شیخ مرتضی انصاری رحمة الله علیه در کتاب (المکاسب) در بخش خیارات در ذیل حدیث (المومنون عند شروطهم) میگوید: (بعید نیست که بگوییم عنوان (شرط) بر التزامات ابتدایی صادق نیست بلکه متبادر عرفی از (شرط) همان التزامات تابع عقد است، همان گونه که از موارد استعمال این کلمه در مثل قول امام در دعای ندبه استفاده میشود، آنچه که در ابتدای دعا فرمود: بعد أن شرطت علیهم الزهد فی درجات هذه الدنیا الدنیة.)(1) شیخ انصاری رحمة الله علیه گویا این دعا را امر مفروغ عنه از حیث صحت گرفته و لذا به آن در مجال احکام شرعیه استدلال کرده است. محشّین مکاسب شیخ بر او در این نکته هیچ اعتراضی نکرده و سند آن را نیز مورد مناقشه قرار ندادهاند. شیخ عبدالله مامقانی در حاشیه خود بر مکاسب میگوید: (وجه دلالت این جمله از دعا بر مقصود این است که کلام امام به این برمیگردد که خداوند عزوجل به بندگان خود فرمود: هر کس در این دنیا زهد پیشه کند من به او نعمت مقیم عطا خواهم کرد ...)(2) ایروانی نیز میگوید: (اما اطلاق شرط در دعای ندبه به اعتبار این است که در ضمن الزام "جزیل ما عنده " ... آمده است ...)(3) پینوشتها: 1- المکاسب، ج 5، ص 21. 2- حاشیه مامقانی بر مکاسب، قسم خیارات ، ص 12. 3- حاشیه ایروانی بر مکاسب، ج 2 ، ص 5. منبع: موعود شناسی و پاسخ به شبهات، علی اصغر رضوانی، انتشارات مسجد مقدس جمکران
شیخ مرتضی انصاری رحمة الله علیه در کتاب (المکاسب) در بخش خیارات در ذیل حدیث (المومنون عند شروطهم) میگوید: (بعید نیست که بگوییم عنوان (شرط) بر التزامات ابتدایی صادق نیست بلکه متبادر عرفی از (شرط) همان التزامات تابع عقد است، همان گونه که از موارد استعمال این کلمه در مثل قول امام در دعای ندبه استفاده میشود، آنچه که در ابتدای دعا فرمود: بعد أن شرطت علیهم الزهد فی درجات هذه الدنیا الدنیة.)(1)
شیخ انصاری رحمة الله علیه گویا این دعا را امر مفروغ عنه از حیث صحت گرفته و لذا به آن در مجال احکام شرعیه استدلال کرده است.
محشّین مکاسب شیخ بر او در این نکته هیچ اعتراضی نکرده و سند آن را نیز مورد مناقشه قرار ندادهاند.
شیخ عبدالله مامقانی در حاشیه خود بر مکاسب میگوید: (وجه دلالت این جمله از دعا بر مقصود این است که کلام امام به این برمیگردد که خداوند عزوجل به بندگان خود فرمود: هر کس در این دنیا زهد پیشه کند من به او نعمت مقیم عطا خواهم کرد ...)(2)
ایروانی نیز میگوید: (اما اطلاق شرط در دعای ندبه به اعتبار این است که در ضمن الزام "جزیل ما عنده " ... آمده است ...)(3)
پینوشتها:
1- المکاسب، ج 5، ص 21.
2- حاشیه مامقانی بر مکاسب، قسم خیارات ، ص 12.
3- حاشیه ایروانی بر مکاسب، ج 2 ، ص 5.
منبع: موعود شناسی و پاسخ به شبهات، علی اصغر رضوانی، انتشارات مسجد مقدس جمکران
- [سایر] اعتبار دعای ندبه چگونه است و نظر بزرگان علما دربارهی آن چیست؟
- [سایر] چرا برخی علما میگویند به حضرت زینب نگویید (زینب مضطر)؛ چرا که زینب مضطر نبوده در حالی که در دعای ندبه میخوانیم (أین المضطر الذی یجاب اذا دعا)؟
- [سایر] آیا دعای ندبه دارای سند است؟
- [سایر] چه کسانی دعای ندبه را نقل کردهاند؟
- [سایر] دعای ندبه از کدامین امام معصوم است؟
- [سایر] چه تألیفاتی دربارهی دعای ندبه نوشته شده است؟
- [سایر] آیا دعای ندبه انشای برخی از علمای شیعه است؟
- [سایر] آیا دعای ندبه از زبان امام معصوم صادر شده است؟
- [سایر] دعای زیبا و پر فیض ندبه از کیست؟
- [سایر] آیا بعد از دعای ندبه نماز نیز رسیده است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] نبش قبر امامزاده ها و شهدا و علما و صلحا اگرچه سالها بر آن گذشته باشد حرام است.
- [آیت الله سبحانی] نبش قبر امامزاده ها و شهدا و علما و صلحا اگرچه سال ها بر آن گذشته باشد حرام است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] نبش قبر امامزاده ها و شهدا و علما و صلحا اگرچه سالها بر آن گذشته باشد حرام است.
- [آیت الله بروجردی] نبش قبر امامزادهها و شهدا و علما و صلحا اگر چه سالها بر آن گذشته باشد حرام است.
- [آیت الله خوئی] نبش قبر امامزادهها و شهدا و علما و صلحا اگرچه سالها بر آن گذشته باشد حرام است.
- [آیت الله جوادی آملی] .در صورت ادای دو کلمه (االله اکبر ) به عربی صحیح، اتصال آن به دعای قبل یا ذ کر و دعای بعد جایز است , هرچند احتیاط در ترک اتصال آن به سابق و لاحق است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مسلمانان باید در مورد اشخاص مجهول که ملبس به لباس علما و طلاب هستند تحقیق نمایند اگر به مقامی دیگر غیر از مقام علما و مجتهدین که نواب حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه می باشند ارتباط داشته باشند از آنها کناره گرفته و از ضلالت و اضلال آن ها بپرهیزند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] نبش قبری که باعث هتک حرمت فرد مسلمان میگردد؛ مانند امامزادهها و شهدا و علما و صلحا، اگر چه سالها بر آن گذشته باشد حرام است.
- [آیت الله جوادی آملی] .تمام کلمات، حروف و حرکتهای قرائت، ذکر و دعای واجب نماز باید بدون غلط ادا شود . ترک یا جابه جایی عمدی آن ها موجب بطلان نماز است.
- [آیت الله سبحانی] در صحت وقف عام مانند وقف بر فقرا و علما، قبول شرط نیست ولی در وقف خاص مانند وقف بر شخص معینی، احتیاط لازم قبول او یا وکیل او است.