شرح پرسش: چطور حضرت مهدی علیه السلام، به محض اینکه به دنیا آمدند، سجده کردند و قرآن خواندند، در حالیکه این مسأله برای هیچکدام از ائمهی دیگر اتّفاق نیفتاده است؟! پاسخ سؤال: برای پاسخگویی به این سؤال باید اوّلاً سؤال را موشکافی نمود. سؤال کننده علّت عدم باور سجدهی امام عصر علیه السلام را نبودن این عمل به عنوان سنّت در بین آباء گرامی ایشان بیان کرده است. اما اگر این فرد حتّی با نداشتن اعتقاد به امامت، به قدرت خداوندی اعتقاد داشته باشد میتواند این نکته را برای خود استنتاج نماید که اگر خداوند بخواهد امری غریب و غیرمعمول اتّفاق بیفتد اتّفاق افتادن آن حتمی است چون او قادر متعال است و بر هر امری توانا. مگر نه اینکه خداوند آتش سوزان را برای جناب ابراهیم گلستان نمود و یا مگر خداوند در میان رود نیل راهی برای موسی و پیروانش ایجاد ننمود. و از تمامی این مثالها بارزتر ماجرای سخن گفتن جناب عیسی بن مریم است که در آن مقطع سنی به اذن خداوند شروع به سخن گفتن نمود، این هماهنگی قطرهای از دریای بیکران قدرت لایتناهی خداوندی است که فرد سؤال کننده از آن غافل است. با داشتن این موارد میتوان به این نکته اشاره کرد که افتادن این اتّفاق در ولادت موفور السرور حضرت مهدی علیه السلام با اعتقاد به قدرت خداوند امری سهل است. امّا نکتهی دیگر که برای سؤل کننده بسیار مهم است نبودن این عمل در زمان ولادت دیگر اهل بیت علیهم السلام است. لازم به ذکر است که دیگر ائمهی هدی علیهم السلام نیز در هنگام ولادت سجده نموده و شهادتین را به زبان جاری ساختهاند. برای نمونه میشود به ماجرای ولادت امیرالمؤمنین علیه السلام و سجدهی ایشان اشاره کرد که جناب شاذان بن جبرئیل در الفضائل خود از رسول خدا صلیاللهعلیهوآله حدیثی را روایت مینماید که رسول خدا صلیاللهعلیهوآله به سجود امیرالمؤمنین علیه السلام اشاره مینماید و ابن شهر آشوب نیز در مناقب جلد 3 به سجدهی حضرت امیر علیه السلام اشاره نموده و باز هم میتوان به سجده و شهادتین امام جواد علیه السلام اشاره کرد که شیخ عبّاس قمی در منتهی الآمال از جلاء العیون مجلسی و مناقب شهرآشوب روایت نموده است. حال در نتیجهی کلام باید این نکته را بیان نماییم که سجدهی جناب خاتم الاوصیاء علیه الصلوة و السلام طبق صریح تمامی کتب شیعه صحیح است و این عمل در ولادت دیگر ائمه علیهم صلوات الله نیز به وقوع پیوسته است. منبع: www.mahdishenakht.com
شرح پرسش:
چطور حضرت مهدی علیه السلام، به محض اینکه به دنیا آمدند، سجده کردند و قرآن خواندند، در حالیکه این مسأله برای هیچکدام از ائمهی دیگر اتّفاق نیفتاده است؟!
پاسخ سؤال:
برای پاسخگویی به این سؤال باید اوّلاً سؤال را موشکافی نمود. سؤال کننده علّت عدم باور سجدهی امام عصر علیه السلام را نبودن این عمل به عنوان سنّت در بین آباء گرامی ایشان بیان کرده است.
اما اگر این فرد حتّی با نداشتن اعتقاد به امامت، به قدرت خداوندی اعتقاد داشته باشد میتواند این نکته را برای خود استنتاج نماید که اگر خداوند بخواهد امری غریب و غیرمعمول اتّفاق بیفتد اتّفاق افتادن آن حتمی است چون او قادر متعال است و بر هر امری توانا.
مگر نه اینکه خداوند آتش سوزان را برای جناب ابراهیم گلستان نمود و یا مگر خداوند در میان رود نیل راهی برای موسی و پیروانش ایجاد ننمود. و از تمامی این مثالها بارزتر ماجرای سخن گفتن جناب عیسی بن مریم است که در آن مقطع سنی به اذن خداوند شروع به سخن گفتن نمود، این هماهنگی قطرهای از دریای بیکران قدرت لایتناهی خداوندی است که فرد سؤال کننده از آن غافل است.
با داشتن این موارد میتوان به این نکته اشاره کرد که افتادن این اتّفاق در ولادت موفور السرور حضرت مهدی علیه السلام با اعتقاد به قدرت خداوند امری سهل است.
امّا نکتهی دیگر که برای سؤل کننده بسیار مهم است نبودن این عمل در زمان ولادت دیگر اهل بیت علیهم السلام است.
لازم به ذکر است که دیگر ائمهی هدی علیهم السلام نیز در هنگام ولادت سجده نموده و شهادتین را به زبان جاری ساختهاند. برای نمونه میشود به ماجرای ولادت امیرالمؤمنین علیه السلام و سجدهی ایشان اشاره کرد که جناب شاذان بن جبرئیل در الفضائل خود از رسول خدا صلیاللهعلیهوآله حدیثی را روایت مینماید که رسول خدا صلیاللهعلیهوآله به سجود امیرالمؤمنین علیه السلام اشاره مینماید و ابن شهر آشوب نیز در مناقب جلد 3 به سجدهی حضرت امیر علیه السلام اشاره نموده و باز هم میتوان به سجده و شهادتین امام جواد علیه السلام اشاره کرد که شیخ عبّاس قمی در منتهی الآمال از جلاء العیون مجلسی و مناقب شهرآشوب روایت نموده است.
حال در نتیجهی کلام باید این نکته را بیان نماییم که سجدهی جناب خاتم الاوصیاء علیه الصلوة و السلام طبق صریح تمامی کتب شیعه صحیح است و این عمل در ولادت دیگر ائمه علیهم صلوات الله نیز به وقوع پیوسته است.
منبع: www.mahdishenakht.com
- [سایر] چرا ولادت امام زمان (عج) به صورت مخفیانه بوده است؟
- [سایر] ولادت امام زمان(عج) در چه تاریخی بود؟
- [سایر] آیا رسول خدا (ص) از ولادت حضرت مهدی (عج) خبر داده است؟
- [سایر] آیا مولفان در مورد ولادت حضرت مهدی (عج) به هر روایتی تمسک کردهاند؟
- [سایر] تفاوت شیعه و اهل سنت در مسئله ولادت و امامت حضرت مهدی (عج) چگونه است؟
- [سایر] وضعیت فرهنگی و سیاسی شیعیان در آستانه ولادت امام زمان (عج) چگونه بود؟
- [سایر] آیا ولادت حضرت مهدی(عج) در منابع اهل سنت آمده است؟
- [سایر] درباره تاریخ ولادت امام زمان(عج) گزارشی کوتاه از منابع دست اول ارائه دهید؟
- [سایر] اختلاف بین شیعه و اهل سنت در مورد ولادت حضرت مهدی (عج) به چه علت است؟
- [سایر] درباره تاریخ ولادت امام زمان(عج) گزارشی کوتاه از منابع دست اول ارائه دهید؟
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولّی عَصْر ( عج ) که نماز جمعه واجب تَعْیینی نیست ، خرید و فروش و سایر معاملات ، پس از اذان جمعه حرام نیست .
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولیّ عصر (عج ) نماز جمعه واجب تَخییری است ( یعنی مُکَلَّفْ می تواند روز جمعه بجای نماز ظهر نماز جمعه بخواند ) ولی جمعه اَفْضَلْ است وظهر اَحْوَط واحتیاط بیشتر در آن است که هر دو را بجا آورند .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مسلمانان باید در مورد اشخاص مجهول که ملبس به لباس علما و طلاب هستند تحقیق نمایند اگر به مقامی دیگر غیر از مقام علما و مجتهدین که نواب حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه می باشند ارتباط داشته باشند از آنها کناره گرفته و از ضلالت و اضلال آن ها بپرهیزند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در زمان غیبت ولی عصر (عج) نماز جمعه واجب تخییری است (یعنی مکلّف می تواند روز جمعه به جای نماز ظهر نماز جمعه بخواند) ولی جمعه افضل است و ظهر احوط و احتیاط بیشتر در آن است که هردو را بجا آورد.
- [آیت الله جوادی آملی] .دریافت کننده خمس، امام ( ع)و در غیبت آن , فقیه جامع الشرایط و حاکم شرع است و مکلف , بدون اجازه از آنان نمی تواند آن را به موارد مصرف برساند . به تعبیر دیگر , همه خمس , اعم از سهم امام ( ع) و سهم سادات, در اختیار منصب امامت (شخصیت حقوقی) است. در زمان غیبت حضرت ولیّ عصر (عج) ،فقیه جامع الشرایط, جانشین شخصیت حقوقیِ امامت است، بنابراین در زمان غیبت باید تمام خمس را به فقیه جامع الشرای ط تحویل داد و هرگونه دخل و ت صرف در خمس (سهم امام( ع) و سهم سادات) باید با اجازه او باشد.
- [آیت الله بروجردی] اگر در جایی که نباید سلام نماز را بگوید، سهواً بگوید:(اَلسَّلامُ عَلَینا و عَلَی عِبادِ اللهِ الصّالِحینَ) یا بگوید:(اَلسَّلامُ عَلَیکُم وَ رَحمَةُ اللهِ وَ بَرکاتُهُ) باید دو سجدهی سهو بنماید؛ ولی اگر اشتباهاً مقداری از این دو سلام را بگوید، یا بگوید:(اَلسَّلامُ عَلَیکَ اَیهَا النَّبِی وَ رَحمَةُ اللهِ وَ بَرَکاتُهُ)، احتیاط مستحب آن است که دو سجدهی سهو به جا آورد.
- [آیت الله بروجردی] دستور سجدهی سهو اینست که بعد از سلامِ نماز، فوراً نیت سجدهی سهو کند و پیشانی را به چیزی که سجده بر آن صحیح است بگذارد و بگوید:(بِسْمِ اللهِ وَ بِاللهِ وَ صَلَّی اللهُ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ) یا (بِسْمِ اللهِ وَ بِاللهِاَللّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ)ولی بهتر است بگوید:(بِسْمِ اللهِ وَ بِاللهِ اَلسَّلامُ عَلَیکَ اَیهَا النَّبی وَ رَحمَةُ اللهِ وَ بَرَکاتُهُ)بعد باید بنشیند و دوباره به سجده رود و یکی از ذکرهایی را که گفته شد بگوید و بنشیند و بعد از خواندن تشهّد سلام دهد.قضای سجده و تشهّد فراموش شده
- [آیت الله بروجردی] در رکعت دوم تمام نمازهای واجب و رکعت سوم نماز مغرب و رکعت چهارم نماز ظهر و عصر و عشا، باید انسان بعد از سجدهی دوم بنشیند و در حال آرام بودن بدن تشهّد بخواند، یعنی بگوید:(اَشْهَدُ اَنْ لا اِلهَ اِلا اَللهُ وَحْدَهُ لا شَریکَ لَهُ وَ اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً عَبْدُهُ وَ رَسُولُهُاَللّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ) و احتیاط واجب آن است که به غیر این ترتیب نگوید.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . "أَشْهَدُ أَنَّ عَلِیّاً وَلِیُّ الله"جزو اذان و اقامه نیست، ولی خوب است بعد از "أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسوُلُ الله"، به قصد قربت گفته شود. اللهُ أکْبَرُ خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند. أَشْهَدُ أَنْ لا إِلَهَ إِلاَّ الله شهادت می دهم که نیست خدایی جز خدای یکتا و بی همتا. أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسوُلُ الله شهادت می دهم که حضرت محمد بن عبدالله صلی الله علیه و آله پیغمبر و فرستاده خداست. أَشْهَدُ أَنَّ عَلِیّاً أمِیرَ المُؤمِنینَ وَلِیُّ الله شهادت می دهم که حضرت علی علیه السلام أمیرالمؤمنین و ولی خدا بر همه خلق است. حَیَّ عَلَی الصَّلاَة بشتاب برای نماز. حَیَّ عَلَی الْفَلاَح بشتاب برای رستگاری. حَیَّ عَلی خَیْرِ الْعَمَل بشتاب برای بهترین کارها که نماز است. قَد قامَتِ الصَّلاَة به تحقیق نماز برپا شد. لا إلَهَ إِلاَّ الله نیست خدایی مگر خدای یکتا و بی همتا.
- [آیت الله بروجردی] هرگاه در سجدهی قرآن پیشانی را به قصد سجده به زمین بگذارد، اگر چه ذکر نگوید کافیست و گفتن ذکر مستحب است و بهتر است بگوید:لا اِلهَ اِلا اللهُ حَقّاً حَقّاً، لا اِلهَ الا اَللهُ اِیماناً وَ تَصدیقاً، لا اِلهَ اِلا اللهُ عُبودیِّةً وَ رِقّاً سَجَدتُ لَکَ یا رَبِّ تَعَبُّداً وَ رِقّاً، لامُسْتَنْکِفاً وَ لا مُستَکبِراً بَلْ انَا عَبْدٌ ذَلِیلٌ ضَعیِفٌ خائِفٌ مُسْتَجیِرٌ.