آیا در ابتدا همه وارد جهنم می‌شوند؟
با توجه به آیه شریفه (و ان منکم الا واردها کان علی ربک حتما مقضیا؛ و هیچ کس از شما نیست مگر [این که] در آن وارد می گردد این [امر] همواره بر پروردگارت حکمی قطعی است) (مریم، آیه 71). منظور از (ورود) بنا بر دیدگاه بعضی مفسران، عبور از کنار و اشراف و آگاهی بر وضع جهنمیان است و بنا بر نظر برخی دیگر منظور عبور از پل صراط است که از روی جهنم می گذرد به طوری که گناهکاران می لغزند و می افتند اما مؤمنان بسته به درجات ایمانی سریعتر و یا کندتر عبور می کنند. و بنا بر دیدگاه برخی دیگر همگی وارد جهنم می شوند ولی جهنم برای گناهکاران سوزندگی دارد ولی برای اولیای الهی سوزندگی ندارد بلکه همگی به سلامت این مرحله را می گذرانند مانند این که در دنیا آتش به حضرت ابراهیم(ع) آسیب نرساند (مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج 13، ص 118). و اما درباره داغ عذاب بر پیشانی جهنمیان در بهشت؛ گفتن این روایت در بحار، ج 7، ص 333 و ج 8، ص 355 و در فصول مهمه شیخ حر عاملی، ج 1، ص 379 و در کتاب زهد حسین بن عسید تونی، ص 95، باب شفاعت آمده است. و مضمون حدیث این است که رها شدگان از جهنم، نخست مشخصند اما پس از مدتی نسیم رحمت الهی می وزد و تمامی آن آثار محو می شود و از اذهان بهشتیان و حتی خود نجات یافتگان نیز آن سابقه سوء محو می شود و این نشانه نظام مندی و حکمت خداست که مکافات عمل به تدریج محو شود و مناسب با فراز و نشیب ها، نامه اعمال تسویه و قلب ها تصفیه شود. لذا خداوند متعال که ستار العیوب است، می‌داند کجاستاری کند و کجا ستاری نکند. اگر کسی مخفیانه مرتکب گناهی شود، ذات اقدس اله اجازه نخواهد داد اسرارش نزد دیگران افشا شود. حتی در قیامت خداوند اجازه نمی‌دهد کسانی که در کنار یکدیگرند از اعمال هم باخبر شوند. بنابراین، عملکرد خود شخص بسیار مهم است. اگر کسی پرده دیگران را ندرد و آشکارا به گناه دست نیازد، خداوند پرده‌اش را نمی‌درد. بنابراین، کسی که با قلم و بیان و اندیشه‌های ناصواب خود آبروی دین خدا و مردم را می‌برد، به جایی می‌رسد که شایسته نیست خداوند متعال آبروی او را حفظ کند. در این موقعیت، خدای سبحان اجازه می‌دهد صاحبدلان ببینند او چه کرده است و حتی احتمال دارد در قیامت، در مقابل دیگران، رسوا شود. (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 2/13742)
عنوان سوال:

آیا در ابتدا همه وارد جهنم می‌شوند؟


پاسخ:

با توجه به آیه شریفه (و ان منکم الا واردها کان علی ربک حتما مقضیا؛ و هیچ کس از شما نیست مگر [این که] در آن وارد می گردد این [امر] همواره بر پروردگارت حکمی قطعی است) (مریم، آیه 71).
منظور از (ورود) بنا بر دیدگاه بعضی مفسران، عبور از کنار و اشراف و آگاهی بر وضع جهنمیان است و بنا بر نظر برخی دیگر منظور عبور از پل صراط است که از روی جهنم می گذرد به طوری که گناهکاران می لغزند و می افتند اما مؤمنان بسته به درجات ایمانی سریعتر و یا کندتر عبور می کنند.
و بنا بر دیدگاه برخی دیگر همگی وارد جهنم می شوند ولی جهنم برای گناهکاران سوزندگی دارد ولی برای اولیای الهی سوزندگی ندارد بلکه همگی به سلامت این مرحله را می گذرانند مانند این که در دنیا آتش به حضرت ابراهیم(ع) آسیب نرساند (مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج 13، ص 118).
و اما درباره داغ عذاب بر پیشانی جهنمیان در بهشت؛ گفتن این روایت در بحار، ج 7، ص 333 و ج 8، ص 355 و در فصول مهمه شیخ حر عاملی، ج 1، ص 379 و در کتاب زهد حسین بن عسید تونی، ص 95، باب شفاعت آمده است.
و مضمون حدیث این است که رها شدگان از جهنم، نخست مشخصند اما پس از مدتی نسیم رحمت الهی می وزد و تمامی آن آثار محو می شود و از اذهان بهشتیان و حتی خود نجات یافتگان نیز آن سابقه سوء محو می شود و این نشانه نظام مندی و حکمت خداست که مکافات عمل به تدریج محو شود و مناسب با فراز و نشیب ها، نامه اعمال تسویه و قلب ها تصفیه شود. لذا خداوند متعال که ستار العیوب است، می‌داند کجاستاری کند و کجا ستاری نکند. اگر کسی مخفیانه مرتکب گناهی شود، ذات اقدس اله اجازه نخواهد داد اسرارش نزد دیگران افشا شود.
حتی در قیامت خداوند اجازه نمی‌دهد کسانی که در کنار یکدیگرند از اعمال هم باخبر شوند. بنابراین، عملکرد خود شخص بسیار مهم است. اگر کسی پرده دیگران را ندرد و آشکارا به گناه دست نیازد، خداوند پرده‌اش را نمی‌درد.
بنابراین، کسی که با قلم و بیان و اندیشه‌های ناصواب خود آبروی دین خدا و مردم را می‌برد، به جایی می‌رسد که شایسته نیست خداوند متعال آبروی او را حفظ کند. در این موقعیت، خدای سبحان اجازه می‌دهد صاحبدلان ببینند او چه کرده است و حتی احتمال دارد در قیامت، در مقابل دیگران، رسوا شود. (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 2/13742)





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین