حضرت امام (ره) دراین رابطه می فرمایند:" آنچه ازافعال واعمال از انسان سر زده وازلوازم وجودی اوست ، دروجود نفس جمع است ودر" لوح نفس " ثبت می باشد ووقتی انسان ازطبیعت بیرون رفت وبه خود متوجه گشت ، خواهد دید که همه اعمالش درلوح نفس محفوظ است ولذا خواهد گفت : یاویلتنا مالهذا الکتاب لایغادر وصغیره ولا کبیره الا احصیها ، شاید کتابی که خداوند متعال درقرآن فرموده که برای هرکسی هست همین لوح نفس باشد..."(1) ودرجایی دیگر آورده اند : " انسان اگر خلق باطن وملکه وسریره اش انسانی باشد ، صورت ملکوتی او نیز صورت انسان است ولی اگر ملکاتش غیر ملکات انسانی باشد ، صورتش انسانی نیست وتابع آن سریره وملکه است ."(2) بنابراین مجموعه اعمال انسان که در لوح نفس ثبت شده دارای صور ملکوتی است که اگر نیک باشد مددکار آدمی است درآن عالم ، کمااینکه درروایات وارد شده که نماز نوری درقبر مؤمن است واگر عمل قبیح باشد موجب زحمت والم اوست . دراین زمینه وبرای پاسخ مفصل تر به "معاد ازدیدگاه امام " و"معاد شناسی علامه طهرانی " ومعاد استاد مظاهری مراجعه کنید. پی نوشت: 1)تبیان ،معاد از دیدگاه امام خمینی ، ص 286 2)همان مرجع ،ص 354 www.eporsesh.com
حضرت امام (ره) دراین رابطه می فرمایند:" آنچه ازافعال واعمال از انسان سر زده وازلوازم وجودی اوست ، دروجود نفس جمع است ودر" لوح نفس " ثبت می باشد ووقتی انسان ازطبیعت بیرون رفت وبه خود متوجه گشت ، خواهد دید که همه اعمالش درلوح نفس محفوظ است ولذا خواهد گفت : یاویلتنا مالهذا الکتاب لایغادر وصغیره ولا کبیره الا احصیها ، شاید کتابی که خداوند متعال درقرآن فرموده که برای هرکسی هست همین لوح نفس باشد..."(1) ودرجایی دیگر آورده اند : " انسان اگر خلق باطن وملکه وسریره اش انسانی باشد ، صورت ملکوتی او نیز صورت انسان است ولی اگر ملکاتش غیر ملکات انسانی باشد ، صورتش انسانی نیست وتابع آن سریره وملکه است ."(2) بنابراین مجموعه اعمال انسان که در لوح نفس ثبت شده دارای صور ملکوتی است که اگر نیک باشد مددکار آدمی است درآن عالم ، کمااینکه درروایات وارد شده که نماز نوری درقبر مؤمن است واگر عمل قبیح باشد موجب زحمت والم اوست . دراین زمینه وبرای پاسخ مفصل تر به "معاد ازدیدگاه امام " و"معاد شناسی علامه طهرانی " ومعاد استاد مظاهری مراجعه کنید.
پی نوشت:
1)تبیان ،معاد از دیدگاه امام خمینی ، ص 286
2)همان مرجع ،ص 354
www.eporsesh.com
- [سایر] چه کسی در آخرت بهره مند وبی بهره می باشدچرا؟
- [سایر] اگر قرآن به زبان فطرت با مردم سخن میگوید ، چرا همگان از معارف آن بهره مند نمیشویم؟
- [سایر] باسلام آقای دکتر میخواستم اگه امکان داره از راهنماییهای شما بهره مند شوم ممنونم کدهای 885476 و 886189 و887244 و888811
- [سایر] اگر کسی زیارت عاشورا بدون نماز و فقط با یک لعن و سلام بخواند، آیا از خواص و ثواب آن در دنیا و آخرت بهره مند می شود؟
- [سایر] آیا به پولی که انسان برای ازدواج ذخیره کرده، خمس تعلق میگیرد؟
- [آیت الله بهجت] آیا می توان پولی را که به عنوان ذخیره ی صندوق قرض الحسنه باقی می ماند، به صورت سپرده نزد بانکی گذاشت تا بهره آن جهت هزینه های صندوق قرض الحسنه استفاده شود؟
- [آیت الله سبحانی] صندوق مهر به 10 نفر مبلغی وام جهت انبوه سازی پرداخت می کند آیا جایز است 10 نفر صوری را معرفی نمود و با دریافت وام ساختمان ساخت تا پس از ساختن، خریداران از تسهیلات وام بهره مند شوند؟
- [سایر] با عرض سلام خدمت حاج آقا مرادی حاج آقا ما امشب در خدمتتان بودیم در نمایشگاه قرآن و جزو آخرین افرادی که وقتتان را گرفته بودیم واز مشاوره ارزشمند شما بهره بسیار کافی نسیب ما گردید که امیدواریم بتوانید بازهم ما را از راهنمایی های خودتان بهره مند سازید. ضمنا از هدیه ارزشمندتان(کتاب باارزش نهج البلاغه) به سجاد هم بسیار متشکریم او خیلی خیلی خوشحال شده است. قربان شما
- [سایر] چرا فرشتگان اعمال انسان را مینویسند؟
- [سایر] چرا فرشتگان اعمال انسان را مینویسند؟
- [آیت الله علوی گرگانی] در صورتی انسان میتواند ضامن شود که طلبکار وبدهکار وجنس بدهی همه واقعاً معیّن باشد اگرچه طرفین ندانند مثل آن که در دفتر نوشته شده باشد، پس اگر دو نفر از کسی طلبکار باشند وانسان بگوید من ضامن هستم که طلب یکی از شماها را بدهم، چون معیّن نکرده که طلب کدام را میدهد و در دفتر هم نوشته نباشد ضمان او باطل است و نیز اگر کسی از دو نفر طلبکار باشد وانسان بگوید من ضامن هستم که طلب یکی از آن دو نفر را به تو بدهم، چون معیّن نکرده که بدهی کدام را میدهد، ضمان او باطل میباشد و همچنین اگر کسی از دیگریمثلاً ده من گندم وده تومان پول طلبکار باشد وانسان بگوید من ضامن یکی از دو طلب تو هستم ومعیّن نکند که ضامن گندم است یا ضامن پول، صحیح نیست.
- [آیت الله علوی گرگانی] آبی که به اندازه کر بوده، اگر انسان شک کند از کر کمتر شده یا نه، حکم آب کر را دارد، یعنی نجاست را پاک میکند و اگر نجاستی هم به آن برسد نجس نمیشود، وآبی که کمتر از کر بوده وانسان شک دارد به مقدار کر شده یا نه حکم آب کر را ندارد.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر انسان به گفته کسانی که از روی قاعده علمی وقت گرفتن خورشید وماه را میدانند، اطمینان پیدا کند که خورشید یا ماه گرفته، بنابر احتیاط واجب باید نماز آیات را بخواند، و نیز اگر بگویند فلان وقت خورشید یا ماه میگیرد وفلان مقدار طول میکشد وانسان به گفته آنان اطمینان پیدا کند، بنابر احتیاط واجب باید به حرف آنان عمل نماید مثلاً اگر بگویند آفتاب فلان ساعت شروع به باز شدن میکند، احتیاطاً باید نماز را تا آنوقت تأخیر نیندازد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر انسان مرضی داشته باشد که ادرار او قطره قطره بریزد یا نتواند از بیرون آمدن مدفوع خودداری کند، چنانچه یقین داشته باشد که از اوّل وقت نماز تا آخر آن به مقدار وضو گرفتن و نماز خواندن مهلت پیدا میکند، باید نماز را در وقتی که مهلت پیدا میکند بخواند و اگر مهلت او به مقدار اعمال واجب نماز باشد، باید در وقتی که مهلت دارد فقط اعمال واجب نماز را بجا آورد و اعمال مستحب آن مانند اذان، اقامه، قنوت و اذکار مستحب آن را ترک نماید.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر مال حلال با حرام مخلوط شود وانسان مقدار حرام را نداند ولی صاحبش را بشناسد، باید یکدیگر را راضی نمایند، و چنانچه صاحب مال راضی نشود، در صورتی که انسان بداند چیز معیّنی مال او است وشکّ کند که بیشتر از آن هم مال او هست یا نه، باید چیزی را که یقین دارد مال اوست به او بدهد اگر از قبیل مثل پول باشد وگرنه بعید نیست با قرعه بتوان تعیین نمود، و احتیاط مستحبّ آن است که مقدار بیشتر را که احتمال میدهد مال اوست به او بدهد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] در خون نفاس احتیاط واجب این است که خلقت بچه تمام باشد، بنابر این اگر خون بسته ای از رحم خارج شود و بداند که اگر در رحم می ماند انسان می شد باید میان اعمال زنی که از خون پاک است و کارهایی را که حائض ترک می کند جمع نماید.
- [آیت الله اردبیلی] انسان باید نماز را با موالات بخواند، یعنی اعمال نماز مانند رکوع، سجده و تشهّد را پشت سر هم بجا آورد و چیزهایی را که در نماز میخواند، به گونهای که معمول است پشت سر هم بخواند و اگر به قدری بین آنها فاصله بیندازد که نگویند نماز میخواند، نمازش باطل است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] انسان می تواند برای بعضی از کارهای مستحب مانند زیارت قبر پیغمبر(صلی الله علیه وآله) و امامان(علیهم السلام) از طرف زندگان اجیر شود، ولی احتیاط واجب آن است که پول را برای مقدمات کار بگیرد و نیز می تواند اعمال مستحبی را انجام دهد و ثواب آن را به اموات یا زنده ها هدیه نماید.
- [آیت الله شبیری زنجانی] انسان میتواند بعضی از اعمال مستحبی؛ مانند زیارت مراقد پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و ائمّه معصومین علیهمالسلام را از طرف مردگان یا زندگان به جا آورد و نیز میتواند کار مستحبی را انجام دهد و ثواب آن را به آنها هدیه نماید و در این دو شکل فرقی نیست که تبرعی باشد یا با اجاره یا جعاله و مانند آن.
- [آیت الله اردبیلی] مستحب است انسان برای نماز میّت، زیارت اهل قبور، رفتن به مسجد و حرم امامان علیهمالسلام ، همراه داشتن قرآن و خواندن و نوشتن و لمس حاشیه آن و برای خوابیدن، وضو بگیرد و نیز مستحب است کسی که وضو دارد، دوباره وضو بگیرد و اگر برای یکی از این اعمال وضو بگیرد، میتواند هر عملی را که انجام دادن آن احتیاج به وضو دارد بجا آورد، مثلاً میتواند با آن وضو نماز بخواند.