در جهان آخرت برای انسان تکلیف نیست ; کار و تکلیف در این جهان است و آن جا محل پاداش و کیفر است ; بنابراین، نیکوکاران در بهشت پاداش خود را میگیرند و بد کاران در جهنم دچار عذاب و کیفر میشوند. باید توجّهکرد که عذاب الهی در جهنم به اندازهای شدید است که اگر بر فرض کسی بخواهد کاری انجام دهد قادر نیست، چون کار، تنها زمانی امکان دارد که انسان از سلامت جسم بهرهمند باشد ; فردی که تمام اعضای بدن او، مانند یک شاخة هیزم مشتعل است، چگونه میتواند کاری انجام دهد؟ قرآن در توصیف عذاب جهنّم میفرماید: "سَأُصْلِیهِ سَقَرَ ; # وَ مَآ أَدْرَغکَ مَا سَقَرُ # لاَ تُبْقِی وَ لاَ تَذَرُ; (مُدثَر، 2628) به زودی او را وارد دوزخ میکنم و به آتش دوزخ میسوزانم و تو چه میدانی که سَقَر چیست؟ آتشی است که نه چیزی باقی میگذارد و نه رها میسازد. بعضی گفتهاند: "این جمله ممکن است اشاره باشد که آتش دوزخ بر خلاف آتش دنیا که گاه به نقطهای از بدن اثر میکند و نقطه دیگر سالم میماند و گاه در جسم اثر میگذارد و روح از آن در امان میباشد، آتشی است فراگیر که تمامی وجود انسان را در بر میگیرد."(تفسیر نمونه، آیة الله مکارم شیرازی و دیگران، ج 25، ص 233، نشر دارالکتب اسلامیه.) در جای دیگر میفرماید: "هنگامی که آتش، آنها ]گنهکاران[ را از راه دور ببیند، چنان به هیجان میآید که صدای وحشتناک و خشم آلود او را که با نَفَسْ زدن شدید همراه است میشنوند." (فرقان،12) ممکن است تصور شود که جسم فرد جهنّمی وقتی در آتش سوزان جهنّم بسوزد، برای او بدنی باقی نمیماند که دوباره او را بسوزانند، قرآن در این باره میفرماید: "هرگاه پوستهای تن آنان ]جهنمیان[ در آتش بریان گردد و بسوزد، پوستهای دیگری به جای آن قرار میدهیم، تا کیفر الهی را بچشند." (نسأ، 56) البته دوزخیان در جهنّم سخن میگویند که به دو نمونه اشاره میشود: الف هنگامی که گناه کاران وارد جهنّم میشوند و با دوستان و هممسلکهای خود روبه رو میگردند، هر دستهای به دسته دیگر لعن و نفرین میکند و او را مسئول بدبختی خویش میداند، سپس عرضه میدارند: "پروردگارا! اینها بودند که ما را گمراه ساختند، خدایا عذاب و کیفر آنها را دو چندان کن، کیفری به خاطر گمراه بودن و کیفری به خاطر گمراه کردن ما."(اعراف، 38) ب دوزخیان از راه دور کسانی که در بهشت هستند را مورد خطاب قرار میدهند و از آنها تقاضای آب و روزیهای بهشتی مینمایند ; آنها پاسخ میدهند خداوند آب و طعام بهشتی را بر کافران حرام کرده است. (اعراف، 50) eporsesh.com
در جهان آخرت برای انسان تکلیف نیست ; کار و تکلیف در این جهان است و آن جا محل پاداش و کیفر است ; بنابراین، نیکوکاران در بهشت پاداش خود را میگیرند و بد کاران در جهنم دچار عذاب و کیفر میشوند. باید توجّهکرد که عذاب الهی در جهنم به اندازهای شدید است که اگر بر فرض کسی بخواهد کاری انجام دهد قادر نیست، چون کار، تنها زمانی امکان دارد که انسان از سلامت جسم بهرهمند باشد ; فردی که تمام اعضای بدن او، مانند یک شاخة هیزم مشتعل است، چگونه میتواند کاری انجام دهد؟ قرآن در توصیف عذاب جهنّم میفرماید: "سَأُصْلِیهِ سَقَرَ ; # وَ مَآ أَدْرَغکَ مَا سَقَرُ # لاَ تُبْقِی وَ لاَ تَذَرُ; (مُدثَر، 2628) به زودی او را وارد دوزخ میکنم و به آتش دوزخ میسوزانم و تو چه میدانی که سَقَر چیست؟ آتشی است که نه چیزی باقی میگذارد و نه رها میسازد. بعضی گفتهاند: "این جمله ممکن است اشاره باشد که آتش دوزخ بر خلاف آتش دنیا که گاه به نقطهای از بدن اثر میکند و نقطه دیگر سالم میماند و گاه در جسم اثر میگذارد و روح از آن در امان میباشد، آتشی است فراگیر که تمامی وجود انسان را در بر میگیرد."(تفسیر نمونه، آیة الله مکارم شیرازی و دیگران، ج 25، ص 233، نشر دارالکتب اسلامیه.) در جای دیگر میفرماید: "هنگامی که آتش، آنها ]گنهکاران[ را از راه دور ببیند، چنان به هیجان میآید که صدای وحشتناک و خشم آلود او را که با نَفَسْ زدن شدید همراه است میشنوند." (فرقان،12) ممکن است تصور شود که جسم فرد جهنّمی وقتی در آتش سوزان جهنّم بسوزد، برای او بدنی باقی نمیماند که دوباره او را بسوزانند، قرآن در این باره میفرماید: "هرگاه پوستهای تن آنان ]جهنمیان[ در آتش بریان گردد و بسوزد، پوستهای دیگری به جای آن قرار میدهیم، تا کیفر الهی را بچشند." (نسأ، 56)
البته دوزخیان در جهنّم سخن میگویند که به دو نمونه اشاره میشود: الف هنگامی که گناه کاران وارد جهنّم میشوند و با دوستان و هممسلکهای خود روبه رو میگردند، هر دستهای به دسته دیگر لعن و نفرین میکند و او را مسئول بدبختی خویش میداند، سپس عرضه میدارند: "پروردگارا! اینها بودند که ما را گمراه ساختند، خدایا عذاب و کیفر آنها را دو چندان کن، کیفری به خاطر گمراه بودن و کیفری به خاطر گمراه کردن ما."(اعراف، 38) ب دوزخیان از راه دور کسانی که در بهشت هستند را مورد خطاب قرار میدهند و از آنها تقاضای آب و روزیهای بهشتی مینمایند ; آنها پاسخ میدهند خداوند آب و طعام بهشتی را بر کافران حرام کرده است. (اعراف، 50)
eporsesh.com
- [سایر] آیا در ابتدا همه وارد جهنم میشوند؟
- [سایر] چه کسانی وارد بهشت میشوند؟
- [سایر] مجرمان را چگونه وارد دوزخ می کنند؟
- [سایر] آیا از حیوانات هم وارد بهشت میشوند؟
- [سایر] حضرت مهدی علیه السلام در عصر غیبت چه کارهایی را انجام میدهند؟
- [سایر] چه کسانی بدون حساب وارد دوزخ می شوند؟
- [آیت الله علوی گرگانی] زنانی که با آرایش وارد خیابان میشوند چه صورت دارد؟
- [سایر] در قیامت کسی که وارد بهشت شد، تا آخر در بهشت مسکن می گزیند. اگر کسی وارد جهنم شد، آیا احتمال دارد بعد از مدتی وارد بهشت شود؟
- [سایر] سوره 19 آیه 71 میگوید تمامی مسلمانان به جهنم خواهند رفت -حد اقل برای مدتی- اما در جاهای دیگر ادعا میکند کسانی که در جهاد کشته میشوند مستقیم به بهشت میروند. بالاخره آیا مسلمانان به دوزخ میروند؟
- [سایر] آیا انسان های گنه کار پس از چشیدن عذاب در جهنم وارد بهشت می شوند؟
- [آیت الله اردبیلی] کارهایی نظیر احداث راه آب، دیوار کشی و نصب موتور که معمولاً در هر سال تکرار نمیشود، در صورتی که در قرارداد شرط نشده باشد، به عهده مالک باغ میباشد و کارهایی نظیر اصلاح درختان، کندن علفهای هرزه و آبیاری که طبق معمول هر سال تکرار میشوند، در صورتی که در قرارداد شرط نشده باشد، به عهده باغبان میباشد.
- [آیت الله مظاهری] اگر جایی از خانه یا فرش کسی نجس باشد و ببیند بدن یا لباس یا چیز دیگر کسانی که وارد خانه او میشوند با رطوبت به جای نجس رسیده است لازم نیست به آنان بگوید.
- [آیت الله بروجردی] اگر جایی از خانه یا فرش کسی نجس باشد و ببیند بدن، یا لباس، یا چیز دیگر کسانی که وارد خانهی او میشوند با رطوبت به جای نجس رسیده است، باید به آنان بگوید.
- [آیت الله خوئی] تخته یا سنگی که روی آن میت را غسل میدهند، و پارچهای که با آن عورت میت را میپوشانند، و دست کسی که او را غسل میدهد تمام این چیزها که با میت شسته شده است بعد از تمام شدن غسل، پاک میشوند.
- [آیت الله علوی گرگانی] زنهای قرشیّه بعد از تمام شدن شصت سال یائسه میشوند، یعنیخون حیض نمیبینند و زنهایی که قرشیّه نیستند، بعد از تمام شدن پنجاه سال یائسه میشوند.
- [آیت الله بروجردی] زنهای سیده بعد از تمام شدن شصت سال یائسه میشوند، یعنی خون حیض نمیبینند و زنهایی که سیده نیستند، بعد از تمام شدن پنجاه سال یائسه میشوند.
- [آیت الله سیستانی] اگر جائی از خانه یا فرش کسی نجس باشد ، و ببیند بدن یا لباس یا چیز دیگر کسانی که وارد خانه او میشوند با رطوبت به جای نجس رسیده است ، چنانچه او موجب این امر شده باشد باید با دو شرطی که در مسأله پیش گذشت به آنان بگوید .
- [آیت الله اردبیلی] اگر جایی از خانه یا فرش کسی نجس باشد و ببیند بدن یا لباس یا لوازم کسانی که وارد خانه او میشوند، با رطوبت به جای نجس رسیده و نجس شده است، لازم نیست به آنان بگوید، مگر آن که صاحب خانه باعث نجس شدن آنها شده باشد.
- [آیت الله خوئی] اگر جایی از خانه یا فرش کسی نجس باشد، و ببیند بدن یا لباس یا چیز دیگر کسانی که وارد خانه او میشوند با رطوبت بهجای نجس رسیده است، و در معرض این باشد که نجاست به مأکول و مشروب سرایت کند، باید به آنان بگوید.
- [آیت الله اردبیلی] گوشتها یا مرغهای سر بریدهای که از کشورهای غیر اسلامی وارد میشوند، محکوم به نجاست و حرمت و مردارند، مگر آن که ذبح شرعی آنها ثابت شود؛ ولی گوشتهایی که در بازار مسلمانان به فروش میروند و احتمال داده میشود که به طور شرعی ذبح شده باشند، حلال و خرید و فروش آنها جایز است.