کیفرهای اخروی جنبهء جسمانی و روحانی دارد, اما عذاب های جسمانی دوزخیان عبارت است از: 1 آب و غذای نامناسب و گلوگیر و ناگوار و بدبو و بد طعم و داغ و سوزان که از آن به زقوم و ضریع و غسلین تعبیر شده است ; 2 لباس زشت و بد منظر و بد بو و آتش زا; 3 ضربه های شعلهء سوزان آتش و به غل و زنجیر کشیده شدن . اما عذاب های روحانی عبارت است از: 1 غم و اندوه و حسرت بی پایان ; 2 تحقیر و سرزنش فراوان .(1) قرآن مجید فلسفهء اصلی کیفرهای اخروی را تجلی عمل در لباس وجوداخروی می داند. توضیح آن که : کیفرهای اخروی نه برای تسکین آلام است و نه جنبهء تربیتی دارد و نه جنبهء عبرت آموزی , چون ساحت قدس الهی بالاتر از آن است که از فردی انتقام بگیرد, هم چنین در جهان دیگر تربیت و عبرت معناندارد; پاداش و کیفر و نعمت و نقمت , حقایق اعمال دنیوی انسان ها است که درحیات اخروی خود را نشان می دهد. به بیان دیگر جزای اعمال هر انسانی , عین اعمال او خواهد بود. از این مطلب در اصطلاح علمی به تعبیرمی شود. آیات و روایات زیادی به این امر اشاره دارد که در این جا به یک آیه اشاره می کنیم : .(2) پی نوشت: 1.مکارم شیرازی , پیام قرآن , ج 6 ص 423 472 2.توبه (9 )، آیهء 35 eporsesh.com
کیفرهای اخروی جنبهء جسمانی و روحانی دارد, اما عذاب های جسمانی دوزخیان عبارت است از:
1 آب و غذای نامناسب و گلوگیر و ناگوار و بدبو و بد طعم و داغ و سوزان که از آن به زقوم و ضریع و غسلین تعبیر شده است ;
2 لباس زشت و بد منظر و بد بو و آتش زا;
3 ضربه های شعلهء سوزان آتش و به غل و زنجیر کشیده شدن .
اما عذاب های روحانی عبارت است از:
1 غم و اندوه و حسرت بی پایان ;
2 تحقیر و سرزنش فراوان .(1)
قرآن مجید فلسفهء اصلی کیفرهای اخروی را تجلی عمل در لباس وجوداخروی می داند. توضیح آن که : کیفرهای اخروی نه برای تسکین آلام است و نه جنبهء تربیتی دارد و نه جنبهء عبرت آموزی , چون ساحت قدس الهی بالاتر از آن است که از فردی انتقام بگیرد, هم چنین در جهان دیگر تربیت و عبرت معناندارد; پاداش و کیفر و نعمت و نقمت , حقایق اعمال دنیوی انسان ها است که درحیات اخروی خود را نشان می دهد. به بیان دیگر جزای اعمال هر انسانی , عین اعمال او خواهد بود. از این مطلب در اصطلاح علمی به تعبیرمی شود. آیات و روایات زیادی به این امر اشاره دارد که در این جا به یک آیه اشاره می کنیم : .(2)
پی نوشت:
1.مکارم شیرازی , پیام قرآن , ج 6 ص 423 472
2.توبه (9 )، آیهء 35
eporsesh.com
- [سایر] در مورد فلسفه حجاب، حدود، کیفیت و رنگ پوشش بانوان توضیح دهید
- [سایر] فلسفه (طهارت) چیست؟ چرا در مورد مسائل مربوط به طهارت و نجاست و کیفیت و کمیت آن ، این قدر دقت و سخت گیری می شود؟
- [سایر] لطفا یک سیر مطالعاتی برای مطالعه مباحث زیر ارائه دهید: کلام اسلامی- فلسفه اسلامی عرفان اسلامی -فقه اسلامی -فلسفه غرب.
- [سایر] فلسفه ایجاد نظام اسلامی چیست ؟
- [سایر] تفاوت فلسفه اسلامی با غیر اسلامی کدامند؟
- [سایر] فلسفه نماز چیست؟ و آیا این فلسفه در نظر شیعه و اهل سنت تفاوت دارد؟
- [سایر] فلسفه پیدایش فرق مختلف اسلامی چیست؟
- [سایر] سلام؛ فلسفه تحلیلی چیست و تفاوت آن با فلسفه ملاصدرا و دروس فلسفی که در حوزه میخوانند چیست؟
- [سایر] معنای فلسفه علوم چیست؟
- [سایر] فلسفه غسل چیست؟
- [آیت الله اردبیلی] کسی که برای نماز اجیر شده، باید طبق وظیفه خود عمل کند، ولی اگر کیفیّت مخصوصی برای خواندن نماز شرط شده باشد و به نظر اجیر آن کیفیّت موجب بطلان نماز نباشد، باید بر طبق آن عمل کند.
- [آیت الله سیستانی] خرید و فروش روغنهائی که از ممالک غیر اسلامی میآورند ، اگر نجس بودن آنها معلوم نباشد اشکال ندارد . و روغن و سایر موادی که از حیوان بعد از جان دادن آن میگیرند مانند ژلاتین ، چنانچه از دست کافر بگیرند یا از ممالک غیر اسلامی بیاورند ، در صورتی که احتمال آن برود که از حیوانی است که به دستور شرع کشته شده ، اگر چه پاک و خرید و فروش آن جایز است ، ولی خوردنش حرام ، و بر فروشنده لازم است کیفیت را به خریدار بگوید ؛ در صورتی که اگر نگوید ، خریدار در معرض ارتکاب حرام ، یا ترک واجبی قرار داشته باشد ، نظیر آنچه در مسأله (2012) گذشت .
- [آیت الله خوئی] خرید و فروش روغنهایی که از ممالک غیر اسلامی میآورند اگر نجس بودن آنها معلوم نباشد اشکال ندارد، ولی روغنی را که از حیوان بعد از جان دادن آن میگیرند، درصورتی که احتمال آن برود که از حیوانی است که بهدستور شرع کشته شده چنانچه از دست کافر بگیرند یا از ممالک غیراسلامی بیاورند اگرچه پاک و خرید و فروش آنجایز است ولی خوردنش حرام و بر فروشنده لازم است کیفیت را به مشتری بفهماند.
- [آیت الله جوادی آملی] .لازم نیست سهم سادات را به صورت مساوی میان سادات یتیم، مسکین و در سفرمانده آنان تقسیم کرد , بلکه اختیار کیفیّت توزیع آن , با فقیه جامع الشرایط است.
- [آیت الله اردبیلی] مستحب است نماز آیات به جماعت بجا آورده شود و کیفیّت جماعت آن مانند نمازهای واجب شبانهروزی است که به جماعت خوانده میشوند.
- [آیت الله مظاهری] اقلیتهای مذهبی در طرح دعوی باید به قاضی اسلامی مراجعه نمایند و قاضی نیز باید طبق موازین اسلامی حکم نماید.
- [آیت الله مظاهری] اگر ماندن در بلاد کفر موجب وهن مملکت اسلامی شود حرام است، گرچه موجب مفسده دینی و اخلاقی نشود، بلکه اگر مملکت اسلامی احتیاج به او داشته باشد، ماندن در آنجا حرام است، گرچه موجب وهن برای مملکت اسلامی نباشد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] ماهی مردهای که معلوم نیست آن را زنده از آب گرفتهاند یا مرده، چنانچه از ممالک غیر اسلامی آورده باشند حرام است و اگر از بازار مسلمانان یا سرزمین اسلامی تهیّه شده یا از این جاها به ممالک غیر اسلامی منتقل شده باشد اشکال ندارد، چنانچه در مسأله 95 و 96 گذشت، ولی اگر انسان بداند که ماهی از ممالک غیر اسلامی بدون تحقیق وارد بازار مسلمانان یا سرزمین اسلامی شده، حرام میباشد.
- [آیت الله علوی گرگانی] فرشی را که برای حسینیّه وقف کردهاند، نمیشود برای نماز به مسجد ببرند، اگرچه آن مسجد نزدیک حسینیّه باشد مگر آن که کیفیّت وقف بگونهای باشد که شامل آن بشود.
- [آیت الله نوری همدانی] کسی که برای نماز قضای میت اجیر شده ، باید یا مجتهد باشد یا مسائل نماز راروی تقلید صحیح بداند واگر عالم به کیفیت احتیاط باشد و احتیاط کند اشکال ندارد.