حقیقت این است که ارزش کلمات در عالم انسانی فقط رد و بدل شدن یک سلسله اصوات نیست. ارزش کلمات به قدری است که خداوند ایجاد کردن موجودات را به سخن گفتن تشبیه کرده است: انما أمره اذا اراد شیئا ان یقول له کن فیکون. )یس 36 / 82: قطعا که )امر( او آن گونه است که به چیزی می‌گوید )باش( و )موجود می‌شود(. . اگر کسی به دیگری فحش و ناسزا بگوید، آن شخص ناراحت می‌شود و این ناراحتی امری واقعی است. چگونه است که یک انسان با غیبت کردن یا تهمت زدن، جهنمی می‌شود؟ مگر غیر از این است که فقط چند کلمه از زبان وی خارج شده است؟ به عبارت دیگر، افعال انسان، فقط آن چیزی نیست که با دست و پایش انجام می‌دهد، بلکه با سخن گفتن هم می‌تواند افعالی انجام دهد. به همین دلیل است که جملات را به خبری و انشایی تقسیم می‌کنند. جملات خبری از واقع حکایت می‌کنند، اما انسان با جملات انشایی، عملی را انشا ]مساوی ایجاد[ می‌کند و بر این عملش فواید فراوانی مترتب است. برای مثال، وقتی یک وزیر حکم می‌دهد که فلان کس مدیر کل فلان اداره باشد، با همین سخنش حقوق فراوان مادی و معنوی برای آن شخص منظور می‌شود، به طوری که اگر مثلا حقوق مادی او را ندهند، می‌تواند شکایت کند. به همین ترتیب، با خواندن چند کلمه، )عقد( انشا ]مساوی ایجاد[ می‌شود و با انشای عقد، دو نفر با هم محرم می‌شوند.
چگونه است که با رد و بدل شدن چند کلمه به نام »صیغهی عقد«، دو نفر با هم محرم میشوند، مگر خاصیت این کلمات چیست؟
حقیقت این است که ارزش کلمات در عالم انسانی فقط رد و بدل شدن یک سلسله اصوات نیست. ارزش کلمات به قدری است که خداوند ایجاد کردن موجودات را به سخن گفتن تشبیه کرده است: انما أمره اذا اراد شیئا ان یقول له کن فیکون. )یس 36 / 82: قطعا که )امر( او آن گونه است که به چیزی میگوید )باش( و )موجود میشود(. .
اگر کسی به دیگری فحش و ناسزا بگوید، آن شخص ناراحت میشود و این ناراحتی امری واقعی است. چگونه است که یک انسان با غیبت کردن یا تهمت زدن، جهنمی میشود؟ مگر غیر از این است که فقط چند کلمه از زبان وی خارج شده است؟ به عبارت دیگر، افعال انسان، فقط آن چیزی نیست که با دست و پایش انجام میدهد، بلکه با سخن گفتن هم میتواند افعالی انجام دهد. به همین دلیل است که جملات را به خبری و انشایی تقسیم میکنند. جملات خبری از واقع حکایت میکنند، اما انسان با جملات انشایی، عملی را انشا ]مساوی ایجاد[ میکند و بر این عملش فواید فراوانی مترتب است. برای مثال، وقتی یک وزیر حکم میدهد که فلان کس مدیر کل فلان اداره باشد، با همین سخنش حقوق فراوان مادی و معنوی برای آن شخص منظور میشود، به طوری که اگر مثلا حقوق مادی او را ندهند، میتواند شکایت کند. به همین ترتیب، با خواندن چند کلمه، )عقد( انشا ]مساوی ایجاد[ میشود و با انشای عقد، دو نفر با هم محرم میشوند.
- [سایر] چگونه است که با رد و بدل شدن چند کلمه به نام »صیغهی عقد«، دو نفر با هم محرم میشوند، مگر خاصیت این کلمات چیست؟
- [سایر] فرق کلمه های «الریف»، «القریة» و «الضیعة» چیست؟
- [سایر] تفاوت میان کلمات «خوف»، «خشیت»، «وجل»، «فزع»، «روع»، «شفق»، «حذر» و «رهب» چیست؟
- [سایر] کلمه «نزّلنا» با «انزلنا» چه تفاوتی از نظر مفهوم دارند؟
- [سایر] کلمه «نزّلنا» با «انزلنا» چه تفاوتی از نظر مفهوم دارند؟
- [سایر] معنای لغوی کلمه «الله» چیست؟
- [سایر] منظور از کلمه «طیّبه» چیست؟
- [سایر] چرا در آیۀ 3 از سورۀ تحریم، صیغۀ «نبّأها» مقدم بر «أنبأک» آمده و سپس کلمۀ «نبّأنی» تکرار شده است؟
- [سایر] اگر کلمة «علی» را در «صدق اللهُ العلی العظیم» فراموش کنیم و مانند اهل سنّت بگوییم «صدق اللهُ العظیم» اشکال دارد؟
- [سایر] معنای کلمه «اختیال» که در روایات «مَنْ مَشَی فِی الْأَرْضِ اخْتِیالاً» آمده، چیست؟
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر زنی را عقد کند و با او نزدیکی نماید دختر ونوه دختری وپسری آن زن هرچه پایین روند چه در وقت عقد باشند یا بعداً به دنیا بیایند، به آن مرد محرم میشوند.
- [آیت الله بروجردی] اگر زنی را عقد کند و با او نزدیکی نماید، دختر و نوهی دختری و پسری آن زن هر چه پایین روند، چه در وقت عقد باشند، یا بعداً به دنیا بیایند، به آن مرد محرم میشوند.
- [آیت الله خوئی] اگر زنی را عقد کند و با او نزدیکی نماید، دختر و نو دختری و پسری آن زن هر چه پایین روند، چه در وقت عقد باشند یا بعداً به دنیا بیایند، به آن مرد محرم میشوند.
- [آیت الله بهجت] اگر زنی را عقد کند و با او نزدیکی نماید، دختر و نوه دختری و پسری آن زن هرچه پایین آیند، چه در وقت عقد باشند، یا بعداً به دنیا بیایند، به آن مرد مَحرم میشوند.
- [آیت الله اردبیلی] اگر زنی را عقد کند و با او آمیزش نماید، دختر و نوه دختری و پسری آن زن هر چه پایین روند چه در وقت عقد موجود باشند یا بعد به دنیا بیایند به آن مرد مَحرم میشوند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر زنی را عقد کند و با او نزدیکی نماید، دختر و نوه دختری و پسری آن زن هر چه پایین روند؛ چه در وقت عقد باشند یا بعداً به دنیا بیایند، به آن مرد محرم میشوند.
- [آیت الله سیستانی] اگر زنی را عقد کند و با او نزدیکی نماید ، دختر و نوه دختری و پسری آن زن هر چه پائین روند ، چه در وقت عقد باشند یا بعداً به دنیا بیایند ، به آن مرد محرم میشوند .
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر زنی را عقد کند و با او نزدیکی نماید، دختر و نوه دختری و پسری آن زن - هرچه پایین روند، چه در وقت عقد باشند، یا بعداً به دنیا بیایند - به آن مرد محرم میشوند.
- [آیت الله بروجردی] یک نفر میتواند برای خواندن صیغهی عقد دائم یا غیر دائم از طرف دو نفر وکیل شود و نیز انسان میتواند از طرف زن وکیل شود و او را برای خود به طور دائم یا غیر دائم عقد کند، ولی احتیاط مستحب آن است که عقد را دو نفر بخوانند.
- [آیت الله مظاهری] اگر زن از شیر یک شوهر چندین بچّه را شیر دهد همه آنان به یکدیگر محرم میشوند، ولی اگر از دو شوهر دو بچّه را شیر دهد آن دو بچّه به یکدیگر محرم نمیشوند امّا اگر چند زن از یک شوهر بچههایی را شیر دهند، همه آنان به یکدیگر محرم میشوند.