همانگونه که نبوت درجاتی دارد ”وَلَقَدْ فَضّلْنا بَعْضَ النّبییّنَ عَلی بَعْضٍ“(1) و رسالت ‌مراتبی ”تلک الرسل فضّلنا بعضهم علی بعض“(2) خلافت هم مراتب و درجاتی دارد. ‌همه انسانهای کامل خلیفه خدا هستند، همه انبیاء و مرسلین و اولیا، خلفای ‌الهیاند، مؤمنین صالح هم خلیفه خدایند منتها تمام اینها اختلاف درجات دارند.‌ خلیفه خدا بودن یعنی اینکه انسان هر کاری که خدا میپسندد، از طرف خدا و به ‌عنوان مظهر و آیت خدا انجام دهد. ذات اقدس اله فرمود: شما وقتی مال حلال پیدا ‌کردید در انفاق کردن، خلیفه (جانشین) من باشید. بدانید که این مال از آن شما نیست، ‌از من است. خداوند اصول مالکیت و روابط اقتصادی را در بین انسانها پایه ریزی کرد ‌یعنی هر کس چیزی را از راه حلال کسب کرد مال اوست اما نسبت به خدا اینطور ‌نیست، انسان نسبت به خدا مالک نمیشود، نمیتواند بگوید این چیز مال من است و ‌مال خدا نیست. انسان فقط نسبت به اشخاص دیگر میتواند ادعای مالکیت کند و در ‌مقابل خدا فقط امین و خلیفه است. لذا در قرآن فرمود ”واتُوهُمْ مِنْ مالِ اللّهِ الّذی ‌اَتاکُم“(3) از مال خدا که به شما عطا کرده است انفاق کنید. با اینکه در قرآن مکرر ‌سخن از (اَمْوالُکُم) است یا ”لِلرّجالِ نَصیبٌ مِمّا اکْتَسَبُوا ولِلِنّساءِ نَصیبٌ مِمّا ‌اکْتَسَبْنَ“(4).‌ پس مقام خلافت مقامی است که هر انسان شایستهای میتواند آن را عهدهدار ‌شود. البته خلافت درجات فراوانی دارد و هر مؤمنی به اندازه ایمان و عمل صالحش خلیفه و جانشین خداست. ‌ ‌ (1) سوره اسراء، آیه 55. ‌(2) سوره بقره، آیه 253. ‌(3) سوره نور، آیه 33‌.‌ ‌(4) سوره نساء، آیه 32‌.‌ ( آیةالله جوادی آملی )
آیا مقام خلیفة اللّهی (جانشینی خداوند) مخصوص حضرت آدم و انبیا علیهمالسلام است یا انسانهای دیگر را هم شامل میشود؟
همانگونه که نبوت درجاتی دارد ”وَلَقَدْ فَضّلْنا بَعْضَ النّبییّنَ عَلی بَعْضٍ“(1) و رسالت مراتبی ”تلک الرسل فضّلنا بعضهم علی بعض“(2) خلافت هم مراتب و درجاتی دارد. همه انسانهای کامل خلیفه خدا هستند، همه انبیاء و مرسلین و اولیا، خلفای الهیاند، مؤمنین صالح هم خلیفه خدایند منتها تمام اینها اختلاف درجات دارند.
خلیفه خدا بودن یعنی اینکه انسان هر کاری که خدا میپسندد، از طرف خدا و به عنوان مظهر و آیت خدا انجام دهد. ذات اقدس اله فرمود: شما وقتی مال حلال پیدا کردید در انفاق کردن، خلیفه (جانشین) من باشید. بدانید که این مال از آن شما نیست، از من است. خداوند اصول مالکیت و روابط اقتصادی را در بین انسانها پایه ریزی کرد یعنی هر کس چیزی را از راه حلال کسب کرد مال اوست اما نسبت به خدا اینطور نیست، انسان نسبت به خدا مالک نمیشود، نمیتواند بگوید این چیز مال من است و مال خدا نیست. انسان فقط نسبت به اشخاص دیگر میتواند ادعای مالکیت کند و در مقابل خدا فقط امین و خلیفه است. لذا در قرآن فرمود ”واتُوهُمْ مِنْ مالِ اللّهِ الّذی اَتاکُم“(3) از مال خدا که به شما عطا کرده است انفاق کنید. با اینکه در قرآن مکرر سخن از (اَمْوالُکُم) است یا ”لِلرّجالِ نَصیبٌ مِمّا اکْتَسَبُوا ولِلِنّساءِ نَصیبٌ مِمّا اکْتَسَبْنَ“(4).
پس مقام خلافت مقامی است که هر انسان شایستهای میتواند آن را عهدهدار شود. البته خلافت درجات فراوانی دارد و هر مؤمنی به اندازه ایمان و عمل صالحش خلیفه و جانشین خداست.
(1) سوره اسراء، آیه 55.
(2) سوره بقره، آیه 253.
(3) سوره نور، آیه 33.
(4) سوره نساء، آیه 32.
( آیةالله جوادی آملی )
- [سایر] آیا مقام خلیفة اللّهی (جانشینی خداوند) مخصوص حضرت آدم و انبیا علیهمالسلام است یا انسانهای دیگر را هم شامل میشود؟
- [سایر] چگونه انسان میتواند به مقام خلیفة اللّهی برسد؟
- [سایر] می خواستم بپرسم که چرا خداوند در سوره بقره فرموده است که حضرت ادم خلیفه من بر روی زمین است مگر حضرت ادم اول دربهشت نبوده است یا شاید بهشت اولیه روی زمین بوده
- [سایر] آن انسانی که خداوند میگوید از روح خود در آن دمیدم، فقط حضرت آدم(ع) است یا شامل تمامی انسانها میشود؟
- [سایر] آن انسانی که خداوند میگوید از روح خود در آن دمیدم، فقط حضرت آدم(ع) است یا شامل تمامی انسانها میشود؟
- [سایر] اگر سجده به معنای پرستش است و مخصوص خدا چرا فرشتگان بر آدم سجده کردند ؟
- [سایر] با آنکه قرآن برای حضرت آدم مقام والایی بیان می کند چگونه مرتکب گناه شد ؟
- [سایر] آیا شیطان عاشق خدا بود که بر غیر خدا (حضرت آدم) سجده نکرد؟
- [سایر] آیا قبل از آفرینش حضرت آدم(ع) خداوند زمین را آفریده بود؟ اگر آری، مگر قرار نبود که حضرت آدم در بهشت زندگی کند پس چرا خداوند زمین را آفریده بود؟ اگر نه، پس خداوند خاک آدم را از کجا آورد و با آن آدم را ساخت؟
- [سایر] اهل سنت از علمای خود با لقب حضرت یاد می کنند، آیا مقام حضرت مخصوص پیامبر و خلفا نیست؟ آیا مکتب اهل سنت علمای خود را در ردیف پیامبر و خلفا می بیند؟
- [آیت الله اردبیلی] بنابر احتیاط حمد و ثنای پروردگار و صلوات بر پیامبر اکرم و آل پیامبر علیهمالسلام باید به عربی گفته شود و در حمد و ثنای خداوند و صلوات بر پیامبر اکرم و آل پیامبر علیهمالسلام و دعوت مردم به تقوا و خواندن یک سوره کامل در دو خطبه، باید ترتیب مراعات شود.
- [امام خمینی] کسی که وضو ندارد، حرام است اسم خداوند متعال را به هر زبانی نوشته شده باشد مس نماید. و همچنین است بنابر احتیاط واجب مس اسم مبارک پیغمبر و امام و حضرت زهرا علیهمالسلام.
- [آیت الله اردبیلی] اگر روزهدار دروغی را به خدا و پیامبر صلیاللهعلیهوآلهوسلم و یا جانشینان آن حضرت علیهمالسلام نسبت دهد، بنابر احتیاط کفاره جمع، به تفصیلی که در مسأله پیش گفته شد، بر او واجب میشود.
- [آیت الله بهجت] بعید نیست مستحب بودن اقرار به ولایت امیرالمؤمنین علی بن ابیطالب علیهالسلام در اذان مستحبی، در صورتی که به نیت مطلوب بودن گفته شود، به عبارات مختلفی که در (نهایه) و (فقیه) و (احتجاج) نقل شده است که (اَنَّ عَلِیاً وَلِی اللّه) و یا (عَلِیٌ اَمیرُ المُؤمِنین) و یا به عبارت (اَشْهَدُ اَنَّ عَلِیاً وَلِی اللّه) باشد، و اما اقرار به ولایت اگرچه در غیر اذان باشد خوب است، پس احتیاج به دلیل مخصوص ندارد؛ و کاملترین عبارتی که در اینجا گفته میشود آن است که اقرار به خلیفه بودن یا وصی بودن حضرت امیرالمؤمنین علیهالسلام و ائمه طاهرین علیهمالسلام در آن باشد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر روزهدار به گفتن یا نوشتن یا به اشاره و مانند اینها به خدا یا پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله یا یکی از امامان معصوم علیهمالسلام عمداً نسبتی را بدهد که دروغ است؛ اگر چه فوراً بگوید: دروغ گفتم یا توبه کند، روزه او باطل است، بلکه اگر به حضرت زهرا علیهاالسلام و سایر پیامبران و جانشینان ایشان علیهمالسلام هم به دروغ نسبتی بدهد بنا بر احتیاط روزه او باطل میشود.
- [آیت الله بهجت] اگر روزهدار به گفتن یا به نوشتن یا به اشاره و مانند اینها به خدا و پیغمبر و جانشینان آن حضرت علیهمالسلام عمداً نسبت دروغ بدهد، روزه او باطل است. و خالی از وجه نیست که دروغ بستن به پیغمبران و جانشینان آنها و حضرت زهرا علیهمالسلام، ملحق به دروغ بستن به خدا باشد و روزه را باطل کند، ولی اگر شک داشته باشد که سخنی کذب است یا نه، و به یکی از آنان نسبت دهد، بنابر اقوی روزهاش باطل نمیشود. رساندن غُبار به حلق
- [آیت الله اردبیلی] اگر بر بدن کسی که جنب است آیه قرآن یا اسم خداوند متعال نوشته شده باشد، حرام است دست به آن نوشته بگذارد و اگر بخواهد غسل کند، باید آب را به گونهای به بدن برساند که دست او به نوشته نرسد و اسامی مبارک پیامبران و امامان و حضرت زهرا علیهمالسلام به احتیاط واجب حکم اسم خدا را دارند.
- [آیت الله اردبیلی] کسی که وضو ندارد، بنابر احتیاط واجب نباید اسم خداوند متعال و صفات خاصه او را به هر زبانی نوشته شده باشد لمس نماید و همچنین بنابر احتیاط مستحب، نباید اسم مبارک پیامبر صلیاللهعلیهوآلهوسلم و امامان علیهمالسلام و حضرت زهرا علیهاالسلام را بدون وضو لمس کند، ولی اگر اسامی معصومین علیهمالسلام در نامگذاری اشخاص دیگر به کار رفته باشند، لمس آنها بدون وضو اشکال ندارد.
- [امام خمینی] - ترجمه تشهد و سلام (الحمد لله اشهد ان لا اله الا الله وحده لا شریک له )، یعنی ستایش،مخصوص پروردگار است و شهادت می دهم که خدایی سزاوار پرستش نیست مگر خدایی که یگانه است و شریک ندارد. (و اشهد ان محمدا عبده و رسوله )، یعنی شهادت می دهم که محمد صلی الله علیه و آله بنده خدا و فرستاده اوست. (اللهم صل علی محمد و آل محمد)، یعنی خدایا رحمت بفرست بر محمد و آل محمد. (و تقبل شفاعته و ارفع درجته ) یعنی قبول کن شفاعت پیغمبر را و درجه آن حضرت را نزد خود بلند کن. (السلام علیک ایها النبی و رحمة الله و برکاته )، یعنی سلام بر تو ای پیغمبر و رحمت و برکات خدا بر تو باد. (السلام علینا و علی عباد الله الصالحین )، یعنی سلام از خداوند عالم بر نمازگزاران و تمام بندگان خوب او. (السلام علیکم و رحمة الله و برکاته ) یعنی سلام و رحمت و برکات خداوند بر شما مؤمنین باد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسی که وضو ندارد بنا بر احتیاط حرام است اسم خداوند متعال و صفات خاصه او را - به هر زبانی که نوشته شده است - مس نماید، مگر پولی که بر آن نام خدا نوشته شده باشد که دست زدن به آن اشکال ندارد و بلکه بنا بر احتیاط مستحب نامهای مبارک پیغمبر اکرم صلی الله علیه و آله و ائمه معصومین علیهمالسلام و حضرت زهرا علیهاالسلام را هم مسّ ننماید.