پرسش: فلسفه این که برخی افراد در مواقعی که زیارتنامه امام زمان (عجّل الله تعالی فرجه الشریف) را میخوانند و یا نام قائم را میشنوند، دست خود را روی سر میگذارند چیست؟ پاسخ: چنان که اطلاع دارید در میان مردم مرسوم است وقتی که کلمه قائم بر زبان جاری شد، بلند میشوند و دست بر سر میگذارند. این رفتار در بین تمام شیعیان بلاد معمول بوده و هست. نقل شده که امام رضا (علیه السلام) در یکی از مجالس خراسان حضور داشت، کلمه قائم که گفته شد پس آن جناب ایستاد و دست مبارکش را بر سر نهاده و فرمود: (اللهم عجل فرجه و سهل مخرجه)(1) این عمل در عصر امام صادق (علیه السلام) نیز معمول بوده است. خدمت آن جناب عرض شد: علت چیست که در موقع ذکر قائم باید قیام کرد؟ حضرت در جواب فرمود: (صاحب الامر غیبتی دارد بسیار طولانی، و از کثرت لطف و محبتی که به دوستانش دارد، هر کس که وی را به لقب قائم؛ که مشعر است به دولت او و اظهار تأثری است از غربت او، یاد کند آن جناب هم نظر لطفی به او خواهد نمود. چون در این حال، مورد توجه امام واقع میشود، سزاوار است از باب احترام به پا خیزد و تعجیل فرجش را از خدا بخواهد.)(2) پس این رفتار شیعیان ریشه مذهبی دارد و اظهار ادب و شعاری است، گر چه وجوبش معلوم نیست. آنچه شما در سؤال خود فرمودهاید نیز از همین جهت است. مفهوم انتظار که حقیقت بسیار عمیقی دارد ظواهری دارد که شخص منتظر واقعی خود را به آن آداب مقیّد میکند و یکی از این آداب همین است که شما فرمودید. پینوشتها: 1. کتاب الزام الناصب، چاپ سال1351، ص81 2. همان، ص81 منبع: موسسه تحقیقاتی حضرت ولی عصر علیه السلام
پرسش:
فلسفه این که برخی افراد در مواقعی که زیارتنامه امام زمان (عجّل الله تعالی فرجه الشریف) را میخوانند و یا نام قائم را میشنوند، دست خود را روی سر میگذارند چیست؟
پاسخ:
چنان که اطلاع دارید در میان مردم مرسوم است وقتی که کلمه قائم بر زبان جاری شد، بلند میشوند و دست بر سر میگذارند. این رفتار در بین تمام شیعیان بلاد معمول بوده و هست. نقل شده که امام رضا (علیه السلام) در یکی از مجالس خراسان حضور داشت، کلمه قائم که گفته شد پس آن جناب ایستاد و دست مبارکش را بر سر نهاده و فرمود: (اللهم عجل فرجه و سهل مخرجه)(1)
این عمل در عصر امام صادق (علیه السلام) نیز معمول بوده است. خدمت آن جناب عرض شد: علت چیست که در موقع ذکر قائم باید قیام کرد؟ حضرت در جواب فرمود: (صاحب الامر غیبتی دارد بسیار طولانی، و از کثرت لطف و محبتی که به دوستانش دارد، هر کس که وی را به لقب قائم؛ که مشعر است به دولت او و اظهار تأثری است از غربت او، یاد کند آن جناب هم نظر لطفی به او خواهد نمود. چون در این حال، مورد توجه امام واقع میشود، سزاوار است از باب احترام به پا خیزد و تعجیل فرجش را از خدا بخواهد.)(2)
پس این رفتار شیعیان ریشه مذهبی دارد و اظهار ادب و شعاری است، گر چه وجوبش معلوم نیست.
آنچه شما در سؤال خود فرمودهاید نیز از همین جهت است. مفهوم انتظار که حقیقت بسیار عمیقی دارد ظواهری دارد که شخص منتظر واقعی خود را به آن آداب مقیّد میکند و یکی از این آداب همین است که شما فرمودید.
پینوشتها:
1. کتاب الزام الناصب، چاپ سال1351، ص81
2. همان، ص81
منبع: موسسه تحقیقاتی حضرت ولی عصر علیه السلام
- [سایر] هنگام ظهور چه افراد و گروههایی با حضرت مهدی (عج) به مبارزه میپردازند؟
- [سایر] دیدگاه اهل سنّت در مورد امام مهدی(عج) چیست؟ آیا ظهور مهدی موعود، از مسائل اتفاقی بین مسلمین است؟
- [سایر] دیدگاه اهل سنّت در مورد امام مهدی(عج) چیست؟ آیا ظهور مهدی موعود، از مسائل اتفاقی بین مسلمین است؟
- [سایر] آنچه که درباره دیدار برخی افراد با امام زمان (عج) نقل شده، چقدر واقعیت دارد؟
- [سایر] آیا همه کسانی که برای یاری امام زمان (عج) رجعت میکنند، از افراد صالح هستند؟
- [سایر] جامعه و روابط افراد در جامعه امام زمان (عج) چگونه خواهد بود؟
- [سایر] حضرت مهدی (عج) دارای چه خوصیاتی است؟
- [سایر] نقش امام زمان(عج) در هستی چیست؟
- [سایر] پرسش: امام زمان (عج) چند سال دارد ؟
- [سایر] آیا امام زمان(عج) آیین جدیدی میآورد؟
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولّی عَصْر ( عج ) که نماز جمعه واجب تَعْیینی نیست ، خرید و فروش و سایر معاملات ، پس از اذان جمعه حرام نیست .
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولیّ عصر (عج ) نماز جمعه واجب تَخییری است ( یعنی مُکَلَّفْ می تواند روز جمعه بجای نماز ظهر نماز جمعه بخواند ) ولی جمعه اَفْضَلْ است وظهر اَحْوَط واحتیاط بیشتر در آن است که هر دو را بجا آورند .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مسلمانان باید در مورد اشخاص مجهول که ملبس به لباس علما و طلاب هستند تحقیق نمایند اگر به مقامی دیگر غیر از مقام علما و مجتهدین که نواب حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه می باشند ارتباط داشته باشند از آنها کناره گرفته و از ضلالت و اضلال آن ها بپرهیزند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در زمان غیبت ولی عصر (عج) نماز جمعه واجب تخییری است (یعنی مکلّف می تواند روز جمعه به جای نماز ظهر نماز جمعه بخواند) ولی جمعه افضل است و ظهر احوط و احتیاط بیشتر در آن است که هردو را بجا آورد.
- [آیت الله جوادی آملی] .دریافت کننده خمس، امام ( ع)و در غیبت آن , فقیه جامع الشرایط و حاکم شرع است و مکلف , بدون اجازه از آنان نمی تواند آن را به موارد مصرف برساند . به تعبیر دیگر , همه خمس , اعم از سهم امام ( ع) و سهم سادات, در اختیار منصب امامت (شخصیت حقوقی) است. در زمان غیبت حضرت ولیّ عصر (عج) ،فقیه جامع الشرایط, جانشین شخصیت حقوقیِ امامت است، بنابراین در زمان غیبت باید تمام خمس را به فقیه جامع الشرای ط تحویل داد و هرگونه دخل و ت صرف در خمس (سهم امام( ع) و سهم سادات) باید با اجازه او باشد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . "أَشْهَدُ أَنَّ عَلِیّاً وَلِیُّ الله"جزو اذان و اقامه نیست، ولی خوب است بعد از "أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسوُلُ الله"، به قصد قربت گفته شود. اللهُ أکْبَرُ خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند. أَشْهَدُ أَنْ لا إِلَهَ إِلاَّ الله شهادت می دهم که نیست خدایی جز خدای یکتا و بی همتا. أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسوُلُ الله شهادت می دهم که حضرت محمد بن عبدالله صلی الله علیه و آله پیغمبر و فرستاده خداست. أَشْهَدُ أَنَّ عَلِیّاً أمِیرَ المُؤمِنینَ وَلِیُّ الله شهادت می دهم که حضرت علی علیه السلام أمیرالمؤمنین و ولی خدا بر همه خلق است. حَیَّ عَلَی الصَّلاَة بشتاب برای نماز. حَیَّ عَلَی الْفَلاَح بشتاب برای رستگاری. حَیَّ عَلی خَیْرِ الْعَمَل بشتاب برای بهترین کارها که نماز است. قَد قامَتِ الصَّلاَة به تحقیق نماز برپا شد. لا إلَهَ إِلاَّ الله نیست خدایی مگر خدای یکتا و بی همتا.
- [آیت الله بروجردی] (اَشْهَدُ اَنَّ عَلِیاً وَلِی اللهِ) جزء اذان و اقامه نیست، ولی خوب است بعد از (اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً رسُولُ اللهِ) به قصد قربت گفته شود.ترجمهی اذان و اقامه(اللهُ اکبر): یعنی خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند.(اَشْهَدُ اَنْ لا اِلهَ الا اللهُ): یعنی شهادت میدهم که غیر خدایی که یکتا و بیهمتاست خدای دیگری سزاوار پرستش نیست.(اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً رسُولُ اللهِ): یعنی شهادت میدهم که حضرت محمّد بن عبدالله) ص) پیغمبر و فرستادة خدا است.(اَشْهَدُ اَنَّ عَلیا اَمیرَالمؤمنینَ وَلِی اللهِ): یعنی شهادت میدهم که حضرت علی (علیه الصلوة و السلام)، امیرالمؤمنین و ولی خدا بر همهی خلق است.(حَی عَلَی الصَّلوة): یعنی بشتاب برای نماز.(حَی عَلَی الفَلاحِ): یعنی بشتاب برای رستگاری.(حَی عَلَی خَیرِ العَمَلِ): یعنی بشتاب برای بهترین کارها که نماز است.(قَد قامَتِ الصَّلوة): یعنی به تحقیق نماز بر پا شد.(لا اِلهَ اِلاَّ الله): یعنی خدایی سزاوار پرستش نیست مگر خدایی که یکتا و بیهمتا است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] دستور سجده سهو این است که بعد از سلام نماز فوراً نیّت سجده سهو کند و پیشانی را به چیزی که سجده بر آن صحیح است بگذارد و بگوید: (بِسْمِ اللهِ وَبِاللهِ وَصَلَّی اللهُ عَلَی مُحَمَّد وَآلِهِ یا بِسْمِ اللهِ وَبِاللهِ اللّهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد) ولی بنابر احتیاط بهتر است بگوید: (بِسْمِ اللهِ وَبِاللهِ السَّلامُ عَلَیْکَ أَیُّهَا النَّبیُّ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَکاتُه) و بعد بنشیند و دوباره به سجده رود و یکی از ذکرهائی را که گفته شد بگوید و بنشیند و بعد از خواندن تشهد سلام دهد.
- [امام خمینی] دستور سجده سهو این است که بعد از سلام نماز فورا نیت سجده سهو کند و پیشانی را به چیزی که سجده بر آن صحیح است بگذارد و بگوید: (بسم الله و بالله و صلی الله علی محمد و آله ) یا (بسم الله و بالله اللهم صلی علی محمد و آل محمد) ولی بهتر است بگوید (بسم الله و بالله السلام علیک ایها النبی و رحمة الله و برکاته ) بعد باید بنشیند و دوباره به سجده رود و یکی از ذکرهایی را که که گفته شد بگوید و بنشیند و بعد از خواندن تشهد سلام دهد.
- [آیت الله سبحانی] دستور سجده سهو این است که بعد از سلام نماز فوراً نیّت سجده سهو کند و پیشانی را به چیزی که سجده بر آن صحیح است بگذارد و بگوید: (بِسْمِ اللهِ و باللهِ وَ صَلَّی اللهُ عَلی مُحَمَّد وَ آلهِ یا بِسْمِ الله وَ بِاللهِ اَللَّهُمَّ صَلّ عَلی مُحَمَّد وَ آلِ مُحَمَّد) ولی بهتر است بگوید (بِسْمِ اللهِ وَ بِاللهِ اَلسَّلامُ عَلَیکَ اَیُّهَا النَّبِیُّ وَ رَحْمَة الله وَ بَرَکاتُه)، بعد باید بنشیند و دوباره به سجده رود و یکی از ذکرهائی را که گفته شد بگوید و بنشیند و بعد از خواندن تشهد سلام دهد. قضای سجده و تشهد فراموش شده