از این که ما را مورد وثوق واعتماد دانسته وابهامات خودتان را درمورد چند مسأله مطرح کرده اید سپاسگزاریم، امیدواریم بتوانیم پاسخگوی حسن اعتماد شما باشیم. همانطور که خوتان اشاره کرده اید دوران غیبت امام عصرعج به دو دوره غیبت صغری و غیبت کبری تقسیم می شود وما در حال حاضر در دوارن غیبت کبری بسر می بریم. در این دوران امام (ع) برخلاف دوره غیبت صغری افراد مشخصی را برای پاسخگویی به مسائل مردم و راهنمایی آنها مشخص نفرموده اند، بلکه علمای واجد شرایط، از سوی ایشان نیابت عامه دارند. امامع شرایط و ضوابط کلی را بیان فرموده تا درطول زمان هر فردی که آن ضوابط را دارا باشد، به نیابت ازامام، درامر دین و دنیا، راهنما و مرجع شیعیان باشد. دراین دوران مردم باید مسائل موردنظر خودرا با نواب عام درمیان بگذارند و مردم از آنان که از پیروان صادق و راهیان حقاند و به حکم تخصصی که دارند و نیز بنا به روایات وارده حجت می باشند، پاسخ سؤالات خودشان را دریافت خواهند کرد. مرحوم کشی می نویسد : امام زمان(عج) فرمودند : عذر وبهانه ای برای هیچ کس از دوستان ما در تشکیک نسبت به آنچه افراد مورد اطمینان ازما نقل می نمایند نیست. اینان بدانند که ما اسرار خود را به آنان واگذار کردیم وبه ایشان دادیم.(1) مرحوم شیخ طوسی، شیخ صدوق وشیخ طبرسی از اسحاق بن عمار نقل می نمایند که او گفت : مولایمان حضرت مهدی(عج) درمورد وظایف شیعیان درزمان غیبت فرموده اند : هرگاه حوادث و پیشامدهایی که برای شما واقع شد به روایت کنندگان حدیث ما مراجعه کنید، که آنان حجت من بر شما هستند ومن حجت خدا برآنان می باشم(2) مرحوم طبرسی درکتاب احتجاج خود ازامام صادقع نقل می کند که حضرت ضمن حدیثی می فرماید : هریک از فقها که مراقب نفس ونگهبان دین ومخالف هوا وهوس و مطیع فرمان مولایش (ائمه اطهارع) باشد، برهمه مردم وشیعیان لازم است از بنابراین درعصر غیبت کبری تمام امور مسلمانان دردست ولی فقیه جامع الشرایط قرارگرفته است و تمام کارها باید با نظر اوانجام گیرند. لذا دراین دوران برهمگان فرض و واجب است درامور خود به احکام و دستورات ولی فقیه رجوع کنند وازاو اطاعت کنند. برادرعزیز اگر آنچه شما ذکر کرده اید تأیید ولی فقیه و مراجع عظام می باشد، هیچگونه خللی وارد نمی شود ولی اگر افرادی ادعای ملاقات با امام زمان(عج) را بنمایند واز سوی ایشان پیامهایی را القا کنند که با دستورات مراجع بزرگوار و ولی فقیه جامع الشرایط درتعارض وتضاد باشد هیچگونه حجیت وسندیتی ندارد وبرخلاف دستور صریح امام(عج) می باشد و باید از پیروی آنان خود داری ورزید، آنچه برای ما دردوران حاضر حجت است اطاعت از فرامین علمای اعلام، بخصوص ولی فقیه ورهبر عالی قدر جمهوری اسلامی است. هر آنچه مؤید ایشان باشد صحیح است و جزآن حجیت ندارد ونباید اعتنا کرد. پی نوشت: (1) بحارالانوار،جلد5،ص362 (2) علی محمد علی دخیل،کتاب الامام المهدی،ص183182 منبع: موسسه تحقیقاتی حضرت ولی عصر علیه السلام
بعضی ها می گویند ما امام زمان(عج )را دیده ایم فلان عالم یا فلان مرجع، پس دستور غیبت کبری چه می شود؟
از این که ما را مورد وثوق واعتماد دانسته وابهامات خودتان را درمورد چند مسأله مطرح کرده اید سپاسگزاریم، امیدواریم بتوانیم پاسخگوی حسن اعتماد شما باشیم.
همانطور که خوتان اشاره کرده اید دوران غیبت امام عصرعج به دو دوره غیبت صغری و غیبت کبری تقسیم می شود وما در حال حاضر در دوارن غیبت کبری بسر می بریم. در این دوران امام (ع) برخلاف دوره غیبت صغری افراد مشخصی را برای پاسخگویی به مسائل مردم و راهنمایی آنها مشخص نفرموده اند، بلکه علمای واجد شرایط، از سوی ایشان نیابت عامه دارند. امامع شرایط و ضوابط کلی را بیان فرموده تا درطول زمان هر فردی که آن ضوابط را دارا باشد، به نیابت ازامام، درامر دین و دنیا، راهنما و مرجع شیعیان باشد.
دراین دوران مردم باید مسائل موردنظر خودرا با نواب عام درمیان بگذارند و مردم از آنان که از پیروان صادق و راهیان حقاند و به حکم تخصصی که دارند و نیز بنا به روایات وارده حجت می باشند، پاسخ سؤالات خودشان را دریافت خواهند کرد.
مرحوم کشی می نویسد : امام زمان(عج) فرمودند : عذر وبهانه ای برای هیچ کس از دوستان ما در تشکیک نسبت به آنچه افراد مورد اطمینان ازما نقل می نمایند نیست. اینان بدانند که ما اسرار خود را به آنان واگذار کردیم وبه ایشان دادیم.(1)
مرحوم شیخ طوسی، شیخ صدوق وشیخ طبرسی از اسحاق بن عمار نقل می نمایند که او گفت : مولایمان حضرت مهدی(عج) درمورد وظایف شیعیان درزمان غیبت فرموده اند : هرگاه حوادث و پیشامدهایی که برای شما واقع شد به روایت کنندگان حدیث ما مراجعه کنید، که آنان حجت من بر شما هستند ومن حجت خدا برآنان می باشم(2)
مرحوم طبرسی درکتاب احتجاج خود ازامام صادقع نقل می کند که حضرت ضمن حدیثی می فرماید : هریک از فقها که مراقب نفس ونگهبان دین ومخالف هوا وهوس و مطیع فرمان مولایش (ائمه اطهارع) باشد، برهمه مردم وشیعیان لازم است از بنابراین درعصر غیبت کبری تمام امور مسلمانان دردست ولی فقیه جامع الشرایط قرارگرفته است و تمام کارها باید با نظر اوانجام گیرند. لذا دراین دوران برهمگان فرض و واجب است درامور خود به احکام و دستورات ولی فقیه رجوع کنند وازاو اطاعت کنند.
برادرعزیز اگر آنچه شما ذکر کرده اید تأیید ولی فقیه و مراجع عظام می باشد، هیچگونه خللی وارد نمی شود ولی اگر افرادی ادعای ملاقات با امام زمان(عج) را بنمایند واز سوی ایشان پیامهایی را القا کنند که با دستورات مراجع بزرگوار و ولی فقیه جامع الشرایط درتعارض وتضاد باشد هیچگونه حجیت وسندیتی ندارد وبرخلاف دستور صریح امام(عج) می باشد و باید از پیروی آنان خود داری ورزید، آنچه برای ما دردوران حاضر حجت است اطاعت از فرامین علمای اعلام، بخصوص ولی فقیه ورهبر عالی قدر جمهوری اسلامی است. هر آنچه مؤید ایشان باشد صحیح است و جزآن حجیت ندارد ونباید اعتنا کرد.
پی نوشت:
(1) بحارالانوار،جلد5،ص362
(2) علی محمد علی دخیل،کتاب الامام المهدی،ص183182
منبع: موسسه تحقیقاتی حضرت ولی عصر علیه السلام
- [سایر] آیا در زمان غیبت کبری، ارتباط با امام زمان (عج) ممکن است؟
- [سایر] آیا در دوره غیبت کبری میتوان امام زمان (عج) را مشاهده کرد؟
- [سایر] موقع شروع غیبت کبری، حضرت مهدی (عج) مجرد بودند یا متأهل؟
- [سایر] آیا دیدار امام زمان (عج) در زمان غیبت کبری امکان دارد؟
- [سایر] آیا امام زمان (عج) فرمودهاند که در غیبت کبری امکان دیدار ایشان وجود ندارد؟
- [سایر] در عصر غیبت کبری، حضرت مهدی (عج) در چه مکانی اقامت دارند؟
- [سایر] چه دلایلی بر نیابت فقها و مراجع تقلید از امام زمان عج وجود دارد؟
- [سایر] درباره غیبت صغرای امام زمان(علیه السلام) و ضرورت آن قبل از غیبت کبری توضیح دهید.
- [سایر] چرا مراجع تقلید نائبان امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف)هستند ؟
- [سایر] حضرت مهدی (عج) چگونه نظم دهنده عالم هستی هستند؟
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولّی عَصْر ( عج ) که نماز جمعه واجب تَعْیینی نیست ، خرید و فروش و سایر معاملات ، پس از اذان جمعه حرام نیست .
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولیّ عصر (عج ) نماز جمعه واجب تَخییری است ( یعنی مُکَلَّفْ می تواند روز جمعه بجای نماز ظهر نماز جمعه بخواند ) ولی جمعه اَفْضَلْ است وظهر اَحْوَط واحتیاط بیشتر در آن است که هر دو را بجا آورند .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در زمان غیبت ولی عصر (عج) نماز جمعه واجب تخییری است (یعنی مکلّف می تواند روز جمعه به جای نماز ظهر نماز جمعه بخواند) ولی جمعه افضل است و ظهر احوط و احتیاط بیشتر در آن است که هردو را بجا آورد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مسلمانان باید در مورد اشخاص مجهول که ملبس به لباس علما و طلاب هستند تحقیق نمایند اگر به مقامی دیگر غیر از مقام علما و مجتهدین که نواب حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه می باشند ارتباط داشته باشند از آنها کناره گرفته و از ضلالت و اضلال آن ها بپرهیزند.
- [آیت الله جوادی آملی] .دریافت کننده خمس، امام ( ع)و در غیبت آن , فقیه جامع الشرایط و حاکم شرع است و مکلف , بدون اجازه از آنان نمی تواند آن را به موارد مصرف برساند . به تعبیر دیگر , همه خمس , اعم از سهم امام ( ع) و سهم سادات, در اختیار منصب امامت (شخصیت حقوقی) است. در زمان غیبت حضرت ولیّ عصر (عج) ،فقیه جامع الشرایط, جانشین شخصیت حقوقیِ امامت است، بنابراین در زمان غیبت باید تمام خمس را به فقیه جامع الشرای ط تحویل داد و هرگونه دخل و ت صرف در خمس (سهم امام( ع) و سهم سادات) باید با اجازه او باشد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مستحب است در شب اول قبر دو رکعت نماز وحشت برای میت بخوانند و دستور آن این است که در رکعت اول بعد از حمد یک مرتبه (آیة الکرسی) و در رکعت دوم بعد از حمد ده مرتبه سوره (إنّا أنزلناه) بخوانند و بعد از سلام نماز بگویند: (اللّهمّ صَلِّ علی محمَّدٍ و آلِ محمّدٍ، وابْعَثْ ثوابَها إلی قَبْرِ فُلانٍ) و به جای کلمه فلان اسم میت را بگویند.
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است در شب اول قبر دو رکعت نماز وحشت برای میت بخوانند و دستور ان این است که در رکعت اول بعد از حمد یک مرتبه ایه الکرسی و در رکعت دوم بعد از حمد ده مرتبه سوره انا انزلناه را بخوانند و بعد از سلام نماز بگویند اللهم صل علی محمد و ال محمد و ابعث ثوابها الی قبر فلان و به جای کلمه فلان اسم میت را بگویند
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] سزاوار است در شب اول قبر؛ دو رکعت نماز وحشت برای میت بخوانند و دستور آن این است که: در رکعت اول بعد از حمد یک مرتبه آیت الکرسی و در رکعت دوم بعد از حمد ده مرتبه سوره انا انزلناه را بخوانند و بعد از سلام نماز بگویند اللهم صل علی محمد و آل محمد و ابعث ثوابها الی قبر فلان و به جای کلمه فلان اسم میت را بگویند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است در شب اول قبر، دو رکعت نماز وحشت برای میت بخوانند و دستور آن این است که در رکعت اول بعد از حمد یک مرتبه آیة الکرسی و در رکعت دوم بعد از حمد ده مرتبه سوره اِنّا اَنْزَلْنا بخوانند و بعد از سلام نماز بگویند اللّهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد وَابْعَثْ ثَوابَها اِلَی قَبْرِ فُلانَ و به جای کلمه فلان اسم میت را بگویند.
- [آیت الله خوئی] سزاوار است در شب اول قبر، دو رکعت نماز وحشت برای میت بخوانند و دستور آن این است، که در رکعت اول بعد از حمد یک مرتبه آیةالکرسی و در رکعت دوم بعد از حمد ده مرتبه سوره" انا انزلناه" را بخوانند و بعداز سلام نماز بگویند:" اللهم صل علی محمد و آل محمد و ابعث ثوابها الی قبر فلان" و بهجای کلمه فلان، اسم میت را بگویند.