دعای ندبه را عدهای از علما و محدثین نقل کردهاند از آن جمله: 1. شیخ مشهدی در (المزار) از محمد بن ابی قره و او از کتاب ابیجعفر محمد بن الحسین بن سفیان بزوفری نقل کرده و آن را به امام زمان علیهالسلام نسبت داده است(1). 2.سید بن طاووس در (مصباحالزائر) و (اقبالالاعمال) از بعضی اصحاب ما از محمد بن علی بنابی قره به نقل از کتاب محمد بن حسین بن سفیان بزوفری نقل کرده و آن را به امام زمان علیهالسلام نسبت داده است(2). 3. علامۀ مجلسی(ره) در کتاب (زادالمعاد) میگوید: (و اما دعای ندبه که مشتمل بر عقاید حقه و تأسف بر غیبت قائم علیهالسلام است، بهسند معتبر از امام جعفر صادق علیهالسلام نقل شده است)(3). 4. قبل از این بزرگان، این دعا را شیخ جلیل ثقه ابوالفرج محمد بن علی بن یعقوب بن اسحاق بن ابی قره قنانی که معاصر شیخ نجاشی و از اعلام قرن پنجم بوده، نقل کرده است. کسیکه شیخ محمد بن مشهدی در کتاب (المزار) از او زیاد نقل میکند. 5. و نیز شیخ جلیل ثقه ابوجعفر محمد بن حسین بن سفیان بزوفری در کتاب (الدعاء) نقل کرده است. او که از مشایخ شیخ مفید(ره) بهحساب میآید مورد تأیید خاص او قرار گرفته است. حاجی نوری در (خاتمةالمستدرک) او را از مشایخ شیخ مفید برشمرده و به وثاقت و جلالت قدر او شهادت داده است. مرحوم آیتالله بروجردی میفرمودند: (یکی از راههای شناخت رجال، شناخت شخصیت شاگردان آنان است و هرگاه مشاهده شد که اشخاصی همچون شیخ مفید(ره) و شخص معینی زیاد روایت نقل میکند و هرگز مذمتی در حق او ندارد، این بهنوبۀ خود نشانۀ این است که آن شخص مورد وثوق و اطمینان است). پینوشتها: 1. المزار، ص 573، دعای 107. 2. مصباحالزائر، ص 446، اقبالالاعمال، ص 295-299. 3. زادالمعاد، ص 488. منبع: پورتال جامع مهدویت
دعای ندبه را عدهای از علما و محدثین نقل کردهاند از آن جمله:
1. شیخ مشهدی در (المزار) از محمد بن ابی قره و او از کتاب ابیجعفر محمد بن الحسین بن سفیان بزوفری نقل کرده و آن را به امام زمان علیهالسلام نسبت داده است(1).
2.سید بن طاووس در (مصباحالزائر) و (اقبالالاعمال) از بعضی اصحاب ما از محمد بن علی بنابی قره به نقل از کتاب محمد بن حسین بن سفیان بزوفری نقل کرده و آن را به امام زمان علیهالسلام نسبت داده است(2).
3. علامۀ مجلسی(ره) در کتاب (زادالمعاد) میگوید: (و اما دعای ندبه که مشتمل بر عقاید حقه و تأسف بر غیبت قائم علیهالسلام است، بهسند معتبر از امام جعفر صادق علیهالسلام نقل شده است)(3).
4. قبل از این بزرگان، این دعا را شیخ جلیل ثقه ابوالفرج محمد بن علی بن یعقوب بن اسحاق بن ابی قره قنانی که معاصر شیخ نجاشی و از اعلام قرن پنجم بوده، نقل کرده است. کسیکه شیخ محمد بن مشهدی در کتاب (المزار) از او زیاد نقل میکند.
5. و نیز شیخ جلیل ثقه ابوجعفر محمد بن حسین بن سفیان بزوفری در کتاب (الدعاء) نقل کرده است. او که از مشایخ شیخ مفید(ره) بهحساب میآید مورد تأیید خاص او قرار گرفته است. حاجی نوری در (خاتمةالمستدرک) او را از مشایخ شیخ مفید برشمرده و به وثاقت و جلالت قدر او شهادت داده است.
مرحوم آیتالله بروجردی میفرمودند: (یکی از راههای شناخت رجال، شناخت شخصیت شاگردان آنان است و هرگاه مشاهده شد که اشخاصی همچون شیخ مفید(ره) و شخص معینی زیاد روایت نقل میکند و هرگز مذمتی در حق او ندارد، این بهنوبۀ خود نشانۀ این است که آن شخص مورد وثوق و اطمینان است).
پینوشتها:
1. المزار، ص 573، دعای 107.
2. مصباحالزائر، ص 446، اقبالالاعمال، ص 295-299.
3. زادالمعاد، ص 488.
منبع: پورتال جامع مهدویت
- [سایر] آیا دعای ندبه دارای سند است؟
- [سایر] دعای ندبه از کدامین امام معصوم است؟
- [سایر] نظر بزرگان علما درباره دعای ندبه چیست؟
- [سایر] چه تألیفاتی دربارهی دعای ندبه نوشته شده است؟
- [سایر] آیا دعای ندبه انشای برخی از علمای شیعه است؟
- [سایر] آیا دعای ندبه از زبان امام معصوم صادر شده است؟
- [سایر] دعای زیبا و پر فیض ندبه از کیست؟
- [سایر] آیا بعد از دعای ندبه نماز نیز رسیده است؟
- [سایر] «محمد بن مشهدی» راوی با واسطهی دعای ندبه کیست؟
- [سایر] اعتبار دعای ندبه چگونه است و نظر بزرگان علما دربارهی آن چیست؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر مسلمانان به امر امام معصوم علیهالسلام با کفّار جنگ کنند و چیزهایی را در جنگ به دست آورند، به آنها غنیمت گفته میشود و مخارجی را که برای غنیمت کردهاند، مانند مخارج نگهداری و حمل و نقل آن و نیز مقداری را که امام علیهالسلام صلاح میداند به مصرفی برساند و چیزهایی را که مخصوص به امام است، باید از غنیمت کنار بگذارند و خُمس بقیّه آن را بدهند.
- [آیت الله اردبیلی] ازدواج موقّت از راههای مناسب جلوگیری از فحشا و انحرافات جنسی است و اولیاء دین به آن سفارش کردهاند. از حضرت امیرالمؤمنین علیهالسلام نقل شده است که: (اگر از ازدواج موقّت منع نشده بود، هیچ مؤمنی تن به زنا نمیداد و جز محروم از سعادت و نیکبختی، کسی زنا نمیکرد.)(1) بنابر این کسی که امکان ازدواج دائم را نداشته باشد و نتواند خود را از گناه بازدارد یا بترسد دچار فحشا گردد، باید با ازدواج موقّت خود را حفظ نماید.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] به دست آوردن فتوی یعنی دستور مجتهد چهار راه دارد: اول: شنیدن از خود مجتهد. دوم: شنیدن از دو نفر عادل که فتوای مجتهد را نقل کنند. سوم: شنیدن از کسی که انسان به گفته او اطمینان دارد. چهارم: دیدن در رساله مجتهد در صورتی که انسان بدرستی آن رساله اطمینان داشته باشد و در صورتی که نقل شخص معتبر با نوشته رساله معتبره مخالفت کند و اشتباه در یکی معلوم نگردد؛ شخص باید تا روشن شدن فتوای مجتهد عمل به احتیاط کند و اگر ناقل نقل خود را نسبت به رساله بدهد که در آن رساله خلاف نقل مذکور است نقل او اعتبار ندارد.
- [آیت الله مظاهری] اگر مسلمانان به امر حکومت اسلامی با کفّار جنگ کنند و چیزهایی در جنگ به دست آورند، به آنها غنیمت گفته میشود و مخارجی را که برای غنیمت کردهاند مانند مخارج نگهداری و حمل و نقل آن و نیز مقداری را که امامعلیه السلام صلاح میداند به مصرفی برساند و چیزهایی که مخصوص به امام است باید از غنیمت کنار بگذارند و خمس بقیه آن را بدهند. 7 - زمینی که کافر ذمّی از مسلمان بخرد:
- [آیت الله بروجردی] اگر مسلمانان به امر امام عَلَیْهِ السَّلَام با کفار جنگ کنند و چیزهایی در جنگ به دست آورند، به آنها غنیمت گفته میشود و مخارجی را که برای غنیمت [خرج] کردهاند مانند مخارج نگهداری و حمل و نقل آن و نیز مقداری را که امام عَلَیْهِ السَّلَام صلاح میداند به مصرفی برساند و چیزهایی که مخصوص به امام است، باید از غنیمت کنار بگذارند و خمس بقیة آن را بدهند.
- [آیت الله بهجت] اگر مسلمانان به امر امام علیهالسلام با کفّار جنگ کنند و چیزهایی در جنگ بهدست آورند، به آنها غنیمت گفته میشود، و باید مخارجی را که برای غنیمت کردهاند، مانند هزینه نگهداری و حمل و نقل آن و نیز مقداری را که امام علیهالسلام صلاح میداند به مصرفی برساند و چیزهایی که مخصوص به امام علیهالسلام است، از غنیمت کنار بگذارند و خمس بقیه آن را بدهند.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر بخواهد خبری را که نمیداند راست است یا دروغ نقل کند، بنابر احتیاط واجب باید از کسی که آن خبر را گفته، یا از کتابی که آن خبر در آن نوشته شده نقل نماید.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر بخواهد خبری را که نمی داند راست است یا دروغ نقل کند ، بنابر احتیاط واجب باید از کسی که آن خبر را گفته ، یا از کتابی که آن خبر در آن نوشته شده نقل نماید.
- [آیت الله سبحانی] اگر بخواهد خبری را که نمی داند راست است یا دروغ نقل کند، بنابر احتیاط واجب باید از کسی که آن خبر را گفته یا از کتابی که آن خبر در آن نوشته شده نقل نماید.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر بخواهد خبری را که نمیداند راست است یا دروغ نقل کند، بنابر احتیاط واجب باید از کسی که آن خبر را گفته، یا از کتابی که آن خبر در آن نوشته شده نقل نماید.