اگر به مجرد بودن روح دقت کنید، روشن است که نباید از روح انتظار شکلی مادی داشته باشیم. چون شکل مادی تنها برای امور مادی متصور است. به عنوان نمونه، گرسنگی یک درک و فهم است و به این اعتبار مادی نیست. آیا می توانید برای آن شکلی بیان کنید؟ دوست داشتن یک امر غیر مادی است، آیا می توانید برای آن شکلی تصویر کنید؟ پس نباید شکلی شبیه اشکال مادی برای روح تصور کنیم. و اگر بخواهیم معنای دیگری از شکل در نظر داشته باشیم و چگونگی روح را بیان کنیم، طبق قرآن و معارف دینی، شکل روح در ابتدای خلقت، اعتدالی است که به توحید منجر می شود و اسم آن فطرت است. و از جهتی نیز خالی بودن و نانوشته بودنش است. یعنی روح انسان قابلیت و استعدادی دارد که در صورت منحرف نشدن از راه، به خدا می رسد. برای مثال در نظر بگیرید که کودک در ابتدای تولد، هیچ زبان و لغتی نمی داند، اما وجود او این ویژگی را دارد، که بعد از مدتی توانایی بر سخن گفتن بیابد. بر خلاف حیوانات که اگر سالها نیز شیوه سخن گفتن انسان را بشنوند، قادر به چنین تکلمی نخواهد بود. فِطْرَتَ اللَّهِ الَّتی فَطَرَ النَّاسَ عَلَیْها؛[1] فطرتی است که خدا همه را بدان فطرت بیافریده است. قَالَ سَأَلْتُ أَبَا جَعْفَرٍ ع عَنْ قَوْلِ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ- فِطْرَتَ اللَّهِ الَّتِی فَطَرَ النَّاسَ عَلَیْها قَالَ فَطَرَهُمْ عَلَی مَعْرِفَةِ أَنَّهُ رَبُّهُمْ وَ لَوْ لَا ذَلِکَ لَمْ یَعْلَمُوا إِذَا سُئِلُوا مَنْ رَبُّهُمْ وَ مَنْ رَازِقُهُم؛[2] فرمود: آنها را بخداشناسی آفرید و اگر آن نبود در برابر پرسش از اینکه پروردگار آنها و روزی ده آنها کیست؟ چیزی نمیدانستند. قَالَ رَسُولُ اللَّهِ ص کُلُّ مَوْلُودٍ یُولَدُ عَلَی الْفِطْرَةِ یَعْنِی الْمَعْرِفَةَ بِأَنَّ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ خَالِقُهُ؛[3] رسول خدا (ص) فرمودند: (هر کودکی بر سرشت توحید متولد میشود) یعنی بر شناخت اینکه خداوند خالقش است. وَ اللَّهُ أَخْرَجَکُمْ مِنْ بُطُونِ أُمَّهاتِکُمْ لا تَعْلَمُونَ شَیْئاً وَ جَعَلَ لَکُمُ السَّمْعَ وَ الْأَبْصارَ وَ الْأَفْئِدَةَ لَعَلَّکُمْ تَشْکُرُونَ؛[4] خدا شما را از بطن مادرانتان بیرون آورد و هیچ نمیدانستید. و برایتان چشم و گوش و دل بیافرید. شاید سپاس گویید. [1]. روم 30. [2]. بحار الأنوار الجامعة لدرر أخبار الأئمة الأطهار، ج64، ص134. [3]. الکافی، ج2، ص13. [4]. نحل 78.
وقتی روح غیر مادی است پس شکلی غیر مادی خواهد داشت. شکل غیر مادی روح در ابتدای خلقت به صورتی است؟
اگر به مجرد بودن روح دقت کنید، روشن است که نباید از روح انتظار شکلی مادی داشته باشیم. چون شکل مادی تنها برای امور مادی متصور است. به عنوان نمونه، گرسنگی یک درک و فهم است و به این اعتبار مادی نیست. آیا می توانید برای آن شکلی بیان کنید؟ دوست داشتن یک امر غیر مادی است، آیا می توانید برای آن شکلی تصویر کنید؟
پس نباید شکلی شبیه اشکال مادی برای روح تصور کنیم. و اگر بخواهیم معنای دیگری از شکل در نظر داشته باشیم و چگونگی روح را بیان کنیم، طبق قرآن و معارف دینی، شکل روح در ابتدای خلقت، اعتدالی است که به توحید منجر می شود و اسم آن فطرت است. و از جهتی نیز خالی بودن و نانوشته بودنش است. یعنی روح انسان قابلیت و استعدادی دارد که در صورت منحرف نشدن از راه، به خدا می رسد.
برای مثال در نظر بگیرید که کودک در ابتدای تولد، هیچ زبان و لغتی نمی داند، اما وجود او این ویژگی را دارد، که بعد از مدتی توانایی بر سخن گفتن بیابد. بر خلاف حیوانات که اگر سالها نیز شیوه سخن گفتن انسان را بشنوند، قادر به چنین تکلمی نخواهد بود.
فِطْرَتَ اللَّهِ الَّتی فَطَرَ النَّاسَ عَلَیْها؛[1] فطرتی است که خدا همه را بدان فطرت بیافریده است.
قَالَ سَأَلْتُ أَبَا جَعْفَرٍ ع عَنْ قَوْلِ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ- فِطْرَتَ اللَّهِ الَّتِی فَطَرَ النَّاسَ عَلَیْها قَالَ فَطَرَهُمْ عَلَی مَعْرِفَةِ أَنَّهُ رَبُّهُمْ وَ لَوْ لَا ذَلِکَ لَمْ یَعْلَمُوا إِذَا سُئِلُوا مَنْ رَبُّهُمْ وَ مَنْ رَازِقُهُم؛[2] فرمود: آنها را بخداشناسی آفرید و اگر آن نبود در برابر پرسش از اینکه پروردگار آنها و روزی ده آنها کیست؟ چیزی نمیدانستند.
قَالَ رَسُولُ اللَّهِ ص کُلُّ مَوْلُودٍ یُولَدُ عَلَی الْفِطْرَةِ یَعْنِی الْمَعْرِفَةَ بِأَنَّ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ خَالِقُهُ؛[3] رسول خدا (ص) فرمودند: (هر کودکی بر سرشت توحید متولد میشود) یعنی بر شناخت اینکه خداوند خالقش است.
وَ اللَّهُ أَخْرَجَکُمْ مِنْ بُطُونِ أُمَّهاتِکُمْ لا تَعْلَمُونَ شَیْئاً وَ جَعَلَ لَکُمُ السَّمْعَ وَ الْأَبْصارَ وَ الْأَفْئِدَةَ لَعَلَّکُمْ تَشْکُرُونَ؛[4] خدا شما را از بطن مادرانتان بیرون آورد و هیچ نمیدانستید. و برایتان چشم و گوش و دل بیافرید. شاید سپاس گویید.
[1]. روم 30.
[2]. بحار الأنوار الجامعة لدرر أخبار الأئمة الأطهار، ج64، ص134.
[3]. الکافی، ج2، ص13.
[4]. نحل 78.
- [سایر] انسان ضعیف و نیازمند که از ابتدای خلقت بی دانش بوده چگونه میتواند با علم محدود و مادی خود مفسّر واقعی قرآن باشد؟
- [سایر] چرا قابیل برادرش هابیل را کشت؟ در ابتدای خلقت که جنگ و خشونت وجود نداشت؟
- [سایر] وقتی خداوند چیزهای مادی را از هیچ بودن مطلق خلق نمود، آیا به این معنا است که قدرتش در شکل، فرم و قدرت مادی منعکس شده است؟
- [سایر] وقتی خداوند چیزهای مادی را از هیچ مطلق خلق نمود، آیا به این معنا است که قدرتش در شکل، فرم و قدرت مادی منعکس شده است؟
- [سایر] حقیقت و ماهیت روح انسانی چیست؟ آیا مادی و جزء بدن است؟
- [سایر] اگر حیات، امری غیر مادی است، آیا نباید روح هر موجود زندهای - حتی گیاهان - باقی بماند؟
- [سایر] امام خمینی و فرآیند شکل گیری انقلاب اسلامی؟
- [سایر] با این که دانشمندان علوم تجربی و انسان شناسان مادی، برای روح هویتی قائل نیستند، کارکردها و آثار روح را چگونه توجیه میکنند؟
- [سایر] شیوه تعامل پیامبر اکرم (ص) با اهل کتاب به شکلی بوده است و آیا آنها را در این شکل جذب نموده است؟
- [سایر] باسلام. لطفاً بفرمائید چگونه از پی بردن به روح غیر مادی میتوان به وجود خدا رسید؟با تشکر
- [آیت الله شبیری زنجانی] لازم نیست که خلقت بچه تمام باشد، بلکه اگر ناتمام نیز باشد، در صورتی که زاییدن صدق کند، خونی که تا ده روز ببیند خون نفاس است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] لازم نیست که خلقت بچه تمام باشد؛ بلکه اگر نا تمام نیز باشد در صورتی که زائیدن صدق کند؛ خونی که تا ده روز ببیند خون نفاس است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] ابتدای عده وفات در صورتی که شوهر زن غائب یا در حکم غائب باشد؛ از موقعی است که زن از مرگ شوهر مطلع شود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] ابتدای عده وفات در صورتی که شوهر غایب باشد و فوت کند از موقعی است که زن از مرگ شوهر باخبر می شود.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر به مستأجر بگوید خانه را یک ماهه به ده تومان اجاره دادم و بعد از ان از ان هم هر قدر بنشینی اجارة ان ماهی ده تومان است واو هم بگوید قبول کردم ، در صورتی که ابتدای مدّت اجاره را معیّن کنند یا ابتدای ان معلوم باشد ، اجارة ما اوّل صحیح است .
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر به مستأجر بگوید خانه را ماهی ده تومان به تو اجاره دادهام، اجاره باطل است و اگر بگوید خانه را یک ماهه به ده تومان اجاره دادهام و بعد از آن هم هر قدر بنشینی اجاره ماهی ده تومان است، در صورتی که ابتدای مدت اجاره را معیّن کنند یا ابتدای آن معلوم باشد، اجاره ماه اوّل صحیح است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر به مستأجر بگوید: خانه را یک ماهه به ده تومان به تو اجاره دادم، و بعد از آن هم هر قدر بنشینی اجاره آن ماهی ده تومان است، و او هم بگوید: قبول کردم؛ در صورتی که ابتدای مدت اجاره را معین کنند یا ابتدای آن معلوم باشد، اجاره ماه اول صحیح است.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر به مستاجر بگوید خانه را ماهی ده تومان به تو اجاره دادم یا بگوید خانه را یک ماهه به ده تومان به تو اجاره دادم و بعد از ان هم هر قدر بنشینی اجاره ان ماهی ده تومان است در صورتی که ابتدای مدت اجاره را معین کنند یا ابتدای ان معلوم باشد اجاره ماه اول صحیح است
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر به مستاجر بگوید خانه را ماهی ده تومان به تو اجاره دادم یا بگوید خانه را یک ماهه به ده تومان به تو اجاره دادم و بعد از آنهم هر قدر بنشینی اجاره آن ماهی ده تومان است؛ در صورتی که ابتدای مدت اجاره را معین کنند یا ابتدای آن معلوم باشد؛ اجاره ماه اول صحیح است.
- [آیت الله بروجردی] اگر به مستأجر بگوید:خانه را ماهی ده تومان به تو اجاره دادم، یا بگوید:خانه را یک ماهه به ده تومان به تو اجاره دادم و بعد از آن هم هر قدر بنشینی، اجارهی آن ماهی ده تومان است، در صورتی که ابتدای مدت اجاره را معین کنند یا ابتدای آن معلوم باشد، اجارهی ماه اوّل صحیح است.