بارها در قرآن مجید از جمله سوره اعراف آیه ی 179 غافلان، به چهارپایان و حیوانات بی شعور دیگر تشبیه شده اند چراکه آنها فقط به خور و خواب و شهوات جنسی می پردازند، درست همانند ملتهایی که تحت شعارهای فریبنده ی انسانی، آخرین هدفِ عدالتِ اجتماعی و قوانین بشری را، رسیدن به آب و نان و یک زندگی مرفه مادی می پندارند. آنچنان که حضرت علی(ع) در نهج البلاغه می فرماید: (کالبهیمه المربوطه همّها علفها او المرسلة شغلها تقممها): همانند حیوانات پرواری که تنها به علف می اندیشند و یا حیوانات دیگری که در چراگاهها رها شده اند و از این طرف و آن طرف خرده علفی بر می گیرند(1). و به تعبیر دیگر گروهی مرفهند مانند گوسفندان پرواری، و گروهی نا مرفه، مانند گوسفندانی که در بیابانها، در بدر دنبال آب و علف می گردند و هر دو گروه هدفشان جز شکم چیزی نیست. پی نوشت: 1-نهج البلاغه، نامه ی 45. منبع: تصویر دوزخ و دوزخیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی،انتشارات جامعه القرآن الکریم
بارها در قرآن مجید از جمله سوره اعراف آیه ی 179 غافلان، به چهارپایان و حیوانات بی شعور دیگر تشبیه شده اند چراکه آنها فقط به خور و خواب و شهوات جنسی می پردازند، درست همانند ملتهایی که تحت شعارهای فریبنده ی انسانی، آخرین هدفِ عدالتِ اجتماعی و قوانین بشری را، رسیدن به آب و نان و یک زندگی مرفه مادی می پندارند. آنچنان که حضرت علی(ع) در نهج البلاغه می فرماید: (کالبهیمه المربوطه همّها علفها او المرسلة شغلها تقممها): همانند حیوانات پرواری که تنها به علف می اندیشند و یا حیوانات دیگری که در چراگاهها رها شده اند و از این طرف و آن طرف خرده علفی بر می گیرند(1). و به تعبیر دیگر گروهی مرفهند مانند گوسفندان پرواری، و گروهی نا مرفه، مانند گوسفندانی که در بیابانها، در بدر دنبال آب و علف می گردند و هر دو گروه هدفشان جز شکم چیزی نیست.
پی نوشت:
1-نهج البلاغه، نامه ی 45.
منبع: تصویر دوزخ و دوزخیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی،انتشارات جامعه القرآن الکریم
- [سایر] چرا خداوند کفار عصر پیامبراکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) رابه چهارپایان تشبیه کرد ه است؟
- [سایر] چرا قرآن بلعم باعورا را به سگ تشبیه می کند؟
- [سایر] تفاوت قرآن مجید و قرآن کریم چیست؟
- [سایر] از نظر قرآن کریم، سیاحت غرب را توضیح دهید؟ خداوند در قرآن آن را به چه چیزی تشبیه کرده است؟
- [سایر] آیا تشبیه بعضی انسان ها به حیوان در قرآن ، جسارت و ناسزاگویی نیست ؟
- [سایر] مستشرقین درباره قرآن مجید چه نظری دارند؟
- [سایر] کدام سوره بیانگر این مطلب است که دانش ما از یک قطره از آب اقیانوس هم کوچک تر و کمتر است؟ به نظر می رسد آیه ای که می فرماید: "و ما اوتیتم من العلم إلا قلیلا"، باشد که در تفسیر آن اقل به یک قطره در مقابل اقیانوس تشبیه شده است.
- [سایر] مقصود از کتاب مکنون در قرآن مجید چیست؟
- [سایر] در قرآن مجید، چند آیه برای بازشناسیِ روز قیامت آمده است؟
- [سایر] چرا گاهی به قرآن، کریم و گاهی مجید می گویند؟
- [آیت الله اردبیلی] از چهارپایان وحشی، گوشت آهو، گوزن، گاو وحشی، قوچ، بز کوهی و گورخر حلال است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر کسی حیوانی را از قبیل چهارپایان بخرد، و در شکم آن مالی پیدا کند، چنانچه احتمال دهد که مال فروشنده است، باید به او خبر دهد، و اگر معلوم شود مال او نیست، بنابر احتیاط لازم باید به ترتیب، صاحبان قبلی آن را خبر کند، و چنانچه معلوم شود که مال هیچیک از آنان نیست، ظاهر آن است که حکم فایده و ربح را دارد، و اگر حیوان از قبیل ماهی باشد، لازم نیست به فروشنده خبر دهد، و حکم فایده و ربح را دارد، هر چند احتیاط در هر دو صورت، الحاق آن در حکم به گنج است بدون رعایت نصاب.
- [آیت الله مکارم شیرازی] سلام کردن از مستحبات مؤکد است و در قرآن مجید و روایات اسلامی روی آن تأکید فراوان شده است و سزاوار است که سواره به پیاده و ایستاده به نشسته و کوچکتر به بزرگتر سلام کند.
- [آیت الله اردبیلی] اگر کسی چهارپایی را بخرد و در شکم آن مالی پیدا کند، چنانچه احتمال دهد که مال فروشنده است، باید به او خبر دهد و اگر معلوم شود مال او نیست، باید به ترتیب، صاحبان قبلی آن را خبر کند و چنانچه متعلق به هیچ یک از آنان نباشد، مال خود اوست و خمس به آن تعلّق نمیگیرد و اگر مالی را از شکم ماهی یا حیوانی غیر از چهارپایان که خریداری کرده، پیدا کند، چنانچه بداند آن مال متعلّق به فروشنده است، باید به او اطّلاع دهد، ولی اگر احتمال دهد که آن مال از آنِ فروشنده است، لازم نیست به او خبر دهد و مال خود اوست و چنانچه مقدار آن به اندازهای باشد که بتواند بخشی از معیشت او را اداره کند و از مخارج سال وی زیاد بیاید، باید خمس آن را بدهد.
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که با دست و زانو راه میرود، اگر کف دست یا زانوی او نجس شود با راه رفتن پاک میشود و همچنین است ته عصا، و ته پای مصنوعی ونعل چهارپایان و چرخ اتومبیل و درشکه و مانند اینها.
- [آیت الله مکارم شیرازی] شایسته است جنب چند چیز را ترک کند: 1 و 2 خوردن و آشامیدن، ولی اگر وضو بگیرد مکروه نیست. 3 خواندن بیشتر از هفت آیه از قرآن، حتی از سوره هایی که سجده واجب ندارد. 4 تماس بدن با جلد وحاشیه و فاصله سطور قرآن مجید و همراه داشتن آن. 5 خوابیدن بدون وضو. 6 رنگ کردن موها به حنا و مانند آن. 7 مالیدن روغن و انواع کرم ها به بدن. 8 جماع کردن بعد از محتلم شدن.
- [امام خمینی] اگر معروف یا منکر از اموری باشد که شارع مقدس به آن اهمیت زیاد میدهد مثل اصول دین یا مذهب و حفظ قرآن مجید و حفظ عقاید مسلمانان یا احکام ضروریه، باید ملاحظه اهمیت شود، و مجرد ضرر، موجب واجب نبودن نمیشود، پس اگر توقف داشته باشد حفظ عقاید مسلمانان یا حفظ احکام ضروریه اسلام بر بذل جان و مال، واجب است بذل آن.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در چهار سوره از قرآن مجید آیه سجده است (سوره های وَالنَّجم(53) اِقرَأْ(96) والم تنزیل(32) و حم سجده(41)) وهرگاه انسان آیه سجده را بخواند یا گوش کند باید فوراً به سجده رود، و اگر فراموش کرد هر زمان یادش آید سجده واجب است و اگر گوش ندهد بلکه آیه سجده به گوشش بخورد بنابر احتیاط واجب باید سجده کند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] در رکعت اوّل و دوم نمازهای واجب روزانه باید بعد از تکبیرة الاحرام سوره حمد را قرائت کند و بعد از آن بنابر احتیاط واجب یک سوره تمام از قرآن مجید را بخواندن. و باید توجّه داشت که سوره (فیل) و (ایلاف) یک سوره حساب می شود و همچنین سوره (والضّحی) و (الم نشرح).
- [آیت الله مکارم شیرازی] چنان که گفته شد در چهار سوره از قرآن مجید آیه سجده است(سوره (الم سجده) و (حم سجده) و (النجم) و (اقرء)) و هرگاه انسان آیه سجده را بخواند یا گوش کند باید فوراً به سجده رود و اگر فراموش کرد هر زمان یادش آید سجده واجب است و اگر گوش ندهد بلکه آیه سجده به گوشش بخورد، بنابر احتیاط واجب باید سجده کند.