باز هم در این جا باید بین دو معنای عشق تفکیک قائل شویم: یکی عشق واقعی، که در پاسخ سؤال 2 - 1 از همین فصل توضیح دادیم و این نوع عشق، موجب خروج انسان از خودخواهی می‌شود، و دیگری معنای عوامانه و منحرف شده‌ی عشق که همان طغیان شهوت است. همان نظری که قبلا درباره‌ی لزوم میدان دادن به اولی و پرهیز از دومی مطرح کردیم در این جا نیز مطرح است. همه‌یاشکالاتی که درباره‌ی نگاه کردن به فیلم‌های سکسی ، مبنی بر این که تخیل انسان را در وادی نامطلوبی می‌اندازد و این تخیل گاه از مشاهده مضرتر است، در این جا هم صدق می‌کنند. اما اگر کسی مقصودش این باشد که داستان عشق‌های واقعی و حقیقی را که در ادبیات غنی فارسی فراوان یافت می‌شوند )نظیر داستان لیلی و مجنون یا خسرو و شیرین( بخواند، قطعا اشکال فوق متوجه او نیست. واقعا آیا حیف نیست، کسی که کالای اصلی و واقعی را دارد، به کالای تقلبی دل‌خوش کند؟ این حکایت‌ها، یعنی حکایت‌های عشق واقعی را رها کردن و به جای آن‌ها رمان‌های مبتذل شهوانی را به نام عشق خواندن، و جام جم خویش را دور انداختن و کالای تقلبی گمشدگان لب دریا را خریدن، واقعا چه توجیهی می‌تواند داشته باشد، جز مرعوبیت و از خود باختگی در برابر فرهنگ دیگران؟ سال‌ها دل طلب جام جم از ما می‌کرد آنچه خود داشت ز بیگانه تمنا می‌کرد گوهری کز صدف کون و مکان خارج بود طلب از گم‌شدگان لب دریا می‌کرد
آیا خواندن رمانهای عشقی اشکال دارد؟
باز هم در این جا باید بین دو معنای عشق تفکیک قائل شویم: یکی عشق واقعی، که در پاسخ سؤال 2 - 1 از همین فصل توضیح دادیم و این نوع عشق، موجب خروج انسان از خودخواهی میشود، و دیگری معنای عوامانه و منحرف شدهی عشق که همان طغیان شهوت است. همان نظری که قبلا دربارهی لزوم میدان دادن به اولی و پرهیز از دومی مطرح کردیم در این جا نیز مطرح است. همهیاشکالاتی که دربارهی نگاه کردن به فیلمهای سکسی ، مبنی بر این که تخیل انسان را در وادی نامطلوبی میاندازد و این تخیل گاه از مشاهده مضرتر است، در این جا هم صدق میکنند. اما اگر کسی مقصودش این باشد که داستان عشقهای واقعی و حقیقی را که در ادبیات غنی فارسی فراوان یافت میشوند )نظیر داستان لیلی و مجنون یا خسرو و شیرین( بخواند، قطعا اشکال فوق متوجه او نیست.
واقعا آیا حیف نیست، کسی که کالای اصلی و واقعی را دارد، به کالای تقلبی دلخوش کند؟ این حکایتها، یعنی حکایتهای عشق واقعی را رها کردن و به جای آنها رمانهای مبتذل شهوانی را به نام عشق خواندن، و جام جم خویش را دور انداختن و کالای تقلبی گمشدگان لب دریا را خریدن، واقعا چه توجیهی میتواند داشته باشد، جز مرعوبیت و از خود باختگی در برابر فرهنگ دیگران؟
سالها دل طلب جام جم از ما میکرد
آنچه خود داشت ز بیگانه تمنا میکرد
گوهری کز صدف کون و مکان خارج بود
طلب از گمشدگان لب دریا میکرد
- [سایر] آیا خواندن رمانهای عشقی اشکال دارد؟
- [سایر] رابطه دوستی من با دختری برای ازدواج، به صورت عشقی پاک و مقدس است، نه رابطهای هوسآلود. آیا چنین رابطهای اشکال دارد؟
- [سایر] برای جبران شکست عشقی چکار کنم؟
- [سایر] عشق مجازی و کاذب چه عشقی است؟
- [سایر] آیا عشقی که شیطان به خدا داشته برای ما آموزنده نیست ؟
- [آیت الله سیستانی] تماشای فیلمهای هندی که همراه با موسیقی صحنه های عشقی خشونت وفساد است چه حکمی دارد؟
- [سایر] اگر کسی با خواهر خود که از مادری دیگر است روابط عشقی و دوستی عمیق داشته باشد چه حکمی دارد؟
- [سایر] آیا خواندن دعا و زیارات به صورت خوابیده اشکال دارد؟
- [سایر] آیا خواندن دعا و زیارات به صورت خوابیده اشکال دارد؟
- [سایر] آیا خواندن سوره یوسف برای زنان اشکال دارد؟
- [آیت الله مظاهری] با پوست سنجاب و خز نماز خواندن اشکال ندارد.
- [امام خمینی] با پوست سنجاب و خز نماز خواندن اشکال ندارد.
- [آیت الله اردبیلی] نماز خواندن با پوست خز اشکال ندارد؛ ولی بنابر احتیاط از نماز خواندن در پوست سنجاب اجتناب شود.
- [آیت الله وحید خراسانی] نماز خواندن بر بچه ای که شش سال او تمام نشده رجاء اشکال ندارد ولی نماز خواندن بر بچه ای که مرده به دنیا امده مشروع نیست
- [آیت الله بهجت] حرکت دادن دست و انگشتان در موقع خواندن حمد و سایر حالات اشکال ندارد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] با پوست خز نماز خواندن اشکال ندارد ولی بنابر احتیاط واجب با پوست سنجاب نماز نخواند.
- [آیت الله مظاهری] نماز خواندن در زیر لحاف یا روی تشک نجس یا ابریشم خالص و مانند اینها اشکال ندارد مگر آنکه صدق لباس کند و مجرد روی خود کشیدن یا روی آن خوابیدن و نماز خواندن مانعی ندارد.
- [آیت الله نوری همدانی] خواندن نماز مستحب در خانة کعبه و بر بام آن اشکال ندارد ، بلکه مستجب است در داخل خانه ، مقابل هر رکنی ، دو رکعت بخوانند . جاهائی که نماز خواندن در آنها مستحب است:
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] خواندن نماز مستحب در خانه کعبه و بر بام آن اشکال ندارد؛ بلکه مستحب است در داخل خانه مقابل هر رکنی دو رکعت نماز بخوانند. جاهائی که نماز خواندن در آنها مستحب است
- [آیت الله مظاهری] خواندن نماز واجب در کعبه و بر بام آن اشکال ندارد گرچه مکروه است ولی خواندن نماز مستحب در کعبه و بر بام آن مکروه هم نیست بلکه مستحب است داخل کعبه مقابل هر رکنی دو رکعت نماز بخوانند.