تعبیرات مختلف قرآن از (اسامی مشهور) دوزخ چیست؟
از معروفترین نامهای دوزخ که77 بار در قرآن تکرار شده است (جهنم)میباشد چناچه می فرماید: (و انّ جهنم لموعدهم اجمعین)(1) جهنم وعده گاه همه آنها (کافرین و پیروان ابلیس) می باشد. و نام دیگر آن (نار) است که 145 مرتبه در قرآن به کار رفته است که به معنای آتش دوزخ می باشد مانند (وتقوا النار) (2) از آتش جهنم بپر هیزید. توصیف دیگری که قرآن از این کانون قهر الهی دارد با نام (سقر) است و در مورد یکی از معاندان می فرماید: (سأصلیه سقر) (3) به زودی او را وارد سقر می کنیم. (سقر) از ماده ی (سقر) به معنی دگرگون و ذوب شدن در اثر گرمای زیاد می باشد.(4) در التحقیق آمده است که اصل (سقر) به معنی حرارت شدیدی است رنگ اشیاء یا صفات آن را دگرگون می سازد. یکی دیگر از تعابیری که قرآن کریم در مورد جهنم به کار برده است کلمه (سعیر) می باشد این لفظ شانزده بار و جمع آن (سُعُر) دو بار در قرآن آمده است. این واژه در اصل به معنی برافروختن آتش است و نیز به معنی شدت فروزندگی آتش هم آمده است و لذا (سعیر) به معنی آتشی است که بسیار سوزان و ملتهب و شعله ور باشد. و پنجمین تعبیر که در بیست و پنج مورد در قرآن مجید آمده است لفظ (جحیم) می باشد. چناچه می فرماید: (فامّا من طغی و اثر الحیاة الدّنیا فانّ الجحیم هی المأوی) (5) کسی که طغیان کند و زندگی دنیا را بر آخرت مقدم دارد جحیم جایگاه اوست. (جحیم) از ماده ی (جحیم) به معنی (شدت برافروختگی آتش ) گرفته شده است و در (صحاح اللغه) آن را به معنی آتش عظیم تفسیر کرده است. و ششمین تعبیر (حطمه) می باشد که دو بار در سوره ی همزه تکرار شده است. و به معنی آتشی در هم شکننده است و در برخی از آیات هم از الفاظی با نام (هاویه) به معنی آتش داغ و سوزان که یک بار و (لظی) به معنی شعله خالص آتش که آن هم یک بار در قرآن آمده است، یاد شده است. پی نوشتها: 1-حجر/43. 2-بقره/24. 3-مدثر/26. 4-مقاییس اللغه و مفردات راغب. 5-نازعات/39-37. منبع: تصویر دوزخ و دوزخیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی،انتشارات جامعه القرآن الکریم
عنوان سوال:

تعبیرات مختلف قرآن از (اسامی مشهور) دوزخ چیست؟


پاسخ:

از معروفترین نامهای دوزخ که77 بار در قرآن تکرار شده است (جهنم)میباشد چناچه می فرماید: (و انّ جهنم لموعدهم اجمعین)(1) جهنم وعده گاه همه آنها (کافرین و پیروان ابلیس) می باشد. و نام دیگر آن (نار) است که 145 مرتبه در قرآن به کار رفته است که به معنای آتش دوزخ می باشد مانند (وتقوا النار) (2) از آتش جهنم بپر هیزید. توصیف دیگری که قرآن از این کانون قهر الهی دارد با نام (سقر) است و در مورد یکی از معاندان می فرماید: (سأصلیه سقر) (3) به زودی او را وارد سقر می کنیم. (سقر) از ماده ی (سقر) به معنی دگرگون و ذوب شدن در اثر گرمای زیاد می باشد.(4) در التحقیق آمده است که اصل (سقر) به معنی حرارت شدیدی است رنگ اشیاء یا صفات آن را دگرگون می سازد.
یکی دیگر از تعابیری که قرآن کریم در مورد جهنم به کار برده است کلمه (سعیر) می باشد این لفظ شانزده بار و جمع آن (سُعُر) دو بار در قرآن آمده است. این واژه در اصل به معنی برافروختن آتش است و نیز به معنی شدت فروزندگی آتش هم آمده است و لذا (سعیر) به معنی آتشی است که بسیار سوزان و ملتهب و شعله ور باشد.
و پنجمین تعبیر که در بیست و پنج مورد در قرآن مجید آمده است لفظ (جحیم) می باشد. چناچه می فرماید: (فامّا من طغی و اثر الحیاة الدّنیا فانّ الجحیم هی المأوی) (5) کسی که طغیان کند و زندگی دنیا را بر آخرت مقدم دارد جحیم جایگاه اوست. (جحیم) از ماده ی (جحیم) به معنی (شدت برافروختگی آتش ) گرفته شده است و در (صحاح اللغه) آن را به معنی آتش عظیم تفسیر کرده است.
و ششمین تعبیر (حطمه) می باشد که دو بار در سوره ی همزه تکرار شده است. و به معنی آتشی در هم شکننده است و در برخی از آیات هم از الفاظی با نام (هاویه) به معنی آتش داغ و سوزان که یک بار و (لظی) به معنی شعله خالص آتش که آن هم یک بار در قرآن آمده است، یاد شده است.
پی نوشتها:
1-حجر/43.
2-بقره/24.
3-مدثر/26.
4-مقاییس اللغه و مفردات راغب.
5-نازعات/39-37.
منبع: تصویر دوزخ و دوزخیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی،انتشارات جامعه القرآن الکریم





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین