از متون دینی استفاده میشود که برخی از پیامبران همانند حضرت مسیح و خضر و الیاس و ادریس زندهاند. تمام مورخان اتفاق نظر دارند که حضرت خضر آب زندگی خورده و عمر جاودانه دارد. در برخی از احادیث آمده است که حضرت خضر به استقبال جنازه حضرت امیرالمؤمنین(ع) رفت و حسنین(ع) را تسلیت داد و آنان را به قبر ساخته نوح(ع) راهنمایی کرد و منزل او بیشتر مسجد صعصعه و مسجد سهله بوده و است. سید بن طاووس روایت کرده است: خضر و الیاس همه ساله در موسم حج در مکه یکدیگر را ملاقات میکنند و از آن جا، جدا میشوند تا سال بعد که به هم میرسند.(1) در موضوع چگونگی رفع و عروج حضرت عیسی(ع) میان اهل نظر اختلاف است. برخی گویند: حضرت عیسی با همین جسم عنصری زنده است تا ظهور حضرت مهدی(عج) که فرود آید و پشت سر آن حضرت نماز خواند. برخی دیگر معتقدند از کلمه (متوفیک) در آیه شریفه(2) استفاده میشود که حضرت عیسی(ع) قبض روح شده و روح او را به آسمانها بردهاند.(3) برخی از روایات دیدگاه اوّل را تأیید میکند و سفارش این است که حضرت عیسی(ع) زنده است و در زمان ظهور حضرت مهدی(عج) فرود میآید و پشت سر حضرت مطابق سنّت او نماز میخواند.(4) اهل سنّت نیز در این موضوع با شیعه اتفاق نظر دارند و گفتهاند: آن گاه که عیسی(ع) فرود آید، هیچ یک از سنّتهای حضرت محمّد(ص) را نسخ نخواهد کرد و در هنگام نماز، از امامی که از امّت محمّد(ص) است جلو نمیافتد، بلکه او را مقدّم داشته و پشت سر او نماز میخواند.(5) برخی از مورخان با توجه به آیه شریفه (و رفعناه مکاناً علیّاً)(6) معتقدند که حضرت ادریس(ع) نیز زنده است و گفتهاند که بعد از 356 سال زندگی در دنیا، او را همانند حضرت عیسی(ع) به آسمانها بردهاند.(7) در نتیجه ممکن است گفته شود: زنده بودن این پیامبران نوعی غیب محسوب میشود که خداوند از آنها آگاهی داشته و ما با قاطعیت نمیتوانیم در مورد آنها اظهار نظر کنیم. از نظر اسلام به نحو قطعی تنها غایبی که مصلح کل است و جهانیان منتظر ظهور او هستند که زمین پرشده از ظلم و جور را پر از عدل و داد کند، حضرت مهدی(عج) است. پینوشتها: 1. قصص الأنبیاء، عمادزاده اصفهانی، انتشارات اسلام، جزء اوّل، صص 342-343. 2. آل عمران(3)، آیه 49. 3. قصص الأنبیاء، جزء دوم، صص 735 - 736. 4. کمال الدین و تمام النعمه، شیخ صدوق، جزء 1، ص 280، ح 27 و ص 332، ح 17. 5. تأویل مختلف الحدیث، عبداللَّه بن مسلم بن قتیبة، چ دارالجیل، بیروت، ص 188. 6. مریم(19)، آیه 57. 7. قصص الأنبیاء، جزء اوّل، ص 190 ؛ تفسیر نمونه، ج 13، ص 98. منبع: موسسه تحقیقاتی حضرت ولی عصر علیه السلام
از متون دینی استفاده میشود که برخی از پیامبران همانند حضرت مسیح و خضر و الیاس و ادریس زندهاند.
تمام مورخان اتفاق نظر دارند که حضرت خضر آب زندگی خورده و عمر جاودانه دارد.
در برخی از احادیث آمده است که حضرت خضر به استقبال جنازه حضرت امیرالمؤمنین(ع) رفت و حسنین(ع) را تسلیت داد و آنان را به قبر ساخته نوح(ع) راهنمایی کرد و منزل او بیشتر مسجد صعصعه و مسجد سهله بوده و است.
سید بن طاووس روایت کرده است: خضر و الیاس همه ساله در موسم حج در مکه یکدیگر را ملاقات میکنند و از آن جا، جدا میشوند تا سال بعد که به هم میرسند.(1)
در موضوع چگونگی رفع و عروج حضرت عیسی(ع) میان اهل نظر اختلاف است. برخی گویند: حضرت عیسی با همین جسم عنصری زنده است تا ظهور حضرت مهدی(عج) که فرود آید و پشت سر آن حضرت نماز خواند.
برخی دیگر معتقدند از کلمه (متوفیک) در آیه شریفه(2) استفاده میشود که حضرت عیسی(ع) قبض روح شده و روح او را به آسمانها بردهاند.(3)
برخی از روایات دیدگاه اوّل را تأیید میکند و سفارش این است که حضرت عیسی(ع) زنده است و در زمان ظهور حضرت مهدی(عج) فرود میآید و پشت سر حضرت مطابق سنّت او نماز میخواند.(4)
اهل سنّت نیز در این موضوع با شیعه اتفاق نظر دارند و گفتهاند: آن گاه که عیسی(ع) فرود آید، هیچ یک از سنّتهای حضرت محمّد(ص) را نسخ نخواهد کرد و در هنگام نماز، از امامی که از امّت محمّد(ص) است جلو نمیافتد، بلکه او را مقدّم داشته و پشت سر او نماز میخواند.(5)
برخی از مورخان با توجه به آیه شریفه (و رفعناه مکاناً علیّاً)(6) معتقدند که حضرت ادریس(ع) نیز زنده است و گفتهاند که بعد از 356 سال زندگی در دنیا، او را همانند حضرت عیسی(ع) به آسمانها بردهاند.(7)
در نتیجه ممکن است گفته شود: زنده بودن این پیامبران نوعی غیب محسوب میشود که خداوند از آنها آگاهی داشته و ما با قاطعیت نمیتوانیم در مورد آنها اظهار نظر کنیم.
از نظر اسلام به نحو قطعی تنها غایبی که مصلح کل است و جهانیان منتظر ظهور او هستند که زمین پرشده از ظلم و جور را پر از عدل و داد کند، حضرت مهدی(عج) است.
پینوشتها:
1. قصص الأنبیاء، عمادزاده اصفهانی، انتشارات اسلام، جزء اوّل، صص 342-343.
2. آل عمران(3)، آیه 49.
3. قصص الأنبیاء، جزء دوم، صص 735 - 736.
4. کمال الدین و تمام النعمه، شیخ صدوق، جزء 1، ص 280، ح 27 و ص 332، ح 17.
5. تأویل مختلف الحدیث، عبداللَّه بن مسلم بن قتیبة، چ دارالجیل، بیروت، ص 188.
6. مریم(19)، آیه 57.
7. قصص الأنبیاء، جزء اوّل، ص 190 ؛ تفسیر نمونه، ج 13، ص 98.
منبع: موسسه تحقیقاتی حضرت ولی عصر علیه السلام
- [سایر] آیا اعتقاد به ظهور امام مهدی (عج)، باور داشتی شیعی است؟
- [سایر] مستور بودن امامان اسماعیلیه با غایب بودن امام زمان عج چه تفاوتی دارد؟
- [سایر] آیا اعتقاد به لزوم وجود امام معصوم، با غیبت طولانی امام زمان (عج) ناسازگار نیست؟
- [سایر] اگر حضرت مهدی (عج) وجود دارد پس چرا غایب است؟
- [سایر] امام زمان عج الله تعالی فرجه الشریف در چه زمانی غایب شد؟
- [سایر] آیا اهل سنّت به امام مهدی (عج) اعتقاد دارند؟
- [سایر] آیا اهل سنّت به امام مهدی عج اعتقاد دارند؟ تفاوت آنها با تشیّع در این جهت چیست؟
- [سایر] سلام دو سؤال دارم: آیا ما شیعیان اعتقاد داریم که امام زمان (عج) ظهور میکنند تا حکومت را برای حضرت عیسی علیه السلام مهیا کنند؟ یا اینکه خود امام زمان حکومت خواهند کرد؟ ممنون
- [سایر] دلیل شیعه بر تولد امام زمان (عج) چیست؟
- [سایر] آیا یاران خاص امام زمان (عج) همه شیعه هستند؟
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولّی عَصْر ( عج ) که نماز جمعه واجب تَعْیینی نیست ، خرید و فروش و سایر معاملات ، پس از اذان جمعه حرام نیست .
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولیّ عصر (عج ) نماز جمعه واجب تَخییری است ( یعنی مُکَلَّفْ می تواند روز جمعه بجای نماز ظهر نماز جمعه بخواند ) ولی جمعه اَفْضَلْ است وظهر اَحْوَط واحتیاط بیشتر در آن است که هر دو را بجا آورند .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مسلمانان باید در مورد اشخاص مجهول که ملبس به لباس علما و طلاب هستند تحقیق نمایند اگر به مقامی دیگر غیر از مقام علما و مجتهدین که نواب حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه می باشند ارتباط داشته باشند از آنها کناره گرفته و از ضلالت و اضلال آن ها بپرهیزند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در زمان غیبت ولی عصر (عج) نماز جمعه واجب تخییری است (یعنی مکلّف می تواند روز جمعه به جای نماز ظهر نماز جمعه بخواند) ولی جمعه افضل است و ظهر احوط و احتیاط بیشتر در آن است که هردو را بجا آورد.
- [آیت الله جوادی آملی] .دریافت کننده خمس، امام ( ع)و در غیبت آن , فقیه جامع الشرایط و حاکم شرع است و مکلف , بدون اجازه از آنان نمی تواند آن را به موارد مصرف برساند . به تعبیر دیگر , همه خمس , اعم از سهم امام ( ع) و سهم سادات, در اختیار منصب امامت (شخصیت حقوقی) است. در زمان غیبت حضرت ولیّ عصر (عج) ،فقیه جامع الشرایط, جانشین شخصیت حقوقیِ امامت است، بنابراین در زمان غیبت باید تمام خمس را به فقیه جامع الشرای ط تحویل داد و هرگونه دخل و ت صرف در خمس (سهم امام( ع) و سهم سادات) باید با اجازه او باشد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر کافر از روی اعتقاد شهادتین بگوید، یعنی به یگانگی خدا و نبوت خاتم الانبیاء صلی الله علیه و آله شهادت بدهد، به هر لغتی که باشد مسلمان میشود و بعد از مسلمان شدن؛ بدن، آب دهان، آب بینی و عرق او پاک است؛ ولی اگر هنگام مسلمان شدن، عین نجاست به بدن او بوده، باید برطرف کند و جای آن را آب بکشد و اگر پیش از مسلمان شدن عین نجاست برطرف شده باشد، احتیاط مستحب آن است که جای آن را آب بکشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] غسل دادن میت مسلمان و کفن کردن او چنان که گفته شد واجب است ولی دو گروه از این حکم مستثنا هستند: اول (شهیدان راه خدا) یعنی کسانی که در میدان جهاد در راه اسلام، همراه پیامبر(صلی الله علیه وآله) یا امام معصوم(علیه السلام) یا نایب خاص او کشته شده اند، همچنین کسانی که در حال غیبت امام زمان(ارواحنا فداه) برای دفاع در برابر دشمنان اسلام کشته می شوند، خواه مرد باشند، یا زن، بزرگ باشند و یا کودک، در این گونه موارد غسل و کفن و حنوط واجب نیست، بلکه باید آنها را با همان لباسهایشان بعد از خواندن نماز دفن کنند.
- [آیت الله مظاهری] مکروه است که در گریه بر میّت صدا را خیلی بلند کنند. ______ 1) آیا تو بر پیمانی - که با آن ما را ترک کردی - وفاداری؟ پیمان بر شهادت به اینکه نیست خدایی غیر از خداوند متعال، او که یکتاست و شریکی برای او نیست و به اینکه محمد صلی الله علیه وآله وسلم بنده و رسول اوست و سید پیامبران و خاتم آنان است و به اینکه علی علیه السلام امیر مومنان و سید امامان و امامی است که خداوند متعال، فرمانبرداری از او را بر همه عالمیان واجب فرموده است و به اینکه حسن و حسین و علی بن الحسین و محمد بن علی و جعفر بن محمد و موسی بن جعفر و علی بن موسی و محمد بن علی و علی بن محمد و حسن بن علی و قائم آل محمد - که درودهای خداوند بر آنان باد - امامان مومنان و حجّتهای خداوند بر همه خلائق و امامان تو هستند، که پیشروان هدایت و نیکوکاری هستند. 2) هنگامی که دو فرشته نزدیک به خداوند (نکیر و منکر) که فرستادگان از جانب خدای متعالند، به سوی تو آمدند و از تو در مورد خدایت و پیامبرت و دینت و کتابت و قبلهات و امامانت سوال کردند،پس نترس و اندوهگین نشو و در جواب آنان بگو: خداوند، پروردگار من و محمد صلی الله علیه وآله وسلم، پیامبر من و اسلام، دین من و قرآن، کتاب من و کعبه، قبله من و امیر مومنان علی بن ابی طالب، امام من و حسن بن علی، امام من و حسین بن علی، امام من و زین العابدین، امام من و محمد باقر، امام من و جعفر صادق، امام من، و موسی کاظم، امام من و علی رضا، امام من و محمد جواد امام من و علی هادی، امام من و حسن عسکری، امام من و حجّت منتظَر، امام من میباشند، اینان - که درودهای خداوند بر آنان باد - امامان و سروران و رهبران و شفیعان من میباشند، در دنیا و آخرت به آنان دوستی میورزم و از دشمنان آنان دوری میجویم، سپس بدان ای فلان فرزند فلان. 3) بدرستی که خداوند متعال، بهترین پروردگار و محمد صلی الله علیه وآله وسلم، بهترین پیامبر و امیر مومنان علی بن ابی طالب و فرزندان معصوم او یعنی دوازده امام، بهترین امامان هستند و آنچه را محمد صلی الله علیه وآله وسلم آورده است حقّ است و مرگ حقّ است و سوال منکر و نکیر در قبر حقّ است و برانگیخته شدن (برای روز قیامت)، حقّ است و رستاخیز، حقّ است و صراط، حقّ است و میزان (اعمال)، حقّ است و تطایر کتب، حقّ است و بهشت، حقّ است و جهنم، حقّ است و آن ساعت معهود (روز قیامت)، خواهد آمد و هیچ تردیدی در آن نیست و به تحقیق خداوند متعال کسانی را، که در قبرها هستند، بر خواهد انگیخت. 4) خداوند تو را بر قول ثابت، پایدار فرماید و به راه مستقیم هدایت فرماید و بین تو و امامان تو در جایگاهی از رحمتش، شناخت ایجاد فرماید. 5) خداوندا زمین را از دو پهلوی او گشاده گردان و روح او را بسوی خودت بالا بر و او را با برهانی از خودت روبرو گردان، خداوندا (درخواست میکنیم)عفو تو را، عفو تو را. 6) خداوندا زمین را از دو پهلوی او گشاده گردان و روح او را بسوی خودت بالا بر و او را از جانب خودت با رضوان روبرو کن و قبر او را از بخشایش خودت آرام فرما، رحمتی که بوسیله آن از مهربانی هر کس دیگری بی نیاز گردد.
- [آیت الله مظاهری] کافر (کسی که منکر خدا یا معاد است، یا برای خدا شریک قرار میدهد، یا پیامبری حضرت خاتم الانبیا محمد بن عبداللَّه صلی الله علیه وآله وسلم را قبول ندارد، یا در یکی از اینها شک داشته باشد، یا ضروری دین یعنی چیزی را که مثل نماز و روزه مسلمانان جزو دین اسلام میدانند منکر شود، در صورتی که بداند انکار آن چیز به انکار خدا یا توحید یا نبوت برمیگردد) احکام مسلمانان را ندارد، مثلاً نمیتواند زن مسلمان بگیرد، و نباید در قبرستان مسلمانان دفن شود.
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی ادّعای نبوّت و پیامبری کند یا به پیغمبراکرم صلی الله علیه وآله وسلم یا یکی از ائمّه معصومین علیهم السلام یا حضرت زهرا علیها السلام دشنام دهد، بر هر کس که بشنود واجب است او را بکشد مگر اینکه بر جان یا مال یا ناموس خود یا مسلمان دیگری بترسد.