در روایات بسیاری از معصومین (ع) آمده است که هنگامی که انسان را در قبر گذاشتند سئوالاتی از او می شود که پیرامون اصول عقاید او، توحید و نبوت و ولایت و حتی چگونگی مصرف عمر و طرق کسب اموال و... می باشد. چنانچه در روایتی امام سجاد (ع) می فرماید: ( الا و انَّ اوَّل ما یَسئَلانک عن ربِّکَ الَّذی کنتَ تعبدهُ و عن نبیِّکَ الذی ارسلَ الیکَ، و عن دینکَ الّذی کنتَ تُدینُ به، وَ عَن کتابکَ الذی کنتَ تتلوهُ، و عن امامکَ الذی کنتَ تَتَوَلاهُ، ثمَّ عن عمرک فیما افنیتَهُ و مالکَ من اینَ اکتَسَبتَه و فیما اتلفتَهُ فَخُذ حذرک و اَنذر لنفسکَ...) (1). بدان نخستین چیزی که از تو سئوال می کنند این است: پرودگارت که می پرستیدی، و از پیامبری که به سوی تو فرستاده شده، و از دینی که به آن پای بند بودی و از کتابی که آن را می خواندی، و از امامی که ولایتش را پذیرفته بودی سپس از عمرت سئوال می کنند که در کدام راه بر باد دادی؟ و از اموالت، که از کجا آوردی؟ و در کجا مصرف کردی؟ پس جانب احتیاط را نگهدار و درباره ی خویش ییندیش. پی نوشت: 1- بحارالانوار، ج 6، ص 233، حدیث 24. منبع: تصویر برزخ و برزخیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی، انتشارات جامعه القرآن الکریم
در روایات بسیاری از معصومین (ع) آمده است که هنگامی که انسان را در قبر گذاشتند سئوالاتی از او می شود که پیرامون اصول عقاید او، توحید و نبوت و ولایت و حتی چگونگی مصرف عمر و طرق کسب اموال و... می باشد.
چنانچه در روایتی امام سجاد (ع) می فرماید: ( الا و انَّ اوَّل ما یَسئَلانک عن ربِّکَ الَّذی کنتَ تعبدهُ و عن نبیِّکَ الذی ارسلَ الیکَ، و عن دینکَ الّذی کنتَ تُدینُ به، وَ عَن کتابکَ الذی کنتَ تتلوهُ، و عن امامکَ الذی کنتَ تَتَوَلاهُ، ثمَّ عن عمرک فیما افنیتَهُ و مالکَ من اینَ اکتَسَبتَه و فیما اتلفتَهُ فَخُذ حذرک و اَنذر لنفسکَ...) (1).
بدان نخستین چیزی که از تو سئوال می کنند این است: پرودگارت که می پرستیدی، و از پیامبری که به سوی تو فرستاده شده، و از دینی که به آن پای بند بودی و از کتابی که آن را می خواندی، و از امامی که ولایتش را پذیرفته بودی سپس از عمرت سئوال می کنند که در کدام راه بر باد دادی؟ و از اموالت، که از کجا آوردی؟ و در کجا مصرف کردی؟ پس جانب احتیاط را نگهدار و درباره ی خویش ییندیش.
پی نوشت:
1- بحارالانوار، ج 6، ص 233، حدیث 24.
منبع: تصویر برزخ و برزخیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی، انتشارات جامعه القرآن الکریم
- [سایر] آیا همه انسانها در قبر مورد سئوال واقع می شوند؟
- [سایر] چه کسانی در قبر، انسان را مورد سئوال قرار می دهند؟
- [سایر] با توجه به علم خداوند و آگاهی خالق از تمام بندگانش، فلسفه سئوال قبر چیست؟
- [سایر] این چه وضعیتیه بابا.گفتم چه مرکز خوبی درست کردین .نگو همش الکیه. سئوال رو نوشتم گفته سئوال شما به علت تکراری بودن ویا ...حذف شده. خب من اگه میدونستم از کجای جوابهای قبلی می تونم جوابم رو پیداکنم که از شما سئوال نمیکردم واین قدر منتظر نمی موندم. اگه قبلا به این سئوال جواب دادین باید یه امکاناتی بذارین که من به جواب داه شده قبلی راهنمایی بشم نه اینکه فقط بگید به این سئوال قبلا جواب داده شده. شما دارین از پول ما حقوق میگیرید توی سازمان تبلیغات پس خوب کار کنید.
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا بین حرم و بیت الّله الحرام تفاوتی وجود دارد؟ (با توجّه به سئوال پیشین)
- [آیت الله علوی گرگانی] با فرض سئوال پیشین آیا سنّ بیمار چه تأثیری در موضوع دارد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] در موارد سئوال قبل آیا بین حدّی که حکمش اعدام باشد با قصاص نفس تفاوتی هست؟
- [آیت الله علوی گرگانی] دیدن اینگونه روابط (با فرض سئوال بالا) برای بیننده فیلم چه حکمی دارد؟
- [سایر] لطفا در مورد حوادث شب اول قبر، اعمال شب اول قبر و ویژگیهای شب اول قبر بطور جداگانه توضیحاتی دهید؟
- [سایر] آیا نگاه به دختران بدحجاب هنگام پاسخ به سئوال آنها یا کاری مثل کار اداری، بدون قصد لذت حرام است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] مستحبّ است زکاْ گاو وگوسفند وشتر را به فقیرهای آبرومند بدهد و در دادن زکاْ، خویشان خود را بر دیگران واهل علم وکمال را بر غیر آنان وکسانی را که اهل سئوال نیستند، بر اهل سئوال مقدّم بدارد، ولی اگر دادن زکاْ به فقیری از جهت دیگر بهتر باشد، مستحبّ است زکاْ را به او بدهد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . دفن میت در قبر مرده دیگر جایز نیست، مگر آن که قبر، کهنه شده و میت اولی از بین رفته باشد.
- [آیت الله مظاهری] دفن میّت در قبر مرده دیگر جایز نیست، مگر آنکه قبر کهنه شده و میّت اوّل به کلی پوسیده شده باشد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] دفن میت در قبر مرده دیگر جایز نیست؛ مگر آنکه قبر کهنه شده و میت اولی از بین رفته باشد.
- [آیت الله بروجردی] دفن میت در قبر مرده دیگر جائز نیست، مگر آن که قبر کهنه شده و میت اوّلی از بین رفته باشد.
- [آیت الله علوی گرگانی] مستحبّ است کسی که میّت را در قبر میگذارد، با طهارت و سر برهنه وپا برهنه باشد و از طرف پای میّت از قبر بیرون بیاید و غیر از خویشان میّت کسانی که حاضرند، با پشت دست خاک بر قبر بریزند وبگویند: )اًّنّا لِلّهِ وَاًّنّا اًّلَیْهِ راجِعون( اگر میّت زن است کسی که با او محرم میباشد او را در قبر بگذارد و اگر محرمی نباشد خویشانش او را در قبر بگذارند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مستحب است کسی که میت را در قبر میگذارد، با طهارت و سر برهنه و پا برهنه باشد و از طرف پای میت از قبر بیرون بیاید و غیر از خویشان نسبی میت کسانی که حاضرند، با پشت دست خاک بر قبر بریزند و بگویند: (إِنّا للَّه و إنّا إلیه راجعون) و اگر میت زن است کسی که با او محرم میباشد او را در قبر بگذارد و اگر محرمی نباشد خویشانش او را در قبر بگذارند.
- [آیت الله خوئی] مستحب است کسی که میت را در قبر میگذارد، با طهارت و سر برهنه و پا برهنه باشد، و از طرف پای میت از قبر بیرون بیاید، و غیر از خویشان میت کسانی که حاضرند با پشت دست خاک بر قبر بریزند و بگویند:" انا لله و انا الیه راجعون". اگر میت زن است کسی که با او محرم میباشد او را در قبر بگذارد، و اگر محرمی نباشد خویشانش او را در قبر بگذارند.
- [امام خمینی] خوب است به امید اینکه مطلوب پروردگار است کسی که میت را در قبر می گذارد با طهارت و سر برهنه و پا برهنه باشد، و از طرف پای میت از قبر بیرون بیاید، و غیر از خویشان میت کسانی که حاضرند با پشت دست خاک بر قبر بریزند و بگویند: "انا لله و انا الیه راجعون". اگر میت زن است کسی که با او محرم می باشد او را در قبر بگذارد، و اگر محرمی نباشد خویشانش او را در قبر بگذارند.
- [آیت الله سیستانی] مستحب است کسی که میّت را در قبر میگذارد ، با طهارت و سر برهنه و پا برهنه باشد ، و از طرف پای میّت از قبر بیرون بیاید ، و غیر از خویشان میّت کسانی که حاضرند ، با پشت دست خاک بر قبر بریزند و بگویند : (إنّا للّهِ وَاِنّا اِلَیْهِ راجِعُونَ) . اگر میّت زن است کسی که با او محرم میباشد او را در قبر بگذارد ، و اگر محرمی نباشد خویشانش او را در قبر بگذارند .