از آیات و روایات استفاده میشود، یکی از حامیان و شفاعتکنندگان انسان در روز قیامت، قرآن است. امامعلیمیفرماید: "و اعلموا ?گنه شافع مشفع و قائل مصدق و انه مَنْ شفع له القرآن یوم القیامة شُفِّع فیه و من محل به القرآن یوم القیامه صُدّق علیه; آگاه باشید که شفاعت قرآن پذیرفته شده، و سخنش تصدیق میگردد، آن کس که در قیامت، قرآن، شفاعتش کند بخشوده میشود و آن کس که قرآن از او شکایت کند محکوم است" از این فرمایشها بهره میگیریم که قرآن، کتابی معمولی مانند سایر کتب نیست; بلکه گوهر گرانسنگ، بزرگترین مخلوق الهی، بیانکنندة همه چیز، دارای یک حقیقت باطنی، ملاک و میزان اعمال، کتاب هدایت و درمان، نسخة شفابخش و کتاب نور و کرامت و هدایت است. هر کس معارف آن را بفهمد و به دستورات آن عمل نماید، در دنیا و آخرت سعادتمند خواهد شد. این همان حمایت قرآن از بندگان خداست. خداوند متعال میفرماید: "اللَّهُ الَّذِیَّ أَنزَلَ الْکِتََبَ بِالْحَقِّ وَ الْمِیزَانَ; (شوری، 17) خداوند کسی است که کتاب را به حق نازل کرد و آن را میزان ]سنجش حق و باطل[ قرار داد." وقتی قرآن میزان باشد، در صورتی به نفع ما حکم میکند و از ما حمایت مینماید که با آن همراه و همگام باشیم.( تفسیر نمونه، آیةالله مکارم شیرازی و دیگران، ج 25، ص 259; ج 20، ص 389394، دارالکتب الاسلامیة. ) در روایتی از امام صادقآمده است: "کسی که در خانهاش قرآن باشد، و گرد و غبار بر آن نشسته باشد و آن را نخواند; قرآن از او نزد خدا شکایت میکند".( ر.ک: بحار الانوار، علامه مجلسی;، ج 89، ص 195، داراحیأ التراث العربی. ) در روایت دیگری پیامبر اکرممیفرماید: "قرآن شفاعت کنندهای است که شفاعتش پذیرفته میشود، و شکایت کنندهای است که شکایتش قبول میشود; کسی که قرآن را پیش روی خود قرار دهد ]و از قرآن پیروی نماید[ او را به سوی بهشت میکشاند، و هر کس آن را پشت سر قرار دهد، او را به آتش جهنم میکشاند"( بحار الانوار، همان، ج 89، ص 17 و 20 / میزان الحکمة، محمدی ری شهری، ج 10، ص 4802، دارالحدیث. ) بنابراین هر کس قرآن را پشت سر قرار دهد. قرآن کریم در روز قیامت از او شکایت خواهد کرد. پشت سر قرار دادن قرآن ممکن است به چند صورت باشد: 1. کسی که در صدد آموزش و یاد گرفتن قرآن نباشد. 2. کسی که قرآن را یاد گرفته و میتواند قرآن بخواند; اما در تلاوت آن سستی میکند و نمیخواند. 3. کسی که قرآن میخواند، اما به آن عمل نمیکند. 4. آن کسی که از روی بی احترامی قرآن را پشت سر خود قرار دهد. در روایتی از امام صادقآمده که: در قیامت، قرآن به صورت نیکو تمثل مییابد. شخصی میگوید: تو کیستی بدین خوبی؟ کاش برای من بودی! در جواب میفرماید: آیا مرا نمیشناسی؟ من فلان سورهام! اگر مرا فراموش نمیکردی، تو را به این مقام رفیع میرساندم.( سیمای قرآن، آیتالله حسنزاده آملی، ص 123، تألیف عباس عزیزی، انتشارات بلوغ. ) در حدیث دیگری از پیامبر9 نقل شده است که: در روز قیامت قرآن نزد صاحبش (قاری) در چهرة جوانی نیکو روی رنگ برگشته میآید به او میگوید: من بودم آن که شبت را بیدار میداشتم، روزهایت را تشنه میداشتم و آب دهانت را خشک میداشتم و اشکت را روان میداشتم، هر کجا باشی من با توأم و...( همان، ص 89 90. ) روایات فراوانی در این زمینه وارد شده است که از مجموع آنها فهمیده میشود، حقیقت قرآن ما را درک میکند و از اهلش شفاعت خواهد کرد. www.eporsesh.com
از آیات و روایات استفاده میشود، یکی از حامیان و شفاعتکنندگان انسان در روز قیامت، قرآن است. امامعلیمیفرماید: "و اعلموا ?گنه شافع مشفع و قائل مصدق و انه مَنْ شفع له القرآن یوم القیامة شُفِّع فیه و من محل به القرآن یوم القیامه صُدّق علیه; آگاه باشید که شفاعت قرآن پذیرفته شده، و سخنش تصدیق میگردد، آن کس که در قیامت، قرآن، شفاعتش کند بخشوده میشود و آن کس که قرآن از او شکایت کند محکوم است"
از این فرمایشها بهره میگیریم که قرآن، کتابی معمولی مانند سایر کتب نیست; بلکه گوهر گرانسنگ، بزرگترین مخلوق الهی، بیانکنندة همه چیز، دارای یک حقیقت باطنی، ملاک و میزان اعمال، کتاب هدایت و درمان، نسخة شفابخش و کتاب نور و کرامت و هدایت است. هر کس معارف آن را بفهمد و به دستورات آن عمل نماید، در دنیا و آخرت سعادتمند خواهد شد. این همان حمایت قرآن از بندگان خداست. خداوند متعال میفرماید: "اللَّهُ الَّذِیَّ أَنزَلَ الْکِتََبَ بِالْحَقِّ وَ الْمِیزَانَ; (شوری، 17) خداوند کسی است که کتاب را به حق نازل کرد و آن را میزان ]سنجش حق و باطل[ قرار داد." وقتی قرآن میزان باشد، در صورتی به نفع ما حکم میکند و از ما حمایت مینماید که با آن همراه و همگام باشیم.( تفسیر نمونه، آیةالله مکارم شیرازی و دیگران، ج 25، ص 259; ج 20، ص 389394، دارالکتب الاسلامیة. )
در روایتی از امام صادقآمده است: "کسی که در خانهاش قرآن باشد، و گرد و غبار بر آن نشسته باشد و آن را نخواند; قرآن از او نزد خدا شکایت میکند".( ر.ک: بحار الانوار، علامه مجلسی;، ج 89، ص 195، داراحیأ التراث العربی. )
در روایت دیگری پیامبر اکرممیفرماید: "قرآن شفاعت کنندهای است که شفاعتش پذیرفته میشود، و شکایت کنندهای است که شکایتش قبول میشود; کسی که قرآن را پیش روی خود قرار دهد ]و از قرآن پیروی نماید[ او را به سوی بهشت میکشاند، و هر کس آن را پشت سر قرار دهد، او را به آتش جهنم میکشاند"( بحار الانوار، همان، ج 89، ص 17 و 20 / میزان الحکمة، محمدی ری شهری، ج 10، ص 4802، دارالحدیث. )
بنابراین هر کس قرآن را پشت سر قرار دهد. قرآن کریم در روز قیامت از او شکایت خواهد کرد.
پشت سر قرار دادن قرآن ممکن است به چند صورت باشد:
1. کسی که در صدد آموزش و یاد گرفتن قرآن نباشد.
2. کسی که قرآن را یاد گرفته و میتواند قرآن بخواند; اما در تلاوت آن سستی میکند و نمیخواند.
3. کسی که قرآن میخواند، اما به آن عمل نمیکند.
4. آن کسی که از روی بی احترامی قرآن را پشت سر خود قرار دهد.
در روایتی از امام صادقآمده که: در قیامت، قرآن به صورت نیکو تمثل مییابد. شخصی میگوید: تو کیستی بدین خوبی؟ کاش برای من بودی! در جواب میفرماید: آیا مرا نمیشناسی؟ من فلان سورهام! اگر مرا فراموش نمیکردی، تو را به این مقام رفیع میرساندم.( سیمای قرآن، آیتالله حسنزاده آملی، ص 123، تألیف عباس عزیزی، انتشارات بلوغ. )
در حدیث دیگری از پیامبر9 نقل شده است که: در روز قیامت قرآن نزد صاحبش (قاری) در چهرة جوانی نیکو روی رنگ برگشته میآید به او میگوید: من بودم آن که شبت را بیدار میداشتم، روزهایت را تشنه میداشتم و آب دهانت را خشک میداشتم و اشکت را روان میداشتم، هر کجا باشی من با توأم و...( همان، ص 89 90. )
روایات فراوانی در این زمینه وارد شده است که از مجموع آنها فهمیده میشود، حقیقت قرآن ما را درک میکند و از اهلش شفاعت خواهد کرد.
www.eporsesh.com
- [سایر] آیا شفاعت فقط در جهان آخرت مصداق دارد؟ در دنیا مؤمنان از شفاعت شافعان برخودار نیستند؟
- [سایر] اگر شفاعت برای انسانهای صالح است، آنان نیازی به شفاعت ندارند، و اگر برای غیر صالحان است، در این صورت آیا شفاعت نوعی تبعیض نمیباشد؟
- [سایر] در حالی که برخی آیات قرآن شفاعت را نفی میکند، بعضی آیات دیگر شفاعت را تثبیت میکند، این تعارض چگونه است؟
- [سایر] چرا انسانهای مومن بیشتر دچار بلا و گرفتاری میشوند؟
- [سایر] سلام. آیا امکان دارد انرژی انسانهای بزرگ و عرفا، قبل از به دنیا آمدنشان وجود داشته باشد و انسانهای بزرگ دیگر آن انرژی را درک کنند؟
- [سایر] آیا شهید همسر خود را شفاعت میکند؟
- [سایر] دیدگاه قرآن کریم درباره شفاعت چیست؟
- [سایر] دیدگاه قرآن کریم درباره شفاعت چیست؟
- [سایر] شفاعت در قرآن چگونه بیان شده است؟
- [سایر] در قرآن کریم چه آیاتی مربوط به شفاعت ذکر شده و به طور کلی شفاعت در قرآن چگونه بیان شده است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] خوابیدن در مسجد و سخن گفتن درباره کارهای دنیا و خواندن اشعاری که نصیحت و مانند آن در آن نباشد مکروه است و همچنین انداختن آب دهان و بینی و اخلاط سینه در مسجد و بلند کردن صدا و داد و فریاد و آنچه با موقعیت مسجد منافات دارد مکروه می باشد.
- [آیت الله مظاهری] اگر مجتهدی که انسان از او تقلید میکند از دنیا برود، بقاء بر تقلید از او جایز است نه واجب. گرچه مجتهدِ میّت، اعلم از مجتهدینِ زنده باشد.
- [آیت الله مظاهری] زنا دادن و زنا کردن از گناهان بزرگ در اسلام است و قرآن شریف میفرماید اگر بدون توبه از دنیا بروند، در حالی که سالها در جهنّم میباشند، لجام شده و خوار و ذلیل نیز هستند، و کیفر آنها در دنیا اگر نزد حاکم اسلامی اثبات شود، صد تازیانه در میان مردم است، و اگر زن زنا کار، شوهر داشته یا مرد زانی، زن داشته باشد و این عمل زشت را انجام دهد، علاوه بر اینکه حدّ او سنگسار است- که نظیر این کیفر در اسلام کمنظیر یا بینظیر است- اگر بدون توبه از دنیا برود، مطابق آنچه در روایات آمده، در جهنّم بوی بد عورتین او اهل جهنّم را آزرده میکند.
- [امام خمینی] - ترجمه سوره حمد (بسم الله الرحمن الرحیم ) یعنی ابتدا می کنم بنام خداوندی که در دنیا بر مؤمن و کافر رحم می کند و در آخرت بر مؤمن رحم می نماید. (الحمد لله رب العالمین ) یعنی ثنا مخصوص خداوندی است که پرورش دهنده همه موجودات است.(الرحمن الرحیم ) یعنی در دنیا بر مؤمن و کافر و در آخرت بر مؤمن رحم می کند.(مالک یوم الدین ) یعنی پادشاه و صاحب اختیار روز قیامت است. (ایاک نعبد و ایاک نستعین ) یعنی فقط تو را عبادت می کنیم و فقط از تو کمک می خواهیم. (اهدنا الصراط المستقیم ) یعنی هدایت کن ما را به راه راست که آن دین اسلام است. (صراط الذین انعمت علیهم ) یعنی به راه کسانی که به آنان نعمت دادی که آنان پیغمبران و جانشینان پیغمبران هستند. (غیر المغضوب علیهم و لا الضالین ) یعنی نه به راه کسانی که غضب کرده ای بر ایشان و نه آن کسانی که گمراهند.
- [آیت الله اردبیلی] (بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحیمِ) یعنی: (آغاز میکنم به نام خداوندی که در دنیا بر مؤمن و کافر و در آخرت بر مؤمن رحم مینماید.) (قُلْ هُوَ اللّهُ أحَدٌ) یعنی: (بگو ای محمد صلیاللهعلیهوآلهوسلم که خداوند، یگانه است.) (اَللّهُ الصَّمَدُ) یعنی: (خدا از تمام موجودات بینیاز است و همه به او نیازمندند.) (لَمْ یَلِدْ وَلَمْ یُولَدْ) یعنی: (فرزند ندارد و فرزند کسی نیست.) (وَلَمْ یَکُنْ لَهُ کُفُوا أحَدٌ) یعنی: (و هیچ کس مثل او نیست.)
- [آیت الله اردبیلی] هرگاه در جلسهای نسبت به شخص مؤمنی غیبت شود و یکی از استثناهایی که در مسأله قبل بیان شد وجود نداشته باشد، علاوه بر این که گوشدادن به آن حرام است، بر هر فردی که قدرت دارد واجب است آن غیبت را ردّ کند و از آن مؤمن دفاع نماید. در روایات اسلامی آمده است: (هر کس قدرت دفاع از برادر مؤمن خود را که مورد غیبت و ستم قرار گرفته داشته باشد و دفاع نکند و در اثر سکوت او آن مؤمن ذلیل شود، خداوند او را در دنیا و آخرت ذلیل خواهد کرد).(1)
- [آیت الله مظاهری] انسان باید از مجتهد زنده تقلید کند و اگر مجتهدی که انسان از او تقلید میکند از دنیا برود، میتوان در همه مسائل بر تقلید او باقی بود، گرچه به هیچ یک از فتواهای او عمل نکرده باشد.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر پسر بزرگ میّت بیش از یکی باشد ، مثلاً از دو زن او در یک وقت دو پس به دنیا آمده باشد ، باید لباس و قرآن و انگشتر و شمشیر میّت را بطور مساوی بین خودشان قسمت کنند .
- [آیت الله خوئی] اگر پسر بزرگ میت، بیش از یکی باشد، مثلًا از دو زن او در یک وقت دو پسر به دنیا آمده باشد، باید لباس و قرآن و انگشتر و شمشیر میت را به طور مساوی بین خودشان قسمت کنند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] در روایات آمده است دایه ای را باید برای طفل انتخاب کرد که دارای عقل و ایمان و عفت و صورت نیکو باشد و از گرفتن دایه کم عقل یا غیرمؤمنه یا بدصورت و کج خلق یا زنازاده خودداری شود و همچنین از انتخاب دایه ای که بچه او از زنا به دنیا آمده و شیرش شیر زنازاده است پرهیز شود.