با بهره گرفتن از آیات قرآن کریم درمی یابیم که حیات انسان دارای سه مرحله است: 1. حیات دنیا؛ 2. حیات برزخ؛ 3. حیات قیامت. عده ای، با توجه به برخی از آیات، احتمال می دهند که حیات برزخ ملحق به حیات دنیا و تداوم حیات دنیاست تا قیامت. نظیر آیه ی شریفه ی: (قالَ کَمْ لَبِثْتُمْ فِی الْأَرْضِ عَدَدَ سِنِینَ)؛[1] چند سال در زمین درنگ کردید؟ این پرسشی است که در قیامت از کسانی می کنند که از برزخ به صحنه ی قیامت منتقل شده اند.[2] امّا با توجه به آیات دیگر، حیات انسان، دارای سه مرحله ی دنیایی، برزخی و قیامت خواهد بود؛ نظیر آیه ی شریفه ی: (قُلِ اللّهُ یُحْیِیکُمْ ثُمَّ یُمِیتُکُمْ ثُمَّ یَجْمَعُکُمْ إِلی یَوْمِ الْقِیامَةِ لا رَیْبَ فِیهِ)؛[3] خداوند شما را نخست در حیات دنیا زنده کرده، آن گاه شما را با مردن به حیات برزخی منتقل می گرداند و سرانجام در قیامت شما را بدون شک گرد می آورد. در روایتی از امام رضا(علیه السلام) وارد شده است که حضرت مهم ترین مراحل زندگی بشر را سه مرحله بیان فرموده اند: 1. روزی که از مادر متولد می شود و پا به عرصه ی دنیا می گذارد؛ 2. روزی که از دنیا می رود (و با مرگ به آخرت منتقل می گردد)؛ 3. روزی که در صحنه ی قیامت مبعوث می گردد. و حضرت به آیاتی استشهاد می فرمایند که درباره ی حضرت یحیی و عیسی(علیهما السلام)نازل شده است. در این آیات خدواند در این سه مرحله بر حضرت یحیی(علیه السلام) درود می فرستد:[4] (وَ سَلامٌ عَلَیْهِ یَوْمَ وُلِدَ وَ یَوْمَ یَمُوتُ وَ یَوْمَ یُبْعَثُ حَیًّا)؛[5] سلام حق بر او باد در روز ولادتش و روز وفاتش و روزی که برای زندگانی ابدی برانگیخته خواهد شد. و حضرت عیسی (علیه السلام) هم در این سه مرحله بر خود سلام می فرستد. پی نوشتها: [1]. سوره ی مومنون، آیه ی 112. [2]. ر.ک: عبدالله جوادی آملی، معاد در قرآن، ج 4، ص 90، و محمدحسین طباطبایی، المیزان. ج 15، ص 72. [3]. سوره ی جاثیه، آیه ی 26. [4]. ر.ک: عبدالله جوادی آملی، همان، ص 72 73 و معاد، ص 162 163، و محمد حسین طباطبایی، همان، ج 14، ص 27. حدیث عبارت است از: (اِنَّ اوحش مایکون هذا الخلق فی ثلاثة مواطن: یوم ولد ویخرج من بطن امِّه فیری الدّنیا و یوم یموت فیعاین الاخرة واهلها، و یوم یبعث فیری احکاماً لم یرها فی دار الدنیا و قد سلّم الله عزوّجل علی یحیی فی هذه الثلاثة المواطن و آمن روعته فقال (و سلام علیه یوم ولد و یوم یموت و یوم یبعث حیّاً) و قد سلّم عیسی بن مریم علی نفسه فی هذه الثلاثة المواطن فقال (والسلام علی یوم ولدت و یوم اموت و یوم ابعث حیّاً). [5]. سوره ی مریم، آیه ی 15. منبع: مرگ، واقعیت ناشناخته، محسن میرزاپور، نشر انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه قم (1383).
حیات انسان دارای چه مراحلی است؟
با بهره گرفتن از آیات قرآن کریم درمی یابیم که حیات انسان دارای سه مرحله است: 1. حیات دنیا؛ 2. حیات برزخ؛ 3. حیات قیامت.
عده ای، با توجه به برخی از آیات، احتمال می دهند که حیات برزخ ملحق به حیات دنیا و تداوم حیات دنیاست تا قیامت. نظیر آیه ی شریفه ی:
(قالَ کَمْ لَبِثْتُمْ فِی الْأَرْضِ عَدَدَ سِنِینَ)؛[1] چند سال در زمین درنگ کردید؟
این پرسشی است که در قیامت از کسانی می کنند که از برزخ به صحنه ی قیامت منتقل شده اند.[2] امّا با توجه به آیات دیگر، حیات انسان، دارای سه مرحله ی دنیایی، برزخی و قیامت خواهد بود؛ نظیر آیه ی شریفه ی:
(قُلِ اللّهُ یُحْیِیکُمْ ثُمَّ یُمِیتُکُمْ ثُمَّ یَجْمَعُکُمْ إِلی یَوْمِ الْقِیامَةِ لا رَیْبَ فِیهِ)؛[3] خداوند شما را نخست در حیات دنیا زنده کرده، آن گاه شما را با مردن به حیات برزخی منتقل می گرداند و سرانجام در قیامت شما را بدون شک گرد می آورد.
در روایتی از امام رضا(علیه السلام) وارد شده است که حضرت مهم ترین مراحل زندگی بشر را سه مرحله بیان فرموده اند:
1. روزی که از مادر متولد می شود و پا به عرصه ی دنیا می گذارد؛
2. روزی که از دنیا می رود (و با مرگ به آخرت منتقل می گردد)؛
3. روزی که در صحنه ی قیامت مبعوث می گردد.
و حضرت به آیاتی استشهاد می فرمایند که درباره ی حضرت یحیی و عیسی(علیهما السلام)نازل شده است. در این آیات خدواند در این سه مرحله بر حضرت یحیی(علیه السلام) درود می فرستد:[4]
(وَ سَلامٌ عَلَیْهِ یَوْمَ وُلِدَ وَ یَوْمَ یَمُوتُ وَ یَوْمَ یُبْعَثُ حَیًّا)؛[5] سلام حق بر او باد در روز ولادتش و روز وفاتش و روزی که برای زندگانی ابدی برانگیخته خواهد شد.
و حضرت عیسی (علیه السلام) هم در این سه مرحله بر خود سلام می فرستد.
پی نوشتها:
[1]. سوره ی مومنون، آیه ی 112.
[2]. ر.ک: عبدالله جوادی آملی، معاد در قرآن، ج 4، ص 90، و محمدحسین طباطبایی، المیزان. ج 15، ص 72.
[3]. سوره ی جاثیه، آیه ی 26.
[4]. ر.ک: عبدالله جوادی آملی، همان، ص 72 73 و معاد، ص 162 163، و محمد حسین طباطبایی، همان، ج 14، ص 27. حدیث عبارت است از: (اِنَّ اوحش مایکون هذا الخلق فی ثلاثة مواطن: یوم ولد ویخرج من بطن امِّه فیری الدّنیا و یوم یموت فیعاین الاخرة واهلها، و یوم یبعث فیری احکاماً لم یرها فی دار الدنیا و قد سلّم الله عزوّجل علی یحیی فی هذه الثلاثة المواطن و آمن روعته فقال (و سلام علیه یوم ولد و یوم یموت و یوم یبعث حیّاً) و قد سلّم عیسی بن مریم علی نفسه فی هذه الثلاثة المواطن فقال (والسلام علی یوم ولدت و یوم اموت و یوم ابعث حیّاً).
[5]. سوره ی مریم، آیه ی 15.
منبع: مرگ، واقعیت ناشناخته، محسن میرزاپور، نشر انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه قم (1383).
- [سایر] از نظر قرآن حیات انسان دارای چند مقطع است؟
- [سایر] از دیدگاه قرآن انسان دارای چند حیات و چند مرگ است؟
- [سایر] چرا خداوند صفت حی(زنده) را برای خود ذکر نموده، در حالیکه حیات در مورد موجوداتی؛ مانند انسان و گیاه که دارای سیر تکاملی است به کار میرود؟
- [آیت الله خامنه ای] . پیوند اعضای حیوان به بدن انسان مانع ندارد ولی نماز خواندن با آن اشکال دارد مگر اینکه از قبیل چیزهایی باشد که دارای حیات است که با پیوند آن به بدن انسان حیات پیدا کند و جزو بدن انسان گردد و یا از حیوان حلال گوشت مذکی استفاده شده باشد.
- [سایر] در قرآن آمده که انسان اول خاک بوده بعد به شکل گیاه و بعد مراحلی را پیموده و انسان شده است؟ لطفا در این باره توضیح دهید؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا درختی که دارای جان و حیات است، سوزاندن و قطع آن موجب ضمان و گناه است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا درختی که دارای جان و حیات است، سوزاندن و قطع آن موجب ضمان و گناه است؟
- [سایر] برای یک ازدواج موفق چه مراحلی را باید پیمود؟
- [سایر] میزان اختیارات انسان در حیات برزخی چقدر است؟
- [سایر] خواستگارانی برایم میآیند و پس از طی مراحلی منصرف میشوند. علت انصراف آنان چه میتواند باشد؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر جزئی از حیوان نجس العین را به بدن انسان زنده وصل کنند در صورتی که بیمار مضطر به چنین عملی باشد مانعی ندارد و بعد از حلول حیات در آن، جزء بدن انسان محسوب می شود و طاهر است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر جزئی از اجزاء میته به ظاهر بدن انسان زنده وصل شود چنان چه حیات در آن حلول کند، جزء بدن او محسوب است، و قبل از حلول حیات چون مضطر است در حمل آن، در حال نماز احکام ضرورت بر آن جاری است.
- [آیت الله اردبیلی] اگر انسان وصیّت کند که چیزی به کسی بدهند، در صورتی آن کس مالک آن چیز میشود که آن را قبول کند، اگرچه قبول در حالِ حیات وصیّت کننده باشد.
- [آیت الله مظاهری] انسان میتواند عضوی از اعضای خود، نظیر کلیه یا چشم و مانند اینها را در حال حیات بفروشد، چنانکه میتواند پول بگیرد و اجازه قطع عضوی از اعضای خود را پس از مرگ بدهد.
- [آیت الله علوی گرگانی] چیزی که از میّت جدا میشود، اگرچه مو وناخن ودندانش باشد، باید با او دفن شود ودفن ناخن ودندانی که در حال حیات از انسان جدا میشود مستحبّ است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . چیزی که از میت جدا می شود اگر چه مو و ناخن و دندانش باشد بنابر احتیاط باید با او دفن شود و دفن ناخن و دندانی که در حال حیات از انسان جدا می شود، مستحب است.
- [آیت الله اردبیلی] (نذر) آن است که انسان ملتزم شود کار خیری را برای خدا بجا آورد یا کاری را که انجام ندادن آن بهتر است، برای خدا ترک نماید و بنابر این متعلّق نذر باید دارای (رجحان) باشد، یعنی فعل یا ترک فعلی که نذر شده، شرعا دارای مزیّت باشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] ممکن است کسی در دو محل زندگی کند، مثلاً شش ماه در شهری و شش ماه دیگر در شهر دیگر، هردو وطن او محسوب می شود و حتی ممکن است انسان دارای سه وطن باشد.
- [آیت الله بهجت] اگر از بدن زنده یا مردهای که غسلش ندادهاند، قسمتی که دارای استخوان است جدا شود و پیش از آنکه قسمت جدا شده را غسل دهند، انسان آن را مس نماید، باید غسل مس میت کند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . کفن میت بر خویشان او واجب نیست، اگر چه مخارج او درحال حیات بر آنان واجب باشد.