پرسشگر محترم، اگر منظور شما از مراحل داخل شدن به بهشت، اسباب ورود به بهشت است از نظر قرآن کریم برای بدست آوردن سعادت اخروی و رفتن به بهشت، چند چیز لازم است. 1. ایمان; 2. عمل صالح; 3. تقوا; 4. احسان و نیکوکاری. "وَالَّذِینَ ءَامَنُواْ وَ عَمِلُواْ الصََّلِحََتِ أُوْلَغکَ أَصْحََبُ الْجَنَّةِ هُمْ فِیهَا خََلِدُونَ ;(بقره،82) کسانی که ایمان آوردند و اعمال صالح انجام دادند، یاران بهشتند و جاودانه در آن خواهند ماند." "تِلْکَ الْجَنَّةُ الَّتِی نُورِثُ مِنْ عِبَادِنَا مَن کَانَ تَقِیًّا ;(مریم،63) این همان بهشتی است که ما به ارث به بندگان پرهیزگار خود میبخشیم." "فَأَثََبَهُمُ اللَّهُ بِمَا قَالُواْ جَنََّتٍ تَجْرِی مِن تَحْتِهَا الاْ ?َنْهََرُ خََلِدِینَ فِیهَا وَذَ َلِکَ جَزَآءُ الْمُحْسِنِینَ ;(مائده،85) پس به پاس آنچه گفتند، خدا به آنان باغهایی پاداش داد که از زیر ]درختان[ آن نهرهای جاری است. در آن جاودانه میمانند و این پاداش نیکوکاران است." افزون بر چهار مورد ذکر شده، اسباب دیگری هم برای ورود به بهشت، در قرآن ذکر شده، که آنها زیر مجموعة آن چهار مورد است. این موارد عبارتند از: جهاد و شهادت (توبه، 11) ترک هواپرستی (نازعات، 41و42) هجرت و جهاد (توبه، 2022) صبر و تحمل در برابر شداید (دهر،12) اطاعت خدا و رسول(نسأ،13) اخلاص (صافات،3943) صدق و راستی (مائده،119) خودسازی و تزکیة نفس (طه،7576) انفاق و استغفار(آلعمران،133136) ترس از خدا(الرحمن،46) تولی و تبری(مجادله،22) اهتمام به نماز(معارج،2234) و...(ر.ک: پیام قرآن، آیت اللّه مکارم شیرازی و دیگران، ج 6، ص 197225، دارالکتب الاسلامیة.) و اگر منظور شما در پرسش، مراحل داخل شدن بهشتیان قبل از ورود به بهشت در روز قیامت است، این مراحل عبارتند از: 1. نفخ صور; دو نفخ صور داریم. با نفخ صور اول همة انسانها میمیرند و با نفخ صور دوم همة انسانها زنده میشوند و در صحنة محشر حاضر میگردند.(زمر،68; نمل، 78; یس، 51; حاقه، 13 و 14 و...) 2. حسابرسی اعمال; خداوند در روز قیامت به حساب همة بندگان رسیدگی میکند، بدکاران نامة اعمالشان به دست چپ و نیکوکاران و بهشتیان، نامة اعمالشان به دست راستشان سپرده میشود.(یس، 12; کهف، 49; زخرف، 80; جاثیه، 28 و 29; واقعه، 41 و 42 و...) 3. عبور از مواقف و عقبههای قیامت; در قیامت عقبههای و موقفهای گوناگونی است که توقف برخی از گنهکاران در هر یک از آنها به مقدار هزار سال دنیوی خواهد بود. بهشتیان از این عقبهها به آسانی عبور میکنند. 4. عبور از پل صراط; همة مردم از پل صراط عبور میکنند. پای کافران بر آن میلغزد و در دوزخ میافتند; ولی مؤمنان و بهشتیان با سرعت از آن عبور میکنند.(مریم، 71 و 72) eporsesh.com
پرسشگر محترم، اگر منظور شما از مراحل داخل شدن به بهشت، اسباب ورود به بهشت است
از نظر قرآن کریم برای بدست آوردن سعادت اخروی و رفتن به بهشت، چند چیز لازم است. 1. ایمان; 2. عمل صالح; 3. تقوا; 4. احسان و نیکوکاری.
"وَالَّذِینَ ءَامَنُواْ وَ عَمِلُواْ الصََّلِحََتِ أُوْلَغکَ أَصْحََبُ الْجَنَّةِ هُمْ فِیهَا خََلِدُونَ ;(بقره،82) کسانی که ایمان آوردند و اعمال صالح انجام دادند، یاران بهشتند و جاودانه در آن خواهند ماند."
"تِلْکَ الْجَنَّةُ الَّتِی نُورِثُ مِنْ عِبَادِنَا مَن کَانَ تَقِیًّا ;(مریم،63) این همان بهشتی است که ما به ارث به بندگان پرهیزگار خود میبخشیم."
"فَأَثََبَهُمُ اللَّهُ بِمَا قَالُواْ جَنََّتٍ تَجْرِی مِن تَحْتِهَا الاْ ?َنْهََرُ خََلِدِینَ فِیهَا وَذَ َلِکَ جَزَآءُ الْمُحْسِنِینَ ;(مائده،85) پس به پاس آنچه گفتند، خدا به آنان باغهایی پاداش داد که از زیر ]درختان[ آن نهرهای جاری است. در آن جاودانه میمانند و این پاداش نیکوکاران است."
افزون بر چهار مورد ذکر شده، اسباب دیگری هم برای ورود به بهشت، در قرآن ذکر شده، که آنها زیر مجموعة آن چهار مورد است. این موارد عبارتند از: جهاد و شهادت (توبه، 11) ترک هواپرستی (نازعات، 41و42) هجرت و جهاد (توبه، 2022) صبر و تحمل در برابر شداید (دهر،12) اطاعت خدا و رسول(نسأ،13) اخلاص (صافات،3943) صدق و راستی (مائده،119) خودسازی و تزکیة نفس (طه،7576) انفاق و استغفار(آلعمران،133136) ترس از خدا(الرحمن،46) تولی و تبری(مجادله،22) اهتمام به نماز(معارج،2234) و...(ر.ک: پیام قرآن، آیت اللّه مکارم شیرازی و دیگران، ج 6، ص 197225، دارالکتب الاسلامیة.)
و اگر منظور شما در پرسش، مراحل داخل شدن بهشتیان قبل از ورود به بهشت در روز قیامت است، این مراحل عبارتند از:
1. نفخ صور; دو نفخ صور داریم. با نفخ صور اول همة انسانها میمیرند و با نفخ صور دوم همة انسانها زنده میشوند و در صحنة محشر حاضر میگردند.(زمر،68; نمل، 78; یس، 51; حاقه، 13 و 14 و...)
2. حسابرسی اعمال; خداوند در روز قیامت به حساب همة بندگان رسیدگی میکند، بدکاران نامة اعمالشان به دست چپ و نیکوکاران و بهشتیان، نامة اعمالشان به دست راستشان سپرده میشود.(یس، 12; کهف، 49; زخرف، 80; جاثیه، 28 و 29; واقعه، 41 و 42 و...)
3. عبور از مواقف و عقبههای قیامت; در قیامت عقبههای و موقفهای گوناگونی است که توقف برخی از گنهکاران در هر یک از آنها به مقدار هزار سال دنیوی خواهد بود. بهشتیان از این عقبهها به آسانی عبور میکنند.
4. عبور از پل صراط; همة مردم از پل صراط عبور میکنند. پای کافران بر آن میلغزد و در دوزخ میافتند; ولی مؤمنان و بهشتیان با سرعت از آن عبور میکنند.(مریم، 71 و 72)
eporsesh.com
- [سایر] آیا درست است که همه شیعیان در عالم آخرت به بهشت می روند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا بهشت و جهنم و زندگی بشر در جهان آخرت برای همیشه جاوید میماند یا پایانی دارد؟ متشکرم
- [سایر] آیا غیر از شیعه اثنی عشری، کسی وارد بهشت میشود؟ پیروان مذاهب و ادیان دیگر در آخرت چه وضعیتی دارند؟ آیا قاصرین مثل اطفال و دیوانگان و... به بهشت خواهند رفت؟
- [سایر] در قرآن چنین مطلبی آمده که انسانها به خصوص همسر و فرزندان انسان، در سرای آخرت در بهشت، یا جهنم با هم هستند؟ آیا همدیگر را می شناسند؟
- [سایر] در بعضی روایات خدا قسم یاد کرده بعضی را داخل بهشت نکند. اگر توبه کردند، چه؟
- [سایر] انسان در بهشت هم روح دارد هم جسم. منتها در حالتی متعالی تر. و شاهد آن جسمانی بودن نعم بهشتی است از حور و قصور و لحم طیر و ... . همچنین بعید نیست که خدا در آخرت دیده شود ؛ چون مجسّم شدن منافاتی با لایتناهی بودن ندارد ؛ کما اینکه انسان مرکّب در آخرت حیاتی نامحدود خواهد داشت.
- [سایر] آیا انسان با بدن دنیوی در عالم آخرت زندگی می کند؟ آیا انسان معلول یا کسی که دارای بیماری های خاص است، با همان بدن وارد بهشت خواهد شد؟
- [سایر] میگویند در بهشت رودی است که در دو طرف آن؛ دو حوری مشغول تغنی و آواز خواندن هستند، مگر غنا حرام نیست؟ آیا حلال و حرام در دنیا و آخرت عوض میشود؟
- [سایر] سلام. لطفا سند این حدیث را بررسی بفرمایید و اگر احادیثی صحیح، در مورد ورود اجنه به بهشت هست بفرمایید. از امام (ع) پرسیدند: آیا مؤمنین از جن به بهشت داخل میشوند . امام (ع) فرمود: نه، ولی برای خداوند باغهایی بین بهشت و جهنم است که ایشان و فساق شیعه در آن جا خواهند بود. پینوشت: سفینة البحار، محدث قمی، ج1، ص186.
- [سایر] مراحل توکّل را بیان فرمایید، و چگونه میتوان این مراحل را کسب نمود؟
- [آیت الله سبحانی] کسی که یقین دارد وقت داخل شده اگر نیّت وضوی واجب کند و بعد از وضو بفهمد وقت داخل نشده، در صورتی که اگر هم وقت داخل نشده بود، وضو می گرفت; وضوی او صحیح است.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر سوراخ جای گوشواره ومانند آن به قدری گشاد باشد که داخل آن دیده شود، باید آن را شست و اگر دیده نشود، شستن داخل آن لازم نیست.
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسی که یقین دارد وقت نماز داخل شده اگر نیت وضوی واجب کند و بعد از وضو بفهمد وقت داخل نشده، وضوی او صحیح است.
- [آیت الله مظاهری] اگر کمتر از مقدار ختنهگاه داخل شود و منی هم بیرون نیاید و یا شک کند که به اندازه ختنهگاه داخل شده یا نه، روزه او صحیح است.
- [آیت الله مظاهری] اگر گوسفند برای زکات بدهد، باید اقلاً داخل سال دوّم شده باشد و اگر بز بدهد باید داخل سال سوّم شده باشد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر برای زکات گوسفند بدهد بنابر احتیاط حداقل باید داخل سال دوم شده باشد و اگر بز بدهد بنابر احتیاط باید داخل سال سوم شده باشد
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] کسی که یقین دارد وقت داخل شده؛ اگر نیت وضوی واجب کند و بعد از وضو بفهمد وقت داخل نشده؛ وضوی او صحیح است.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر شک کند که به مقدار ختنه گاه داخل شده یا نه ، بطوری که شک در صدق داخل شدن دارد ، غسل بر او واجب نیست
- [آیت الله سبحانی] اگر گوسفند برای زکات بدهد، باید اقلاً داخل سال دوم شده باشد، و اگر بز بدهد باید داخل سال سوم شده باشد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر گوسفند برای زکات بدهد، بنابر احتیاط واجب باید اقلا داخل سال دوم شده باشد. و اگر بز بدهد احتیاطاً باید داخل سال سوم شده باشد.