خدایی که به وضع و حال ما و به هر چیزی آگاه است ، چرا ما را مورد آزمایش قرار می دهد ؟
آزمایش الهی برای آن است که مدعیان راستین از مدعیان دروغین شناخته شوند . همه انسان ها به نوعی ادعا می کنند که آدم های خوبی هستند ، اما به هنگام امتحان ، افراد شناخته می شوند و هرکس می فهمد که چه مقدار در ادعایش راستگو بوده است . خداوند می فرماید : ما شما را به ترس ، گرسنگی و کمبودها آزمایش می کنیم : ( و لَنَبلونکم بشی ء من الخوف و الجوع و نقصٍ من الاموال و الانفٌسِ و الثمرات و بَشِر الصابرین ) (1) علاوه بر آنکه علم و دانستن خداوند ، دلیل کیفر و پاداش نیست ، بلکه باید از ما عملی سر بزند تا به کیفر و پاداش برسیم . به چند مثال توجه کنید : 1- ما می دانیم که این خیاط یا بنا یا نجار چگونه می دوزد یا می سازد ، ولی بر اساس این دانش ، به آنها مزد نمی دهیم ، بلکه باید از آنان کاری سربزند تا استحقاق پاداش داشته باشند . 2- معلم می داند که این دانش آموز اهل درس خواندن نیست ، ولی نمی تواند قبل از امتحان او را مردود قلمداد کند . حضرت علی علیه السلام می فرماید : آزمایشات الهی برای علم پیدا کردن خداوند نیست ، بلکه برای آن است که بستری ایجاد شود و از انسان عملی سرزند تا کیفر و پاداش بر مبنای عمل باشد . اگر امتحان ها نباشد ، انسان شناخته نمی شود . صبر انسان ، در برابر حوادث شناخته می شود . رضا و تسلیم انسان ، در برابر حوادث تلخ شناخته می شود . قناعت و زهد انسان ، به هنگام کمبودها روشن می شود . تقوی ، حلم و ایثار انسان ، در امتحان ها معلوم می شود . پی نوشت: 1- سوره بقره ، آیه 155 . منبع: پرسش های مهم پاسخ های کوتاه، حجت الاسلام محسن قرائتی
عنوان سوال:

خدایی که به وضع و حال ما و به هر چیزی آگاه است ، چرا ما را مورد آزمایش قرار می دهد ؟


پاسخ:

آزمایش الهی برای آن است که مدعیان راستین از مدعیان دروغین شناخته شوند . همه انسان ها به نوعی ادعا می کنند که آدم های خوبی هستند ، اما به هنگام امتحان ، افراد شناخته می شوند و هرکس می فهمد که چه مقدار در ادعایش راستگو بوده است . خداوند می فرماید : ما شما را به ترس ، گرسنگی و کمبودها آزمایش می کنیم : ( و لَنَبلونکم بشی ء من الخوف و الجوع و نقصٍ من الاموال و الانفٌسِ و الثمرات و بَشِر الصابرین ) (1)
علاوه بر آنکه علم و دانستن خداوند ، دلیل کیفر و پاداش نیست ، بلکه باید از ما عملی سر بزند تا به کیفر و پاداش برسیم . به چند مثال توجه کنید :
1- ما می دانیم که این خیاط یا بنا یا نجار چگونه می دوزد یا می سازد ، ولی بر اساس این دانش ، به آنها مزد نمی دهیم ، بلکه باید از آنان کاری سربزند تا استحقاق پاداش داشته باشند .
2- معلم می داند که این دانش آموز اهل درس خواندن نیست ، ولی نمی تواند قبل از امتحان او را مردود قلمداد کند . حضرت علی علیه السلام می فرماید : آزمایشات الهی برای علم پیدا کردن خداوند نیست ، بلکه برای آن است که بستری ایجاد شود و از انسان عملی سرزند تا کیفر و پاداش بر مبنای عمل باشد .
اگر امتحان ها نباشد ، انسان شناخته نمی شود .
صبر انسان ، در برابر حوادث شناخته می شود .
رضا و تسلیم انسان ، در برابر حوادث تلخ شناخته می شود .
قناعت و زهد انسان ، به هنگام کمبودها روشن می شود .
تقوی ، حلم و ایثار انسان ، در امتحان ها معلوم می شود .
پی نوشت:
1- سوره بقره ، آیه 155 .
منبع: پرسش های مهم پاسخ های کوتاه، حجت الاسلام محسن قرائتی





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین