مقصود از «نفس زکیه» که قبل از ظهور کشته خواهد شد کیست؟
در روایات شیعه به علامتی قبل از ظهور حضرت مهدی علیه السلام به عنوان (قتل نفس زکیه) اشاره شده است که بعد از این جنایت، حضرت ظهور خواهند کرد. از امام صادق علیه السلام نقل شده که فرمود: (لیس بین قائم آل محمد و بین قتل النفس الزکیه الا خمسة عشر لیلة(1)؛ بین قیام قائم علیه السلام و کشته شدن نفس زکیه بیش از پانزده شبانه روز فاصله نیست.) شیخ مفید رحمة الله علیه می گوید: (از جمله علایم ظهور ، کشته شدن نفس زکیه در پشت کوفه با هفتاد نفر از صالحین است.)(2) از برخی روایات ، نفس زکیه دیگری نیز استفاده می شود که ماءمور تبلیغ از طرف امام زمان علیه السلام است که بین رکن و مقام به شهادت خواهد رسید. (3) برخی ممکن است گمان کنند که نفس زکیه که در این روایات به شهادت آن اشاره شده همان محمد بن عبدالله بن حسن بن علی بن ابی طالب است که در زمان منصور عباسی قیام کرد تا حق اهل بیت علیه السلام را از ظالمان بستاند. ولی شواهد و قرائن موجود بر خلاف این احتمال را دلالت دارد: 1- در برخی روایات اشاره به کشته شدن نفس زکیه بین رکن و مقام دارد که محمد بن عبدالله بن الحسن در آن نقطه به شهادت نرسیده است. 2- مطابق برخی روایات بین ظهور حضرت و کشته شدن نفس زکیه پانزده شب فاصله است. 3- کشته شدن محمد بن عبدالله بن الحسن قبل از ولادت حضرت مهدی علیه السلام بوده است و لذا نمی توان آن را از علایم ظهور دانست. 4- محمد بن عبدالله نیَّت خالص از عملکرد خود نداشته است، و لذا بنابر نقل (مقاتل الطالبین) ادعای مهدویت نمود و پدرش نیز او را بعد از زوال دولت بنی امیه و قبل از تاسیس دولت بنی عباس به عنوان مهدی معرفی کرد.(4) 5- در روایتی از امام صادق علیه السلام می خوانیم که فرمود: (بعد از کشته شدن نفس زکیه صاحب امر ظهور خواهد کرد.)(5) که در بعدیت نزدیک ظهور دارد. پی نوشتها: 1- کمال الدین ، ص 649. 2- ارشاد ، ج 2 ، ص 368. 3- بحارالانوار ، ج 52 ، ص 307 ، ح 81. 4- مقاتل الطالبین ، ص 171. 5- کافی ، ج 8 ، ص 225. منبع : موعود شناسی و پاسخ به شبهات، علی اصغر رضوانی، انتشارات مسجد مقدس جمکران
عنوان سوال:

مقصود از «نفس زکیه» که قبل از ظهور کشته خواهد شد کیست؟


پاسخ:

در روایات شیعه به علامتی قبل از ظهور حضرت مهدی علیه السلام به عنوان (قتل نفس زکیه) اشاره شده است که بعد از این جنایت، حضرت ظهور خواهند کرد.
از امام صادق علیه السلام نقل شده که فرمود: (لیس بین قائم آل محمد و بین قتل النفس الزکیه الا خمسة عشر لیلة(1)؛ بین قیام قائم علیه السلام و کشته شدن نفس زکیه بیش از پانزده شبانه روز فاصله نیست.)
شیخ مفید رحمة الله علیه می گوید: (از جمله علایم ظهور ، کشته شدن نفس زکیه در پشت کوفه با هفتاد نفر از صالحین است.)(2)
از برخی روایات ، نفس زکیه دیگری نیز استفاده می شود که ماءمور تبلیغ از طرف امام زمان علیه السلام است که بین رکن و مقام به شهادت خواهد رسید. (3)
برخی ممکن است گمان کنند که نفس زکیه که در این روایات به شهادت آن اشاره شده همان محمد بن عبدالله بن حسن بن علی بن ابی طالب است که در زمان منصور عباسی قیام کرد تا حق اهل بیت علیه السلام را از ظالمان بستاند. ولی شواهد و قرائن موجود بر خلاف این احتمال را دلالت دارد:
1- در برخی روایات اشاره به کشته شدن نفس زکیه بین رکن و مقام دارد که محمد بن عبدالله بن الحسن در آن نقطه به شهادت نرسیده است.
2- مطابق برخی روایات بین ظهور حضرت و کشته شدن نفس زکیه پانزده شب فاصله است.
3- کشته شدن محمد بن عبدالله بن الحسن قبل از ولادت حضرت مهدی علیه السلام بوده است و لذا نمی توان آن را از علایم ظهور دانست.
4- محمد بن عبدالله نیَّت خالص از عملکرد خود نداشته است، و لذا بنابر نقل (مقاتل الطالبین) ادعای مهدویت نمود و پدرش نیز او را بعد از زوال دولت بنی امیه و قبل از تاسیس دولت بنی عباس به عنوان مهدی معرفی کرد.(4)
5- در روایتی از امام صادق علیه السلام می خوانیم که فرمود: (بعد از کشته شدن نفس زکیه صاحب امر ظهور خواهد کرد.)(5) که در بعدیت نزدیک ظهور دارد.
پی نوشتها:
1- کمال الدین ، ص 649.
2- ارشاد ، ج 2 ، ص 368.
3- بحارالانوار ، ج 52 ، ص 307 ، ح 81.
4- مقاتل الطالبین ، ص 171.
5- کافی ، ج 8 ، ص 225.
منبع : موعود شناسی و پاسخ به شبهات، علی اصغر رضوانی، انتشارات مسجد مقدس جمکران





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین