باید بگوییم ما در باب خیلی از مسایل سخن می گوییم که آنها را مشاهده نکرده ایم و با ابزار حسی به شناختشان نایل نشده ایم ، حتی مساله خداشناسی که مهم تر و اصلی تر از مساله فرجام شناسی و قیامت است از جمله مسایلی است که ما بدون رویت حسی خداوند، درباره آن گفت و گو می کنیم . بر این اساس آیا این همه مباحث پیرامون خدا بیهوده و لغو است ؟ اما در پاسخ به پرسش شما باید بگوییم که اگر شناخت تنها در شناخت حسی و ابزار شناخت تنها در ابزار حسی محدود و منحصر بود می توانستیم بگوییم که چون ما قیامت را به ابزار حسی ندیده ایم سخن از چند و چون و اثبات و کم و کیف آن لغو است و اصلا"قیامت یک توهم باطل و ساخته خیال است . اما در مباحث معرفت شناسی اثبات شده است که معرفت تنها در حس و ابزار حسی منحصر نیست بلکه ما معرفت حضوری و رویت قلبی و همچنین معرفت عقلی و ذهنی نیز داریم که با ابزار خود ما را به مسایلی فراحسی و فراطبیعی رهنمون می سازد .مساله قیامت را می توان در قالب براهین عقلی اثبات کرد و از این رو به معرفت آن نایل شد و می توان با سلوک عملی حجاب ها را کنار زد و با چشم دل و قلب آن را یافت . همچنین می توان در باب قیامت با مراجعه به کلمات انبیا و ایمه و بالاتر قرآن که حقانیت آن توسط ادله عقلی به اثبات رسیده است و ما به آن معرفت عقلانی داریم ، به شناخت مسایل جزیی و مراحل و مراتب عالم آخرت نایل آمد هر چند آن مسایل جزیی اش را با ابزار حسی مشاهده نکرده باشیم. www.eporsesh.com
باید بگوییم ما در باب خیلی از مسایل سخن می گوییم که آنها را مشاهده نکرده ایم و با ابزار حسی به شناختشان نایل نشده ایم ، حتی مساله خداشناسی که مهم تر و اصلی تر از مساله فرجام شناسی و قیامت است از جمله مسایلی است که ما بدون رویت حسی خداوند، درباره آن گفت و گو می کنیم . بر این اساس آیا این همه مباحث پیرامون خدا بیهوده و لغو است ؟ اما در پاسخ به پرسش شما باید بگوییم که اگر شناخت تنها در شناخت حسی و ابزار شناخت تنها در ابزار حسی محدود و منحصر بود می توانستیم بگوییم که چون ما قیامت را به ابزار حسی ندیده ایم سخن از چند و چون و اثبات و کم و کیف آن لغو است و اصلا"قیامت یک توهم باطل و ساخته خیال است . اما در مباحث معرفت شناسی اثبات شده است که معرفت تنها در حس و ابزار حسی منحصر نیست بلکه ما معرفت حضوری و رویت قلبی و همچنین معرفت عقلی و ذهنی نیز داریم که با ابزار خود ما را به مسایلی فراحسی و فراطبیعی رهنمون می سازد .مساله قیامت را می توان در قالب براهین عقلی اثبات کرد و از این رو به معرفت آن نایل شد و می توان با سلوک عملی حجاب ها را کنار زد و با چشم دل و قلب آن را یافت . همچنین می توان در باب قیامت با مراجعه به کلمات انبیا و ایمه و بالاتر قرآن که حقانیت آن توسط ادله عقلی به اثبات رسیده است و ما به آن معرفت عقلانی داریم ، به شناخت مسایل جزیی و مراحل و مراتب عالم آخرت نایل آمد هر چند آن مسایل جزیی اش را با ابزار حسی مشاهده نکرده باشیم.
www.eporsesh.com
- [سایر] با این که قیامت را ندیده ایم چگونه در مورد آن صحبت می کنیم ؟
- [آیت الله خامنه ای] اگر شخصی ناشنوا به دنیا آمده باشد و هیچگونه آموزشی برای صحبت کردن ندیده باشد تکلیف نماز آن شخص چیست؟
- [سایر] یکی از نامهای قیامت یوم البعث است انتخاب این تعبیر برای قیامت چه دلیلی دارد؟
- [سایر] مواقف قیامت چگونه است؟! چه کنیم که از سختیهای مراحل قیامت رها شویم؟
- [سایر] قیامت یعنی چه؟
- [سایر] درباره روز قیامت توضیح دهید؟
- [سایر] میزان در قیامت چیست؟
- [سایر] آیا تطبیق آیات قیامت بر ظهور حضرت مهدی (عج) دلیل بر برپایی قیامت در عصر ظهور است؟
- [سایر] خصوصیات روز قیامت چیست؟
- [سایر] قیامت یعنی چه؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] ب: کسی که برای اثبات یا نفی چیزی قسم می خورد، اگر حرف او راست باشد قسم خوردن او مکروه است و اگر دروغ باشد حرام و از گناهان بزرگ می باشد، ولی کفاره قسم را ندارد. ولی اگر برای این که خودش یا مسلمان دیگری را از شر ظالمی نجات دهد، قسم دروغ بخورد اشکال ندارد بلکه گاهی واجب می شود امّا اگر بتواند توریه کند یعنی: موقع قسم خوردن طوری نیّت کند که دروغ نشود بنابر احتیاط واجب باید توریه نماید; مثلا اگر ظالمی بخواهد کسی را اذیّت کند و از انسان بپرسد که او را ندیده ای؟ و انسان یک ساعت قبل او را دیده باشد، ولی بگوید او را ندیده ام به این قصد که از پنج دقیقه پیش ندیده ام.
- [آیت الله اردبیلی] هنگام تلاوت قرآن شایسته است انسان به آن گوش دهد و از صحبت کردن پرهیز کند؛ بلکه در صورتی که بیاحترامی و هتک به قرآن باشد صحبت کردن جایز نیست، ولی اگر کسی چیزی بپرسد میتواند جواب او را بدهد.
- [آیت الله اردبیلی] (غَصْب) آن است که انسان از روی ظلم بر مال یا حقّ کسی مسلّط شود. غصب از گناهان بزرگ است و غاصب در قیامت به عذاب سخت گرفتار میشود. از حضرت پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآلهوسلم روایت شده است که: (هر کس یک وجب زمین از دیگری را غصب کند، در قیامت آن زمین را از هفت طبقه آن مثل طوق به گردن او میاندازند.)(1)
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر انسان مالی داشته باشد که خودش آن را ندیده و دیگری خصوصیّات آن را برای او گفته باشد، چنانچه او همان خصوصیّات را به مشتری بگوید و آن را بفروشد و بعد از فروش بفهمد که بهتر از آن بوده، میتواند معامله را به هم بزند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر انسان مالی داشته باشد که خودش آن را ندیده و دیگری خصوصیات آن را برای او گفته باشد چنانچه او همان خصوصیات را به مشتری بگوید و آن را بفروشد و بعد از فروش بفهمد که بهتر از آن بوده می تواند معامله را به هم بزند.
- [آیت الله سبحانی] اگر انسان مالی داشته باشد که خودش آن را ندیده و دیگری خصوصیات آن را برای او گفته باشد، چنانچه او همان خصوصیات را به مشتری بگوید و آن را بفروشد و بعد از فروش بفهمد که بهتر از آن بوده می تواند معامله را به هم بزند.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر انسان مالی داشته باشد که خودش ان را ندیده و دیگری خصوصیات ان را برای او گفته باشد چنانچه او همان خصوصیات را به مشتری بگوید و ان را بفروشد و بعد از فروش بفهمد که بهتر از ان بوده می تواند معامله را به هم بزند
- [آیت الله بروجردی] اگر انسان مالی داشته باشد که خودش آن را ندیده و دیگری خصوصیات آن را برای او گفته باشد، چنانچه او همان خصوصیات را به مشتری بگوید و آن را بفروشد و بعد از فروش بفهمد که بهتر از آن بوده، میتواند معامله را به هم بزند.مسائل متفرقه
- [آیت الله وحید خراسانی] غصب ان است که انسان از روی ظلم بر مال یا حق کسی مسلط شود و این یکی از گناهان بزرگ است که اگر کسی انجام دهد در قیامت به عذاب سخت گرفتار می شود از حضرت پیغمبر اکرم صلی الله علیه واله وسلم روایت شده است که هرکس یک وجب زمین از دیگری غصب کند در قیامت ان زمین را از هفت طبقه ان مثل طوق به گردن او می اندازند
- [امام خمینی] احکام غَصب- غصب آن است که انسان از روی ظلم، بر مال یا حق کسی مسلط شود و این یکی از گناهان بزرگ است، که اگر کسی انجام دهد، در قیامت به عذاب سخت گرفتار میشود. از حضرت پیغمبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم روایت شده است که هر کس یک وجب زمین از دیگری غصب کند در قیامت آن زمین را از هفت طبقه آن مثل طوق به گردن او میاندازند.