شرح پرسش: لطفا این حدیث را شرح دهید. امام زمان(علیه السلام) می فرمایند: (الْحَقُّ مَعَنا فَلَنْ یُوحِشَنا مَنْ قَعَدَ عَنّا، وَنَحْنُ صَنائِعُ رَبِّنا، وَالْخَلْقُ بَعْدُ صَنائِعُنا؛ حق با ما اهل بیت است و کناره گیری عده ای از ما هرگز سبب وحشتمان نمی شود؛ چرا که ما دست پرورده های پروردگاریم، و دیگر مخلوقین خداوند، دست پرورده های ما هستند.)[1] شرح حدیث: این حدیث شریف را شیخ طوسی(رحمه الله)، با سند معتبر، از ابوعمرو عمری، از امام زمان(علیه السلام) نقل کرده است.حضرت(علیه السلام) در این فقره از حدیث، به سه نکته اشاره می فرماید: 1. تمام حقّ و حقیقت، با اهل بیت(علیهم السلام) و همراه با آنان است. باید توجه داشت که جمله ی (الحقّ معنا) با جمله ی (اهل البیت مع الحق) فرق می کند؛ زیرا مفهوم جمله ی نخست آن است که اهل بیت(علیهم السلام) محور اساسی برای تشخیص حقّ از باطل اند و برای شناخت این دو از هم دیگر باید به سنّت و رفتار و کردار آنان رجوع کرد؛ بر خلاف مفهوم جمله ی دوم. همین معنا، از حدیث (علیّ مع الحقّ والحقّ مع علیّ)[2] نیز استفاده می شود. 2. کسی که حقّ با اوست نباید از اِعراض دیگران از او و تنها ماندنش، به وحشت بیفتد و به کمی یا زیادی طرف داران خود نگاه کند. حضرت موسی بن جعفر(علیه السلام) به هشام می فرماید: ای هشام! اگر در دست تو گردویی است و همه ی مردم می گویند که آن دُرّ است، برای تو نفعی ندارد؛ زیرا تو می دانی که در دستت گردو است؛ و نیز اگر در دست تو دُرّ است، و مردم می گویند گردو است، به تو ضرری نمی رسد؛ زیرا تو می دانی که آن چه در دست توست دُرّ است[3]. هم چنین امام علی(علیه السلام) می فرماید: در راه هدایت، از کمی اهل آن وحشت نکنید[4]. 3. درباره ی جمله ی سومی که در این حدیث آمده است، دو تفسیر متفاوت وجود دارد که مانعی در جمع این دو نیست. در ذیل به آن ها اشاره می کنیم: الف) همانا اهل بیت(علیهم السلام)، در عقاید و اعمال دینی، محتاج به مردم نیستند، و آن چه از جانب خداوند به واسطه ی پیامبر(صلی الله علیه وآله وسلم)به آنان رسیده است، آنها را کفایت می کند؛ در حالی که امّت، در این امور، محتاج به اهل بیت اند، و تنها رجوع به کتاب و سنّت، آنان را کفایت نمی کند، و بدون مراجعه به اهل بیت(علیهم السلام) قطعاً گمراه و هلاک می شوند. ب) نعمت های خداوند بر اهل بیت(علیهم السلام)، مباشرتاً و بدون واسطه ی کسی نازل می گردد، در صورتی که نعمت هایی که خداوند بر مردم نازل می کند، بدون واسطه ی اهل بیت(علیهم السلام)نخواهد بود. پی نوشتها: [1]. الغیبة، شیخ طوسی، ص285، ح245 ؛ احتجاج، ج2، ص278 ؛ بحارالأنوار، ج53، ص178، ح9. [2]. احتجاج، ج1، ص97 ؛ بحارالأنوار، ج29، ص243، ح11. [3]. تحف العقول، ص386 ؛ بحارالأنوار، ج75، ص300، ح1. [4]. نهج البلاغه، حکمت201 ؛ بحارالأنوار، ج64، ص158، ح1. منبع: شرح چهل حدیث از حضرت مهدی(علیه السلام)، علی اصغر رضوانی، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه قم (1382).
امام زمان (عج) درباره اهلبیت (ع) چه فرمودهاند؟
شرح پرسش:
لطفا این حدیث را شرح دهید. امام زمان(علیه السلام) می فرمایند: (الْحَقُّ مَعَنا فَلَنْ یُوحِشَنا مَنْ قَعَدَ عَنّا، وَنَحْنُ صَنائِعُ رَبِّنا، وَالْخَلْقُ بَعْدُ صَنائِعُنا؛ حق با ما اهل بیت است و کناره گیری عده ای از ما هرگز سبب وحشتمان نمی شود؛ چرا که ما دست پرورده های پروردگاریم، و دیگر مخلوقین خداوند، دست پرورده های ما هستند.)[1]
شرح حدیث:
این حدیث شریف را شیخ طوسی(رحمه الله)، با سند معتبر، از ابوعمرو عمری، از امام زمان(علیه السلام) نقل کرده است.حضرت(علیه السلام) در این فقره از حدیث، به سه نکته اشاره می فرماید:
1. تمام حقّ و حقیقت، با اهل بیت(علیهم السلام) و همراه با آنان است.
باید توجه داشت که جمله ی (الحقّ معنا) با جمله ی (اهل البیت مع الحق) فرق می کند؛ زیرا مفهوم جمله ی نخست آن است که اهل بیت(علیهم السلام) محور اساسی برای تشخیص حقّ از باطل اند و برای شناخت این دو از هم دیگر باید به سنّت و رفتار و کردار آنان رجوع کرد؛ بر خلاف مفهوم جمله ی دوم. همین معنا، از حدیث (علیّ مع الحقّ والحقّ مع علیّ)[2] نیز استفاده می شود.
2. کسی که حقّ با اوست نباید از اِعراض دیگران از او و تنها ماندنش، به وحشت بیفتد و به کمی یا زیادی طرف داران خود نگاه کند.
حضرت موسی بن جعفر(علیه السلام) به هشام می فرماید:
ای هشام! اگر در دست تو گردویی است و همه ی مردم می گویند که آن دُرّ است، برای تو نفعی ندارد؛ زیرا تو می دانی که در دستت گردو است؛ و نیز اگر در دست تو دُرّ است، و مردم می گویند گردو است، به تو ضرری نمی رسد؛ زیرا تو می دانی که آن چه در دست توست دُرّ است[3].
هم چنین امام علی(علیه السلام) می فرماید:
در راه هدایت، از کمی اهل آن وحشت نکنید[4].
3. درباره ی جمله ی سومی که در این حدیث آمده است، دو تفسیر متفاوت وجود دارد که مانعی در جمع این دو نیست. در ذیل به آن ها اشاره می کنیم:
الف) همانا اهل بیت(علیهم السلام)، در عقاید و اعمال دینی، محتاج به مردم نیستند، و آن چه از جانب خداوند به واسطه ی پیامبر(صلی الله علیه وآله وسلم)به آنان رسیده است، آنها را کفایت می کند؛ در حالی که امّت، در این امور، محتاج به اهل بیت اند، و تنها رجوع به کتاب و سنّت، آنان را کفایت نمی کند، و بدون مراجعه به اهل بیت(علیهم السلام) قطعاً گمراه و هلاک می شوند.
ب) نعمت های خداوند بر اهل بیت(علیهم السلام)، مباشرتاً و بدون واسطه ی کسی نازل می گردد، در صورتی که نعمت هایی که خداوند بر مردم نازل می کند، بدون واسطه ی اهل بیت(علیهم السلام)نخواهد بود.
پی نوشتها:
[1]. الغیبة، شیخ طوسی، ص285، ح245 ؛ احتجاج، ج2، ص278 ؛ بحارالأنوار، ج53، ص178، ح9.
[2]. احتجاج، ج1، ص97 ؛ بحارالأنوار، ج29، ص243، ح11.
[3]. تحف العقول، ص386 ؛ بحارالأنوار، ج75، ص300، ح1.
[4]. نهج البلاغه، حکمت201 ؛ بحارالأنوار، ج64، ص158، ح1.
منبع: شرح چهل حدیث از حضرت مهدی(علیه السلام)، علی اصغر رضوانی، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه قم (1382).
- [سایر] امام زمان (عج) چگونه از دشمنان اهلبیت (ع) انتقام میگیرند؟
- [سایر] نمونهای از روایات اهلبیت (ع) درباره غیبت حضرت مهدی (عج) را بیان کنید.
- [سایر] امام زمان (عج) چگونه از قاتلان اهلبیت (ع) که قرنها پیش مردهاند انتقام میگیرند؟
- [سایر] حضرت مهدی (عج) علم اهلبیت (ع) را چند نوع معرفی نمودند؟
- [سایر] نمونهای از روایات اهلبیت (ع) درباره غیبت حضرت مهدی (عج) را بیان کنید.
- [سایر] امام مهدی(عج) از دیدگاه روایات اهل بیت(ع) چه خصوصیات و اوصافی دارد؟
- [سایر] امام مهدی (عج) از دیدگاه روایات اهل بیت (ع) چه خصوصیّات و اوصافی دارد؟
- [سایر] امام زمان (عج) درباره مقام اهل بیت (ع) و خالقیت خداوند چه فرمودند؟
- [سایر] امام زمان (عج) چه سفارشی درباره محبت و دوستی اهل بیت (ع) نمودند؟
- [سایر] امام زمان (عج) چه مبنایی برای محبت و دوستی اهل بیت (ع) بیان نمودند؟
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولّی عَصْر ( عج ) که نماز جمعه واجب تَعْیینی نیست ، خرید و فروش و سایر معاملات ، پس از اذان جمعه حرام نیست .
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولیّ عصر (عج ) نماز جمعه واجب تَخییری است ( یعنی مُکَلَّفْ می تواند روز جمعه بجای نماز ظهر نماز جمعه بخواند ) ولی جمعه اَفْضَلْ است وظهر اَحْوَط واحتیاط بیشتر در آن است که هر دو را بجا آورند .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مسلمانان باید در مورد اشخاص مجهول که ملبس به لباس علما و طلاب هستند تحقیق نمایند اگر به مقامی دیگر غیر از مقام علما و مجتهدین که نواب حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه می باشند ارتباط داشته باشند از آنها کناره گرفته و از ضلالت و اضلال آن ها بپرهیزند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اشْهد انْ لا اله إلا الله وحْده لا شریک له: گواهی می دهم هیچ کس شایسته پرستش جز خداوند نیست، یگانه است و شریک ندارد. و اشْهد ان محمداً عبْده و رسوله: و گواهی می دهم محمد(صلی الله علیه وآله) بنده و فرستاده اوست. اللهم صل علی محمد و آل محمد: خداوندا! درود بفرست بر محمد(صلی الله علیه وآله) و اهل بیت او(علیهم السلام).
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در زمان غیبت ولی عصر (عج) نماز جمعه واجب تخییری است (یعنی مکلّف می تواند روز جمعه به جای نماز ظهر نماز جمعه بخواند) ولی جمعه افضل است و ظهر احوط و احتیاط بیشتر در آن است که هردو را بجا آورد.
- [آیت الله جوادی آملی] .دریافت کننده خمس، امام ( ع)و در غیبت آن , فقیه جامع الشرایط و حاکم شرع است و مکلف , بدون اجازه از آنان نمی تواند آن را به موارد مصرف برساند . به تعبیر دیگر , همه خمس , اعم از سهم امام ( ع) و سهم سادات, در اختیار منصب امامت (شخصیت حقوقی) است. در زمان غیبت حضرت ولیّ عصر (عج) ،فقیه جامع الشرایط, جانشین شخصیت حقوقیِ امامت است، بنابراین در زمان غیبت باید تمام خمس را به فقیه جامع الشرای ط تحویل داد و هرگونه دخل و ت صرف در خمس (سهم امام( ع) و سهم سادات) باید با اجازه او باشد.
- [آیت الله بروجردی] در آشامیدن آب چند چیز مستحب است:اوّل:آب را به طور مکیدن بیاشامد.دوم:در روز ایستاده آب بخورد.سوم:پیش از آشامیدن آب (بسم الله) و بعد از آن (الحمد لله) بگوید.چهارم:به سه نفس آب بیاشامد.پنجم:از روی میل آب بیاشامد.ششم:بعد از آشامیدن آب حضرت ابا عبدالله (- ع) و اهل بیت ایشان را یاد کند و قاتلان آن حضرت را لعنت نماید.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . در آشامیدن آب، چند چیز مستحب است: اول آب را به طور مکیدن بیاشامد. دوم در روز، ایستاده آب بخورد. سوم پیش از آشامیدن آب (بِسْمِ الله) و بعد از آن (اَلْحَمْدُ لله) بگوید. چهارم به سه نفس آب بیاشامد. پنجم از روی میل آب بیاشامد. ششم بعد از آشامیدن آب، حضرت اباعبدالله الحسین علیه السلام و اهل بیت بزرگوارش را یاد کند، و قاتلان آن حضرت را لعنت نماید.
- [آیت الله وحید خراسانی] دراشامیدن اب چند چیز مستحب است اول اب رابه طور مکیدن بیاشامد دوم در روز ایستاده اب بیاشامد سوم پیش از اشامیدن اب بسم الله وبعداز ان الحمدالله بگوید چهارم به سه نفس اب بیاشامد پنجم از روی میل اب بیاشامد ششم بعداز اشامیدن اب حضرت ابی عبدالله علیه السلام و اهل بیت ایشان را یاد کند و قاتلان ان حضرت را لعنت نماید
- [آیت الله جوادی آملی] .کسانی که دشمن اهل بیت(ع) هستند، ناصبی و نجساند و دست یافتن بر اموال آن ها حلال بوده و حکم غنائم جنگی را دارد و پس از پرداختن خمس، تصرف در آن جایز است.