اگر حیات، امری غیر مادی است، آیا نباید روح هر موجود زنده‌ای - حتی گیاهان - باقی بماند؟
ابتدا باید توجه کرد که گیاهان گرچه حیات دارند، اما شاید روح به آن معنایی که در مورد انسان به کار می‌رود، نداشته باشند. اما هر چه باشد بهره‌ای از تجرد و حیات دارند. اساسا در منطق قرآن کریم نه تنها حیوانات و گیاهان، بلکه تمامی موجودات از حیات و تجرد بهره‌ای دارند و لذاست که همه‌ی موجودات عالم به تسبیح حق مشغولند، ولو این که ما انسان‌ها متوجه نشویم: )و إن من شی‌ء إلا یسبح بحمده و لکن لا تفقهون تسبیحهم(. (اسراء 44/17: هیچ چیزی نیست، مگر این که در حال ستایش تسبیح او می‌گوید، ولی شما تسبیح آن‌ها را در نمی‌یابید) پس اگر مقصود از این سؤال روح اصطلاحی نباشد، بلکه حقیقت هر موجودی باشد، باید گفت که حقیقت هیچ موجودی، حتی جمادات، از بین نمی‌رود و لذا در قرآن کریم حشر و رستاخیز، تنها مختص انسان نیست، بلکه تمامی موجودات عالم در قیامت محشور می‌شوند. به بیان علامه طباطبایی )ره(، آیه‌ی شریفه‌ی: )و ما خلقنا السماء و الأرض و ما بینهما باطلا( (ص 27/38: و آسمان و زمین و آنچه بین آن دو است را باطل و بیهوده نیافریدیم) و نیز آیه‌ی )و ما خلقنا السموات و الأرض و ما بینهما إلا بالحق و أجل مسمی( (احقاف 3/46: آسمان‌ها و زمین و آنچه را که میان آن دو است، جز به حق و [تا] زمانی معین نیافریدیم) عمومی بودن معاد را ثابت می‌کنند، چون خداوندمتعال [در این آیات فرموده که هر موجودی برای غایتی آفریده شده است و خلقتش باطل نیست.] و در این دو سیاق، بین موجودات زنده، البته زنده از نظر ما و غیر زنده، یا بین موجودات عاقل و غیر عاقل، فرقی ننهاده و لذا می‌فهمیم که حکم معاد و حشر برای همه‌ی موجودات است.( (انسان از آغاز تا انجام، علامه طباطبایی، ص 208، لازم به ذکر است که ملاصدرا این مطلب را بر اساس ادله‌ی عقلی نیز اثبات کرده است. ر. ک: اسفار، ج 9، ص 243 - 272) در مباحث قبل (در سؤال سوم از آخرین فصل بخش اول) نشان دادیم که بر اساس آیات قرآن صریحا می‌توان حشر تمامی موجودات زنده و غیر زنده را اثبات کرد و اکنون می‌افزاییم که این مطلب در روایات، شرح بیش‌تری داده شده و حتی حسابرسی حیوانات نیز مطرح شده است. به عنوان مثال در روایتی آمده است که پیامبر )ص( هنگام دیدن شتری که بسته‌ی بارش را از پشتش برنداشته بودند، فرمود: )صاحبش کجاست؟ به او بگویید خود را برای دادخواهی فردا )قیامت( آماده کند.( (من لا یحضره الفقیه، ج 2، ص 292. به نقل از انسان از آغاز تا انجام، ص 211. در همین منبع، روایات دیگری نیز در این باب آمده است)
عنوان سوال:

اگر حیات، امری غیر مادی است، آیا نباید روح هر موجود زنده‌ای - حتی گیاهان - باقی بماند؟


پاسخ:

ابتدا باید توجه کرد که گیاهان گرچه حیات دارند، اما شاید روح به آن معنایی که در مورد انسان به کار می‌رود، نداشته باشند. اما هر چه باشد بهره‌ای از تجرد و حیات دارند. اساسا در منطق قرآن کریم نه تنها حیوانات و گیاهان، بلکه تمامی موجودات از حیات و تجرد بهره‌ای دارند و لذاست که همه‌ی موجودات عالم به تسبیح حق مشغولند، ولو این که ما انسان‌ها متوجه نشویم: )و إن من شی‌ء إلا یسبح بحمده و لکن لا تفقهون تسبیحهم(. (اسراء 44/17: هیچ چیزی نیست، مگر این که در حال ستایش تسبیح او می‌گوید، ولی شما تسبیح آن‌ها را در نمی‌یابید) پس اگر مقصود از این سؤال روح اصطلاحی نباشد، بلکه حقیقت هر موجودی باشد، باید گفت که حقیقت هیچ موجودی، حتی جمادات، از بین نمی‌رود و لذا در قرآن کریم حشر و رستاخیز، تنها مختص انسان نیست، بلکه تمامی موجودات عالم در قیامت محشور می‌شوند.
به بیان علامه طباطبایی )ره(، آیه‌ی شریفه‌ی: )و ما خلقنا السماء و الأرض و ما بینهما باطلا( (ص 27/38: و آسمان و زمین و آنچه بین آن دو است را باطل و بیهوده نیافریدیم) و نیز آیه‌ی )و ما خلقنا السموات و الأرض و ما بینهما إلا بالحق و أجل مسمی( (احقاف 3/46: آسمان‌ها و زمین و آنچه را که میان آن دو است، جز به حق و [تا] زمانی معین نیافریدیم) عمومی بودن معاد را ثابت می‌کنند، چون خداوندمتعال [در این آیات فرموده که هر موجودی برای غایتی آفریده شده است و خلقتش باطل نیست.] و در این دو سیاق، بین موجودات زنده، البته زنده از نظر ما و غیر زنده، یا بین موجودات عاقل و غیر عاقل، فرقی ننهاده و لذا می‌فهمیم که حکم معاد و حشر برای همه‌ی موجودات است.( (انسان از آغاز تا انجام، علامه طباطبایی، ص 208، لازم به ذکر است که ملاصدرا این مطلب را بر اساس ادله‌ی عقلی نیز اثبات کرده است. ر. ک: اسفار، ج 9، ص 243 - 272)
در مباحث قبل (در سؤال سوم از آخرین فصل بخش اول) نشان دادیم که بر اساس آیات قرآن صریحا می‌توان حشر تمامی موجودات زنده و غیر زنده را اثبات کرد و اکنون می‌افزاییم که این مطلب در روایات، شرح بیش‌تری داده شده و حتی حسابرسی حیوانات نیز مطرح شده است. به عنوان مثال در روایتی آمده است که پیامبر )ص( هنگام دیدن شتری که بسته‌ی بارش را از پشتش برنداشته بودند، فرمود: )صاحبش کجاست؟ به او بگویید خود را برای دادخواهی فردا )قیامت( آماده کند.( (من لا یحضره الفقیه، ج 2، ص 292. به نقل از انسان از آغاز تا انجام، ص 211. در همین منبع، روایات دیگری نیز در این باب آمده است)





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین