کِتابَهُ بِیَمینِهِ فَیَقُولُ هاؤُمُ اقْرَؤُا کِتابِیَهْ؛[3] اما هر کس که نامه اعمالش را به دست راستش دهند، میگوید: نامه مرا بگیرید و بخوانید.
دانستن این شهادتها در دنیا نیز موثر است. انسان هرچه حضور ناظران و شاهدان را بیشتر احساس کند، در تربیت و تقوای او مهمتر و مؤثرتر است.حضور و نظارت مردم و تعدد گواهان و شاهدان هرچه بیشتر باشد، احساس شرمندگی انسان زیادتر میشود و همّت بیشتری برای کنترل خود نشان میدهد، به خصوص وقتی میشنود که در روز قیامت، دست و پا و اعضای بدن، یا حتی زمین و مکانی مانند مسجد شهادت میدهند. گاهی ممکن است انسان در تنهایی کاری را انجام دهد که در جمع و حضور شاهدان به هیچ وجه حاضر به مطرح کردن آن نیز نباشد.
و از سویی نیز این شاهدان راه هر گونه عذر را برای انسان گناهکار می بندند. گناهکار وقتی این شهادتها را می بیند، قطع امید می کند و فریاد بر می آورد!
فَتَرَی الْمُجْرِمینَ مُشْفِقینَ مِمَّا فیهِ وَ یَقُولُونَ یا وَیْلَتَنا ما لِهذَا الْکِتابِ لا یُغادِرُ صَغیرَةً وَ لا کَبیرَةً إِلاَّ أَحْصاها وَ وَجَدُوا ما عَمِلُوا حاضِراً؛[4] دفتر اعمال گشوده شود. مجرمان را بینی که از آنچه در آن آمده است بیمناکند و می گویند: وای بر ما، این چه دفتری است که هیچ گناه کوچک و بزرگی را حساب ناشده رها نکرده است. آن گاه اعمال خود را در مقابل خود بیابند.
[1]. طارق/9.
[2]. نباء/40.
[3]. حاقه/19.
[4]. کهف/49.
- [سایر] خداوند چه نیازی به گذاشتن خلیفه در زمین دارد؟
- [سایر] چطور می توان بی نیازی مطلق خدا را اثبات کرد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر فردی در جریانی شاهد ماجرا باشد و بتواند گواهی دهد و این گواهی در رای دادگاه تاثیر داشته باشد و غیر از او فرد دیگری که گواهی دهد نباشد، در صورتی که از آن شخص برای ادای شهادت در دادگاه دعوت شود، آیا ادای شهادت بر او واجب عینی است؟ و اگر این شخص به هر دلیل از حضور در دادگاه خودداری کند آیا قاضی وظیفه دارد برای اخذ شهادت نزد شاهد برود یا خیر؟
- [سایر] گواهان (شاهدان) روز قیامت بر گنهکاران چه کسانی هستند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسی در یک شهادت دروغین در دادگاه باعث اعدام یک نفر بیگناه می شود حکم آن شخص چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسی در یک شهادت دروغین در دادگاه باعث اعدام یک نفر بیگناه می شود حکم آن شخص چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] مواردی که امر به معروف و نهی از منکر نیازی به اذن حاکم شرع ندارد و خود شخص مستقلا می تواند اقدام نماید، چیست؟
- [سایر] فضای حاکم بر شهر سامرا هنگام شهادت امام عسکری علیهالسلام چگونه بود؟
- [سایر] خدا چرا خود برای هدایت بشر نیامد؟ چه نیازی به پیامبر بود؟
- [سایر] اگر خداوند حافظ امام مهدی (عج) است، چه نیازی به دعای ما برای سلامتی ایشان هست؟
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اول ماه به حکم حاکم شرع ثابت می شود مگر آنکه بداند که در حکم اشتباه شده و چنانچه حاکم شرع بگوید دو عادل نزد من به رؤیت هلال شهادت داده اند کافی است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اول ماه به " تلگرام " ثابت نمی شود، مگر این که انسان بداند که اگر " تلگرام " از روی حکم حاکم شرع یا شهادت دو مرد عادل بوده است.
- [آیت الله نوری همدانی] اول ماه به تلگراف ثابت نمی شود ، مگر انسان بداند که تلگراف از روی حکم حاکم شرع یا شهادت دو مرد عادل بوده است .
- [آیت الله اردبیلی] اگر دشمن بر سرزمین مسلمانان و سرحدّات آن هجوم نماید، بر همه مسلمانان واجب است به هر وسیله ممکن و نثار جان و مال از آن دفاع کنند و در دفاع، به اجازه حاکم شرع نیازی نیست.
- [آیت الله علوی گرگانی] اوّل ماه به تلگراف ثابت نمیشود، مگر دو شهری که از یکی به دیگری تلگراف کردهاند، نزدیک یا هم افق باشند وانسان بداند که تلگراف از روی حکم حاکم شرع یا شهادت دو مرد عادل بوده است.
- [آیت الله بروجردی] اوّل ماه به تلگراف ثابت نمیشود، مگر دو شهری که از یکی به دیگری تلگراف کردهاند، نزدیک یا هم افق باشند و انسان بداند که تلگراف از روی حکم حاکم شرع یا شهادت دو مرد عادل بوده است.
- [امام خمینی] اول ماه به تلگراف ثابت نمی شود، مگر دو شهری که از یکی به دیگری تلگراف کرده اند نزدیک یا هم افق باشند و انسان بداند تلگراف از روی حکم حاکم شرع یا شهادت دو مرد عادل بوده است.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر کسی لوازمی از درآمد سال مالی خریده است و استفاده نمود و پس از چند سال نیازی به آن نداشت؛ برای مثال : کسی کتاب هایی خریده بود و الآن نیازی به آن ندارد ; یا خانمی زیورآلات خرید، حالا که پیر شده است نیازی به زیور آلات ندارند، در این گونه موار د, اقوا آن است که خمس ندارند. وفات در بین سال خمسی
- [آیت الله سبحانی] در موارد خاصی معتکف می تواند مسجد را به طور موقت ترک کند مانند: 1. ادای شهادت در دادگاه. 2. تشییع جنازه مؤمن. 3. ضروریات عرفی و شرعی، مانند تهیه غذا یا غسل و وضو در بیرون مسجد. براین اساس تا ضرورتی ایجاب نکند، مسجد را به خاطر امر مستحب، ترک ننماید.
- [آیت الله مظاهری] شهادت پنج دسته پذیرفته نمیشود گرچه دارای شرایط بیّنه باشند: 1 - شهادت شریک برای شریک در مالی که شریک هستند. 2 - شهادت وصی در چیزهایی که در اختیار اوست. 3 - شهادت خویشان مانند پدر و فرزند. 4 - شهادت دشمن علیه دشمن خود. 5 - شهادت مدّعی برای ادعای خود نظیر قذف (شهادت کسی که به دیگری نسبت زنا بدهد در مورد زنا).