قبل از پاسخ، نکتة قابل تذکر این است که بر طبق آیات قرآن در قیامت همة انسانها مورد شفاعت قرار نمیگیرند; بلکه بعضی از انسانها شفاعت میشوند; قرآن از سخن بعضی در آن روز خبر داده و میفرماید: "فَمَا لَنَا مِن شََفِعِین;(شعرا،100) ]افسوس که امروز[ شفاعتکنندگانی برای ما وجود ندارد." و نسبت به برخی دیگر میفرماید: "شفاعت شفاعتکنندگان به حال آنها سودی نمیبخشد."(مدثر،48) نکته دیگر این که تمامی شفاعتکنندگان، به "اذن الهی" در آن روز از این مقام برخوردارند; امّا با توجّه به قرآن کریم و گفتار معصومین: مقام شفاعت برای چند گروه ثابت میباشد. رسول خدا9 در آن روز، جزء بزرگ شفیعان درگاه الهی است. قرآن میفرماید: " وَلَسَوْفَ یُعْطِیکَ رَبُّکَ فَتَرْضَیَ; (الضحیَ،5) به زودی پروردگارت آن قدر به تو عطا میکند که خشنود شوی"; بدون شک خشنودی پیامبر تنها در نجات خویش نیست، بلکه زمانی است که شفاعتش دربارة امتش، پذیرفته شود. از سورهها و آیاتی نظیر مریم، 87 / زخرف، 86 / اسرأ،79، نیز شفاعت حضرتش استفاده میشود. و همة انبیای الهی نیز جزء شفاعتکنندگان هستند; پیامبراکرم9 میفرماید:"همة پیامبران، برای کسانی که از روی اخلاص به یگانگی خدا گواهی میدادهاند، شفاعت میکنند.(مسند احمد، احمدبن حنبل، ج 3، ص 12، به نقل از: شفاعت در قلمرو عقل، قرآن و حدیث، آیت اللّه جعفر سبحانی، دارالکتب الاسلامیة.) دیگر از شفاعتکنندگان اهلبیت عصمت و طهارت: هستند. در ذیل آیة "مَن ذَا الَّذِی یَشْفَعُ عِندَهُ إِلآ بِإِذْنِه;(بقره،255) کیست آن کس که جز به اذنش در پیشگاهش شفاعت کنند؟" مرحوم علامه طباطبایی میفرماید: "مراد از شفاعتکنندگان، امامان معصوم هستند."(المیزان، علامه طباطبایی;، ج 19، ص 291، اسماعیلیان.) "فرشتگان" نیز یکی دیگر از شفاعتکنندگانند.(نجم،26) "شهدای راه خدا" ، "دانشمندان و علمای دین"، "متعلمان و حافظان قرآن"، "برخی از افراد با ایمان و شیعیان"، "خویشاوندان" و "همسایگان" نیز جزو کسانی هستند که خداوند در روز قیامت اذن به شفاعت به آنان داده است. با توجّه به این که عبادت و اطاعت خدا و به طور کلی تمامی اعمال انسان، به غیر از صورت ظاهری خود، "ملکوت" و باطنی نورانی نیز دارد، در بسیاری از احادیث از آنان با کلمة "شفیع" یاد شده است که از آن جمله است: "توبه"، "استغفار"، "روزه"، "نمازها" و همچنین است خود "قرآن مجید" که در روز قیامت برای اصحاب خود شفاعت میکنند. مافوق تمامی شفاعتکنندگان ذات خداوند متعال است که میفرماید: "قُلْ لِّلَّهِ الشَّفََعَةُ جَمِیعًا لَّهُ مُلْکُ السَّمََوَ َتِ وَ الاْ ?َرْض;(زمر،44) بگو: تمام شفاعت از آنِ خداست ]زیرا[ حاکمیت آسمانها و زمین از آن اوست." و در واقع شفاعتکنندگان نیز از جانب او شفاعت میکنند، که بر اساس روایاتی، بعد از شفاعت شفیعان خداوند شفاعت خاص خود را اعمال میکند.(ر.ک: شفاعت در قلمرو عقل، قرآن و حدیث، همان،ص 381396 / میزان الحکمة، محمدی ریشهری، ج 5، ص 121، دفتر تبلیغات اسلامی حوزة علمیه قم / پیام قرآن، آیتاللّه مکارم شیرازی و دیگران، ج 6، ص 505544، دارالکتب الاسلامیة.) جانبازان عزیز نیز، چنانچه با ایمان از دنیا بروند اگر خدا بخواهد مانند دیگر شفیعان حق شفاعت خواهند داشت. www.eporsesh.com
قبل از پاسخ، نکتة قابل تذکر این است که بر طبق آیات قرآن در قیامت همة انسانها مورد شفاعت قرار نمیگیرند; بلکه بعضی از انسانها شفاعت میشوند; قرآن از سخن بعضی در آن روز خبر داده و میفرماید:
"فَمَا لَنَا مِن شََفِعِین;(شعرا،100) ]افسوس که امروز[ شفاعتکنندگانی برای ما وجود ندارد." و نسبت به برخی دیگر میفرماید:
"شفاعت شفاعتکنندگان به حال آنها سودی نمیبخشد."(مدثر،48)
نکته دیگر این که تمامی شفاعتکنندگان، به "اذن الهی" در آن روز از این مقام برخوردارند; امّا با توجّه به قرآن کریم و گفتار معصومین: مقام شفاعت برای چند گروه ثابت میباشد. رسول خدا9 در آن روز، جزء بزرگ شفیعان درگاه الهی است. قرآن میفرماید: " وَلَسَوْفَ یُعْطِیکَ رَبُّکَ فَتَرْضَیَ; (الضحیَ،5) به زودی پروردگارت آن قدر به تو عطا میکند که خشنود شوی"; بدون شک خشنودی پیامبر تنها در نجات خویش نیست، بلکه زمانی است که شفاعتش دربارة امتش، پذیرفته شود. از سورهها و آیاتی نظیر مریم، 87 / زخرف، 86 / اسرأ،79، نیز شفاعت حضرتش استفاده میشود. و همة انبیای الهی نیز جزء شفاعتکنندگان هستند; پیامبراکرم9 میفرماید:"همة پیامبران، برای کسانی که از روی اخلاص به یگانگی خدا گواهی میدادهاند، شفاعت میکنند.(مسند احمد، احمدبن حنبل، ج 3، ص 12، به نقل از: شفاعت در قلمرو عقل، قرآن و حدیث، آیت اللّه جعفر سبحانی، دارالکتب الاسلامیة.)
دیگر از شفاعتکنندگان اهلبیت عصمت و طهارت: هستند. در ذیل آیة "مَن ذَا الَّذِی یَشْفَعُ عِندَهُ إِلآ بِإِذْنِه;(بقره،255) کیست آن کس که جز به اذنش در پیشگاهش شفاعت کنند؟" مرحوم علامه طباطبایی میفرماید: "مراد از شفاعتکنندگان، امامان معصوم هستند."(المیزان، علامه طباطبایی;، ج 19، ص 291، اسماعیلیان.) "فرشتگان" نیز یکی دیگر از شفاعتکنندگانند.(نجم،26)
"شهدای راه خدا" ، "دانشمندان و علمای دین"، "متعلمان و حافظان قرآن"، "برخی از افراد با ایمان و شیعیان"، "خویشاوندان" و "همسایگان" نیز جزو کسانی هستند که خداوند در روز قیامت اذن به شفاعت به آنان داده است.
با توجّه به این که عبادت و اطاعت خدا و به طور کلی تمامی اعمال انسان، به غیر از صورت ظاهری خود، "ملکوت" و باطنی نورانی نیز دارد، در بسیاری از احادیث از آنان با کلمة "شفیع" یاد شده است که از آن جمله است: "توبه"، "استغفار"، "روزه"، "نمازها" و همچنین است خود "قرآن مجید" که در روز قیامت برای اصحاب خود شفاعت میکنند.
مافوق تمامی شفاعتکنندگان ذات خداوند متعال است که میفرماید: "قُلْ لِّلَّهِ الشَّفََعَةُ جَمِیعًا لَّهُ مُلْکُ السَّمََوَ َتِ وَ الاْ ?َرْض;(زمر،44) بگو: تمام شفاعت از آنِ خداست ]زیرا[ حاکمیت آسمانها و زمین از آن اوست." و در واقع شفاعتکنندگان نیز از جانب او شفاعت میکنند، که بر اساس روایاتی، بعد از شفاعت شفیعان خداوند شفاعت خاص خود را اعمال میکند.(ر.ک: شفاعت در قلمرو عقل، قرآن و حدیث، همان،ص 381396 / میزان الحکمة، محمدی ریشهری، ج 5، ص 121، دفتر تبلیغات اسلامی حوزة علمیه قم / پیام قرآن، آیتاللّه مکارم شیرازی و دیگران، ج 6، ص 505544، دارالکتب الاسلامیة.)
جانبازان عزیز نیز، چنانچه با ایمان از دنیا بروند اگر خدا بخواهد مانند دیگر شفیعان حق شفاعت خواهند داشت.
www.eporsesh.com
- [سایر] آیا شفاعت فقط در جهان آخرت مصداق دارد؟ در دنیا مؤمنان از شفاعت شافعان برخودار نیستند؟
- [سایر] آیا شهید یا مؤمن در این دنیا میتوانند مشکل کسی را حل کنند؟ در آخرت چطور؟ آیا در قرآن و احادیث به آن اشاره شده است؟
- [سایر] آیا شهید همسر خود را شفاعت میکند؟
- [سایر] بنابر آیات و روایات چه افرادی میتوانند شفاعت کنند؟
- [سایر] حضرت زهرا(س) در آخرت از چه کسانی شفاعت خواهند کرد؟
- [سایر] با توجه به آنچه در آیه 48بقره آمده, در روز قیامت تکلیف شفاعت انبیا و صُلحا و شهدا وامامان چه می شود؟
- [سایر] شرایط شفاعت چیست؟ چه کسانی در روز قیامت مورد شفاعت قرار میگیرند و چه کسانی شفاعت شامل آنان نمیشود؟
- [سایر] شفاعت چیست ؟ آیا شفاعت مستلزم تغییر در ارادهء خداوند نیست ؟ آیا شفاعت نوعی استثنا وبی عدالتی محسوب نمی شود؟
- [سایر] شخصی که استطاعت مالی ندارد و نمیتواند برای شفاعت به زیارت برود، شفاعت شامل حالش نمیشود؟
- [سایر] اگر شفاعت وجود دارد چرا در آیه 123 سوره بقره شفاعت را نفی می کند؟
- [آیت الله مظاهری] به جای شهادت دو مرد، یک مرد و دو زن که دارای شرایط بیّنه باشند میتوانند شهادت دهند، ولی شهادت زنها بدون ضمیمه مرد فقط در چهار مورد قبول میشود: 1 - باکره بودن. 2 - عیبهای زنان که مرد به واسطه آن میتواند عقد را به هم بزند. 3 - وصیت. 4 - زنده بودن طفل هنگام ولادت.
- [آیت الله مظاهری] شهادت پنج دسته پذیرفته نمیشود گرچه دارای شرایط بیّنه باشند: 1 - شهادت شریک برای شریک در مالی که شریک هستند. 2 - شهادت وصی در چیزهایی که در اختیار اوست. 3 - شهادت خویشان مانند پدر و فرزند. 4 - شهادت دشمن علیه دشمن خود. 5 - شهادت مدّعی برای ادعای خود نظیر قذف (شهادت کسی که به دیگری نسبت زنا بدهد در مورد زنا).
- [آیت الله مظاهری] تحمّل شهادت و ادای شهادت هر دو واجب است بنابر این اگر کسی را برای شهادت خواستند باید برود همانگونه که اگر او را برای شهادت دادن نزد قاضی خواستند باید حاضر شود مگر اینکه افراد دیگری برای تحمّل شهادت یا ادای آن، باشند.
- [آیت الله علوی گرگانی] پدر وجدّ پدری دیوانه میتوانند زن او را طلاق بدهند.
- [آیت الله مظاهری] شهادت زن در حدود و تعزیرات پذیرفته نمیشود مگر در زنا یا لواط که با شهادت سه مرد عادل و دو زن ثابت میگردد.
- [آیت الله سیستانی] اگر بواسطه درازی صف اول ، کسانی که دو طرف صف ایستادهاند امام را نبینند ، میتوانند اقتدا کنند . و نیز اگر بواسطه درازی یکی از صفهای دیگر کسانی که دو طرف آن ایستادهاند صف جلوی خود را نبینند ، میتوانند اقتدا نمایند .
- [آیت الله مظاهری] چراگاه هر محلی حریم آنجاست و کسی بدون اجازه اهل آنجا حقّ تصرّف و استفاده از آن را ندارد ولی اهل آن محل همانطور که میتوانند از آن چراگاه استفاده نمایند، میتوانند آن را اجاره دهند.
- [آیت الله بهجت] مستأجر و مؤجر با رضایت یکدیگر میتوانند معامله را بههم بزنند، و همچنین اگر در اجاره شرط کنند که هر دو یا یکی از آنان حق بههم زدن معامله را داشته باشند، میتوانند مطابق قرارداد، اجاره را بههم بزنند.
- [آیت الله سیستانی] اگر دفن میّت در زمین ممکن نباشد ، میتوانند بجای دفن ، او را در بنا یا تابوت بگذارند .
- [آیت الله بروجردی] پدر و جد پدری [شخص] دیوانه میتوانند زن او را طلاق بدهند.