احادیث و روایاتی که از اهلبیت (ع) به دست ما رسیده، از حیث سند و دلالت، مختلف هستند. برخی از آنها، متواتر و برخی، مستفیض یا خبر واحد هستند و از جهتی، برخی، صحیح و برخی دیگر، حسن به شمار میآیند و برخی نیز به دلیل مجهول بودن روای حدیث یا غیر موثق بودن راوی، ضعیف شمرده میشوند. احادیث مربوط به امام مهدی (عج) نیز از این قاعده مستثنا نیستند و از دیدگاه علم حدیث، هر یک از جایگاه جداگانهای برخوردار هستند، ولی با این همه، برخی از مطالب، در بیشتر این احادیث، مشترک هستند و در اکثر احادیث به این مطالب اشاره شده، به همین دلیل میتوان ادعا کرد که این مطالب مشترک اگر چه متواتر لفظی نباشند، متواتر معنوی هستند. بنابراین، بدون کمترین شبههای، میتوان به این مطالب استناد کرد. چون در فصلهای آینده به تفصیل، به اوصاف و خصوصیات امام مهدی (ع) اشاره خواهد شد، در این قسمت، تنها، به همین مطالب مشترک اشاره میشود و برای هر یک از این مطالب، یک حدیث به عنوان شاهد آورده میشود: 1. امام مهدی (عج) هم نام رسول خدا (ص) است: قال النبی (ص): اسمه کاسمی و اسم أبیه کاسم ابنی و هومن ولد بنتی یظهر الله الحق بهم و یخمد الباطل باسیافهم...؛(1) اسم او، مانند اسم من است و اسم پدرش، مانند اسم فرزندم است. او، از فرزندان دخترم است. خداوند، به دست آنان، حق را آشکار میکند و با شمشیرهای آنان، باطل را فرسوده میکند... . 2. او از اهل بیت پیامبر (ص) و از فرزندان امام حسین (ع) است: قال النبی(ص)، لاتذهب الدنیا حتی یقوم بأمر امتی رجل من ولدالحسین یملأها عدلاً کما ملئت ظلما و جورا؛(2)دنیا به پایان نمیرسد، مگر این که مردی از فرزندان حسین (ع) برای اصلاح امر امت من، قیام کند و جهان را پر از عدل کند، همان گونه که پر از ظلم و جور شده باشد. 3. امام مهدی (عج) فرزند امام حسن عسکری (ع) است: امام حسن عسکری (عج) به نرجس خاتون فرمود: ستحمیلن ذکراً و اسمه محمد و هو القائم من بعدی؛ به زودی پسری به دنیا خواهی آورد که اسمش م ح م د است و او بعد از من قائم و امام است.(3) 4. آن حضرت قبل از ظهور به غیبت طولانی میروند: پیامبر (ص) فرمود: المهدی من ولدی. اسمه اسمی و کنیته کنیتی أشبه الناس بی خلقاً. تکون له غیبه و ...؛(4) مهدی، از فرزندان من است. اسمش، اسم من و کنیهاش، کنیه من است. از حیث خلق و خوی و شکل و صورت، شبیهترین مردم به من است. برای او غیبی است ... . 5. به هنگام ظهور، زمین را پر از عدل و داد می کند و حضرت عیسی (ع) پشت آن حضرت نماز میگذارد: ابنعباس، از رسول خدا نقل میکند که آن حضرت فرمود: (جانشیان و اوصیای من و حجتهای خداوند بر خلق، بعد از من، دوازده نفرند. اولشان برادرم و آخرشان فرزندم است.) گفته شد: (یا رسولالله! برادر تو کیست؟). فرمود: (علی بن ابیالطالب). گفته شد: (فرزندت کیست؟). فرمود: (مهدی است که جهان را پر از قسط و عدل میکند، همانگونه که پر از ظلم و جور شود. قسم به آن که مرا مبعوث کرد! اگر از دنیا، فقط یک روز بماند، خداوند آن روز را طولانی کند تا اینکه در آن روز، فرزندم مهدی ظهور کند و روحالله عیسی بن مریم نزول کند و پشت او نماز بگزارد، و زمین به نور پروردگار او روشن شود و حکومتش شرق و غرب را فرا گیرد.(5) البته موارد و مطالب مشترک احادیث مربوط به امام مهدی (عج) بیشتر از موارد مذکور است، ولی به دلیل طولانینشدن این بخش و عدم تکرار، به همین اندازه اکتفا میشود. پینوشتها: 1. بحارالانوار، ج 2، ص 67. 2. همان، ص 66 3. همان، ص 161. 4. همان، ص 72. 5. همان، ص 71 . منبع: پورتال جامع مهدویت
احادیث و روایاتی که از اهلبیت (ع) به دست ما رسیده، از حیث سند و دلالت، مختلف هستند. برخی از آنها، متواتر و برخی، مستفیض یا خبر واحد هستند و از جهتی، برخی، صحیح و برخی دیگر، حسن به شمار میآیند و برخی نیز به دلیل مجهول بودن روای حدیث یا غیر موثق بودن راوی، ضعیف شمرده میشوند.
احادیث مربوط به امام مهدی (عج) نیز از این قاعده مستثنا نیستند و از دیدگاه علم حدیث، هر یک از جایگاه جداگانهای برخوردار هستند، ولی با این همه، برخی از مطالب، در بیشتر این احادیث، مشترک هستند و در اکثر احادیث به این مطالب اشاره شده، به همین دلیل میتوان ادعا کرد که این مطالب مشترک اگر چه متواتر لفظی نباشند، متواتر معنوی هستند. بنابراین، بدون کمترین شبههای، میتوان به این مطالب استناد کرد.
چون در فصلهای آینده به تفصیل، به اوصاف و خصوصیات امام مهدی (ع) اشاره خواهد شد، در این قسمت، تنها، به همین مطالب مشترک اشاره میشود و برای هر یک از این مطالب، یک حدیث به عنوان شاهد آورده میشود:
1. امام مهدی (عج) هم نام رسول خدا (ص) است:
قال النبی (ص): اسمه کاسمی و اسم أبیه کاسم ابنی و هومن ولد بنتی یظهر الله الحق بهم و یخمد الباطل باسیافهم...؛(1) اسم او، مانند اسم من است و اسم پدرش، مانند اسم فرزندم است. او، از فرزندان دخترم است. خداوند، به دست آنان، حق را آشکار میکند و با شمشیرهای آنان، باطل را فرسوده میکند... .
2. او از اهل بیت پیامبر (ص) و از فرزندان امام حسین (ع) است:
قال النبی(ص)، لاتذهب الدنیا حتی یقوم بأمر امتی رجل من ولدالحسین یملأها عدلاً کما ملئت ظلما و جورا؛(2)دنیا به پایان نمیرسد، مگر این که مردی از فرزندان حسین (ع) برای اصلاح امر امت من، قیام کند و جهان را پر از عدل کند، همان گونه که پر از ظلم و جور شده باشد.
3. امام مهدی (عج) فرزند امام حسن عسکری (ع) است:
امام حسن عسکری (عج) به نرجس خاتون فرمود:
ستحمیلن ذکراً و اسمه محمد و هو القائم من بعدی؛ به زودی پسری به دنیا خواهی آورد که اسمش م ح م د است و او بعد از من قائم و امام است.(3)
4. آن حضرت قبل از ظهور به غیبت طولانی میروند:
پیامبر (ص) فرمود: المهدی من ولدی. اسمه اسمی و کنیته کنیتی أشبه الناس بی خلقاً. تکون له غیبه و ...؛(4) مهدی، از فرزندان من است. اسمش، اسم من و کنیهاش، کنیه من است. از حیث خلق و خوی و شکل و صورت، شبیهترین مردم به من است. برای او غیبی است ... .
5. به هنگام ظهور، زمین را پر از عدل و داد می کند و حضرت عیسی (ع) پشت آن حضرت نماز میگذارد:
ابنعباس، از رسول خدا نقل میکند که آن حضرت فرمود: (جانشیان و اوصیای من و حجتهای خداوند بر خلق، بعد از من، دوازده نفرند. اولشان برادرم و آخرشان فرزندم است.)
گفته شد: (یا رسولالله! برادر تو کیست؟). فرمود: (علی بن ابیالطالب). گفته شد: (فرزندت کیست؟). فرمود: (مهدی است که جهان را پر از قسط و عدل میکند، همانگونه که پر از ظلم و جور شود. قسم به آن که مرا مبعوث کرد! اگر از دنیا، فقط یک روز بماند، خداوند آن روز را طولانی کند تا اینکه در آن روز، فرزندم مهدی ظهور کند و روحالله عیسی بن مریم نزول کند و پشت او نماز بگزارد، و زمین به نور پروردگار او روشن شود و حکومتش شرق و غرب را فرا گیرد.(5)
البته موارد و مطالب مشترک احادیث مربوط به امام مهدی (عج) بیشتر از موارد مذکور است، ولی به دلیل طولانینشدن این بخش و عدم تکرار، به همین اندازه اکتفا میشود.
پینوشتها:
1. بحارالانوار، ج 2، ص 67.
2. همان، ص 66
3. همان، ص 161.
4. همان، ص 72.
5. همان، ص 71 .
منبع: پورتال جامع مهدویت
- [سایر] امام مهدی (عج) از دیدگاه روایات اهل بیت (ع) چه خصوصیّات و اوصافی دارد؟
- [سایر] امام مهدی (عج) از دیدگاه روایات اهل بیت (ع) چه خصوصیات و اوصافی دارد؟
- [سایر] از دیدگاه اهل سنّت، امام مهدی (عج) چه اوصافی دارد؟
- [سایر] نمونهای از روایات اهلبیت (ع) درباره غیبت حضرت مهدی (عج) را بیان کنید.
- [سایر] نمونهای از روایات اهلبیت (ع) درباره غیبت حضرت مهدی (عج) را بیان کنید.
- [سایر] حدیث «کشتی نجات بودن اهلبیت»، چگونه بر وجود امام زمان (عج) دلالت دارد؟
- [سایر] امام زمان (عج) درباره اهلبیت (ع) چه فرمودهاند؟
- [سایر] امام زمان (عج) چگونه از دشمنان اهلبیت (ع) انتقام میگیرند؟
- [سایر] حدیث «اهلبیت، امان اهل زمین هستند»، چگونه بر وجود امام زمان (عج) دلالت دارد؟
- [سایر] چه مقدار روایت از اهل بیت (ع) در مورد امام مهدی (عج) به دست ما رسیده است؟
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولّی عَصْر ( عج ) که نماز جمعه واجب تَعْیینی نیست ، خرید و فروش و سایر معاملات ، پس از اذان جمعه حرام نیست .
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولیّ عصر (عج ) نماز جمعه واجب تَخییری است ( یعنی مُکَلَّفْ می تواند روز جمعه بجای نماز ظهر نماز جمعه بخواند ) ولی جمعه اَفْضَلْ است وظهر اَحْوَط واحتیاط بیشتر در آن است که هر دو را بجا آورند .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مسلمانان باید در مورد اشخاص مجهول که ملبس به لباس علما و طلاب هستند تحقیق نمایند اگر به مقامی دیگر غیر از مقام علما و مجتهدین که نواب حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه می باشند ارتباط داشته باشند از آنها کناره گرفته و از ضلالت و اضلال آن ها بپرهیزند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اشْهد انْ لا اله إلا الله وحْده لا شریک له: گواهی می دهم هیچ کس شایسته پرستش جز خداوند نیست، یگانه است و شریک ندارد. و اشْهد ان محمداً عبْده و رسوله: و گواهی می دهم محمد(صلی الله علیه وآله) بنده و فرستاده اوست. اللهم صل علی محمد و آل محمد: خداوندا! درود بفرست بر محمد(صلی الله علیه وآله) و اهل بیت او(علیهم السلام).
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در زمان غیبت ولی عصر (عج) نماز جمعه واجب تخییری است (یعنی مکلّف می تواند روز جمعه به جای نماز ظهر نماز جمعه بخواند) ولی جمعه افضل است و ظهر احوط و احتیاط بیشتر در آن است که هردو را بجا آورد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] نماز در حرم امامان(علیهم السلام) مستحب است، بلکه در حدیث آمده نماز در حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین(علیه السلام) برابر با دویست هزار نماز است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . در آشامیدن آب، چند چیز مستحب است: اول آب را به طور مکیدن بیاشامد. دوم در روز، ایستاده آب بخورد. سوم پیش از آشامیدن آب (بِسْمِ الله) و بعد از آن (اَلْحَمْدُ لله) بگوید. چهارم به سه نفس آب بیاشامد. پنجم از روی میل آب بیاشامد. ششم بعد از آشامیدن آب، حضرت اباعبدالله الحسین علیه السلام و اهل بیت بزرگوارش را یاد کند، و قاتلان آن حضرت را لعنت نماید.
- [آیت الله وحید خراسانی] دراشامیدن اب چند چیز مستحب است اول اب رابه طور مکیدن بیاشامد دوم در روز ایستاده اب بیاشامد سوم پیش از اشامیدن اب بسم الله وبعداز ان الحمدالله بگوید چهارم به سه نفس اب بیاشامد پنجم از روی میل اب بیاشامد ششم بعداز اشامیدن اب حضرت ابی عبدالله علیه السلام و اهل بیت ایشان را یاد کند و قاتلان ان حضرت را لعنت نماید
- [آیت الله جوادی آملی] .کسانی که دشمن اهل بیت(ع) هستند، ناصبی و نجساند و دست یافتن بر اموال آن ها حلال بوده و حکم غنائم جنگی را دارد و پس از پرداختن خمس، تصرف در آن جایز است.
- [آیت الله وحید خراسانی] نماز خواندن در حرم امامان علیهم السلام مستحب است بلکه از بعضی روایات استفاده می شود که نماز در حرم مطهر حضرت امیر المومنین علیه السلام و سیدالشهداء علیه السلام افضل از مسجد است