در روایات متعددی به این مطلب اشاره شده است که سئوال قبر تنها از دو گروه است: کسانی که دارای ایمان خالص و یا کفر خالص اند. و اما بقیّه به حال خود رها می شوند و سئوالشان به روز قیامت موکول می شود. چنانچه امام صادق (ص) می فرماید: (لا یَسألُ فی القَبر من مَحَّضَ الایمانَ محضاً او مَحضَّ الکُفَر مَحضاً و الاخرون یَلهُونَ عنهم) (1)، در قبر سئوال نمی شود مگر از کسانی که ایمان خالص یا کفر خالص دارند متعرض سایر اشخاص نمی شوند. و نظیر همین معنا را امام باقر (ع) در جواب یکی از صحابه می فرمایند: وقتی یکی از اصحاب از آن حضرت می پرسد: (مَن المَسؤُلُونَ فی قُبورهم)؟ از چه کسانی در قبر سئوال می شود؟ امام می فرماید: (من مَحَّضَ الایمانَ و من مَحَّضَ الکفَر)، کسانی که ایمان خالص یا کفر خالص دارند. (2) پی نوشت: 1- بحار الانوار، ج 6- ص 266، حدیث 112. 2- اصول کافی، ج 3،ص 237، حدیث 8. منبع: تصویر برزخ و برزخیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی، انتشارات جامعه القرآن الکریم
در روایات متعددی به این مطلب اشاره شده است که سئوال قبر تنها از دو گروه است: کسانی که دارای ایمان خالص و یا کفر خالص اند. و اما بقیّه به حال خود رها می شوند و سئوالشان به روز قیامت موکول می شود. چنانچه امام صادق (ص) می فرماید: (لا یَسألُ فی القَبر من مَحَّضَ الایمانَ محضاً او مَحضَّ الکُفَر مَحضاً و الاخرون یَلهُونَ عنهم) (1)، در قبر سئوال نمی شود مگر از کسانی که ایمان خالص یا کفر خالص دارند متعرض سایر اشخاص نمی شوند.
و نظیر همین معنا را امام باقر (ع) در جواب یکی از صحابه می فرمایند: وقتی یکی از اصحاب از آن حضرت می پرسد: (مَن المَسؤُلُونَ فی قُبورهم)؟ از چه کسانی در قبر سئوال می شود؟ امام می فرماید: (من مَحَّضَ الایمانَ و من مَحَّضَ الکفَر)، کسانی که ایمان خالص یا کفر خالص دارند. (2)
پی نوشت:
1- بحار الانوار، ج 6- ص 266، حدیث 112.
2- اصول کافی، ج 3،ص 237، حدیث 8.
منبع: تصویر برزخ و برزخیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی، انتشارات جامعه القرآن الکریم
- [سایر] سئوال قبر چیست؟
- [سایر] چه کسانی در قبر، انسان را مورد سئوال قرار می دهند؟
- [سایر] آیا تمام انسانها دچار این عذاب و فشار قبر می شوند؟
- [سایر] با توجه به علم خداوند و آگاهی خالق از تمام بندگانش، فلسفه سئوال قبر چیست؟
- [سایر] قبر کمیل بن زیاد در کجا واقع است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] قبر یکی از بزرگان در محل نامناسبی قرار گرفته است یا در مسیر خیابان واقع شده است، آیا جایز است اطراف قبر او را خالی کرده و قبر را با وسایل جدید بدون اینکه نبش قبر شود، به محل مناسبی منتقل کنیم؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در قبرستان قدیمی به گمان اینکه استخوانهای قبلی پوسیده و خاک شده است، جهت دفن جنازه ای، قبر کندند و اتفاقاً دیدند که استخوانهای قبلی موجود است، وظیفه چیست؟ و فعلاً که نبش واقع شده، آیا جایز است جنازه موجود را در آن قبر دفن کنند؟ البته قبرستان عمومی و قدیمی است و صاحب قبر نامعلوم است.
- [سایر] مقتضای قیم بودن قرآن بر انسانها چیست؟
- [سایر] چرا ما انسانها از مرگ می ترسیم؟
- [سایر] آیا از دیدگاه قرآن انسانها باید دیندار باشند؟
- [آیت الله علوی گرگانی] مستحبّ است زکاْ گاو وگوسفند وشتر را به فقیرهای آبرومند بدهد و در دادن زکاْ، خویشان خود را بر دیگران واهل علم وکمال را بر غیر آنان وکسانی را که اهل سئوال نیستند، بر اهل سئوال مقدّم بدارد، ولی اگر دادن زکاْ به فقیری از جهت دیگر بهتر باشد، مستحبّ است زکاْ را به او بدهد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . دفن میت در قبر مرده دیگر جایز نیست، مگر آن که قبر، کهنه شده و میت اولی از بین رفته باشد.
- [آیت الله مظاهری] دفن میّت در قبر مرده دیگر جایز نیست، مگر آنکه قبر کهنه شده و میّت اوّل به کلی پوسیده شده باشد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] دفن میت در قبر مرده دیگر جایز نیست؛ مگر آنکه قبر کهنه شده و میت اولی از بین رفته باشد.
- [آیت الله بروجردی] دفن میت در قبر مرده دیگر جائز نیست، مگر آن که قبر کهنه شده و میت اوّلی از بین رفته باشد.
- [آیت الله علوی گرگانی] مستحبّ است کسی که میّت را در قبر میگذارد، با طهارت و سر برهنه وپا برهنه باشد و از طرف پای میّت از قبر بیرون بیاید و غیر از خویشان میّت کسانی که حاضرند، با پشت دست خاک بر قبر بریزند وبگویند: )اًّنّا لِلّهِ وَاًّنّا اًّلَیْهِ راجِعون( اگر میّت زن است کسی که با او محرم میباشد او را در قبر بگذارد و اگر محرمی نباشد خویشانش او را در قبر بگذارند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مستحب است کسی که میت را در قبر میگذارد، با طهارت و سر برهنه و پا برهنه باشد و از طرف پای میت از قبر بیرون بیاید و غیر از خویشان نسبی میت کسانی که حاضرند، با پشت دست خاک بر قبر بریزند و بگویند: (إِنّا للَّه و إنّا إلیه راجعون) و اگر میت زن است کسی که با او محرم میباشد او را در قبر بگذارد و اگر محرمی نباشد خویشانش او را در قبر بگذارند.
- [آیت الله خوئی] مستحب است کسی که میت را در قبر میگذارد، با طهارت و سر برهنه و پا برهنه باشد، و از طرف پای میت از قبر بیرون بیاید، و غیر از خویشان میت کسانی که حاضرند با پشت دست خاک بر قبر بریزند و بگویند:" انا لله و انا الیه راجعون". اگر میت زن است کسی که با او محرم میباشد او را در قبر بگذارد، و اگر محرمی نباشد خویشانش او را در قبر بگذارند.
- [امام خمینی] خوب است به امید اینکه مطلوب پروردگار است کسی که میت را در قبر می گذارد با طهارت و سر برهنه و پا برهنه باشد، و از طرف پای میت از قبر بیرون بیاید، و غیر از خویشان میت کسانی که حاضرند با پشت دست خاک بر قبر بریزند و بگویند: "انا لله و انا الیه راجعون". اگر میت زن است کسی که با او محرم می باشد او را در قبر بگذارد، و اگر محرمی نباشد خویشانش او را در قبر بگذارند.
- [آیت الله سیستانی] مستحب است کسی که میّت را در قبر میگذارد ، با طهارت و سر برهنه و پا برهنه باشد ، و از طرف پای میّت از قبر بیرون بیاید ، و غیر از خویشان میّت کسانی که حاضرند ، با پشت دست خاک بر قبر بریزند و بگویند : (إنّا للّهِ وَاِنّا اِلَیْهِ راجِعُونَ) . اگر میّت زن است کسی که با او محرم میباشد او را در قبر بگذارد ، و اگر محرمی نباشد خویشانش او را در قبر بگذارند .