در آیات متعددی در قرآن کریم از تختهایی که بهشتیان بر آن می نشینند و مجالس انس و الفت دارند توصیفهایی دارد از جمله آیه شریفه: ( ان الابرار لفی نعیم علی الارائک ینظرون ) مسلماً ابرار در میان انواع نعمت هستند آنها بر تختهای زیبای بهشتی تکیه کرده و به آن مناظر زیبا نظر می کنند و لذت می برند (1). ارائک جمع ارئکه به معنی تختهای زیبای سلطنتی است و یا تخت زینتی که در حجله گاه می گذارند می باشد و در اینجا اشاره به تختهای بسیار زیبا و مزیّن بهشتی است که نیکان برآن تکیه می کنند. و در آیه ای دیگر می فرماید ( فیها سررٌ مرفوعه ) : در باغهای بهشتی تختهای بلندی وجود دارد (2). (سرر ) جمع سریر به معنای تختهایی است که در مجالس انس و شادی و سرور بر آن می نشینند و بلند بودن این تختها به خاطر آن است که بهشتیان بر تمام مناظر و صحنه های اطراف خود مسلط باشند و از مشاهده آن لذت ببرند. ابن عباس ( یکی از مفسرین ) می گوید این تختها چنان است که وقتی صاحبان آنها اراده جلوس بر آن کنند تواضع می کند و فرو می نشیند و بعد از جلوس به حالت اول باز می گردد. و یک تفسیر دیگر در مورد ( مرفوعه ) بودن آن است که اشاره به گرانبها بودن آنهاست و برخی گفته اند از قطعات طلا ساخته شده و مزین به درّ و یاقوت است. همچنین در سوره مبارکه واقعه آیه ای با یک ویژگی دیگری از تختها آمده است و می فرماید : ( علی سرر موضونه ): آنها بر تختهایی که صف کشیده و به هم پیوسته است قرار دارند. ( موضون )به منسوجی که دارای تار و پود محکم است اطلاق می شود و در اینجا منظور تختهایی است که کاملاً در کنار هم قرار گرفته و به هم پیوسته است و یا اینکه خود تختها دارای بافت مخصوصی است از لولوء و یاقوت و مانند آن چنانکه جمعی از مفسران گفته اند. در آیه شریفه ای به رنگ این تختها اشاره دارد و می فرماید : ( متکئّین علی رفرف خضر و عبقری حسان ) : ساکنان این دو بهشت در حالی هستند که تکیه برتختهایی زده اند که با بهترین و زیباترین پارچه های سبز رنگ پوشانده شده است (3). ( رفرف ) به پارچه های زیبای رنگارنگ که بی شباهت به منظره باغها نیست گفته می شود و ( عبقری ) هم به معنی هر موجود بی نظیر و کم نظیر است و اشاره به این مطلب دارد که تختهای بهشت از رنگ سبز بی نظیر درست شده است. پی نوشت: 1- مطففین / 23 و 22. 2- غاشیه / 13. 3- الرحمن / 76. منبع: تصویر بهشت و بهشتیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی، انتشارات جامعه القرآن الکریم
تختهای بهشتیان دارای چه ویژگی است؟
در آیات متعددی در قرآن کریم از تختهایی که بهشتیان بر آن می نشینند و مجالس انس و الفت دارند توصیفهایی دارد از جمله آیه شریفه: ( ان الابرار لفی نعیم علی الارائک ینظرون ) مسلماً ابرار در میان انواع نعمت هستند آنها بر تختهای زیبای بهشتی تکیه کرده و به آن مناظر زیبا نظر می کنند و لذت می برند (1). ارائک جمع ارئکه به معنی تختهای زیبای سلطنتی است و یا تخت زینتی که در حجله گاه می گذارند می باشد و در اینجا اشاره به تختهای بسیار زیبا و مزیّن بهشتی است که نیکان برآن تکیه می کنند. و در آیه ای دیگر می فرماید ( فیها سررٌ مرفوعه ) : در باغهای بهشتی تختهای بلندی وجود دارد (2). (سرر ) جمع سریر به معنای تختهایی است که در مجالس انس و شادی و سرور بر آن می نشینند و بلند بودن این تختها به خاطر آن است که بهشتیان بر تمام مناظر و صحنه های اطراف خود مسلط باشند و از مشاهده آن لذت ببرند. ابن عباس ( یکی از مفسرین ) می گوید این تختها چنان است که وقتی صاحبان آنها اراده جلوس بر آن کنند تواضع می کند و فرو می نشیند و بعد از جلوس به حالت اول باز می گردد. و یک تفسیر دیگر در مورد ( مرفوعه ) بودن آن است که اشاره به گرانبها بودن آنهاست و برخی گفته اند از قطعات طلا ساخته شده و مزین به درّ و یاقوت است.
همچنین در سوره مبارکه واقعه آیه ای با یک ویژگی دیگری از تختها آمده است و می فرماید : ( علی سرر موضونه ): آنها بر تختهایی که صف کشیده و به هم پیوسته است قرار دارند. ( موضون )به منسوجی که دارای تار و پود محکم است اطلاق می شود و در اینجا منظور تختهایی است که کاملاً در کنار هم قرار گرفته و به هم پیوسته است و یا اینکه خود تختها دارای بافت مخصوصی است از لولوء و یاقوت و مانند آن چنانکه جمعی از مفسران گفته اند.
در آیه شریفه ای به رنگ این تختها اشاره دارد و می فرماید : ( متکئّین علی رفرف خضر و عبقری حسان ) : ساکنان این دو بهشت در حالی هستند که تکیه برتختهایی زده اند که با بهترین و زیباترین پارچه های سبز رنگ پوشانده شده است (3).
( رفرف ) به پارچه های زیبای رنگارنگ که بی شباهت به منظره باغها نیست گفته می شود و ( عبقری ) هم به معنی هر موجود بی نظیر و کم نظیر است و اشاره به این مطلب دارد که تختهای بهشت از رنگ سبز بی نظیر درست شده است.
پی نوشت:
1- مطففین / 23 و 22.
2- غاشیه / 13.
3- الرحمن / 76.
منبع: تصویر بهشت و بهشتیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی، انتشارات جامعه القرآن الکریم
- [سایر] از دیدگاه قرآن ویژگی های بهشت و بهشتیان، چیست؟
- [سایر] شرابهای بهشتی دارای چه ویژگی است؟
- [سایر] ملّیت دارای چه ویژگی هایی هست؟
- [سایر] افراد دارای جاذبه و دافعه چه ویژگی های شخصیتی دارند؟
- [سایر] از منظر قرآن دشمن شناسی دارای چه ویژگی های است ؟
- [سایر] در میان همه روشن فکران، اقبال لاهوری، دارای چه ویژگی هایی است؟
- [سایر] مجلس تراز انقلاب اسلامی چگونه مجلسی است و دارای چه ویژگی ها و مختصاتی است؟
- [سایر] چه عواملی باعث افزایش اعتماد به نفس در افراد می شود؟ و ویژگی افرادی که دارای این صفت اند چیست؟
- [سایر] چند فلک وجود دارد و هر فلک دارای چه ویژگی¬هایی است؟ و تفاوت فلک و آسمان در چیست؟
- [سایر] لباسهای بهشتیان چگونه است؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] در معامله سلف اگر فروشنده جنسی را که قرارداد کرده بدهد، مشتری باید قبول کند، ولی اگر جنس دیگری بدهد لازم نیست مشتری قبول کند، هر چند بهتر از جنسی باشد که قرار گذاشتهاند، البتّه گاه تعیین یک ویژگی برای جنس از باب حدّاقل مقدار لازم است که در این صورت اگر جنسی با ویژگی بهتر تحویل دهد، چون همان جنسیست که قرار گذاشتهاند، بر مشتری لازم است آن را قبول کند.
- [آیت الله بروجردی] اگر چند سگ را بفرستد و با هم حیوانی را شکار کنند، چنانچه همهی آنها دارای شرطهایی که در (مسأله 2618) گفته شده بودهاند، شکار حلال است و اگر یکی از آنها دارای آن شرطها نبوده، شکار حرام است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه چند سگ را برای شکار حیوانی بفرستند چنانچه همه آنها دارای شرایط فوق باشد شکار حلال است و اگر بعضی از آنها دارای این شرایط نیست شکار حرام است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر چند سگ را بفرستند و با هم حیوانی را شکار کنند، چنانچه همه آنها دارای شرطهایی که ذکر شد بودهاند شکار حلال است و اگر یکی از آنها دارای آن شرطها نبوده شکار حرام است.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر چند سگ را بفرستد وباهم حیوانی را شکار کنند، چنانچه همه آنها دارای شرطهایی که در گذشته گفته شده بودهاند، شکار حلال است و اگر یکی از آنها دارای آن شرطها نبود، شکار حرام است.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر چند سگ را بفرستد و با هم حیوانی را شکار کنند چنانچه همه انها دارای شرطهایی که در مساله گذشت باشند شکار حلال است و اگر یکی از انها دارای ان شرطها نباشد شکار حرام است
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر چند سگ را بفرستد و باهم حیوانی را شکار کنند؛ چنانچه همه آنها دارای شرطهائی که در مسأله (2618) گفته شد بوده اند؛ شکار حلال است و اگر یکی از آنها دارای آن شرطها نبوده؛ شکار حرام است.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر چند سگ را بفرستد و با هم حیوانی را شکار کنند ، چنانچه همة آنها دارای شرطهائی که در مسأله 2607 گفته شد بوده اند ، شکار حلال است و اگر یکی از آنها دارای آن شرطها نبوده ، شکار حرام است .
- [امام خمینی] اگر چند سگ را بفرستد و با هم حیوانی را شکار کنند، چنانچه همه آنها دارای شرطهایی که در صفحه گذشته گفته شده بودهاند، شکار حلال است و اگر یکی از آنها دارای آنها شرطها نبوده، شکار حرام است.
- [آیت الله خوئی] اگر چند سگ را بفرستد و با هم حیوانی را شکار کنند، چنانچه هم آنها دارای شرطهایی که در مسألة (2618) گفته شده بودهاند، شکار حلال است و اگر یکی از آنها دارای آن شرطها نبوده، شکار حرام است.