واژه حور از نظر لغت جمع حوراء (زن زیبا چشم) و جمع احور (مرد زیبا چشم) آمده و به مرد و زنی می گویند که سیاهی چشم او کاملاً مشکی و سفیدیآن کاملاً شفاف است. و واژه عین جمع عینا جمع اعین به معنی درشت چشم از زن و مرد میباشد، و از آنجا که زیبایی انسان بیش از همه در چشمان او است، روی این مسأله مخصوص تکیه شده است. بعضی نیز گفتهاند : واژه حور از ماده حیرت است یعنی آنها خواه مرد، خواه زن آن چنان زیبا هستند که دیدار آنها موجب حیرت میگردد. پس بر خلاف آنچه شهرت یافته، حورالعین اختصاص به زنان بهشتی ندارد. بلکه شامل زن و مرد زیبا خواهد شد، و در نتیجه هم برای زن و هم برای مرد روا است که از درگاه خداوند ازدواج با حورالعین در بهشت را از درگاه خدا بخواهند.(1) و ما در دعاهای معروف داریم که اهل بیت به خداوند عرض می کنند "و زوّجنی من الحور العین" و یا در دعای افتتاح میخوانیم "و من الحور العین برحمتک فزوجنا"؛ یعنی خدایا به لطف خودت از حوریان خود به ما تزویج کن. در مورد اهل بهشت و بهره مندی از موهبتهای اخروی از حوریان بهشتی باید گفت، خداوند به تعدادی که اهل بهشت مایل باشند حوری در اختیارشان قرار خواهد داد ما در آیاتی از قرآن داریم که آمده است: "ان اصحب الجنة الیوم فی شغل فاکهون هم و أزوجهم فی ظلل علی الارائک متکئون لهم فیها فکهةٌ و لهم ما یدعون" (2) "اهل بهشت آن روز بوجد و نشاط مشغولند. آنان با زنانشان در سایه بر تختها تکیه کرده اند. برای آنها میوه های گوناگون و هر چه بخواهند آماده است" بطور کلی افرادی که در بهشت سکونت دارند هیچگونه درد و رنجی به آنها نمی رسد و همانطور که در آیه نیز آمده است هر چه بخواهند برایشان آماده است. حال اگر تمایل به حوری داشته باشند و از آنها دریغ شود، خود نوعی درد و رنج خواهد بود و چنین چیزی در بهشت راه ندارد. پی نوشتها: 1. تفسیر ابوالفتوح رازی، ج11، ذیل آیه 32 سورة مبارکه واقعه 2. سوره مبارکه یس/ آیات 55و56و57 eporsesh.com
آیا در بهشت ممکن است هر مردی یا زنی به تعدادی که مایل باشد خداوند حوری در اختیار وی قرار بدهد؟
واژه حور از نظر لغت جمع حوراء (زن زیبا چشم) و جمع احور (مرد زیبا چشم) آمده و به مرد و زنی می گویند که سیاهی چشم او کاملاً مشکی و سفیدیآن کاملاً شفاف است. و واژه عین جمع عینا جمع اعین به معنی درشت چشم از زن و مرد میباشد، و از آنجا که زیبایی انسان بیش از همه در چشمان او است، روی این مسأله مخصوص تکیه شده است. بعضی نیز گفتهاند : واژه حور از ماده حیرت است یعنی آنها خواه مرد، خواه زن آن چنان زیبا هستند که دیدار آنها موجب حیرت میگردد.
پس بر خلاف آنچه شهرت یافته، حورالعین اختصاص به زنان بهشتی ندارد. بلکه شامل زن و مرد زیبا خواهد شد، و در نتیجه هم برای زن و هم برای مرد روا است که از درگاه خداوند ازدواج با حورالعین در بهشت را از درگاه خدا بخواهند.(1)
و ما در دعاهای معروف داریم که اهل بیت به خداوند عرض می کنند "و زوّجنی من الحور العین" و یا در دعای افتتاح میخوانیم "و من الحور العین برحمتک فزوجنا"؛ یعنی خدایا به لطف خودت از حوریان خود به ما تزویج کن.
در مورد اهل بهشت و بهره مندی از موهبتهای اخروی از حوریان بهشتی باید گفت، خداوند به تعدادی که اهل بهشت مایل باشند حوری در اختیارشان قرار خواهد داد ما در آیاتی از قرآن داریم که آمده است: "ان اصحب الجنة الیوم فی شغل فاکهون هم و أزوجهم فی ظلل علی الارائک متکئون لهم فیها فکهةٌ و لهم ما یدعون" (2) "اهل بهشت آن روز بوجد و نشاط مشغولند. آنان با زنانشان در سایه بر تختها تکیه کرده اند. برای آنها میوه های گوناگون و هر چه بخواهند آماده است"
بطور کلی افرادی که در بهشت سکونت دارند هیچگونه درد و رنجی به آنها نمی رسد و همانطور که در آیه نیز آمده است هر چه بخواهند برایشان آماده است. حال اگر تمایل به حوری داشته باشند و از آنها دریغ شود، خود نوعی درد و رنج خواهد بود و چنین چیزی در بهشت راه ندارد.
پی نوشتها:
1. تفسیر ابوالفتوح رازی، ج11، ذیل آیه 32 سورة مبارکه واقعه
2. سوره مبارکه یس/ آیات 55و56و57
eporsesh.com
- [سایر] می خواستم ببینم اگر خداوند خوردن شراب و ارتباط زن و مرد را ممنوع کرده، پس چرا ما در بهشت همه از حوری و دیگر امکانات حرف می زنیم.
- [سایر] ما داریم که خدا می داند جایگاه انسان در بهشت یا دوزخ است . آیا این با اختیار انسان منافات ندارد ؟
- [سایر] آیا ایمان افراد مسیحی هم مورد قبول خدا قرار میگیرد و آنها هم به بهشت میروند؟!
- [سایر] در بحث تغییر جنسیت، اگر مردی خود را به زن و یا زنی خود را به مرد تبدیل کند، در آخرت و در صورت بهشتی شدن او، به وی بر اساس اصل جنسیتش نعمتهایی؛ مثل حوری یا غلمان تعلق میگیرد و یا بر اساس جنسیت جدیدی که پس از مدتی در دنیا کسب کرده است؟
- [آیت الله نوری همدانی] اگر زنی با مردی ازدواج کند و مرد تغییر جنسیت بدهد حکم ازدواج و مهریه همسر او چگونه است؟
- [سایر] در رأس ارتش رومیان (در جنگ با ایران) امپراتور هراکلیوس قرار داشت. آیا این امپراتور از بندگان محبوب خدا و مؤمن است؟ و به بهشت می رود؟
- [سایر] آیا این حرف درست است که خدا در بهشت برای هر سید، یک جا یا یک قطعه زمین قرار داده است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] زنی با فریب و وعده های کذب زنها را فریب می دهد و در اختیار مردها قرار می دهد، حکم آن چیست؟
- [آیت الله اردبیلی] مردی با زنی ازدواج میکند که از شوهر دیگرش دارای دختر و پسر است، آیا این مرد میتواند زکات خود را به این دختر و پسر بدهد؟
- [سایر] در روایتی آمده است رسول خدا(ص) فرمود: (هر زنی که از همسرش بدون دلیل درخواست طلاق کند، بوی بهشت بر او حرام است). چرا روایتی وجود ندارد مردی که بدون دلیل زنش را طلاق دهد بوی بهشت بر او حرام است؟ خداوند حق طلاق را به دست مرد داده و او میتواند هر موقع که خواست حتی بیدلیل او را طلاق دهد و اصلاً در امر طلاق رضایت و مداخله زن شرط نیست. زن چه گناهی کرده که خداوند اینقدر به او ظلم کرده و او را اینقدر حقیر آفریده؟ آیا این حکم خلاف انسانیت و اخلاق نیست؟
- [آیت الله سبحانی] اگر زنی کسی را وکیل کند که مثلاً ده روز او را به عقد مردی درآورد و ابتدای ده روز را معین نکند باید آغاز آن را از روز و ساعتی که عقد می کند قرار دهد.
- [آیت الله سبحانی] اگر زنی کسی را وکیل کند که مثلاً ده روز او را به عقد مردی درآورد و ابتدای ده روز را معین نکند باید آغاز آن را از روز و ساعتی که عقد می کند قرار دهد. صفحه 446
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر بدهکار قرض خود را قبل از رسیدن زمان آن بدهد، طلبکار باید قبول کند، مگر شرط تأخیر شده باشد که طلبکار میتواند قرض را قبول نکند، مثلاً اگر طلبکار مایل نباشد که مدّتی پول را در اختیار داشته باشد، لذا آن را به دیگری قرض داده و با وی شرط میکند که تا زمان مشخّصی قرض را ادا نکند، چنانچه بدهکار قبل از رسیدن این زمان قرض خود را بدهد، بر طلبکار لازم نیست آن را بپذیرد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مزارعه) آن است که مالک با زارع به این قسم معامله کند که زمین را در اختیار او قرار دهد تا زراعت کند و مقداری از حاصل آن را به مالک بدهد.
- [آیت الله نوری همدانی] هرگاه چیزی راکه اجاره داده تحویل دهد ، اگر چه مستأجر تحویل نگیرد ، یا تحت اختیار او قرار گرفته و یا تحویل گرفته ولی تا آخر مدّت اجاره از آن استفاده نکند ، باید مال الاجارة آن را بدهد .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . ناسیه یعنی: زنی که عادت خود را فراموش کرده است اگر بیشتر از ده روز خون ببیند، باید روزهایی که خون او نشانه حیض را دارد، حیض قرار دهد و اگر نتواند حیض را به واسطه نشانه های آن تشخیص دهد، باید شش روز یا هفت روز اول را حیض و بقیه را استحاضه قرار دهد و اختیار اول بنابر احتیاط مستحب است.
- [آیت الله بهجت] هرگاه چیزی را که اجاره داده در اختیار مستأجر قرار دهد، اگرچه مستأجر تحویل نگیرد، یا تحویل بگیرد و تا آخر مدت اجاره از آن استفاده نکند، باید مالالاجاره آن را بدهد.
- [آیت الله علوی گرگانی] ناسیه یعنی زنی که عادت خود را فراموش کرده است، اگر بیشتر از ده روز خون ببیند باید روزهایی که خون او نشانه حیض را دارد، حیض قرار دهد و اگر نتواند حیض را به واسطه نشانههای آن تشخیص دهد بنابر احتیاط استحبابیباید هفت روز اوّل را حیض بگیرد اگرچه مخیّر است در تعیین مدّت حیض از سه روز تا ده روز و آنچه را که اختیار میکند حیض گرفته وبقیّه را استحاضه قرار دهد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر زنی کسی را وکیل کند که مثلا ده روز او را به عقد مردی درآورد و ابتدای ده روز را معین نکند در صورتی که از گفته زن معلوم شود که به وکیل اختیار کامل داده آن وکیل می تواند هر وقت که بخواهد او را ده روز به عقد آن مرد درآورد، و اگر معلوم باشد که زن، روز یا ساعت معیّنی را قصد کرده، باید صیغه را مطابق قصد او بخواند.
- [امام خمینی] اگر زنی کسی را وکیل کند که مثلا ده روز او را به عقد مردی در آورد و ابتدای ده روز را معین نکند در صورتی که از گفته زن معلوم شود که به وکیل اختیار کامل داده، آن وکیل می تواند هر وقت بخواهد او را به عقد آن مرد در آورد واگر معلوم باشد که زن، روز یا ساعت معینی را قصد کرده، باید صیغه را مطابق قصد او بخواند.