رسول خدا(ص) فرمودند (إِنّ حَلقة باب الجَنّة مِن یاقوتةٍ حَمراء عَلی صَفائِح الذَهب فَإِذا دقَّت الحَلقة عَلی الصَفحة، طَنّت وقالت یا علی) (الأمالی و المجالس صدوق، ص471، مجلس86، ح13). وقتی بهشتیان وارد بهشت می شوند، کوبه در را می کوبند، به اصطلاح دقّ الباب می کنند؛ زیرا در زدن خود نوعی رعایت ادب برای مهمان است، کسی که به جایی وارد می شود گرچه در بسته نباشد، بهتر است در بزند. در بهشت باز است؛ ولی مؤمنان اهل بهشت که وارد می شوند، در می زنند. وقتی بهشتی کوبه در را می کوبد، این صدا شنیده می شود یا علی یا علی! طنین کوبه (یاعلی) است. مرحوم علّامه طباطبایی (رضوان الله علیه) در شرح این حدیث و اینکه چرا صدای کوبه در بهشت یا علی است می فرمودند: مهمان وقتی به خانه ای می رود، صاحب خانه را صدا می زند. اگر صاحب خانه نام معینی داشته باشد، مهمان همان نام معیّن را می برد. صاحب بهشت و مهماندار بهشت، علی بن ابی طالب (ع) است. از این رو صدای کوبه در بهشت هم (یاعلی)است. چون هرکس به بهشت می رود در سایه هدایت و رهبری این خاندان و مهمان این خاندان است. eporsesh.com
«مهماندار بهشت» کیست؟
رسول خدا(ص) فرمودند (إِنّ حَلقة باب الجَنّة مِن یاقوتةٍ حَمراء عَلی صَفائِح الذَهب فَإِذا دقَّت الحَلقة عَلی الصَفحة، طَنّت وقالت یا علی) (الأمالی و المجالس صدوق، ص471، مجلس86، ح13). وقتی بهشتیان وارد بهشت می شوند، کوبه در را می کوبند، به اصطلاح دقّ الباب می کنند؛ زیرا در زدن خود نوعی رعایت ادب برای مهمان است، کسی که به جایی وارد می شود گرچه در بسته نباشد، بهتر است در بزند.
در بهشت باز است؛ ولی مؤمنان اهل بهشت که وارد می شوند، در می زنند. وقتی بهشتی کوبه در را می کوبد، این صدا شنیده می شود یا علی یا علی! طنین کوبه (یاعلی) است.
مرحوم علّامه طباطبایی (رضوان الله علیه) در شرح این حدیث و اینکه چرا صدای کوبه در بهشت یا علی است می فرمودند:
مهمان وقتی به خانه ای می رود، صاحب خانه را صدا می زند. اگر صاحب خانه نام معینی داشته باشد، مهمان همان نام معیّن را می برد. صاحب بهشت و مهماندار بهشت، علی بن ابی طالب (ع) است. از این رو صدای کوبه در بهشت هم (یاعلی)است. چون هرکس به بهشت می رود در سایه هدایت و رهبری این خاندان و مهمان این خاندان است.
eporsesh.com
- [سایر] چگونه بهشت « دارالسلام » است؟
- [سایر] بهشت « عدن » چگونه بهشتی است؟
- [سایر] چرا در قرآن از بهشت، تعبیر به « جنّت » می شود؟
- [سایر] « مساکن طیبه » در بهشت ها چگونه مسکنی است؟
- [سایر] «محمد بن علی بنابی قره» کیست؟
- [سایر] آیاتی که « ترک هواپرستی » و « خوف از خدا » را از اسباب ورود به بهشت می داند کدام است؟
- [سایر] « تولی و تبری » چگونه از عوامل وصول به بهشت می شود؟
- [سایر] کتاب «الدرّ المنثور» اثر کیست و چه جایگاهی در میان مفسّران دارد؟
- [سایر] مقصود از «نفس زکیه» که قبل از ظهور کشته خواهد شد کیست؟
- [سایر] منظور از «السلام علی علی بن الحسین(علیه السلام)» در زیارت عاشورا کیست؟
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر مال حلالی با حرام مخلوط شود و مقدار حرام معلوم باشد و انسان بداند که صاحب ان از چند نفر معین بیرون نیست ولی نتواند بفهمد کیست در صورت امکان بنابر احتیاط واجب همه انها را راضی کند و در صورت عدم امکان باید مالک به قرعه معین شود
- [آیت الله اردبیلی] اگر مال حلالی با حرام مخلوط شود و مقدار حرام معلوم باشد و انسان بداند که صاحب آن از چند نفر معیّن بیرون نیست ولی نتواند بفهمد کیست، باید تا حدّ امکان از تمام آنان تحصیل رضایت نماید و اگر ممکن نگردید، آن مقدار از مال را بین آنان به طور مساوی تقسیم نماید.
- [آیت الله بروجردی] اگر مال حلالی با حرام مخلوط شود و مقدار حرام معلوم باشد و انسان بداند که صاحب آن از چند نفر معین بیرون نیست ولی نتواند بفهمد کیست، باید آن مال را به طور مساوی بین آن چند نفر قسمت کند.
- [آیت الله بهجت] اگر مال حلالی با حرام مخلوط شود و مقدار حرام معلوم باشد و انسان بداند که صاحب آن از چند نفر معین بیرون نیست، ولی نتواند بفهمد کیست، باید بنابر احتیاط با آنها مصالحه نماید، و اگر مصالحه ممکن نیست، بنابر اظهر بین آنها به نسبت سهم هر کدام تقسیم نماید.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر مال حلالی با حرام مخلوط شود ومقدار حرام معلوم باشد وانسان بداند که صاحب آن از چند نفر معیّن بیرون نیست ولی نتواند بفهمد کیست، واجب آن است که رضایت همه را تحصیل کند و اگر ممکن نباشد یا مستلزم ضرر فوقالعاده باشد، باید عمل به قرعه در تعیین مالک بنماید.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر مال حلالی با حرام مخلوط شود و مقدار حرام معلوم باشد و انسان بداند که صاحب آن از چند نفرِ معیّن بیرون نیست ولی نتواند بفهمد کیست ، باید قرعه بیندازد و به نام هر کس افتاد مال را به او بدهند . 5 جواهری که به واسطه فرو رفتن در دریا بدست می آید
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر مال حلال با حرام مخلوط شود و مقدار حرام معلوم باشد و انسان بداند که صاحب آن از چند نفر معیّن بیرون نیست ولی نتواند بفهمد کیست، باید قرعه بیندازد و بنام هر کس افتاد مال را به او بدهد. 5 جواهری که بواسطه فرو رفتن در دریا بدست می آید
- [آیت الله مظاهری] در موقع ازدواج یا وضع حمل و مانند آن، هدایایی برای زن و شوهر میآورند، اگر اینگونه هدایا را به حساب زن و برای او آوردهاند ملک اوست و اگر به حساب شوهر آورده باشند تعلّق به او دارد و اگر شک کنند که به حساب کیست، باید مصالحه شود.
- [امام خمینی] اگر مال حلالی با حرام مخلوط شود و مقدار حرام معلوم باشد و انسان بداند که صاحب آن از چند نفر معین بیرون نیست ولی نتواند بفهمد کیست، به احتیاط واجب باید از تمام آنان تحصیل رضایت نماید، و اگر ممکن نگردید باید قرعه بیندازد و به نام هر کس افتاد مال را به او بدهند.
- [آیت الله اردبیلی] نصاب گنج اگر نقره باشد 105 مثقال (187/429 گرم) نقره و اگر طلا باشد 15 مثقال (312/70 گرم) طلاست و اگر جواهرات دیگر باشد، چنانچه قیمت آن به 105 مثقال نقره و یا 15 مثقال طلا برسد، باید خمس آن را بدهد. در تمام این موارد، نصاب بعد از کم کردن مخارج ملاحظه میشود.