آیاامکان دارد خداوند تمام موجودات را معدوم کند و ابدی بودن بهشت به چه معناست؟
الف) هیچ موجودی، معدوم نمی‌شود و هیچ معدومی، موجود؛ اما صورت ظاهری اشیا دگرگون می‌شود. همان طور که خاک تبدیل به نبات و حیوان و انسان می‌شود، اینها نیز دوباره به صورت خاک بر می‌گردند. اگر مراد از عدم این تغییر و تحولات باشد، امر عادی و طبیعی است. اما اگر مراد از عدم، عدم محض (در مقابل وجود) باشد، این امر محال است و قدرت به محال تعلق نمی‌گیرد. ب) ابدی بودن بهشت به این معنا است که انسان در بهشت زندگی جاوید و حیات پایان ناپذیری دارد؛ تا خدا خدایی می‌کند، انسان هم باقی است و نابودنخواهد شد. این بقای ابدی ملال آور نیست و هیچ خواسته‌ای تکرار نبوده و همه مبهوت ذات باری تعالی خواهند بود. البته بهشت مراتبی دارد و مانند این جهان مادی نیست که بخواهیم با خوشی‌ها و باغات و سبزه زارهای اینجا مقایسه کنیم. آیات و روایات فراوانی مبنی بر تکراری و ملال آور نبودن بهشت و نعمت‌های آن وارد شده است از جمله: "حور مقصورات فی الخیام، لم یطمسهن قبلهم و لاجان"؛ حوریان که در خیمه‌های بهشتی مستورند که هیچ انس و جن پیش از ایشان با آنها تماس نگرفته است. (دوشیزه‌اند)(الرحمن، آیه 72 و 74) این حوریان هر بار خلق جدیدی دارند و تمام نعمت‌های بهشتی این گونه‌اند در واقع خود بهشتیان هستند که هر چه را بخواهند ایجاد و خلق می‌کنند. پس کسی که اهل بهشت شد، زندگی و عیش و نوش ابدی دارد و برای حیات جاوید نهایتی نیست. اما اهل جهنم دو گروه هستند: دسته اول: کافری که هدایت خدا به او عرضه شده و ممکن بوده که هدایت شود؛ ولی از روی عناد و کبر و لجاجت قبول نکرده و دنبال فهم حق نرفته و به هر حال کافر از دنیا رفته است و نیز منافق که او هم در صف کفار است. و هم چنین مشرک که با این حالات بمیرد اینها همه در جهنم عذاب ابدی دارند و نجاتی ندارند. دسته دوم: کسانی که معتقد به خدا و پیامبران و قیامت هستند ولی معصیت کرده‌اند و اوامر خدا را در عمل اطاعت نکرده‌اند و بی‌توبه مرده‌اند. اینها به قدر استحقاق و گناه خود در جهنم عقوبت می‌شوند و پس از آن نجات پیدا می‌کنند و جهنم برای آنها ابدی نیست. (البته باید به خدا پناه برد چون یک لحظه جهنم هم قابل تحمل نیست). eporsesh.com
عنوان سوال:

آیاامکان دارد خداوند تمام موجودات را معدوم کند و ابدی بودن بهشت به چه معناست؟


پاسخ:

الف) هیچ موجودی، معدوم نمی‌شود و هیچ معدومی، موجود؛ اما صورت ظاهری اشیا دگرگون می‌شود. همان طور که خاک تبدیل به نبات و حیوان و انسان می‌شود، اینها نیز دوباره به صورت خاک بر می‌گردند. اگر مراد از عدم این تغییر و تحولات باشد، امر عادی و طبیعی است. اما اگر مراد از عدم،
عدم محض (در مقابل وجود) باشد، این امر محال است و قدرت به محال تعلق نمی‌گیرد.
ب) ابدی بودن بهشت به این معنا است که انسان در بهشت زندگی جاوید و حیات پایان ناپذیری دارد؛ تا خدا خدایی می‌کند، انسان هم باقی است و نابودنخواهد شد.
این بقای ابدی ملال آور نیست و هیچ خواسته‌ای تکرار نبوده و همه مبهوت ذات باری تعالی خواهند بود. البته بهشت مراتبی دارد و مانند این جهان مادی نیست که بخواهیم با خوشی‌ها و باغات و سبزه زارهای اینجا مقایسه کنیم.
آیات و روایات فراوانی مبنی بر تکراری و ملال آور نبودن بهشت و نعمت‌های آن وارد شده است از جمله: "حور مقصورات فی الخیام، لم یطمسهن قبلهم و لاجان"؛ حوریان که در خیمه‌های بهشتی مستورند که هیچ انس و جن پیش از ایشان با آنها تماس نگرفته است. (دوشیزه‌اند)(الرحمن، آیه 72 و 74) این حوریان هر بار خلق جدیدی دارند و تمام نعمت‌های بهشتی این گونه‌اند در واقع خود بهشتیان هستند که هر چه را بخواهند ایجاد و خلق می‌کنند.
پس کسی که اهل بهشت شد، زندگی و عیش و نوش ابدی دارد و برای حیات جاوید نهایتی نیست.
اما اهل جهنم دو گروه هستند: دسته اول: کافری که هدایت خدا به او عرضه شده و ممکن بوده که هدایت شود؛ ولی از روی عناد و کبر و لجاجت قبول نکرده و دنبال فهم حق نرفته و به هر حال کافر از دنیا رفته است و نیز منافق که او هم در صف کفار است. و هم چنین مشرک که با این حالات بمیرد اینها همه در جهنم عذاب ابدی دارند و نجاتی ندارند.
دسته دوم: کسانی که معتقد به خدا و پیامبران و قیامت هستند ولی معصیت کرده‌اند و اوامر خدا را در عمل اطاعت نکرده‌اند و بی‌توبه مرده‌اند. اینها به قدر استحقاق و گناه خود در جهنم عقوبت می‌شوند و پس از آن نجات پیدا می‌کنند و جهنم برای آنها ابدی نیست. (البته باید به خدا پناه برد چون یک لحظه جهنم هم قابل تحمل نیست).
eporsesh.com





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین