دانشمندان و محققان این دعای شریف را مورد توجه خود قرار داده و بر آن شروح و حواشی نوشتهاند. اینک به برخی از آنها اشاره میکنیم: 1. (شرح دعای ندبه) از صدرالدین محمد حسنی مدرس یزدی. 2. (عقدالجمان لندبة صاحبالزمان) از میرزا عبدالرحیم تبریزی. 3. (وسیلة القربة فی شرح صاحبالزمان) از شیخ علی خوئی. 4. (شرح دعای ندبه) از ملاحسن تربتی سبزواری. 5. (النخبة فی شرح دعا الندبة) از سید محمود مرعشی. 6. (شرح با ترجمۀ عادی ندبه) از سردار کابلی. 7. (معالم القربة فی شرح دعاء الندبة) از محدث ارموی. 8. (وظائف الشیعة فی شرح دعا الندبة) از ادیب اصفهانی. 9. (کشف الکربة) از محدث ارموی. 10. (نوید بامداد پیروزی) از موسوی خرمآبادی. 11. (شرح و ترجمۀ دعای ندبه) از محبالاسلام. 12. (نصرةالمسلمین) از عبدالرضا خانابراهیمی. 13. (فروغالولایة) از آیتالله صافی. 14. (الکلمات النخبة) از عطایی اصفهانی. 15. (رساله حول دعاء الندبة) از محمدتقی شبستری. 16. (رساله حول دعاء الندبة) از میرجهانی اصفهانی. 17. (سند دعاء الندبة) از سید یاسین الموسوی. 18. (شرحی بر دعای ندبه) از علوی طالقانی. و دیگر روح و رسالهها در رابطه با دعای ندبه. منبع: پورتال جامع مهدویت
دانشمندان و محققان این دعای شریف را مورد توجه خود قرار داده و بر آن شروح و حواشی نوشتهاند. اینک به برخی از آنها اشاره میکنیم:
1. (شرح دعای ندبه) از صدرالدین محمد حسنی مدرس یزدی.
2. (عقدالجمان لندبة صاحبالزمان) از میرزا عبدالرحیم تبریزی.
3. (وسیلة القربة فی شرح صاحبالزمان) از شیخ علی خوئی.
4. (شرح دعای ندبه) از ملاحسن تربتی سبزواری.
5. (النخبة فی شرح دعا الندبة) از سید محمود مرعشی.
6. (شرح با ترجمۀ عادی ندبه) از سردار کابلی.
7. (معالم القربة فی شرح دعاء الندبة) از محدث ارموی.
8. (وظائف الشیعة فی شرح دعا الندبة) از ادیب اصفهانی.
9. (کشف الکربة) از محدث ارموی.
10. (نوید بامداد پیروزی) از موسوی خرمآبادی.
11. (شرح و ترجمۀ دعای ندبه) از محبالاسلام.
12. (نصرةالمسلمین) از عبدالرضا خانابراهیمی.
13. (فروغالولایة) از آیتالله صافی.
14. (الکلمات النخبة) از عطایی اصفهانی.
15. (رساله حول دعاء الندبة) از محمدتقی شبستری.
16. (رساله حول دعاء الندبة) از میرجهانی اصفهانی.
17. (سند دعاء الندبة) از سید یاسین الموسوی.
18. (شرحی بر دعای ندبه) از علوی طالقانی.
و دیگر روح و رسالهها در رابطه با دعای ندبه.
منبع: پورتال جامع مهدویت
- [سایر] اعتبار دعای ندبه چگونه است و نظر بزرگان علما دربارهی آن چیست؟
- [سایر] آیا دعای ندبه دارای سند است؟
- [سایر] چه کسانی دعای ندبه را نقل کردهاند؟
- [سایر] دعای ندبه از کدامین امام معصوم است؟
- [سایر] نظر بزرگان علما درباره دعای ندبه چیست؟
- [سایر] آیا دعای ندبه انشای برخی از علمای شیعه است؟
- [سایر] آیا دعای ندبه از زبان امام معصوم صادر شده است؟
- [سایر] دعای زیبا و پر فیض ندبه از کیست؟
- [سایر] آیا بعد از دعای ندبه نماز نیز رسیده است؟
- [سایر] «محمد بن مشهدی» راوی با واسطهی دعای ندبه کیست؟
- [آیت الله نوری همدانی] اگر نوشته ای به امضاء یاا مهر میّت ببینند چنانچه مقصود او را بفهماند و معلوم باشد که برای وصیّت کردن نوشته ، باید مطابق آن عمل کنند .
- [آیت الله سبحانی] اگر نوشته ای به امضاء یا مهر میّت ببینند چنانچه مقصود او را بفهماند و معلوم باشدکه برای وصیت کردن نوشته، باید مطابق آن عمل کنند.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر نوشته ای بامضاء یا مهر میت ببینند چنانچه مقصود او را بفهماند و معلوم باشد که برای وصیت کردن نوشته باید مطابق ان عمل کنند
- [آیت الله سبحانی] کسی که جنب است اگر بر جایی از بدن او آیه قرآن یا اسم خداوند متعال نوشته شده باشد، بنابر احتیاط حرام است دست به آن نوشته بگذارد و اگر بخواهد غسل کند باید آب را طوری به بدن برساند که دست او به نوشته نرسد.
- [آیت الله مظاهری] کسی که میخواهد غسل کند، اگر بر جایی از بدن او آیه قرآن یا اسم خداوند متعال نوشته شده باشد، حرام است دست به آن نوشته بگذارد و اگر بخواهد غسل کند باید آب را طوری به بدن برساند که دست او به نوشته نرسد.
- [آیت الله نوری همدانی] کسی که جنب است اگر بر جائی از بدن او آیه قرآن یا اسم خداوند متعال نوشته شده باشد ، حرام است دست به آن نوشته بگذارد و اگر بخواهد غسل کند باید آب را طوری به بدن برساند که دست او به نوشته نرسد .
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر نوشته ای به امضاء یا مهر میت ببینند؛ چنانچه مقصود او را بفهماند و معلوم باشد که برای وصیت کردن نوشته؛ باید مطابق آن عمل کنند. بلکه اگر بدانند که مقصودش وصیت کردن نبوده و چیزهائی را نوشته است که بعدا مطابق آن وصیت کند؛ بعید نیست که برای وصیت کافی باشد.
- [امام خمینی] کسی که جنب است، اگر بر جایی از بدن او آیه قرآن یا اسم خداوند متعال نوشته شده باشد، حرام است دست به آن نوشته بگذارد. و اگر بخواهد غسل کند باید آب را طوری به بدن برساند که دست او به نوشته نرسد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر بر بدن کسی که جنب است آیه قرآن یا اسم خداوند متعال نوشته شده باشد، حرام است دست به آن نوشته بگذارد و اگر بخواهد غسل کند، باید آب را به گونهای به بدن برساند که دست او به نوشته نرسد و اسامی مبارک پیامبران و امامان و حضرت زهرا علیهمالسلام به احتیاط واجب حکم اسم خدا را دارند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر بر جائی از بدن؛ آیه قرآن یا اسم خداوند متعال نوشته شده باشد؛ چنانچه بخواهد وضو یا غسل را ترتیبی به جا آورد؛ باید آب را طوری به بدن برساند که دست او به نوشته نرسد.