از معروفترین نامهای دوزخ که77 بار در قرآن تکرار شده است (جهنم)میباشد چناچه می فرماید: (و انّ جهنم لموعدهم اجمعین)(1) جهنم وعده گاه همه آنها (کافرین و پیروان ابلیس) می باشد. و نام دیگر آن (نار) است که 145 مرتبه در قرآن به کار رفته است که به معنای آتش دوزخ می باشد مانند (وتقوا النار) (2) از آتش جهنم بپر هیزید. توصیف دیگری که قرآن از این کانون قهر الهی دارد با نام (سقر) است و در مورد یکی از معاندان می فرماید: (سأصلیه سقر) (3) به زودی او را وارد سقر می کنیم. (سقر) از ماده ی (سقر) به معنی دگرگون و ذوب شدن در اثر گرمای زیاد می باشد.(4) در التحقیق آمده است که اصل (سقر) به معنی حرارت شدیدی است رنگ اشیاء یا صفات آن را دگرگون می سازد. یکی دیگر از تعابیری که قرآن کریم در مورد جهنم به کار برده است کلمه (سعیر) می باشد این لفظ شانزده بار و جمع آن (سُعُر) دو بار در قرآن آمده است. این واژه در اصل به معنی برافروختن آتش است و نیز به معنی شدت فروزندگی آتش هم آمده است و لذا (سعیر) به معنی آتشی است که بسیار سوزان و ملتهب و شعله ور باشد. و پنجمین تعبیر که در بیست و پنج مورد در قرآن مجید آمده است لفظ (جحیم) می باشد. چناچه می فرماید: (فامّا من طغی و اثر الحیاة الدّنیا فانّ الجحیم هی المأوی) (5) کسی که طغیان کند و زندگی دنیا را بر آخرت مقدم دارد جحیم جایگاه اوست. (جحیم) از ماده ی (جحیم) به معنی (شدت برافروختگی آتش ) گرفته شده است و در (صحاح اللغه) آن را به معنی آتش عظیم تفسیر کرده است. و ششمین تعبیر (حطمه) می باشد که دو بار در سوره ی همزه تکرار شده است. و به معنی آتشی در هم شکننده است و در برخی از آیات هم از الفاظی با نام (هاویه) به معنی آتش داغ و سوزان که یک بار و (لظی) به معنی شعله خالص آتش که آن هم یک بار در قرآن آمده است، یاد شده است. پی نوشتها: 1-حجر/43. 2-بقره/24. 3-مدثر/26. 4-مقاییس اللغه و مفردات راغب. 5-نازعات/39-37. منبع: تصویر دوزخ و دوزخیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی،انتشارات جامعه القرآن الکریم
از معروفترین نامهای دوزخ که77 بار در قرآن تکرار شده است (جهنم)میباشد چناچه می فرماید: (و انّ جهنم لموعدهم اجمعین)(1) جهنم وعده گاه همه آنها (کافرین و پیروان ابلیس) می باشد. و نام دیگر آن (نار) است که 145 مرتبه در قرآن به کار رفته است که به معنای آتش دوزخ می باشد مانند (وتقوا النار) (2) از آتش جهنم بپر هیزید. توصیف دیگری که قرآن از این کانون قهر الهی دارد با نام (سقر) است و در مورد یکی از معاندان می فرماید: (سأصلیه سقر) (3) به زودی او را وارد سقر می کنیم. (سقر) از ماده ی (سقر) به معنی دگرگون و ذوب شدن در اثر گرمای زیاد می باشد.(4) در التحقیق آمده است که اصل (سقر) به معنی حرارت شدیدی است رنگ اشیاء یا صفات آن را دگرگون می سازد.
یکی دیگر از تعابیری که قرآن کریم در مورد جهنم به کار برده است کلمه (سعیر) می باشد این لفظ شانزده بار و جمع آن (سُعُر) دو بار در قرآن آمده است. این واژه در اصل به معنی برافروختن آتش است و نیز به معنی شدت فروزندگی آتش هم آمده است و لذا (سعیر) به معنی آتشی است که بسیار سوزان و ملتهب و شعله ور باشد.
و پنجمین تعبیر که در بیست و پنج مورد در قرآن مجید آمده است لفظ (جحیم) می باشد. چناچه می فرماید: (فامّا من طغی و اثر الحیاة الدّنیا فانّ الجحیم هی المأوی) (5) کسی که طغیان کند و زندگی دنیا را بر آخرت مقدم دارد جحیم جایگاه اوست. (جحیم) از ماده ی (جحیم) به معنی (شدت برافروختگی آتش ) گرفته شده است و در (صحاح اللغه) آن را به معنی آتش عظیم تفسیر کرده است.
و ششمین تعبیر (حطمه) می باشد که دو بار در سوره ی همزه تکرار شده است. و به معنی آتشی در هم شکننده است و در برخی از آیات هم از الفاظی با نام (هاویه) به معنی آتش داغ و سوزان که یک بار و (لظی) به معنی شعله خالص آتش که آن هم یک بار در قرآن آمده است، یاد شده است.
پی نوشتها:
1-حجر/43.
2-بقره/24.
3-مدثر/26.
4-مقاییس اللغه و مفردات راغب.
5-نازعات/39-37.
منبع: تصویر دوزخ و دوزخیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی،انتشارات جامعه القرآن الکریم
- [سایر] تعبیرات مختلف قرآن مجید پیرامون آفرینش کوهها چیست؟
- [سایر] علت تعبیرات مختلف قرآن از عذابهای اقوام مختلف چیست؟
- [سایر] علت تعبیرات مختلف از عذاب روز قیامت در قرآن چیست؟
- [سایر] تعبیرات جسمانی و طبیعی خداوند در قرآن را چگونه تلقی کنیم؟ چرا خداوند جسم نیست؟
- [سایر] اسامی قرآن و دلیل داشتن این اسامی چیست؟
- [سایر] اسامی قرآن را بیان فرمایید.
- [سایر] اسامی قیامت در قرآن را نام ببرید.
- [سایر] اسامی قیامت در قرآن کریم کدامند؟
- [سایر] اسامی قیامت در قرآن را نام ببرید.
- [سایر] آیا اسامی اهلبیت علیهمالسّلام به صورت صریح در قرآن آمده؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر بر بدن کسی که جنب است آیه قرآن یا اسم خداوند متعال نوشته شده باشد، حرام است دست به آن نوشته بگذارد و اگر بخواهد غسل کند، باید آب را به گونهای به بدن برساند که دست او به نوشته نرسد و اسامی مبارک پیامبران و امامان و حضرت زهرا علیهمالسلام به احتیاط واجب حکم اسم خدا را دارند.
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی بگوید فقیرم نمیشود به او زکات داد مگر اینکه ثقهای خبر دهد یا طوری در بین مردم مشهور باشد که اطمینان به فقر او پیدا شود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . به کسی که در شهر خودش مشهور باشد که سید است، اگر چه انسان به سید بودن او یقین نداشته باشد، می شود خمس داد.
- [آیت الله وحید خراسانی] در عهد هم مثل نذر باید صیغه خوانده شود و متعلق عهد نباید مرجوح باشد ولی اعتبار رجحان در متعلق ان چنانکه مشهور فرموده اند محل اشکال است
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] به کسی که در شهر خودش مشهور باشد سید است؛ اگرچه انسان به سید بودن او یقین یا اطمینان نداشته باشد؛ می شود خمس داد.
- [امام خمینی] به کسی که در شهر خودش مشهور باشد سید است، اگر چه انسان به سید بودن او یقین نداشته باشد، می شود خمس داد.
- [آیت الله علوی گرگانی] به کسی که در شهر خودش مشهور به سیادت است، اگر به سیّد بودن او وثوق پیدا کنند، میشود به او خمس داد.
- [آیت الله سبحانی] به کسی که در شهر خودش مشهور باشد سید است، اگرچه انسان به سید بودن او یقین نداشته باشد، می شود خمس داد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] به کسی که در شهر خودش مشهور باشد سید است می شود خمس داد در صورتی که به سید بودن او وثوق پیدا کند.
- [آیت الله بروجردی] به کسی که در شهر خودش مشهور باشد سید است، اگر چه انسان به سید بودن او یقین نداشته باشد، میشود خمس داد.