نظام حاکم بر جهان بر اساس بینش توحید آن است که یک حقیقت نامتناهی که ‌هستی محض و عین علم و حیات و اراده است و آن خداست، خود به جهان، هستی ‌بخشیده و با نظم و تدبیر آنها را اداره نموده است. قرآن کریم از این نظم عمومی حاکم بر جهان چنین یاد کرده است ”وَهُوَ الّذی فِی ‌السّماءِ اِلهٌ وَفِی الاَرْضِ اِله“(1) خدا آن حقیقت نامتناهی است که بر آسمانها و زمین ‌حاکم است و باز فرمود: ”اَیْنَما تُوَلّوا فَثَمّ وَجْهَ اللّه“(2) به هر سمت که رو کنید آثار وجود ‌خدا را مییابید، به هر موجودی که بنگرید شما را به خدا راهنمایی میکند. برای این که ‌هر چه را شما بنگرید چه زمینی باشد چه آسمانی، چه انسانی چه غیر انسانی، به ‌خودش قائم نیست، وجودش به وجود خدا وابسته است.‌ بیان نورانی امیرالمؤمنین(سلاماللّهعلیه) که در نهج البلاغه آمده اشاره به همین ‌موضوع است. آن حضرت فرمود: (کُلّ قائمٍ فی سِواهُ مَعْلولٌ)(3) یعنی هر موجودی که ‌به غیر خود متکی است، معلول است و علت دارد. شما به هر سمتی که بنگرید چیزی ‌که به ذات خود قائم باشد نمیبینید، به دلیل این که در یک مرحله هست و در مرحله ‌دیگر نیست، در جایی هست و در جای دیگر نیست. پس هرچه به غیر خود متکی است ‌غیر خداست، لذا قرآن کریم فرمود: ”اَیْنَما تُوَلوا فَثَم وَجْهُ اللّه“ بنابراین نظام حاکم بر ‌جهان همان نظم الهی است که ذات اقدس اله ناظم آن است (1) سوره زخرف، آیه 84. ‌(2) سوره بقره، آیه 115. ‌(3) نهج البلاغه، خطبه 186. ( آیةالله جوادی آملی )
نظام حاکم بر جهان بر اساس بینش توحید آن است که یک حقیقت نامتناهی که هستی محض و عین علم و حیات و اراده است و آن خداست، خود به جهان، هستی بخشیده و با نظم و تدبیر آنها را اداره نموده است.
قرآن کریم از این نظم عمومی حاکم بر جهان چنین یاد کرده است ”وَهُوَ الّذی فِی السّماءِ اِلهٌ وَفِی الاَرْضِ اِله“(1) خدا آن حقیقت نامتناهی است که بر آسمانها و زمین حاکم است و باز فرمود: ”اَیْنَما تُوَلّوا فَثَمّ وَجْهَ اللّه“(2) به هر سمت که رو کنید آثار وجود خدا را مییابید، به هر موجودی که بنگرید شما را به خدا راهنمایی میکند. برای این که هر چه را شما بنگرید چه زمینی باشد چه آسمانی، چه انسانی چه غیر انسانی، به خودش قائم نیست، وجودش به وجود خدا وابسته است.
بیان نورانی امیرالمؤمنین(سلاماللّهعلیه) که در نهج البلاغه آمده اشاره به همین موضوع است. آن حضرت فرمود: (کُلّ قائمٍ فی سِواهُ مَعْلولٌ)(3) یعنی هر موجودی که به غیر خود متکی است، معلول است و علت دارد. شما به هر سمتی که بنگرید چیزی که به ذات خود قائم باشد نمیبینید، به دلیل این که در یک مرحله هست و در مرحله دیگر نیست، در جایی هست و در جای دیگر نیست. پس هرچه به غیر خود متکی است غیر خداست، لذا قرآن کریم فرمود: ”اَیْنَما تُوَلوا فَثَم وَجْهُ اللّه“ بنابراین نظام حاکم بر جهان همان نظم الهی است که ذات اقدس اله ناظم آن است
(1) سوره زخرف، آیه 84.
(2) سوره بقره، آیه 115.
(3) نهج البلاغه، خطبه 186.
( آیةالله جوادی آملی )
- [سایر] با سلام؛ آیا امام علی(ع) به عنوان یک قاضی و حاکم هیچ گاه حق فردی کسی را برای بخاطر نظم و امنیت و مصلحت جامعه پایمال کرد؟
- [سایر] پرسش: چگونه حضرت مهدی با عده قلیلی بر جهان حاکم می شوند ؟
- [سایر] شنیدهام که یکی از علائم ظهور، شیوع ظلم و ستم در جهان میباشد با نگاهی اجمالی به علائم ظهور و ستمی که در جهان حاکم است، پس چرا امام زمان(عج) ظهور نمیکنند؟
- [سایر] برهان نظم چیست؟
- [سایر] نظم چیست؟
- [سایر] اساس برهان نظم چیست؟
- [سایر] برهان نظم چیست؟
- [سایر] رابطه تلاوت قرآن و نظم چیست؟
- [سایر] حضرت مهدی (عج) چگونه نظم دهنده عالم هستی هستند؟
- [سایر] شیوه آموزش نظم و انظباط در فرزندان چگونه می باشد؟
- [آیت الله مظاهری] اگر شخص بالغ و عاقل با سلاح به منظور اخلال در نظم اجتماعی و یا ترور اشخاص و غارت یا اتلاف اموال مردم به آنان هجوم آورد محارب و مفسد است، مرد باشد یا زن، در شب باشد یا روز، در شهر باشد یا غیر آن. و حاکم شرع به تناسب جرم، او را میکشد یا دست راست و پای چپ او را قطع میکند یا تبعیدش مینماید.
- [آیت الله بهجت] اگر چیزی از حمد و سوره و ذکرهای نماز را عمداً یا احتیاطاً چند مرتبه بگوید، اشکال ندارد، مگر اینکه به نظم واجب دیگر، مثل قرائت و یا ذکر واجب صدمه بزند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در مسأله قبل مبدأ تفحص حین رجوع به حاکم شرع است; بلی اگر قبل از مراجعه به حاکم شرع خودشان به مقدار مذکور تفحص کرده اند و بعد از مراجعه به حاکم هم مقداری تفحص شد و مطمئن شدند که او پیدا نمی شود، حاکم می تواند بعد از گذشت چهار سال از آغاز تفحص آنها زن را طلاق دهد.
- [آیت الله علوی گرگانی] انسان نمیتواند بدون اذن حاکم شرع از مال کسی که میداند خمس نمیدهد، خمس را بردارد و به حاکم شرع برساند.
- [آیت الله بروجردی] انسان نمیتواند بدون اذن حاکم شرع از مال کسی که میداند خمس نمیدهد، خمس را بردارد و به حاکم شرع برساند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . انسان نمی تواند بدون اذن حاکم شرع از مال کسی که می داند خمس نمی دهد، خمس را بردارد و به حاکم شرع برساند.
- [آیت الله مظاهری] اگر متولّی وقف بمیرد یا خیانت کند و یا از عهده اداره وقف برنیاید باید مراجعه به حاکم شرع شود تا حاکم شرع متولّی یا ناظر معیّن نماید.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] انسان نمی تواند بدون اذن حاکم شرع از مال کسی که می داند خمس نمی دهد؛ خمس را بردارد و به حاکم شرع برساند.
- [آیت الله خوئی] انسان نمیتواند بدون اذن حاکم شرع از مال کسی که میداند خمس نمیدهد، خمس را بردارد و به حاکم شرع برساند.
- [آیت الله سیستانی] اموال موجود در بانکهای دولتی، و یا مشترک در کشورهای اسلامی، از اموال مجهولالمالک است، که تصرف در آنها بدون رجوع به حاکم شرع جایز نیست، بنابراین اشتغال در اینگونه بانکها و گرفتن و پرداختن اموال به مشتریانی که بدون رجوع به حاکم شرع برای اصلاح اموال، در آنها تصرف میکنند، بدون اذن حاکم شرع (مرجع) جایز نیست، ولی اگر حاکم شرع اشتغال در اینگونه بانکها را در موارد مذکور اجازه دهد اشکال ندارد.