در آیة 81 سورة آل عمران، مراد از وعده یاری کنید چیست و چگونه می توان این آیه را دلیل بر اثبات رجعت قرار داد؟ لطفاً توضیح دهید.
الف مراد از وعده یاری در این آیه، یک مسئله کلی و عمومی است، اگر چه خاتم پیامبران، مصداق بارز آن است. در حقیقت، همان طور که پیامبران و امتهای بعدی، نسبت به پیامبران گذشته و آیین آنها، احترام می گذارند، پیامبران و امتهای پیشین نیز، نسبت به پیامبران بعد از خود، چنین وظیفه ای را داشته اند به این خاطر اگر می بینیم در روایاتی، تصریح شده که منظور پیامبر گرامی اسلام است، از قبیل تفسیر آیه و تطبیق آن بر یک مصداق روشن محسوب می گردد. نه این که معنای آن منحصر، باشد. فخررازی، در تفسیر خود، از حضرت علی نقل کرده است هنگامی که خداوند، آدم و سایر انبیا را آفرید، از آنها عهد و پیمان گرفت که هرگاه محمد(ص) مبعوث شد، به او ایمان آورند و یاریش کنند.(تفسیر نمونه، آیت ا... مکارم شیرازی و دیگران، ج 2، ص 487، دارالکتب الاسلامیة.) ب استفاده از آیه، برای اثبات رجعت. از امام صادق، روایت شده که فرمود: از زمان حضرت آدم به بعد، خدا هیچ پیامبری را برانگیخت ، مگر آن که به دنیا، باز خواهد گشت و امیرمؤمن انرا یاری خواهد داد و این است فرموده خدای متعال که: و به او ایمان بیاورید، یعنی رسول خدا(ص) و به یاری وی برخیزید یعنی امیرمؤمنان سپس در عالم ذر، به آنان گفت: آیا اقرار نمودید و بر آن پیمان بستید؟ هنوز تأویل این آیه، نیامده است. راوی می پرسد: تأویل آن، چه وقت خواهد آمد؟ فرمود: هنگامی که خدا، پیامبران و مؤمنان را در اطراف علی، گردآورد تا او را یاری کنند پس در آن زمان است که خداوند، پرچم پیامبرش را به دست علی بن ابی طالب می دهد و در آن هنگام است که او فرمانروای همة خلایق می گردد، و این، تأویل آیه است. همچنین فرمود: شگفتا! و چگونه اظهار شگفتی نکنم، از مردگانی که خدا، آنان را گروه گروه، زنده بر می انگیزد و آنان اجابت نموده و می گویند: لبیک لبیک... .(تفسیر برهان، ج 1، ص 181 / شیعه و رجعت، آیت ا... میرشاه ولد، ص 77، دارالنشر اسلام.) طبق این نظر و روایات، انبیای گذشته برای یاری پیامبر و علی نبوده اند. و در رجعت است که آنها برمی گردند و پیامبر گرامی اسلام و امیرالمؤمنین را یاری می کنند، و این آیه شریفه، این گونه بر رجعت دلالت دارد. منبع: موسسه تحقیقاتی حضرت ولی عصر علیه السلام
عنوان سوال:

در آیة 81 سورة آل عمران، مراد از وعده یاری کنید چیست و چگونه می توان این آیه را دلیل بر اثبات رجعت قرار داد؟ لطفاً توضیح دهید.


پاسخ:

الف مراد از وعده یاری در این آیه، یک مسئله کلی و عمومی است، اگر چه خاتم پیامبران، مصداق بارز آن است. در حقیقت، همان طور که پیامبران و امتهای بعدی، نسبت به پیامبران گذشته و آیین آنها، احترام می گذارند، پیامبران و امتهای پیشین نیز، نسبت به پیامبران بعد از خود، چنین وظیفه ای را داشته اند به این خاطر اگر می بینیم در روایاتی، تصریح شده که منظور پیامبر گرامی اسلام است، از قبیل تفسیر آیه و تطبیق آن بر یک مصداق روشن محسوب می گردد. نه این که معنای آن منحصر، باشد. فخررازی، در تفسیر خود، از حضرت علی نقل کرده است هنگامی که خداوند، آدم و سایر انبیا را آفرید، از آنها عهد و پیمان گرفت که هرگاه محمد(ص) مبعوث شد، به او ایمان آورند و یاریش کنند.(تفسیر نمونه، آیت ا... مکارم شیرازی و دیگران، ج 2، ص 487، دارالکتب الاسلامیة.)
ب استفاده از آیه، برای اثبات رجعت.
از امام صادق، روایت شده که فرمود: از زمان حضرت آدم به بعد، خدا هیچ پیامبری را برانگیخت ، مگر آن که به دنیا، باز خواهد گشت و امیرمؤمن انرا یاری خواهد داد و این است فرموده خدای متعال که: و به او ایمان بیاورید، یعنی رسول خدا(ص) و به یاری وی برخیزید یعنی امیرمؤمنان سپس در عالم ذر، به آنان گفت: آیا اقرار نمودید و بر آن پیمان بستید؟
هنوز تأویل این آیه، نیامده است.
راوی می پرسد: تأویل آن، چه وقت خواهد آمد؟ فرمود: هنگامی که خدا، پیامبران و مؤمنان را در اطراف علی، گردآورد تا او را یاری کنند پس در آن زمان است که خداوند، پرچم پیامبرش را به دست علی بن ابی طالب می دهد و در آن هنگام است که او فرمانروای همة خلایق می گردد، و این، تأویل آیه است.
همچنین فرمود: شگفتا! و چگونه اظهار شگفتی نکنم، از مردگانی که خدا، آنان را گروه گروه، زنده بر می انگیزد و آنان اجابت نموده و می گویند: لبیک لبیک... .(تفسیر برهان، ج 1، ص 181 / شیعه و رجعت، آیت ا... میرشاه ولد، ص 77، دارالنشر اسلام.)
طبق این نظر و روایات، انبیای گذشته برای یاری پیامبر و علی نبوده اند. و در رجعت است که آنها برمی گردند و پیامبر گرامی اسلام و امیرالمؤمنین را یاری می کنند، و این آیه شریفه، این گونه بر رجعت دلالت دارد.
منبع: موسسه تحقیقاتی حضرت ولی عصر علیه السلام





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین