آزمایش الهی برای آن است که مدعیان راستین از مدعیان دروغین شناخته شوند . همه انسان ها به نوعی ادعا می کنند که آدم های خوبی هستند ، اما به هنگام امتحان ، افراد شناخته می شوند و هرکس می فهمد که چه مقدار در ادعایش راستگو بوده است . خداوند می فرماید : ما شما را به ترس ، گرسنگی و کمبودها آزمایش می کنیم : ( و لَنَبلونکم بشی ء من الخوف و الجوع و نقصٍ من الاموال و الانفٌسِ و الثمرات و بَشِر الصابرین ) (1) علاوه بر آنکه علم و دانستن خداوند ، دلیل کیفر و پاداش نیست ، بلکه باید از ما عملی سر بزند تا به کیفر و پاداش برسیم . به چند مثال توجه کنید : 1- ما می دانیم که این خیاط یا بنا یا نجار چگونه می دوزد یا می سازد ، ولی بر اساس این دانش ، به آنها مزد نمی دهیم ، بلکه باید از آنان کاری سربزند تا استحقاق پاداش داشته باشند . 2- معلم می داند که این دانش آموز اهل درس خواندن نیست ، ولی نمی تواند قبل از امتحان او را مردود قلمداد کند . حضرت علی علیه السلام می فرماید : آزمایشات الهی برای علم پیدا کردن خداوند نیست ، بلکه برای آن است که بستری ایجاد شود و از انسان عملی سرزند تا کیفر و پاداش بر مبنای عمل باشد . اگر امتحان ها نباشد ، انسان شناخته نمی شود . صبر انسان ، در برابر حوادث شناخته می شود . رضا و تسلیم انسان ، در برابر حوادث تلخ شناخته می شود . قناعت و زهد انسان ، به هنگام کمبودها روشن می شود . تقوی ، حلم و ایثار انسان ، در امتحان ها معلوم می شود . پی نوشت: 1- سوره بقره ، آیه 155 . منبع: پرسش های مهم پاسخ های کوتاه، حجت الاسلام محسن قرائتی
خدایی که به وضع و حال ما و به هر چیزی آگاه است ، چرا ما را مورد آزمایش قرار می دهد ؟
آزمایش الهی برای آن است که مدعیان راستین از مدعیان دروغین شناخته شوند . همه انسان ها به نوعی ادعا می کنند که آدم های خوبی هستند ، اما به هنگام امتحان ، افراد شناخته می شوند و هرکس می فهمد که چه مقدار در ادعایش راستگو بوده است . خداوند می فرماید : ما شما را به ترس ، گرسنگی و کمبودها آزمایش می کنیم : ( و لَنَبلونکم بشی ء من الخوف و الجوع و نقصٍ من الاموال و الانفٌسِ و الثمرات و بَشِر الصابرین ) (1)
علاوه بر آنکه علم و دانستن خداوند ، دلیل کیفر و پاداش نیست ، بلکه باید از ما عملی سر بزند تا به کیفر و پاداش برسیم . به چند مثال توجه کنید :
1- ما می دانیم که این خیاط یا بنا یا نجار چگونه می دوزد یا می سازد ، ولی بر اساس این دانش ، به آنها مزد نمی دهیم ، بلکه باید از آنان کاری سربزند تا استحقاق پاداش داشته باشند .
2- معلم می داند که این دانش آموز اهل درس خواندن نیست ، ولی نمی تواند قبل از امتحان او را مردود قلمداد کند . حضرت علی علیه السلام می فرماید : آزمایشات الهی برای علم پیدا کردن خداوند نیست ، بلکه برای آن است که بستری ایجاد شود و از انسان عملی سرزند تا کیفر و پاداش بر مبنای عمل باشد .
اگر امتحان ها نباشد ، انسان شناخته نمی شود .
صبر انسان ، در برابر حوادث شناخته می شود .
رضا و تسلیم انسان ، در برابر حوادث تلخ شناخته می شود .
قناعت و زهد انسان ، به هنگام کمبودها روشن می شود .
تقوی ، حلم و ایثار انسان ، در امتحان ها معلوم می شود .
پی نوشت:
1- سوره بقره ، آیه 155 .
منبع: پرسش های مهم پاسخ های کوتاه، حجت الاسلام محسن قرائتی
- [سایر] خدا که از همه چیز آگاه است، چرا انسانها را امتحان و آزمایش می کند؟
- [سایر] یکی از فوائد غیبت امام زمان علیه السلام آزمایش مردم است خدا که از باطن همه آگاه است چه نیازی به آزمایش آنان دارد؟
- [سایر] راهکارهای آزمایش دوست را می خواستم، چگونه و از چه راههایی باید دوست خود را مورد آزمایش قرار داد؟
- [سایر] از دیدگاه قرآن، انسان از چه راه هایی مورد آزمایش قرار می گیرد؟
- [سایر] برای اینکه دوستمان را بشناسیم باید او را در معرض چه آزمایش هایی قرار دهیم؟
- [سایر] از دیدگاه قرآن، انسان از چه راه هایی مورد آزمایش قرار می گیرد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا میتوان اسپرم مرد و زن اجنبی را در لوله آزمایش قرار داد؟ اگر فرزندی متولّد شود متعلّق به کیست؟ آیا حکم ولد الزنا را دارد؟
- [سایر] اگر آزمایش الهی برای پرورش است انبیاء که انسانهای کامل هستند چرا آزمایش می شوند ؟
- [سایر] اگر کسی بخواهد خدایی شود باید چه کارهایی را انجام دهد و راه و روش خدایی شدن چیست؟
- [سایر] خدایی بودن قرآن را اثبات کنید؟
- [امام خمینی] - ترجمه سوره قل هو الله احد بسم الله الرحمن الرحیم: (قل هو الله احد)، یعنی بگو ای محمد (ص) که خداوند، خدایی است یگانه. (الله الصمد)، یعنی خدایی که از تمام موجودات بی نیاز است. (لم یلد و لم یولد)، فرزند ندارد و فرزند کسی نیست. (و لم یکن له کفوا احد)، یعنی هیچ کس از مخلوقات مثل او نیست.
- [آیت الله جوادی آملی] .هرگاه در رکعت اول یا دوم نماز سهواً تسبیحات بخواند و پیش از رکوع آگاه شود، باید حمد و سوره را بخواند و اگر در حال رکوع یا پس از آن آگاه شود، نماز او صحیح است و در هر دو حال , بنا بر احتیاط مستحب, جهت زیاد نمودن تسبیحات، سجده سهو به جا آورد.
- [آیت الله جوادی آملی] .خرید و فروش ملکی که آن را به دیگری اجاره داده اند, اشکال ندارد و خریدار نمی تواند مستأجر را بیرون کند . اگر خریدار از اصل اجاره آن ملک آگاه نباشد یا بر فرض اطلاع از اصل اجاره آن، از طولانی بودن مدت اجاره آگاه نباشد, میتواند داد و ستد خود را به هم بزند.
- [آیت الله سیستانی] اگر چیزی را که عاریه کرده نجس شود ، باید صاحبش را از نجس شدن آن با دو شرطی که در مسأله (136) گذشت آگاه کند .
- [آیت الله جوادی آملی] .داد و ستد مال دیگری بدون اجازه او باطل است و تصرّف در مال غصبی, حرام است, هرچند تصرّف کننده آگاه، خودش غصب نکرده باشد.
- [آیت الله جوادی آملی] .خیار غبن که مغبون میتواند معامله را به هم بزند , در صورتی است که تفاوت قیمت، مورد اهمیت باشد و مغبون از آن تفاوتِ مهم, آگاه نباشد.
- [آیت الله اردبیلی] در حواله صیغه خاصّی وجود ندارد و همین که بدهکار و طلبکار و شخص سوم از حواله آگاه شوند و بپذیرند، حواله صحیح است.
- [آیت الله وحید خراسانی] ترجمه سوره قل هو الله احد بسم الله الرحمن الرحیم معنای ان گذشت قل هو الله احد یعنی بگو ای محمد صلی الله علیه واله وسلم که او خدایی است یگانه الله الصمد یعنی خدایی که از تمام موجودات بی نیاز و همه به او نیازمندند لم یلد و لم یولد یعنی فرزند ندارد و فرزند کسی نیست و لم یکن له کفوا احد یعنی هیچ کسی همتای او نیست
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر در دو رکعت آخر نماز به عنوان اینکه دو رکعت اول نماز است، حمد بخواند , نماز او صحیح است ; چه پیش از رکوع آگاه شود ; چه در حال رکوع و چه پس از آن , چنان که در دو رکعت اول نماز , به خیال آنکه دو رکعت آخر نماز است و حمد در آنها کافی است, سوره حمد بخواند, نماز او صحیح است ; چه پیش از رکوع آگاه شود ; یا پس از رفتن به رکوع. البته اگر قبل از رکوع آگاه شد, بنا بر احتیاط واجب, سوره را باید بخواند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسانی که در حق علی(علیه السلام) و سایر امامان(علیهم السلام) غلو کنند; یعنی، آن بزرگواران را خدا بدانند یا صفات مخصوص خدایی برای آنها قائل باشند، کافرند.