واقعیت آن است که به گونه ای معیّن نمی توان علت یا علل خاصی را برای غیبت امام زمان(عج) بیان کرد. شاید بر همین اساس باشد که در متون دینی علت غیبت، از مسایلی دانسته شده است که تنها خداوند حکمت و اسرار آن را می داند؛[1] ولی در روایات به برخی از علل غیبت اشاره شده است: 1. آزمایش مردم. یکی از سنت های مهم الهی آزمایش بندگان و انتخاب صالحان و گزینش پاکان است. غیبت مهدی(عج) عامل مهم آزمایش است؛ زیرا گروهی ایمان استواری ندارند و نسبت به امام بدبین شده و چنین می پندارند که اگر امام زمانی وجد دارد پس چرا ظهور نمی کند و غیب او طولانی است؟ از امام علی(ع) نقل شده است که حضرت دلیل غیبت را غربال انسان های صالح از گمراه و دانا از نادان می داند[2] و امام ششم فرمود: و هر جویندة باطلی در آن به شک می افتد....[3] 2. حفظ جان امام زمان(عج). امامان معصوم(ع) حجت های خداوند بر زمین بوده واگر وجود مقدس آن ها نباشد نظام هستی به هم خورده و آنان واسطة فیض الهی اند. مردم در هر زمانی از وجود مقدس امام زمان(عج) بهره مند می گردند. گرچه به ظاهر امام زمان را نمی بینند و یا نمی شناسند. متأسفانه برخی از انسان های دنیا گرا و ریاست طلب که حضور امام را با منافع خویش در تضاد می بینند در صدد بر می آیند که امام را به قتل برسانند؛ همان گونه که ائمة دیگر را به شهادت رساندند. شهادت امام علی(ع) و امام حسن(ع) و امام حسین(ع) که فاجعه ای برای جهان اسلام بود، در راستای سیاست خصمانه عدالت ستیزان به وجود آمد. خداوند به وسیلة غیبت، امام زمان را از قتل حفظ کرده است، زیرا اگر حضرت از آغاز زندگی میان مردم ظاهر می شد، او را می کشتند. یکی از یاران امام صادق(ع) روایت می کند که حضرت فرمود: امام منتظر، پیش از قیام خویش مدّتی از چشم ها غایب خواهد شد. عرض کردم: چرا؟ فرمود: بر جان خویش بیمناک خواهد بود.[4] 3. آزادی از بیعت. امام زمان(عج) هیچ رژیمی را حتی از روی تقیّه، به رسمیت نشناخته و نمی شناسد و حاکمان ستمگر را غاصب دانسته و حکومت آنان را غیر مشروع می داند. از این رو بیعت با آنان راجایز ندانسته و تحت سلطة حکومت هیچ ستمگری قرار نمی گیرد.[5] اگر امام زمان(عج) غایب نبود باید با طاغوت و طاغوتیان مبارزه نموده، به شهادت می رسید؛ از این رو وجود ظاهری امام موجب می شد که یا حضرت با رژیم های ستمگر بیعت کند - که قطعاً بیعت نمی کرد - و یا در راه مبارزه با حکومت های غاصب به شهادت رسیده و زمین خدا خالی از حجّت می ماند. حسن بن فضّال می گوید: امام هشتم فرمود: گویی شیعیانم را می بینم که هنگام مرگ سوّمین فرزند [امام حسن عسکری] در جستجوی امام خود، همه جا را می گردند اما او را نمی یابند. عرض کردم : چرا غایب می شود؟ فرمود: برای این که وقتی با شمشیر قیام می کند بیعت کسی در گردن وی نباشد.[6] پینوشتها: [1] لطف الله صافی، منتخب الاثر، ص 330 - 331. [2] کمال الدین، ج 2، ص 158. [3] همان، ص 203. [4] اصول کافی، ج 1، ص 337؛ طوسی، کتاب الغیبه، ص 202. [5] مهدی پیشوایی، سیرة پیشوایان، ص 672. [6] بحارالانوار، ج 51، ص 152. منبع: موسسه تحقیقاتی حضرت ولی عصر علیه السلام
واقعیت آن است که به گونه ای معیّن نمی توان علت یا علل خاصی را برای غیبت امام زمان(عج) بیان کرد. شاید بر همین اساس باشد که در متون دینی علت غیبت، از مسایلی دانسته شده است که تنها خداوند حکمت و اسرار آن را می داند؛[1] ولی در روایات به برخی از علل غیبت اشاره شده است:
1. آزمایش مردم. یکی از سنت های مهم الهی آزمایش بندگان و انتخاب صالحان و گزینش پاکان است. غیبت مهدی(عج) عامل مهم آزمایش است؛ زیرا گروهی ایمان استواری ندارند و نسبت به امام بدبین شده و چنین می پندارند که اگر امام زمانی وجد دارد پس چرا ظهور نمی کند و غیب او طولانی است؟ از امام علی(ع) نقل شده است که حضرت دلیل غیبت را غربال انسان های صالح از گمراه و دانا از نادان می داند[2] و امام ششم فرمود: و هر جویندة باطلی در آن به شک می افتد....[3]
2. حفظ جان امام زمان(عج). امامان معصوم(ع) حجت های خداوند بر زمین بوده واگر وجود مقدس آن ها نباشد نظام هستی به هم خورده و آنان واسطة فیض الهی اند. مردم در هر زمانی از وجود مقدس امام زمان(عج) بهره مند می گردند. گرچه به ظاهر امام زمان را نمی بینند و یا نمی شناسند. متأسفانه برخی از انسان های دنیا گرا و ریاست طلب که حضور امام را با منافع خویش در تضاد می بینند در صدد بر می آیند که امام را به قتل برسانند؛ همان گونه که ائمة دیگر را به شهادت رساندند. شهادت امام علی(ع) و امام حسن(ع) و امام حسین(ع) که فاجعه ای برای جهان اسلام بود، در راستای سیاست خصمانه عدالت ستیزان به وجود آمد.
خداوند به وسیلة غیبت، امام زمان را از قتل حفظ کرده است، زیرا اگر حضرت از آغاز زندگی میان مردم ظاهر می شد، او را می کشتند. یکی از یاران امام صادق(ع) روایت می کند که حضرت فرمود: امام منتظر، پیش از قیام خویش مدّتی از چشم ها غایب خواهد شد. عرض کردم: چرا؟ فرمود: بر جان خویش بیمناک خواهد بود.[4]
3. آزادی از بیعت. امام زمان(عج) هیچ رژیمی را حتی از روی تقیّه، به رسمیت نشناخته و نمی شناسد و حاکمان ستمگر را غاصب دانسته و حکومت آنان را غیر مشروع می داند. از این رو بیعت با آنان راجایز ندانسته و تحت سلطة حکومت هیچ ستمگری قرار نمی گیرد.[5] اگر امام زمان(عج) غایب نبود باید با طاغوت و طاغوتیان مبارزه نموده، به شهادت می رسید؛ از این رو وجود ظاهری امام موجب می شد که یا حضرت با رژیم های ستمگر بیعت کند - که قطعاً بیعت نمی کرد - و یا در راه مبارزه با حکومت های غاصب به شهادت رسیده و زمین خدا خالی از حجّت می ماند. حسن بن فضّال می گوید: امام هشتم فرمود: گویی شیعیانم را می بینم که هنگام مرگ سوّمین فرزند [امام حسن عسکری] در جستجوی امام خود، همه جا را می گردند اما او را نمی یابند. عرض کردم : چرا غایب می شود؟ فرمود: برای این که وقتی با شمشیر قیام می کند بیعت کسی در گردن وی نباشد.[6]
پینوشتها:
[1] لطف الله صافی، منتخب الاثر، ص 330 - 331.
[2] کمال الدین، ج 2، ص 158.
[3] همان، ص 203.
[4] اصول کافی، ج 1، ص 337؛ طوسی، کتاب الغیبه، ص 202.
[5] مهدی پیشوایی، سیرة پیشوایان، ص 672.
[6] بحارالانوار، ج 51، ص 152.
منبع: موسسه تحقیقاتی حضرت ولی عصر علیه السلام
- [سایر] امام زمان عج الله تعالی فرجه الشریف در چه زمانی غایب شد؟
- [سایر] مستور بودن امامان اسماعیلیه با غایب بودن امام زمان عج چه تفاوتی دارد؟
- [سایر] آیا امام زمان (عج) به دلیل بیعت نکردن با حاکم ظالم غایب شده اند؟
- [سایر] آیا غیر از حضرت مهدی (عج) پیامبری هست که غایب باشد (به اعتقاد اسلام و شیعه)؟
- [سایر] امام زمان (عج) چه تاریخی به غیبت رفت و چند سال است که ایشان غایب است؟
- [سایر] در این زمان که امام عصر (عج) غایب است، باز هدایت امر انجام میگیرد یا نه؟
- [سایر] آیا امام زمان (عج) در عصر غیبت در سرداب خانه خود مخفی و غایب شده است؟
- [سایر] با سلام، امام زمان (عج) در زمان حکومت کدام "خلیفه" غایب شدند( غیبت صغری).
- [سایر] دیدگاه اهل سنّت در مورد امام مهدی(عج) چیست؟ آیا ظهور مهدی موعود، از مسائل اتفاقی بین مسلمین است؟
- [سایر] دیدگاه اهل سنّت در مورد امام مهدی(عج) چیست؟ آیا ظهور مهدی موعود، از مسائل اتفاقی بین مسلمین است؟
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولّی عَصْر ( عج ) که نماز جمعه واجب تَعْیینی نیست ، خرید و فروش و سایر معاملات ، پس از اذان جمعه حرام نیست .
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولیّ عصر (عج ) نماز جمعه واجب تَخییری است ( یعنی مُکَلَّفْ می تواند روز جمعه بجای نماز ظهر نماز جمعه بخواند ) ولی جمعه اَفْضَلْ است وظهر اَحْوَط واحتیاط بیشتر در آن است که هر دو را بجا آورند .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مسلمانان باید در مورد اشخاص مجهول که ملبس به لباس علما و طلاب هستند تحقیق نمایند اگر به مقامی دیگر غیر از مقام علما و مجتهدین که نواب حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه می باشند ارتباط داشته باشند از آنها کناره گرفته و از ضلالت و اضلال آن ها بپرهیزند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در زمان غیبت ولی عصر (عج) نماز جمعه واجب تخییری است (یعنی مکلّف می تواند روز جمعه به جای نماز ظهر نماز جمعه بخواند) ولی جمعه افضل است و ظهر احوط و احتیاط بیشتر در آن است که هردو را بجا آورد.
- [آیت الله جوادی آملی] .دریافت کننده خمس، امام ( ع)و در غیبت آن , فقیه جامع الشرایط و حاکم شرع است و مکلف , بدون اجازه از آنان نمی تواند آن را به موارد مصرف برساند . به تعبیر دیگر , همه خمس , اعم از سهم امام ( ع) و سهم سادات, در اختیار منصب امامت (شخصیت حقوقی) است. در زمان غیبت حضرت ولیّ عصر (عج) ،فقیه جامع الشرایط, جانشین شخصیت حقوقیِ امامت است، بنابراین در زمان غیبت باید تمام خمس را به فقیه جامع الشرای ط تحویل داد و هرگونه دخل و ت صرف در خمس (سهم امام( ع) و سهم سادات) باید با اجازه او باشد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . "أَشْهَدُ أَنَّ عَلِیّاً وَلِیُّ الله"جزو اذان و اقامه نیست، ولی خوب است بعد از "أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسوُلُ الله"، به قصد قربت گفته شود. اللهُ أکْبَرُ خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند. أَشْهَدُ أَنْ لا إِلَهَ إِلاَّ الله شهادت می دهم که نیست خدایی جز خدای یکتا و بی همتا. أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسوُلُ الله شهادت می دهم که حضرت محمد بن عبدالله صلی الله علیه و آله پیغمبر و فرستاده خداست. أَشْهَدُ أَنَّ عَلِیّاً أمِیرَ المُؤمِنینَ وَلِیُّ الله شهادت می دهم که حضرت علی علیه السلام أمیرالمؤمنین و ولی خدا بر همه خلق است. حَیَّ عَلَی الصَّلاَة بشتاب برای نماز. حَیَّ عَلَی الْفَلاَح بشتاب برای رستگاری. حَیَّ عَلی خَیْرِ الْعَمَل بشتاب برای بهترین کارها که نماز است. قَد قامَتِ الصَّلاَة به تحقیق نماز برپا شد. لا إلَهَ إِلاَّ الله نیست خدایی مگر خدای یکتا و بی همتا.
- [آیت الله بروجردی] (اَشْهَدُ اَنَّ عَلِیاً وَلِی اللهِ) جزء اذان و اقامه نیست، ولی خوب است بعد از (اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً رسُولُ اللهِ) به قصد قربت گفته شود.ترجمهی اذان و اقامه(اللهُ اکبر): یعنی خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند.(اَشْهَدُ اَنْ لا اِلهَ الا اللهُ): یعنی شهادت میدهم که غیر خدایی که یکتا و بیهمتاست خدای دیگری سزاوار پرستش نیست.(اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً رسُولُ اللهِ): یعنی شهادت میدهم که حضرت محمّد بن عبدالله) ص) پیغمبر و فرستادة خدا است.(اَشْهَدُ اَنَّ عَلیا اَمیرَالمؤمنینَ وَلِی اللهِ): یعنی شهادت میدهم که حضرت علی (علیه الصلوة و السلام)، امیرالمؤمنین و ولی خدا بر همهی خلق است.(حَی عَلَی الصَّلوة): یعنی بشتاب برای نماز.(حَی عَلَی الفَلاحِ): یعنی بشتاب برای رستگاری.(حَی عَلَی خَیرِ العَمَلِ): یعنی بشتاب برای بهترین کارها که نماز است.(قَد قامَتِ الصَّلوة): یعنی به تحقیق نماز بر پا شد.(لا اِلهَ اِلاَّ الله): یعنی خدایی سزاوار پرستش نیست مگر خدایی که یکتا و بیهمتا است.
- [آیت الله نوری همدانی] اذان هیجده جمله است : اللهً اکبرُ چهار مرتبه اشهدً ان لا الهَ الا اللهً ، اشهدً انّ محّمداً رسولً اللهِ ، حیّ علی الصلاهِ، حیَّ علی الفلاحِ ، حیّ علی خیرِ العملِ ، الله اکبرُ ، لا الهَ الا اللهً هر یک دو مرتبه ، و اقامه هفده جمله است یعنی دو مرتبه الله اکبرُ از اول اذان و یک مرتبه لا اِلَه الّا اللهً از آخر آن کم می شود و بعد از گفتن حیّ علی خیرِ العملِ باید دو مرتبه قد قامتِ الصلاهً اضافه نمود .
- [آیت الله سبحانی] اذان هیجده جمله است: اللّهُ أَکْبَر چهار مرتبه. أَشْهَدُ أَنْ لا اِلَهَ اِلاَّ اللّهُ، أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسُولُ اللّهِ، حَیَّ عَلَی الصَّلاَةِ، حَیَّ عَلَی الفَلاَح، حَیَّ عَلَی خَیْرِ العَمَلِ، اللّهُ أَکْبَر، لاَ اِلهَ اِلاَّ اللّهُ هر یک دو مرتبه. و اقامه هفده جمله است یعنی دو مرتبه اللّهُ أَکْبَر از اول اذان و یک مرتبه لاَ اِلهَ اِلاَّ اللّهُ از آخر آن کم می شود و بعد از گفتن حَیَّ عَلَی خَیْرِ العَمَلِ باید دو مرتبه قَدْ قامَتِ الصَّلاةُ اضافه نمود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اذان هیجده جمله است: "اللهُ أکْبَرُ" چهار مرتبه؛ "أَشْهَدُ أَنْ لا إِلَهَ إِلاَّ اللهُ" "أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسوُلُ الله" "حَیَّ عَلی الصّلاة" "حَیَّ عَلَی الْفَلاَح" "حَیَّ عَلی خَیْرِ الْعَمَل" "اللهُ أَکْبَرُ" "لاَ إِلَهَ إِلاَّ الله" هر یک دو مرتبه. اقامه هفده جمله است یعنی: دو مرتبه "اللهُ أکْبَرُ" از اول اذان و یک مرتبه "لا إِلَهَ إِلاَّ الله" از آخر آن کم می شود وبعد از گفتن "حَیَّ عَلی خَیْرِ الْعَمَل"باید دو مرتبه "قَدْ قامَتِ الصَّلاة" اضافه نمود.