نظر بزرگان علما درباره‌ دعای ندبه چیست؟
شیخ مرتضی انصاری رحمة الله علیه در کتاب (المکاسب) در بخش خیارات در ذیل حدیث (المومنون عند شروطهم) می‌گوید: (بعید نیست که بگوییم عنوان (شرط) بر التزامات ابتدایی صادق نیست بلکه متبادر عرفی از (شرط) همان التزامات تابع عقد است، همان گونه که از موارد استعمال این کلمه در مثل قول امام در دعای ندبه استفاده می‌شود، آنچه که در ابتدای دعا فرمود: بعد أن شرطت علیهم الزهد فی درجات هذه الدنیا الدنیة.)(1) شیخ انصاری رحمة الله علیه گویا این دعا را امر مفروغ عنه از حیث صحت گرفته و لذا به آن در مجال احکام شرعیه استدلال کرده است. محشّین مکاسب شیخ بر او در این نکته هیچ اعتراضی نکرده و سند آن را نیز مورد مناقشه قرار نداده‌اند. شیخ عبدالله مامقانی در حاشیه خود بر مکاسب می‌گوید: (وجه دلالت این جمله از دعا بر مقصود این است که کلام امام به این برمی‌گردد که خداوند عزوجل به بندگان خود فرمود: هر کس در این دنیا زهد پیشه کند من به او نعمت مقیم عطا خواهم کرد ...)(2) ایروانی نیز می‌گوید: (اما اطلاق شرط در دعای ندبه به اعتبار این است که در ضمن الزام "جزیل ما عنده " ... آمده است ...)(3) پی‌نوشت‌ها: 1- المکاسب، ج 5، ص 21. 2- حاشیه مامقانی بر مکاسب، قسم خیارات ، ص 12. 3- حاشیه ایروانی بر مکاسب، ج 2 ، ص 5. منبع: موعود شناسی و پاسخ به شبهات، علی اصغر رضوانی، انتشارات مسجد مقدس جمکران
عنوان سوال:

نظر بزرگان علما درباره‌ دعای ندبه چیست؟


پاسخ:

شیخ مرتضی انصاری رحمة الله علیه در کتاب (المکاسب) در بخش خیارات در ذیل حدیث (المومنون عند شروطهم) می‌گوید: (بعید نیست که بگوییم عنوان (شرط) بر التزامات ابتدایی صادق نیست بلکه متبادر عرفی از (شرط) همان التزامات تابع عقد است، همان گونه که از موارد استعمال این کلمه در مثل قول امام در دعای ندبه استفاده می‌شود، آنچه که در ابتدای دعا فرمود: بعد أن شرطت علیهم الزهد فی درجات هذه الدنیا الدنیة.)(1)
شیخ انصاری رحمة الله علیه گویا این دعا را امر مفروغ عنه از حیث صحت گرفته و لذا به آن در مجال احکام شرعیه استدلال کرده است.
محشّین مکاسب شیخ بر او در این نکته هیچ اعتراضی نکرده و سند آن را نیز مورد مناقشه قرار نداده‌اند.
شیخ عبدالله مامقانی در حاشیه خود بر مکاسب می‌گوید: (وجه دلالت این جمله از دعا بر مقصود این است که کلام امام به این برمی‌گردد که خداوند عزوجل به بندگان خود فرمود: هر کس در این دنیا زهد پیشه کند من به او نعمت مقیم عطا خواهم کرد ...)(2)
ایروانی نیز می‌گوید: (اما اطلاق شرط در دعای ندبه به اعتبار این است که در ضمن الزام "جزیل ما عنده " ... آمده است ...)(3)

پی‌نوشت‌ها:
1- المکاسب، ج 5، ص 21.
2- حاشیه مامقانی بر مکاسب، قسم خیارات ، ص 12.
3- حاشیه ایروانی بر مکاسب، ج 2 ، ص 5.

منبع: موعود شناسی و پاسخ به شبهات، علی اصغر رضوانی، انتشارات مسجد مقدس جمکران





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین