آیا به لحاظ مراتب و مقامات انسان ها، قبض روح آنها هم متفاوت است؟
از آیات سه گانه ای که در پاسخ پرسش قبل بیان داشتیم، استفاده می شود که به لحاظ مراتب و درجات انسان ها، قبض روح آنها هم متفاوت خواهد بود.[1] به استناد روایتی از امیرالمؤمنین (علیه السلام) می توان گفت:[2] اختلاف قبض روح به اختلاف درجات قرب الهی برمی گردد؛ هر کس به مقامات بالای معنوی و درجات عالیه ای از قرب پروردگار رسیده باشد، خداوند متعال، روح او را بدون واسطه، قبض می کند. این گروه از انسان ها جزء کامل ترین افراد بشر محسوب می شوند. دسته ی دوّم کسانی هستند که به شایستگی هایی خاصّ و مقامات خوبی رسیده، امّا توان آن را نداشته اند که خود را به درجات گروه اول برسانند. متصدّی قبض روح این گروه از انسان ها (عزرائیل) خواهد بود که از فرشتگان مقرّب است. دسته ی سوم انسان های ضعیف و متوسط از لحاظ ایمان و تبهکاران هستند که توسط دستیاران ملک الموت قبض روح می شوند، الّا این که فرشتگان روح تبهکاران را با عذاب و شکنجه قبض می کنند، ولی از مؤمنانِ متوسط با سلام و تحیّت استقبال می کنند و جان آنها را می گیرند.[3] پی نوشتها: [1]. آیت الله جوادی آملی از همین آیات سه گانه (زمر / 42، سجده / 11، انعام / 61) برای تبیین وجود اختلاف در قابض ارواح به لحاظ اختلاف مراتب انسانی استفاده کرده اند، ولی علامه طباطبایی (ره) با توجه به روایتی از امیرالمؤمنین (علیه السلام) که درباره ی همین آیات سه گانه وارده شده است، وجود اختلاف رابرداشت فرموده اند. [2]. در کتاب توحید صدوق روایتی از امیرالمؤمنین(علیه السلام) آمده که در آخر آن روایت حضرت می فرماید: (... وانما یکفیک ان تعلم ان الله المحیی الممیت و انه یتوفّی الانفس علی یدی من یشاء من خلقه من ملائکته و غیرهم) آن گاه حضرت علامه طباطبایی (ره) فرموده اند: از ظاهر عبارت (غیرملائکه) در کلام امام برمی آید که خداوند سبحان گاهی نفوس را به دست غیرملائکه (توفّی) می کند. چنین معنایی غریب به نظر می رسد. ممکن است مراد از (غیرملائکه) بعضی از اولیای مقرّب باشد که از لحاظ مرتبه از ملائکه نیز بالاترند و هم ممکن است مراد آن باشد که خداوند گاه بعضی نفوس را خود بدون هیچ گونه واسطه ای از ملائکه توفی می نماید گرچه مرجع هر دو احتمال یکی است.) آن گاه علامه در آخر با تعبیر (بالجمله) هر سه مرتبه ی اختلاف قبض روح را بیان می کنند. ر.ک: انسان از آغاز تا انجام، ص 67 68. [3]. ر.ک: محمد حسین طباطبایی، انسان از آغاز تا انجام، ص 66 68، عبدالله جوادی آملی، صورت و سیرت انسان در قرآن، ج 14، ص 228 229. منبع: مرگ، واقعیت ناشناخته، محسن میرزاپور، نشر انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه قم (1383).
عنوان سوال:

آیا به لحاظ مراتب و مقامات انسان ها، قبض روح آنها هم متفاوت است؟


پاسخ:

از آیات سه گانه ای که در پاسخ پرسش قبل بیان داشتیم، استفاده می شود که به لحاظ مراتب و درجات انسان ها، قبض روح آنها هم متفاوت خواهد بود.[1]
به استناد روایتی از امیرالمؤمنین (علیه السلام) می توان گفت:[2]
اختلاف قبض روح به اختلاف درجات قرب الهی برمی گردد؛ هر کس به مقامات بالای معنوی و درجات عالیه ای از قرب پروردگار رسیده باشد، خداوند متعال، روح او را بدون واسطه، قبض می کند. این گروه از انسان ها جزء کامل ترین افراد بشر محسوب می شوند.
دسته ی دوّم کسانی هستند که به شایستگی هایی خاصّ و مقامات خوبی رسیده، امّا توان آن را نداشته اند که خود را به درجات گروه اول برسانند. متصدّی قبض روح این گروه از انسان ها (عزرائیل) خواهد بود که از فرشتگان مقرّب است.
دسته ی سوم انسان های ضعیف و متوسط از لحاظ ایمان و تبهکاران هستند که توسط دستیاران ملک الموت قبض روح می شوند، الّا این که فرشتگان روح تبهکاران را با عذاب و شکنجه قبض می کنند، ولی از مؤمنانِ متوسط با سلام و تحیّت استقبال می کنند و جان آنها را می گیرند.[3]
پی نوشتها:
[1]. آیت الله جوادی آملی از همین آیات سه گانه (زمر / 42، سجده / 11، انعام / 61) برای تبیین وجود اختلاف در قابض ارواح به لحاظ اختلاف مراتب انسانی استفاده کرده اند، ولی علامه طباطبایی (ره) با توجه به روایتی از امیرالمؤمنین (علیه السلام) که درباره ی همین آیات سه گانه وارده شده است، وجود اختلاف رابرداشت فرموده اند.
[2]. در کتاب توحید صدوق روایتی از امیرالمؤمنین(علیه السلام) آمده که در آخر آن روایت حضرت می فرماید: (... وانما یکفیک ان تعلم ان الله المحیی الممیت و انه یتوفّی الانفس علی یدی من یشاء من خلقه من ملائکته و غیرهم) آن گاه حضرت علامه طباطبایی (ره) فرموده اند: از ظاهر عبارت (غیرملائکه) در کلام امام برمی آید که خداوند سبحان گاهی نفوس را به دست غیرملائکه (توفّی) می کند. چنین معنایی غریب به نظر می رسد. ممکن است مراد از (غیرملائکه) بعضی از اولیای مقرّب باشد که از لحاظ مرتبه از ملائکه نیز بالاترند و هم ممکن است مراد آن باشد که خداوند گاه بعضی نفوس را خود بدون هیچ گونه واسطه ای از ملائکه توفی می نماید گرچه مرجع هر دو احتمال یکی است.) آن گاه علامه در آخر با تعبیر (بالجمله) هر سه مرتبه ی اختلاف قبض روح را بیان می کنند. ر.ک: انسان از آغاز تا انجام، ص 67 68.
[3]. ر.ک: محمد حسین طباطبایی، انسان از آغاز تا انجام، ص 66 68، عبدالله جوادی آملی، صورت و سیرت انسان در قرآن، ج 14، ص 228 229.
منبع: مرگ، واقعیت ناشناخته، محسن میرزاپور، نشر انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه قم (1383).





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین