محتوای این سوره را می توان در چند محور اصلی، بیان کرد: 1. بخش مهمی از آن، از "توحید" و صفات خداوند و "معاد" و معارف اسلامی بحث می کند. 2. بخش دیگر، پیرامون "جهاد" و دستورات مهمی در این زمینه است و همچنین از عبرتهایی که در دو جنگ مهم اسلامی، یعنی بدر و احد، می توان گرفت، سخن میگوید، ضمن بیان امدادهای الهی نسبت به مؤمنان و حیات جاویدان شهیدان راه خدا. 3. در قسمتی دیگر، به یک سلسله احکام اسلامی، سفارش شده است از جمله: وحدت صفوف مسلمانان، فریضه حج و امر به معروف و نهی از منکر، تولّی و تبّری (دوستی با دوستان خدا و دشمنی با دشمنان حق)، امانت، انفاق در راه خدا، مقاومت و پایمردی در مقابل دشمنان، صبر و شکیبائی در مقابل مشکلات و... 4. در بخشی از این سوره، که در واقع تکمیل کننده بحثهای فوق است، داستان بعضی از انبیأ ذکر شده از جمله: آدم، نوح، ابراهیم، موسی و عیسی و سایر انبیأ و همچنین داستان حضرت مریم و مقامات این زن بزرگ و توطئه های پیروان سرکش، حضرت موسی و عیسی در برابر اسلام.(ر.ک: تفسیر نمونه، آیت الله مکارم شیرازی و دیگران، ج 2، ص 408.) ضمناً همان گونه که نام برخی از سوره ها برگفته از آیات و کلمات همان سوره است، در این سوره نیز اسم سوره از آیه 33 گرفته شده است: إِنَّ اللَّهَ اصْطَفَیََّ ءَادَمَ وَنُوحًا وَءَالَ إِبْرَ َهِیمَ وَءَالَ عِمْرَ َنَ عَلَی الْعََلَمِینَ . eporsesh.com
محتوای این سوره را می توان در چند محور اصلی، بیان کرد:
1. بخش مهمی از آن، از "توحید" و صفات خداوند و "معاد" و معارف اسلامی بحث می کند.
2. بخش دیگر، پیرامون "جهاد" و دستورات مهمی در این زمینه است و همچنین از عبرتهایی که در دو جنگ مهم اسلامی، یعنی بدر و احد، می توان گرفت، سخن میگوید، ضمن بیان امدادهای الهی نسبت به مؤمنان و حیات جاویدان شهیدان راه خدا.
3. در قسمتی دیگر، به یک سلسله احکام اسلامی، سفارش شده است از جمله: وحدت صفوف مسلمانان، فریضه حج و امر به معروف و نهی از منکر، تولّی و تبّری (دوستی با دوستان خدا و دشمنی با دشمنان حق)، امانت، انفاق در راه خدا، مقاومت و پایمردی در مقابل دشمنان، صبر و شکیبائی در مقابل مشکلات و...
4. در بخشی از این سوره، که در واقع تکمیل کننده بحثهای فوق است، داستان بعضی از انبیأ ذکر شده از جمله: آدم، نوح، ابراهیم، موسی و عیسی و سایر انبیأ و همچنین داستان حضرت مریم و مقامات این زن بزرگ و توطئه های پیروان سرکش، حضرت موسی و عیسی در برابر اسلام.(ر.ک: تفسیر نمونه، آیت الله مکارم شیرازی و دیگران، ج 2، ص 408.) ضمناً همان گونه که نام برخی از سوره ها برگفته از آیات و کلمات همان سوره است، در این سوره نیز اسم سوره از آیه 33 گرفته شده است: إِنَّ اللَّهَ اصْطَفَیََّ ءَادَمَ وَنُوحًا وَءَالَ إِبْرَ َهِیمَ وَءَالَ عِمْرَ َنَ عَلَی الْعََلَمِینَ .
eporsesh.com
- [سایر] محتوای کلی سوره مریم را به طور خلاصه بگویید.
- [سایر] مفهوم محتوای کلی سوره نمل چیست؟
- [سایر] محتوای کلی سوره "رعد" چیست؟
- [سایر] محتوای کلی سوره "شعراء" چیست؟
- [سایر] لقب سورة آل عمران چیست؟
- [سایر] محتوای کلّی سوره اعراف و فضیلت قرائت آن چیست؟
- [سایر] لطفاً محتوای کلی سوره "یوسف" را توضیح دهید.
- [سایر] محتوای کلّی سوره اعراف و فضیلت قرائت آن چیست؟
- [سایر] لطفاً محتوای کلی سوره "اعراف" را توضیح دهید.
- [سایر] معرفی اجمالی از سوره آل عمران ارایه نمایید.
- [آیت الله اردبیلی] بنابر احتیاط واجب هر یک از دو خطبه نماز جمعه باید مشتمل بر حمد و ثنای پروردگار، صلوات بر پیامبر اکرم و آل پیامبر علیهمالسلام ، دعوت مردم به پرهیزکاری و تقوا و نیز خواندن یک سوره کامل باشد و خطبه دوم باید علاوه بر آن مشتمل بر ذکر نام ائمه معصومین علیهمالسلام و طلب آمرزش برای مؤمنان باشد.
- [آیت الله مظاهری] در حرمت غنا و موسیقی لازم نیست که محتوی نیز شهوتانگیز و طربانگیز باشد، بلکه اگر محتوای آن، حتّی اشعار حکمت آمیز و یا قرآن و مانند اینها باشد نیز حرام است. صفحه 413
- [آیت الله شبیری زنجانی] مستحب است قبل از تکبیرة الاحرام بگوید: (یا مُحْسِنُ قَدْ أَتَاکَ المُسیءُ وقَدْ أَمَرْتَ المُحْسِنَ أَنْ یَتَجاوَزَ عَنِ المُسِیءِ، أَنْتَ المُحْسِنُ وأَنا المُسِیءُ، بحقِّ مُحمَّدٍ و آل محمّد صَلِّ علی مُحمَّدٍ و آلِ مُحمَّدٍ وتَجاوَزْ عَنْ قَبِیحِ ما تَعْلَمُ مِنّی) یعنی ای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گناهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سرزده بگذر.
- [آیت الله مظاهری] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید: (یا مُحْسِنُ قَد أَتاکَ الْمُسیئُ وَ قَدْ أَمَرْتَ الُْمحْسِنَ أَنْ یَتَجاوَزَ عَنِ الْمُسیءِ أَنْتَ الْمُحْسِنُ وَ أَنَا الْمُسیئُ بِحَقِّ مُحَمَّدٍ وَ الِ مُحَمَّدٍ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَ الِ مُحَمَّدٍ وَ تَجاوَزْ عَنْ قَبیحِ ما تَعْلَمُ مِنّی) (ای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گنهکار به حقّ محمّد و آل محمّدصلی الله علیه وآله وسلم رحمت خود را بر محمّد و آل محمّد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده بگذر).
- [آیت الله مکارم شیرازی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام به قصد رجاء این دعا را بخوانند: (یا محْسن قدْ اتاک الْمسیء و قدْ أمرْت الْمحْسن انْ یتجاوز عن الْمسیئ انت الْمحْسن و أنا الْمسیئ بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوزْ عنْ قبیح ما تعْلم منی. یعنی: (ای خدای نیکوکار! بنده گنهکارت به در خانه تو آمده است تو امر کرده ای که نکوکار از گنهکار بگذرد،تو نیکو کاری و من گنهکارم، به حق محمد و آل محمد رحمتت را بر محمد و آل محمد بفرست و از کارهای زشتی که می دانی از من سرزده بگذر!)
- [آیت الله نوری همدانی] مستحب است بعد از تکبیره الاحرام بگوید : یا مُحسنُ قداتاکَ المسیءُ و قد امَرتَ المحسنَ ان یتجاوَز عنِ المسی ءِ انتَ المحسنُ و انا المُسی ءُ بحقّ محمّدٍ و آلِ محّمدٍ صل عَلی محّمدِ و ال محّمدِ و تجاوَز عن قبیحِ ما تعلمُ منّی .یعنی ای خدائی که به بندگان احسان می کنی بندة گنهکار به در خانة تو آمده و تو امر کرده ای که نییکوکار از گنهکار بگذرد ، تو نیکو کاری و من گناهکار بحقّ محّمدٍ و آل محّمدٍ صلی اللهُ علیه و آله و سّلم .رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیها یی که می دانی از من سر زده . بگذر .
- [امام خمینی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید: "یا محسن قد اتاک المسیی ء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیی ء انت المحسن و انا المسیی ء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان می کنی، بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که می دانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مستحب است بعد از تکبیره الاحرام بگوید: یا محسن قد اتاک المسیء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیء انت المحسن وا نا المسیء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی یعنی ای خدائی که به بندگان احسان می کنی؛ بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گناهکار بگذرد؛ تو نیکوکاری و من گناهکار؛ به حق محمد و آل محمد (ص) رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهائی که می دانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله بروجردی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید:(یا مُحْسِنُ قَدْ اَتَاکَ الْمُسِییءُ وَ قَد اَمَرْتَ الْمُحْسِنَ اَنْ یتَجاوَزَ عَنِ الْمُسِییء أنْتَ الْمُحْسِنُ وَ اَنا المُسِیءُ بِحَقِّ مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ تَجاوَز عَنْ قَبیحِ ما تَعْلَمُ مِنِّی)؛یعنی؛ ای خدایی که به بندگان احسان میکنی، بندهی گنهکار به در خانهی تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گنهکار، به حق محمّد و آل محمّد / رحمت خود را بر محمّد و آل محمّد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله خوئی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید:" یا محسن قد اتاک المسییء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیء انت المحسن و انا المسیء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده بگذر.