بنابر روایات فراوانی که شیعه و اهل سنت نقل کرده‌اند، شهیدان در روز قیامت شفاعت می‌کنند از جمله در روایت آمده است: قال النبی(ص): (یشفع یوم القیامْ ثلاثْ: الانبیأ، ثم العلمأ، ثم الشهدأ);{1} بنابر برخی از روایات، شهید برای هفتاد هزار نفر از خویشاوندان و همسایگانش شفاعت می‌کند و بنابر برخی روایات، برای هفتاد تن از نزدیکان خود شفاعت می‌کند. این احتمال وجود دارد که شهیدان به تناسب درجاتی که دارند، می‌توانند بین هفتاد تا هفتاد هزار نفر از خاندان و همسایگان را شفاعت کنند. بدیهی است که یکی از نزدیک‌ترین وابستگان به شهید، همسر او است. لازم به ذکر است که برای برخورداری از شفاعت، شرایطی لازم است. افرادی از شفاعت برخوردار خواهند شد که در خط اسلام و ولایت اهل بیت عصمت و طهارت(علیهم السلام) باشند، گرچه معصیت‌هایی نیز مرتکب شده باشند. بنابراین منافق، مشرک و منحرف، گرچه پدر و مادر شهید هم باشد مشمول شفاعت نخواهد شد. بر عکس، کسی که در راه تحقق آرمان‌های شهدای اسلام که همان حاکمیت الله است، گام‌هایی برداشته است، می‌تواند از شهید انتظار شفاعت داشته باشد؛ به ویژه اگر این شخص، (همسر شهید) باشد. [1].بحارالانوار، ج 100، ص 12، ج 8، ص 32؛ کتاب التاج، ج 4، ص 335/ www.eporsesh.com
بنابر روایات فراوانی که شیعه و اهل سنت نقل کردهاند، شهیدان در روز قیامت شفاعت میکنند از جمله در روایت آمده است: قال النبی(ص): (یشفع یوم القیامْ ثلاثْ: الانبیأ، ثم العلمأ، ثم الشهدأ);{1} بنابر برخی از روایات، شهید برای هفتاد هزار نفر از خویشاوندان و همسایگانش شفاعت میکند و بنابر برخی روایات، برای هفتاد تن از نزدیکان خود شفاعت میکند. این احتمال وجود دارد که شهیدان به تناسب درجاتی که دارند، میتوانند بین هفتاد تا هفتاد هزار نفر از خاندان و همسایگان را شفاعت کنند. بدیهی است که یکی از نزدیکترین وابستگان به شهید، همسر او است.
لازم به ذکر است که برای برخورداری از شفاعت، شرایطی لازم است. افرادی از شفاعت برخوردار خواهند شد که در خط اسلام و ولایت اهل بیت عصمت و طهارت(علیهم السلام) باشند، گرچه معصیتهایی نیز مرتکب شده باشند. بنابراین منافق، مشرک و منحرف، گرچه پدر و مادر شهید هم باشد مشمول شفاعت نخواهد شد. بر عکس، کسی که در راه تحقق آرمانهای شهدای اسلام که همان حاکمیت الله است، گامهایی برداشته است، میتواند از شهید انتظار شفاعت داشته باشد؛ به ویژه اگر این شخص، (همسر شهید) باشد.
[1].بحارالانوار، ج 100، ص 12، ج 8، ص 32؛ کتاب التاج، ج 4، ص 335/
www.eporsesh.com
- [سایر] در حالی که برخی آیات قرآن شفاعت را نفی میکند، بعضی آیات دیگر شفاعت را تثبیت میکند، این تعارض چگونه است؟
- [سایر] آیا جانبازان، مانند شهدا میتوانند در آخرت از دیگران شفاعت کنند؟
- [آیت الله جوادی آملی] بنده پس از شهادت برادرم، با همسر او ازدواج کردم و سرپرستی فرزند او را به عهده گرفتم. آیا میتوانم از حقوق او که بنیاد شهید پرداخت میکند. استفاده کنم؟
- [سایر] پاداش بازنشستگی شهید چگونه بین همسر و فرزندان شهید تقسیم می شود؟
- [سایر] آیا قرآن در آن دنیا به فریاد انسانهای مؤمن میرسد و شفاعت میکند؟
- [سایر] با توجه به آنچه در آیه 48بقره آمده, در روز قیامت تکلیف شفاعت انبیا و صُلحا و شهدا وامامان چه می شود؟
- [آیت الله جوادی آملی] بنده پس از شهادت برادرم، با همسر او ازدواج کردم و سرپرستی فرزند او را به عهده گرفتم. آیا میتوانم از حقوق او که بنیاد شهید پرداخت میکند. استفاده کنم؟1 بنده پس از شهادت برادرم، با همسر او ازدواج کردم و سرپرستی فرزند او را به عهده گرفتم. آیا میتوانم از حقوق او که بنیاد شهید پرداخت میکند. استفاده کنم؟
- [سایر] نزدیکی و آمیزش با همسر در شب یا روز شهادت معصومین علیهم السلام چه حکمی دارد؟
- [سایر] اینکه گفته شده انسان هر چه بخواهد با تمرکز به آن دست پیدا میکند، آیا تناقضی با شفاعت و دین دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اخوی این جانب، دوازده سال قبل در جنگ، مفقودالاثر گردیده و در آن زمان مشخص نبود که شهید است یا اسیر و اکنون پس از دوازده سال، شهادت او مسلّم و محرز شده است. این شهید همسر داشته، امّا فرزند ندارد، استدعا دارد به سؤالات ذیل پاسخ فرمایید: الف) حقوق این شهید در طول این دوازده سال به طور کامل و یک جا توسط همسر او گرفته و خرج شده است، آیا تمام این حقوق از او بوده است یا این که چیزی از آن به عنوان ارث به پدر و مادر و برادر و خواهر آن شهید می رسد؟ ب) اکنون که شهادت او مسلّم شده است مقداری پول به عنوان پول خون یا غرامت، توسط اداره ای که آن شهید در آن کار می کرده داده می شود، این پول متعلّق به چه کسی است؟ ج) با توجّه به این که وی در سال 61 شهید شده و خبر شهادتش در سال 73 آمده است و از طرفی پدر آن شهید در سال 66 مرحوم شده، آیا پدر شهید از شهید ارث می برد یا شهید از پدر خود ارث می برد؟ د) دو سال قبل از آن که شهادت آن شهید محرز شود، همسر او از بنیاد شهید تقاضای طلاق نموده و رئیس بنیاد شهید طبق ضوابطی او را طلاق شرعی داده است، آیا این همسر از آن شهید ارث می برد و آیا از پول خون ارث می برد یا نه؟ و آیا در مدّت این دو سال حق داشته است که حقوق شهید را بگیرد و خرج کند؟
- [آیت الله مظاهری] شهادت پنج دسته پذیرفته نمیشود گرچه دارای شرایط بیّنه باشند: 1 - شهادت شریک برای شریک در مالی که شریک هستند. 2 - شهادت وصی در چیزهایی که در اختیار اوست. 3 - شهادت خویشان مانند پدر و فرزند. 4 - شهادت دشمن علیه دشمن خود. 5 - شهادت مدّعی برای ادعای خود نظیر قذف (شهادت کسی که به دیگری نسبت زنا بدهد در مورد زنا).
- [آیت الله اردبیلی] اگر کسی بگوید که: (میّت وصیّت کرده فلان مبلغ را به من بدهند)، چنانچه دو مرد عادل گفته او را تصدیق کنند یا سوگند بخورد و یک مرد عادل هم گفته او را تصدیق نماید، یا یک مرد عادل و دو زن عادل یا چهار زن عادل به گفته او شهادت دهند، باید مقداری را که مدّعی میگوید به او بدهند و اگر یک زن عادل شهادت بدهد، باید یک چهارم چیزی را که مطالبه میکند به او بدهند و اگر دو زن عادل شهادت دهند، نصف آن را و اگر سه زن عادل شهادت دهند، باید سه چهارم آن را به او بدهند و نیز اگر دو مرد کافر ذمّی که در دین خود عادلند گفته او را تصدیق کنند، در صورتی که میّت ناچار بوده است که وصیّت کند و مرد و زن عادلی هم در هنگام وصیّت نبوده، باید چیزی را که مطالبه میکند به او بدهند.
- [آیت الله بهجت] اگر کسی بگوید که میت وصیت کرده فلان مبلغ را به من بدهند، چنانچه دو مرد عادل گفته او را تصدیق کنند، یا قسم بخورد و یک مرد عادل هم گفته او را تصدیق نماید، یا یک مرد و دو زن عادل یا چهار زن عادل به گفته او شهادت دهند، باید مقداری را که میگوید به او بدهند، و اگر یک زن عادل شهادت دهد، باید یک چهارم چیزی را که مطالبه میکند به او بدهند. و اگر دو زن عادل شهادت دهند نصف آن را و اگر سه زن عادل شهادت دهند باید سه چهارم آن را به او بدهند، و نیز اگر دو مرد کافر ذمّی که در دین خود عادل باشند و مورد وثوق به راستگویی و عدم خیانت باشند گفته او را تصدیق کنند، در صورتی که میت ناچار بوده است که وصیت کند و مرد و زن عادلی هم در موقع وصیت نبوده، باید چیزی را که مطالبه میکند به او بدهند.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر کسی بگوید که میّت وصیّت کرده فلان مبلغ به من بدهند، چنانچه دو مرد عادل گفته او را تصدیق کنند، یا قسم بخورد ویک مرد عادل هم گفته او را تصدیق نماید، یا یک مرد عادل و دو زن عادله یا چهار زن عادله به گفته او شهادت دهند باید مقداری را که میگوید به او بدهند، و اگر یک زن عادله شهادت دهد، باید یک چهارم چیزی را که مطالبه میکند به او بدهند، و اگر دو زن عادله شهادت دهند، نصف آن را و اگر سه زن عادله شهادت دهند، باید سه چهارم آن را به او بدهند و نیز اگر دو مرد کافر ذمّی که در دین خود عادل باشند گفته او را تصدیق کنند، در صورتی که میّت ناچار بوده است که وصیّت کند و مرد و زن عادلی هم در موقع وصیّت نبوده، باید چیزی را که مطالبه میکند به او بدهند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر کسی بگوید که میّت وصیّت کرده فلان مبلغ را به من بدهند، چنانچه دو مرد عادل گفته او را تصدیق کنند، یا قسم بخورد و یک مرد عادل هم گفته او را تصدیق نماید یا یک مرد عادل و دو زن عادله یا چهار زن عادله به گفته او شهادت دهند، باید مقداری را که میگوید به او بدهند و اگر یک زن عادله شهادت دهد، باید یک چهارم چیزی را که مطالبه میکند به او بدهند و اگر دو زن عادله شهادت دهند نصف آن را و اگر سه زن عادله شهادت دهند، باید سه چهارم آن را به او بدهند و نیز اگر دو کافر ذمّی که در دین خود عادل باشند گفته او را تصدیق کنند، در صورتی که میّت ناچار بوده است که وصیّت کند و مرد و زن مسلمان عادلی هم در موقع وصیّت نبوده، باید چیزی را که مطالبه میکند به او بدهند.
- [آیت الله بروجردی] اگر کسی بگوید میت وصیت کرده فلان مبلغ به من بدهند، چنانچه دو مرد عادل گفتهی او را تصدیق کنند، یا قسم بخورد و یک مرد عادل هم گفتهی او را تصدیق نماید، یا یک مرد عادل و دو زن عادله، یا چهار زن عادله به گفتهی او شهادت دهند، باید مقداری را که میگوید به او بدهند و اگر یک زن عادله شهادت دهد، باید یک چهارم چیزی را که مطالبه میکند به او بدهند و اگر دو زن عادله شهادت دهند نصف آن را [به او بدهند] و اگر سه زن عادله شهادت دهند، باید سه چهارم آن را به او بدهند و نیز اگر دو مرد کافر ذمّی که در دین خود عادل باشند گفتهی او را تصدیق کنند در صورتی که میت ناچار بوده است که وصیت کند و مرد و زن عادلی هم در موقع وصیت نبوده باید چیزی را که مطالبه میکند به او بدهند.
- [آیت الله خوئی] اگر کسی بگوید که میت وصیت کرده فلان مبلغ به من بدهند، چنانچه دو مرد عادل گفت او را تصدیق کنند یا قسم بخورد و یک مرد عادل هم گفت او را تصدیق نماید، یا یک مرد عادل و دو زن عادله، یا چهار زن عادله به گفت او شهادت دهند، باید مقداری را که میگوید به او بدهند، و اگر یک زن عادله شهادت بدهد، باید یک چهارم چیزی را که مطالبه میکند به او بدهند، و اگر دو زن عادله شهادت دهند نصف آن را، و اگر سه زن عادله شهادت دهند، سه چهارم آن را به او بدهند، و نیز اگر دو مرد کافر کتابی که در دین خود عادل باشند گفت او را تصدیق کنند، در صورتی که میّت ناچار بوده است که وصیت کند، و مرد و زن عادلی هم در موقع وصیت نبوده، باید چیزی را که مطالبه میکند به او بدهند.
- [آیت الله مظاهری] تحمّل شهادت و ادای شهادت هر دو واجب است بنابر این اگر کسی را برای شهادت خواستند باید برود همانگونه که اگر او را برای شهادت دادن نزد قاضی خواستند باید حاضر شود مگر اینکه افراد دیگری برای تحمّل شهادت یا ادای آن، باشند.
- [آیت الله سیستانی] اگر کسی بگوید: که میت وصیّت کرده فلان مبلغ را به من بدهند، چنانچه دو مرد عادل گفته او را تصدیق کنند، یا قسَم بخورد و یک مرد عادل هم گفته او را تصدیق نماید، یا یک مرد عادل و دو زن عادله، یا چهار زن عادله به گفته او شهادت دهند، باید مقداری را که میگوید به او بدهند، و اگر یک زن عادله شهادت دهد، باید یک چهارم چیزی را که مطالبه میکند به او بدهند، و اگر دو زن عادله شهادت دهند، نصف آن را، و اگر سه زن عادله شهادت دهند، سهچهارم آن را به او بدهند. و نیز اگر دو مرد کافر کتابی که اهل ذمّه باشند و در دین خود عادل باشند گفته او را تصدیق کنند، اگر مسلمانی نباشد که شهادت دهد، باید چیزی را که مطالبه میکند به او بدهند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] در طلاق رجعی مرد به دو قسم به زن خود رجوع میکند: اوّل: حرفی بزند که از آن فهمیده شود که او را دوباره زن خود قرار داده است یا کاری کند که از آن این مطلب فهمیده شود، مثلاً همسر خود را ببوسد. دوم: با همسر خود نزدیکی کند، که اگر بدون قصد رجوع هم چنین کاری را انجام دهد رجوع به حساب میآید.