کسانی که وارد جهنّم می‌شوند، چه کارهایی در آن جا انجام می‌دهند؟
در جهان آخرت برای انسان تکلیف نیست ; کار و تکلیف در این جهان است و آن جا محل پاداش و کیفر است ; بنابراین‌، نیکوکاران در بهشت پاداش خود را می‌گیرند و بد کاران در جهنم دچار عذاب و کیفر می‌شوند. باید توجّه‌کرد که عذاب الهی در جهنم به اندازه‌ای شدید است که اگر بر فرض کسی بخواهد کاری انجام دهد قادر نیست‌، چون کار، تنها زمانی امکان دارد که انسان از سلامت جسم بهره‌مند باشد ; فردی که تمام اعضای بدن او، مانند یک شاخة هیزم مشتعل است‌، چگونه می‌تواند کاری انجام دهد؟ قرآن در توصیف عذاب جهنّم می‌فرماید: "سَأُصْلِیه‌ِ سَقَرَ ; # وَ مَآ أَدْرَغ‌کَ مَا سَقَرُ # لاَ تُبْقِی وَ لاَ تَذَرُ; (مُدثَر، 2628) به زودی او را وارد دوزخ می‌کنم و به آتش دوزخ می‌سوزانم و تو چه می‌دانی که سَقَر چیست‌؟ آتشی است که نه چیزی باقی می‌گذارد و نه رها می‌سازد. بعضی گفته‌اند: "این جمله ممکن است اشاره باشد که آتش دوزخ بر خلاف آتش دنیا که گاه به نقطه‌ای از بدن اثر می‌کند و نقطه دیگر سالم می‌ماند و گاه در جسم اثر می‌گذارد و روح از آن در امان می‌باشد، آتشی است فراگیر که تمامی وجود انسان را در بر می‌گیرد."(تفسیر نمونه‌، آیة الله مکارم شیرازی و دیگران‌، ج 25، ص 233، نشر دارالکتب اسلامیه‌.) در جای دیگر می‌فرماید: "هنگامی که آتش‌، آن‌ها ]گنه‌کاران‌[ را از راه دور ببیند، چنان به هیجان می‌آید که صدای وحشتناک و خشم آلود او را که با نَفَس‌ْ زدن شدید همراه است می‌شنوند." (فرقان‌،12) ممکن است تصور شود که جسم فرد جهنّمی وقتی در آتش سوزان جهنّم بسوزد، برای او بدنی باقی نمی‌ماند که دوباره او را بسوزانند، قرآن در این باره می‌فرماید: "هرگاه پوست‌های تن آنان ]جهنمیان‌[ در آتش بریان گردد و بسوزد، پوست‌های دیگری به جای آن قرار می‌دهیم‌، تا کیفر الهی را بچشند." (نسأ، 56) البته دوزخیان در جهنّم سخن می‌گویند که به دو نمونه اشاره می‌شود: الف هنگامی که گناه کاران وارد جهنّم می‌شوند و با دوستان و هم‌مسلک‌های خود روبه رو می‌گردند، هر دسته‌ای به دسته دیگر لعن و نفرین می‌کند و او را مسئول بدبختی خویش می‌داند، سپس عرضه می‌دارند: "پروردگارا! این‌ها بودند که ما را گمراه ساختند، خدایا عذاب و کیفر آن‌ها را دو چندان کن‌، کیفری به خاطر گمراه بودن و کیفری به خاطر گمراه کردن ما."(اعراف‌، 38) ب دوزخیان از راه دور کسانی که در بهشت هستند را مورد خطاب قرار می‌دهند و از آن‌ها تقاضای آب و روزی‌های بهشتی می‌نمایند ; آن‌ها پاسخ می‌دهند خداوند آب و طعام بهشتی را بر کافران حرام کرده است‌. (اعراف‌، 50) eporsesh.com
عنوان سوال:

کسانی که وارد جهنّم می‌شوند، چه کارهایی در آن جا انجام می‌دهند؟


پاسخ:

در جهان آخرت برای انسان تکلیف نیست ; کار و تکلیف در این جهان است و آن جا محل پاداش و کیفر است ; بنابراین‌، نیکوکاران در بهشت پاداش خود را می‌گیرند و بد کاران در جهنم دچار عذاب و کیفر می‌شوند. باید توجّه‌کرد که عذاب الهی در جهنم به اندازه‌ای شدید است که اگر بر فرض کسی بخواهد کاری انجام دهد قادر نیست‌، چون کار، تنها زمانی امکان دارد که انسان از سلامت جسم بهره‌مند باشد ; فردی که تمام اعضای بدن او، مانند یک شاخة هیزم مشتعل است‌، چگونه می‌تواند کاری انجام دهد؟ قرآن در توصیف عذاب جهنّم می‌فرماید: "سَأُصْلِیه‌ِ سَقَرَ ; # وَ مَآ أَدْرَغ‌کَ مَا سَقَرُ # لاَ تُبْقِی وَ لاَ تَذَرُ; (مُدثَر، 2628) به زودی او را وارد دوزخ می‌کنم و به آتش دوزخ می‌سوزانم و تو چه می‌دانی که سَقَر چیست‌؟ آتشی است که نه چیزی باقی می‌گذارد و نه رها می‌سازد. بعضی گفته‌اند: "این جمله ممکن است اشاره باشد که آتش دوزخ بر خلاف آتش دنیا که گاه به نقطه‌ای از بدن اثر می‌کند و نقطه دیگر سالم می‌ماند و گاه در جسم اثر می‌گذارد و روح از آن در امان می‌باشد، آتشی است فراگیر که تمامی وجود انسان را در بر می‌گیرد."(تفسیر نمونه‌، آیة الله مکارم شیرازی و دیگران‌، ج 25، ص 233، نشر دارالکتب اسلامیه‌.) در جای دیگر می‌فرماید: "هنگامی که آتش‌، آن‌ها ]گنه‌کاران‌[ را از راه دور ببیند، چنان به هیجان می‌آید که صدای وحشتناک و خشم آلود او را که با نَفَس‌ْ زدن شدید همراه است می‌شنوند." (فرقان‌،12) ممکن است تصور شود که جسم فرد جهنّمی وقتی در آتش سوزان جهنّم بسوزد، برای او بدنی باقی نمی‌ماند که دوباره او را بسوزانند، قرآن در این باره می‌فرماید: "هرگاه پوست‌های تن آنان ]جهنمیان‌[ در آتش بریان گردد و بسوزد، پوست‌های دیگری به جای آن قرار می‌دهیم‌، تا کیفر الهی را بچشند." (نسأ، 56)
البته دوزخیان در جهنّم سخن می‌گویند که به دو نمونه اشاره می‌شود: الف هنگامی که گناه کاران وارد جهنّم می‌شوند و با دوستان و هم‌مسلک‌های خود روبه رو می‌گردند، هر دسته‌ای به دسته دیگر لعن و نفرین می‌کند و او را مسئول بدبختی خویش می‌داند، سپس عرضه می‌دارند: "پروردگارا! این‌ها بودند که ما را گمراه ساختند، خدایا عذاب و کیفر آن‌ها را دو چندان کن‌، کیفری به خاطر گمراه بودن و کیفری به خاطر گمراه کردن ما."(اعراف‌، 38) ب دوزخیان از راه دور کسانی که در بهشت هستند را مورد خطاب قرار می‌دهند و از آن‌ها تقاضای آب و روزی‌های بهشتی می‌نمایند ; آن‌ها پاسخ می‌دهند خداوند آب و طعام بهشتی را بر کافران حرام کرده است‌. (اعراف‌، 50)
eporsesh.com





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین